Založ si blog

NATO je v šoku z rozsahu a rýchlosti kampane Ruska v Sýrii.

Takto by sa dala parafrázovať  väčšina reakcií, ktoré som zachytil od 8.10.2015. najviac rezonuje neohlásený raketový útok z Kaspického mora najnovšími modifikáciami krídlatých rakiet KALIBR, ktorá v počte 26 boli odpálené na ciele v Sýrii vzdialené okolo 900 míľ. Toto sa udialo v predvečer zasadania ministrov obrany členských štátov NATO. Bolo veľkým logistickým umením z ruskej strany dostať v tak krátkom čase  veľké množstvo leteckej techniky, munície a náhradných dielov do Sýrie bez toho aby to v podstate zachytili  špeciálne služby okolitých štátov. Prieskumné fotografie pristávajúcich lietadiel boli už len koncom celej operácie na prípravu vojenskej kampane. Pozorovatelia hodnotia situáciu ako „ najvyššiu vojenskú výzvu pre NATO od konca studenej vojny.  NATO okamžite začalo podnikať kroky aby neutrpelo  na schopnosti zabezpečiť kolektívnu ochranu svojim členom. Hlavný bod svojich aktivít je okamžitá reakcia na viacerých úrovniach. Tvrdia, že Rusko neustále úmyselne porušuje  vzdušný priestor Turecka a to nemôže zostať bez odozvy. Reakcie politikov sú opatrné, nesmú byť však pasívny. Preto oznámil šéf NATO pán Stoltenberg „ zaoberáme sa realizáciou najväčšieho posilnenia našej kolektívnej obrany od konca studenej vojny“. Po schôdzke povedal, „ všetko čo sme prijali bude správou pre občanov štátov NATO, NATO je tu,  bude vás chrániť, je pripravené.

Okamžite sú rozmiestnené batérie Patriot  v Turecku pri hranici so Sýriou , aby boli schopné zasiahnuť proti raketám vystreleným zo Sýrie,, to už bolo plánované skôr, len sa urýchlili posledné kroky.

Briti rozmiestňujú 150 členný tím do Pobaltských krajín  Poľska a Ukrajiny. Pre výcvik ukrajinských vojakov bude navýšený počet špecialistov zo 75 na 100.

Vo štvrtok 8.10. boli oznámené pohyby jednotiek NATO, hoci len symbolické, vyvolali okamžitú reakciu Ruska. Hovorca prezidenta Putina pán Peskov vyhlásil, že akákoľvek zvýšená prítomnosť britských vojsk vo východnej Európe by bola poľutovaniahodná, že je použitá „údajná ruská hrozba“ ako kamufláž pre presadzovanie rozšírenia NATO . V tom prípade bude Rusko  paritne reagovať. Na zasadnutí ministrov obrán štátov NATO zaznel taktiež názor,  že expanzia NATO smerom k ruským hraniciam bol dôvod, prečo pán Putin teraz manévruje na blízkom východe, a to aj vo východnej Európe  v snahe udržať jeho prístup do Stredozemného mora cez Sýriu,“… čo je strategicky dôležitým cieľom z pohľadu Rusov.

NATO oznámilo, že posilní vojenské cvičenia ,ustanovujú dve malé vojenské veliteľstvá, v Maďarsku a na Slovensku, doplnia šesť existujúcich  v pobaltských krajinách  Estónsko, Lotyšsko a Litva, a v Bulharsku, Poľsku a Rumunsku. Každá centrála má asi 80 pracovníkov armády, asi polovica z hostiteľského štátu, a zvyšok z NATO. Tieto budú slúžiť na plánovanie a koordináciu operácií, hodnotenie logistiky na daných územiach( prístavy, železnice, cesty, letiská).

Od Ruskej anexie Krymu aliancia vybudovala sily rýchlej reakcie v pobaltských štátoch , majú tam zásoby a výzbroj vrátane 1200 obrnených vozidiel a 250 tankov Abrams a Bredey.

Ako vidno , NATO zatiaľ neuvažuje o koordinácii činností proti ISIL  s Rusko – Iránsko- Sýrskou  koalíciou, naopak, začalo stupňovať svoje aktivity na posun smerom na východ v Európe.

Rusi nemali na výber, ak nechceli zostať uzamknutý a oddelený od Stredozemného mora v prípade pádu režimu sýrskeho prezidenta Baššára Al Asada,následné pokračovanie ruskej kampane v Sýrii môže byť rozšírené o Afganistan,, Irán a Irak. Je to preventívna operácia, aby sa ISIL nerozšíril do bývalých moslimských krajín ZSSR ako Turkmenistan, Tadžikistan či Azerbajdžan.Tam by sa ich prítomnosť vnímala omnoho horšie ako teraz v Sýrii.

Zdroj: vlastné a NY Times

 

 

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3134239x
Priemerná čítanosť článkov: 5719x

Autor blogu

Kategórie

Archív