Založ si blog

Z denníka Ministerstva obrany RF-3. Vojna je veľký biznis, prvá zmluva RF-USA podpísaná!

V poslednom čase sa nad Sýriou  nachádza neustále viac lietajúcich objektov , ktoré majú vypnutý systém rozpoznania alebo „transpondéry „  vysielajúce údaje pre civilné riadenie letovej prevádzky.

Sú chvíle, keď sa nad niektorou oblasťou pohybuje vo vzduchu aj 30 lietajúcich aparátov( bojové, dopravné lietadlá, bezpilotné prostriedky bez označenia).  Toto nekoordinované pôsobenie veľmi sťažovalo dodržanie bezpečnosti a nezaručovalo predchádzaniu vzdušných incidentov.  Z tohto dôvodu už viedlo velenie ruskej skupiny telefonické rozhovory s Tureckom a predložili „ Memorandum o predchádzaní a odvrátení leteckých incidentov“  Američanom.  Dnes 21.10.2015 ho vrátili USA podpísané. Predpokladá sa, že sa bude týkať  všetkých zúčastnených strán koalície bojujúcej proti  ISIL. Rusi už doteraz hlásili všetky svoje lety  sýrskej službe jednotného riadenia vzdušného priestoru. Naďalej je treba spolupracovať na dohode hlavne v oblasti organizácie operatívnej spolupráce pri záchrane leteckých posádok ktorejkoľvek zo strán pri vzniku akýchkoľvek podmienok „vyššej moci“ v nebi nad Sýriou. V prípadoch zostrelenia lietadla ide o minúty a preto je to veľmi vážna dohoda, ktorá môže zachrániť ľudské životy. K veľkej ľútosti zatiaľ táto otázka nenašla pochopenie u americkej strany, konštatuje sa vo vyhlásení ministerstva obrany RF.

V tejto súvislosti ma zaujala  správa v Defence News z 18.10.2015, v ktorej sa sucho konštatuje, že vo fiškálnom  roku 2015 bol dosiahnutý najvyšší finančný obrat, vo výške  46,6 bilionov USD za predaj produkcie  leteckého a obranného sektora do zahraničia. Je to najvyšší obrat okrem roku 2012, kedy boli predané lietadlá  F-15 Saudskej Arábii. ( 62,00 bilionov- miliárd za lietadlá, ktoré boli dodávané postupne v roku 2013 a 2014). Ako vidno na tejto správe, regionálne konflikty môžu byť aj výnosným biznisom.

Kanadský novozvolený premiér oznámil, že ukončí Bojovú misiu proti ILIS formou účasti na vzdušných operáciách. Budú len naďalej podporovať logistické zabezpečenie, vrátane výcviku. Aj toto je plnenie jeho predvolebného sľubu.

Ruské úsilie bojových vzletov sa stabilizovalo od 33 do 65 denne. V priemere pôsobia proti  45-70tim cieľom.  Novým prvkom je následný pozemný útok provládnych síl po ukončení náletov. Týmto sa zmenšuje územie ovládané protivládnymi jednotkami a jednotkami ISIL.  Ako dlho  bude takéto intenzívne bombardovanie pokračovať nie je známe, jeho logistické zabezpečenia si vyžaduje sústredenie značných transportných kapacít na palivo, náhradné dielce či zásoby munície. Ak pri jednom vzlete napríklad lietadlo spotrebuje asi 3 tony paliva, denne to predstavuje 99-195 ton paliva.

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3137875x
Priemerná čítanosť článkov: 5726x

Autor blogu

Kategórie

Archív