Založ si blog

Skutočná cena konfliktu nie je v predaji zbraní, ale v ovládnutí DLHU KTORÝ KONFLIKT SPÔSOBÍ. KTO OVLÁDA DLH, OVLÁDA VŠETKO!

Všetkých nás presviedčajú, že Rusko bez vyprovokovania zákerne napadlo Ukrajinu a vedie tam vojnu proti Ukrajine. Skutočne je toto pravda? Je jedinou príčinou terajšej agresie Ruska len jeho nenažranosť a falošná obava o svoju bezpečnosť?

V krátkosti som zhrnul jednu z príčin dnešného konfliktu, o ktorej som presvedčený, že je jednou z najdôležitejších, v tomto blogu. https://simon22.blog.pravda.sk/2022/09/16/plyn-a-surovinove-zdroje-ako-generator-vojny-na-ukrajine/

Naša politika EU a NATO nás presvedčili o nasledujúcich hlavných príčinách tohto konfliktu.

  • je ničím nevyprovokovaný a v rozpore s medzinárodným právom- ( s druhu časťou súhlasím, to boli aj konflikty v Juhoslávii, Kosove, Sýrii, Líbyi, či dávnejšie vo Vietname alebo Kórei.

  • Rusi chcú obnoviť cárske impérium- všetci čo to tvrdia, vedia že to nie je pravdou

  • Rusi ak obsadia Ukrajinu, budú pokračovať v EU. A s akými silami?

Moja predstava o príčinách konfliktu:

  • Oslabenie Ruska a pokus o obsadenie jeho prírodných zdrojov ekonomickou intervenciou

  • Zrušenie rozvinutého ekonomicko – politického partnerstva EU – Rusko.

  • Nahradenie ruských zdrojov energie v EU

  • Konfliktom vytvorenie obrovského dlhu Ukrajiny a štátov Európy voči USA

  • Z Ruskej strany nedopustenie vstupu Ukrajiny do štruktúr NATO, hrozba straty čiernomorského akvatória zrušením Krymských ruských základní po prevrate 2014

V blogu z 16. septembra 2022 vidno, ako sa cielene USA blížili k momentu, v ktorom donútili Rusko rozhodnúť sa napadnúť Ukrajinu, lebo mu v podstate nedali inú možnosť. Ak sa pozriete, kam až siaha Ukrajinské územie POD MOSKVU, ako by bolo využité v prípade logistického vybudovania v prospech NATO , je zrejmé, že Rusko by o desať rokov nemalo žiadnu šancu pretože by bolo bleskovo rozdelené na sever a juh. Z ukrajinského Dolžanského do Astracháne na Volge je to vzdušnou čiarou len 700 km. A prečo bol pokus o prevrat v Kazachstane práve v novembri 2022? Nuž aby bolo možné oddeliť východ od západu. Utópia? Ako pre koho. To čo som napísal je beh na dlhú trať, no svetové veľmoci bežia k svojej svetovláde stovky rokov.

V tomto druhom blogu som porovnal vojenskú silu USA a Ruska, z ktorej jednoznačne vychádza záver, že je LOŽ TVRDENIE o ambícii Ruska obsadiť EU. Jednoducho skladba ich ozbrojených síl a schopnosť mobility to neumožňuje. Dokonca ani množstvo vojakov ktoré zapojili do začiatku konfliktu na Ukrajine nesvedčilo o cieli ovládnuť celú Ukrajinu , ale len jej východnú časť. Ak by chceli ovládnuť celú Ukrajinu, museli by zhromaždiť aspoň 800 000 – miliónovú armádu na prvý úder a nie sotva 200 000. Všetci vojenskí experti to vedia, napriek tomu neustále klamú o cieli obsadiť celé územie a pokračovať v Pobaltí a východnej Európe.

https://simon22.blog.pravda.sk/2023/03/10/rusi-maju-12-500-tankov-usa-len-5-500-zato-lietadiel-maju-stvornasobok-porovnanie-vojenskej-sily-dvoch-statov/

A teraz sa dostaneme k tomu, kto čo dosiahol, a teda načo vlastne slúži tento konflikt.

Rus nedosiahol zmenu režimu v Kyjeve a teda nesplnil hlavný politický cieľ konfliktu.

Rus spojil Krym so svojim územím po suchu, čím dosiahol jeden z cieľov. Obsadil východ Ukrajiny s prevažne rusko jazyčným obyvateľstvom, čím dosiahol druhý z cieľov.

Z jeho strany zatiaľ všetko.

A USA? Nebudeme si nahovárať že konflikt je vecou Rusk a Ukrajiny. Od samotného začiatku je to konflikt v záujmoch USA o čom svedčia aj dosiahnuté výsledky za dva roky.

  • USA zrušili ekonomicko- politickú spoluprácu Ruska s EU ( hlavne s nemeckom a Francúzskom

  • dosiahli zrušenie vývozu energetických nosičov z Ruska do EU a nahradili ich nimi kontrolovanými zdrojmi dodávok ( plyn, ropa)

  • Zvýšenie obratu predaja zbraní celému svetu, vytvorenie dlhu všetkých štátov

  • Podporou Ukrajiny financiami a zbraňami na základe zákona o lízingu a prenájme, úplné zadlženie Ukrajiny u USA na niekoľko desiatok generácií.

  • Dlhým konfliktom v ktorom nie sú zatiaľ vojensky zainteresovaní, vyčerpanie vojenskej sily Ruska ( technickej aj ľudských zdrojov)

Najdôležitejšia poučka pri vedení takýchto konfliktov už od stredoveku znie:

Skutočná cena konfliktu nie je ani tak predaj zbraní, ale ovládanie DLHU KTORÝ KONFLIKT SPÔSOBÍ… KTO OVLÁDA DLH, OVLÁDA V DANEJ KRAJINE VŠETKO!! Všetko čo sa tam bude diať dlho po konflikte…. CUI BOBO???

Ekonomicko – politické podmienky vo svete sa menili a USA , ak si chceli zachovať svoje postavenie hegemóna, museli niečo radikálne zmeniť, lebo boj s terorizmom ktorý nahradil zbrojenie po konci studenej vojny už vyčerpal svoj potenciál. Napríklad Rusko za Jeľcina bolo úplne ekonomicky rozložené, ich HDP bol 197 miliárd USD, za prvý rok Putinovho prezidentovania vzrástlo o 10%, v roku 2007 dosiahlo prvý krát nad bilión 1,29 biliónov USD, v 2014 to bolo už 2 biliony, potom ich embargá zhodili na 1,4 bilióna USD až v roku 2022 dosiahli zasa nad 2 bilióny, konkrétne 2,24 a sú siedmy na svete. Čína mala HDP v roku 2000 iba 1,2 bilióna USD, v roku 2010 už 6 biliónov, a v roku 2022 17,96 bilióna USD, Stala sa druhou najsilnejšou krajinou sveta po USA, no s najväčšou dynamikou rozvoja. USA ako svetový líder mali v roku 2000 HDP na úrovni 10,25 bilióna, v roku 2010 15 biliónov a v roku 2022 25,46 biliónov, 2,48x vyšší ako v roku 2000) Rusko zvýšilo za rovnaké obdobie svoj HDP 11,27x a Čína dokonca až 14,9x oproti roku 2000. Z uvedených ekonomických súvislostí vyplýva, že USA nemajú hlavného rivala v Rusku, od toho potrebujú len prírodné zdroje, ale ich svetovým rivalom číslo jedna JE ČÍNA. Aby obstáli v boji o svetové líderstvo, MUSIA mať prístup k zdrojom sveta, a tie sú v Rusku.

Od februára 2024 začalo najväčšie vojenské cvičenie NATO všetkých čias, má trvať do konca mája. Cez Slovensko aj Poľsko sa valia ešalóny vojenskej obrnenej techniky západu na východ. Letecké sily sú zhromaždené v stovkách kusov a pracujú na súčinnosti, situácia vyzerá ako pred ruským vpádom na Ukrajinu, len teraz z pozície NATO… Risknú generáli a admiráli obmedzený konvenčný konflikt na pôde Ukrajiny s cieľom zatlačiť rusov na ich územie? Kto zaručí, že by zostalo len pri tom a nerozšíril by sa na celý svet? Predpokladám, že to nebude vojnovým konfliktom dvoch jadrových veľmocí, lebo by veľa obetovali. Ekonomickým oslabením EU a Ruska, ktoré práve touto vojnou na Ukrajine nastalo, sa priblížili ovládnutiu trhu na ich území pomocou dlhov, ktoré si tieto štáty vrátane Ukrajiny narobili v bankách za ktorými vždy stojí Americký kapitál. . Budú to USA, kto bude ovládať ekonomicky eurozónu vrátane ruskej časti po ukončení konfliktu, za ktorý najviac zaplatila Ukrajina a Eurozóna. A poučka- KTO OVLÁDA DLH, OVLÁDA VŠETKO bude platiť rovnako , ako platila po prvej či druhej svetovej vojne. Takže ciele USA začínajú byť pre tento moment naplnené a uvidíme ukončenie konfliktu pod ich patronátom. Okrem zabezpečenia živobytia pre svoj zbrojársky priemysel na desaťročia dopredu vyzbrojením podstatnej časti sveta svojimi produktami, budú riadiť aj obnovu zničenej Ukrajiny a ovládnu zdecimovaný trh EU v energetike a energonosičoch. Napríklad cena plynu v USA za MWh je 29.3.2024 5,97 USD/MWh a v Európe 37 USD/MWh pri rovnakých sankciách uvalených na Rusko. TOTO je výsledok konfliktu, ktorý prebieha. A EU politici stále papagájujú mantry zaslané z USA nevidiac, že sa sami rútime do ekonomickej závislosti na dlhé roky. Toto celé je pravdepodobne len prípravný krok na ekonomický ( sotva aj vojenský ) stret s ich najväčším rivalom, ktorý je ČÍNA.

P.S.:

Predaj zbraní z USA. V roku 2000 schválil parlament kontrakty v celkovej hodnote 12 miliárd USD, v roku 2016 a 2017 za 63 miliárd, 2020 za 135 mld , 2022 za 81,8 mld, a v roku 2023 za 106 mld USD. Ako vidno už pred začiatkom konfliktu štáty vedeli že sa uskutoční, lebo začali zbrojiť vo väčšej miere a zbrojovky v USA zvyšovali svoj obrat. V roku 2024 sú kontrakty vo výške zatiaľ 46,6 miliardy. Príklad Poľska ktoré si nakúpilo v roku 2023 za viac ako 10 miliárd USD vojenskú techniku výhradne z USA hovorí za všetko. A tesne pred veľkonočnými sviatkami 2024 sme sa dočítali,že Poľsko nakupuje americké raketové systémy v snahe posilniť svoju obranu a odstrašiť Rusko. Ministerstvo zahraničných vecí USA v polovici marca odsúhlasilo predaj 821 kusov riadených striel JASSM-ER Poľsku v maximálnej hodnote 1,7 miliardy dolárov, 745 kusov riadených striel AIM-120C-8 AMRAAM za 1,7 miliardy dolárov a 232 rakiet AIM-9X Sidewinder Block II za 219 miliónov dolárov.

Prieskumné lety nad územím ZSSR, POWERS a U2. 1. mája bolo 64. výročie jeho zostrelenia.

02.05.2024

Na fotografovanie tajných objektov na sovietskom území z lietadiel U-2 vytvorila americká Ústredná spravodajská služba (CIA) špeciálne oddelenie „10-10“. Oficiálne sa jednotka nazývala 2. (dočasná) letka leteckého meteorologického prieskumu WRS (P)-2 a pôsobila pod krytím amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). 4. júla 1956 sa uskutočnil prvý let nad [...]

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

vražda, zločin, lúpež, krádež, nôž

Muža z Missouri obvinili z vraždy, ktorá sa stala pred takmer šiestimi desaťročiami

05.05.2024 23:02

Jamesa Barbiera zatkli obvinili z vraždy 18-ročnej Karen Sniderovej v novembri 1966 v okrese Cook v štáte Illinois.

Gabriel Attal / Pcheng Li-jüan / Si Ťin-pching /

Odmena za Taiwan? Si pricestoval na štátnu návštevu Francúzska. Stretne sa s Macronom, budú rokovať aj o Ukrajine

05.05.2024 21:45

To, že si čínsky prezident vybral pre svoju návštevu Francúzsko potvrdzuje postavenie Macrona ako mocenského hráča EÚ.

ťava

V zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

05.05.2024 21:21

Gravidita ťavy dvojhrbej trvá približne rok a rodí sa väčšinou jedno mláďa.

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 549
Celková čítanosť: 3145169x
Priemerná čítanosť článkov: 5729x

Autor blogu

Kategórie

Archív