Založ si blog

Ak padne Pokrovsk, bude postup k Dnepru rýchlejší. Tu chýbajú jednotky z Kurskej oblasti.

Hlavný smer úderu ruskej letnej ofenzívy 2024 je jasný. Ukrajinci vytvorili líniu obrany Pokrovsk-Selidovo-Ukrainsk-Kurachov, na ktorej sa snažia zastaviť postup ruských vojsk. Je to posledná línia na kopcoch, za ktorou sú už len polia a stepy až po rieku Dnepr, kde sa bude len veľmi ťažko dať vybudovať členitá hĺbková obrana. preto nastávajúci boj o tieto mestá je pre brániacich sa veľmi dôležitý. Označil som ešte jedno mesto, Ševčenko. ktoré bolo prioritne v záujme USA pre asi najväčšie zásoby lítia v Európe. Toto je potrebné pre výrobu veľkých akumulátorov do transportných systémov. Po prelomení tejto línie bude postup smer západ rýchlejší, lebo miestne terénne podmienky vyhovujú rýchlejšiemu postupu obrnených jednotiek. Najbližšie dni ukážu, či na tomto hlavnom smere ruského útoku nebudú chýbať jednotky, ktoré uskutočnili prielom do Kurskej oblasti. Kijevský Arestovič vidí situácii skepticky, tvrdí že Rusi majú na pokrovskom smere asi 120 000 vojakov. Ukrajinci tam premiestnili z Chersonského smeru útočnú brigádu Národnej gardy Ukrajiny „Karadar“ o sile asi 2000 mužov. Osobne si myslím , že tých 120 000 je mierne prehnané číslo, čas ukáže ako sa tu vyvinie situácia v najbližších týždňoch.

-Kurská operácia: postup Ukrajiny sa zastavil, dobitie Koreneva na rieke Krepna, čo je ľavobrežný prítok významnej rieky Sejm sa nateraz odložilo, Rusi tam za posledných 24 hodín odrazili štyri útoky na obec. Hĺbka postupu smerom ku kurčatovsku sa nezmenila, stojí už druhý týždeň na rovnakej hodnote ako vidíte na mapke.
– Časiv Yar: ruské sily stoja na vodnom kanále pred mestom asi mesiac a nevedia sa posunúť vpred do hĺbky mesta, prebieha delostrelecká bitky bez zisku územia.
– Pokrovsk: Ukrajinci držia asi 8 km medzeru medzi čiarou dotyku a krajom mesta, no strácajú pozície severne a južne, čím sa čiara dotyku vyrovnáva smerom na západ. Toto je pravdepodobne hlavný smer úderu Avdeevka-Pokrovsk, tu sú najvýraznejšie zisky od začiatku jari 24.
-Vuhledar- čiara dotyku sa priblížila na stovky metrov k mestu, okolité bane sú už pod kontrolou Ruskej strany.
-Robotyne. posledných 30 dní je posun minimálny až nulový z oboch strán. Toto bol hlavný smer úderu Ukrajinských síl v letnej ofenzíve 2023, stratili 95% toho mála čo v nej získali. No ani Rusi nie sú schopní posunúť sa na čiarku ktorú držali pred začiatkom minuloročnej UA ofenzívy.
Z hlásenia gen štábu UA za 1.9. 09:25 Celkové bojové straty Rusov za deň: 1 350 ľudí, 22 delostreleckých systémov-… za 31.8: Celkové bojové straty Rusov za deň: 1 360 ľudí, 42 delostreleckých systémov.

Celkové bojové straty nepriateľa od 24.02.22 do 03.09.24 približne predstavovali:

personál – asi  618 960 (+1 360) tanky
–  8 611 (+10) obrnené
bojové vozidlá –  16 821 (+35) delostrelecké
systémy –  17 664 (+18) protilietadlové
rakety – 1 177 (+0) protilietadlové
vozidlá – 940 ( + 0) z
lietadiel – 368 (+0) z
vrtuľníkov – 328 (+0) z
operačno-taktických UAV –  14573 (+36)
riadených striel ‒  2578 (+21)
lodí/člnov ‒ 28 (+0) z
ponoriek člny – 1 (+0) z
automobilovej techniky a autocisterien –  23972 (+47)
špeciálnej techniky –  3003 (+9)

Z hlásenia genštábu Ruska ku kruskej operácii k 1.9.24:
Straty ukrajinských ozbrojených síl dosiahli v priebehu dňa 1.9. 360 vojenských osôb a 23 obrnených vozidiel, z toho štyri tanky, bojové vozidlo pechoty, dva obrnené transportéry a 16 bojových obrnených vozidiel, ako aj 6 diel vr. dve samohybné delá poľskej výroby Krab, tri mínomety, stanicu elektronického boja, protibatériový radar ANT/PQ-50 americkej výroby a 7 vozidiel. Celkovo počas bojov v smere Kursk nepriateľ stratil viac ako 8 500 vojakov, 80 tankov, 37 bojových vozidiel pechoty, 69 obrnených transportérov, 537 bojových obrnených vozidiel, 249 automobilov, 62 diel, 16 odpaľovacích zariadení s viacnásobným štartom. raketových systémov, vrátane štyroch MLRS HIMARS a dvoch MLRS, päť inštalácií protilietadlových raketových systémov, 13 staníc elektronického boja, 6 protibatériových radarov, radarov protivzdušnej obrany, 6 jednotiek ženijného vybavenia vr. dve ženijné odmínovacie vozidlá a jedno odmínovacie zariadenie UR-77.
Už aj optimistom podporovateľom Ukrajiny je zrejmé, že v konvenčnej vojne sa nepodarí Rusko vyhnať z územia Ukrajiny, ich územné zisky sa trvale navyšujú. Ak vstúpia jednotky NATO do vojny, nezostane pri konvenčných zbraniach ale prejde sa na jadrové a celosvetovo. To nebude mať víťaza a ukončí jednu kapitolu ľudstva na zemi. Ak Ukrajina použije rakety stredného a dlhého dosahu do hĺbky Ruska, to odpovie taktickými a operačnými jadrovými zbraňami.. ako sú granáty 152mm či malé jadrové hlavice v balistických strelách. Aká bude odpoveď NATO?? Všetci situáciu zľahčujú a tvrdia.. pritlačme rusa u neho doma, povoľme im útočiť do hĺbky…oni sa neodvážia použiť jadrové granáty…. Zabúdame že rus nemá čo stratiť.. rozpútaním konfliktu vsadil všetko na jedinú kartu. Nedovoliť expanziu NATO na Ukrajinské územie. Protestovali pri každej expanzii na východ, no nik ich nebral vážne. Kedy začneme ich názor brať vážne?? Môže byť neskoro.

Druhý pokus o atentát na Trumpa! Prívrženec Ukrajiny sa ho pokúsil zastreliť pri hraní golfu.

16.09.2024

Krátko po nezmenení politiky USA k použitiu rakiet s dlhším doletom na územie Ruska a vyhlásení budúceho možného viceprezidenta Donalda TrumpaJ.D. Vancea ktorý tlmočil Trumpovu predstavu o ukončení vojnového konfliktu Rusko-Ukrajina slovami, „Demilitarizovaná zóna( utvorená územím obsadenom Rusmi za terajšou frontovou líniou) z ukrajinskej straty by podľa súčasného [...]

Mimo bojiska sa dejú významné veci. Prenesie sa teritoriálna vojna do nukleárnej či kozmickej roviny?

11.09.2024

V nočnej debate prezidentských kandidátov Donald Trump zopakoval, že v prípade svojho volebného víťazstva ukončí konflikt na Ukrajine ešte skôr, ako nastúpi do úradu. Napriek tomu posledný mesiac Zelenskij tlačí na spojencov, aby mu povolili použiť ich rakety na ciele hlboko v ruskom území, čo môže mať nedozierne následky pre celé ľudstvo. Bojí sa návratu Trumpa a [...]

Hromadné podanie demisie nie je obvyklé, jedna je písaná ceruzkou.

04.09.2024

Demisie na rôznych úrovniach sú normálnym javom. Niekto prekročí líniu slušnosti, novinári to vyštuchajú a tak buď ho parlament odvolá, alebo sám podá demisiu. Avšak MASOVÁ DEMISIA, teda odstúpenie z dobrovoľných pohnútok nečakajúc na odvolanie?? Veľké zemetrasenie v Kyjeve nehovorí o tom, že sa na fronte alebo v ekonomike darí. Dokonca mal padnúť aj minister [...]

Rusko Iževsk škola streľba

Študent v Čeľabinsku zaútočil kladivom na spolužiakov a učiteľov, štyroch zranil

16.09.2024 18:07

Putin označuje takéto incidenty za importované zo Spojených štátov a vinu pripisuje globalizácii.

Stupava záplavy povodeň

Škody po povodniach sú veľké, to najhoršie ešte nie je za nami, vyhlásil Fico. Stretol sa aj s Vallom, Drobom a Viskupičom

16.09.2024 17:21, aktualizované: 18:38

Slovensku ponúkla pomoc s povodňami aj Ukrajina. Škody sú podľa Tarabu miliónové.

povode, záplavy, Devínska Nová Ves

Domy v Devínskej Novej Vsi sú stále pod vodou, miestni spomínajú na povodeň spred 11 rokov. Tvrdia, že bolo horšie

16.09.2024 17:15

Obyvatelia Devínskej Novej Vsi ani nemusia sledovať správy o stúpajúcich hladinách Dunaja a Moravy. Vývoj hydrologickej situácie do slova cítia na vlastnej koži

polícia, páska, požiar

V banskej šachte v Koši objavili dvoch mužov bez známok života. Uzatvorená bola už dva roky

16.09.2024 15:23, aktualizované: 16:11

Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 568
Celková čítanosť: 3264316x
Priemerná čítanosť článkov: 5747x

Autor blogu

Kategórie

Archív