Založ si blog

Z denníka Ministerstva obrany Ruskej Federácie – 2.

Najnovšie informácie z Ministerstva obrany Ruskej federácie prinášajú zaujímavé informácie o politicko – vojenských udalostiach z posledných dní ktoré sa uskutočnili v Rusku a priamo súvisia so Sýrskou kampaňou.

8.10 sa uskutočnilo stretnutie zástupcu ministra obrany Ruskej federácie  A.Antonova s ministrom obrany Uzbekistanu  Kabulom Berdievom. Rusi predložili nové návrhy na spoluprácu v obrannom priemysle a vojenstve, lebo majú s Uzbekistanom pred sebou spoločné výzvy a hrozby.

Okrem iného si nechali Uzbeci ozrejmiť ruské aktivity v boji proti ISIL.  ( Zdroj- Ministerstvo obrany RF)

Na základe výsledkov tohto rokovania sa začne prakticky rozvíjať na báze vzájomnej výhodnosti  vojensko technická spolupráca  a konzultácie.

8.10. 2015 sa taktiež zvýšil počet bojových vrtuľníkov na ruskej základni AJNI ( 30km od Dušanbe) v Tadžikistane. Ide o typ Mi-24P( krokodýl)  a transportné Mi-8MT( Zdroj- Ministerstvo obrany RF)

9.10. 2015 sa po prvý krát zapojili do cvičenia na ďalekom východe najnovšie stíhacie lietadlá Su-35S z letiska pri Chabarovsku, zavedené do výzbroje na konci roku 2014. Ide o najnovšiu verziu lietadiel Su-35S označovanú ako generácia 4++ , na ktorej sú použité technológie a systémy piatej generácie lietadiel ( PAKFA  Su T-50)  Plnili úlohy sprevádzania a ochrany bojových lietadiel vyhľadávajúcich lode protivníka v rajóne tichooceánskej flotily. ( zdroj tlačová služba Východného vojenského okruhu)

Tieto tri správy dokumentujú zvyšujúcu sa aktivitu Ruska smerom k Afganistanu ako aj ukážku možností najnovšej leteckej techniky v priamom nasadení pri cvičení.  Sú pravdepodobne časťou aktivít, ktoré boli vyvolané  postupom ruskej kampane v Sýrii, tá  sa môže rozšíriť na teritórium vedľajších blízkovýchodných štátov v prípade ich záujmu.

Vojenská operácia v Sýrii bola pripravovaná v úzkej spolupráci s iránskou armádou, kde už v júli 2015 prebehli v Moskve konzultácie medzi generálnym štábom Ruských ozbrojených síl a delegáciou vedenou generál majorom Qassem Soleimanim , ktorý viedol už viacero blízkovýchodných operácií. Je veliteľom špeciálnych síl Quds Force , ktoré sú priamo podriadené Iránskemu duchovnému vodcovi  Ajatolláhovi Ali Khameneímu. Iránci ukázali Rusom ako žalostne sa zmenila situácia prezidentových síl Bašara All Asada , ubezpečili ich o tom, že ak sa Rusi rozhodnú pre vzdušnú podporu, oni vyčlenia sily na pozemnú operáciu. ( zdroj reuters)

Výsledok vidíme, Ruská kampaň v Sýrii naberá každým dňom na sile, ich nálety zvyšujú intenzitu, po nich nasleduje pozemná operácia Sýrskych pozemných síl. Nie je možné predpokladať ako rýchlo bude dosiahnuté viditeľnej zmeny rozmiestnenia nepriateľských vojsk. Jedno je však isté. Po ročnom občasnom pôsobení USA hlavne bezpilotnými prostriedkami nad teritóriom ISIL , sa teraz situácia zmenila. Rusi museli zabrániť v prvom rade prístupu povstalcov k Stredozemnému  moru.  Ciele sú vyberané na základe práce spojeného prieskumu rukej , iránskej a sýrskej vojenskej rozviedky, podporenej ruským kozmickým prieskumom.   Z oboch strán však pôsobí aj dezinformačná kampaň ako legálny  prostriedok „informačnej vojny.“ Rovnako ako USA vo vojnách v Perzskom zálive, tak aj Rusi  teraz budú informovať výhradne len o svojich úspechoch. Naopak protistrana- teda USA budú informovať výhradne o pochybeniach a neúspechoch. Oddeliť v týchto informáciách pravdu od lži je veľmi zložité, priam nemožné.

 

zdroj foto: KnAAPO image

 

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3137394x
Priemerná čítanosť článkov: 5725x

Autor blogu

Kategórie

Archív