Založ si blog

Plyn a surovinové zdroje ako generátor vojny na Ukrajine.

Všetkých nás presviedčajú, že Rusko bez vyprovokovania zákerne napadlo Ukrajinu a vedie tam vojnu proti Ukrajine. Skutočne je toto pravda? Je jedinou príčinou terajšej agresie Ruska len jeho nenažratosť a falošná obava o svoju bezpečnosť?

V krátkosti zhrniem jednu z príčin dnešného konfliktu o ktorej som presvedčený, že je jednou z najdôležitejších. Citáciami z dobových správ spojím líniu snahy USA o zvrat vzťahov EU-Rusko, o úspešnú snahu preniknúť na energetické trhy EU. Cieľom je samozrejme oslabenie Ruska a pokus dostať sa k jeho nerastným a energetickým zásobám, nahradiť Rusko ako hlavného energetického partnera pre EU, tým zastaviť upadanie politického a ekonomického  vplyvu USA vo svete. 

Otto von Bismarck o Ukrajine:

„Sila Ruska môže byť podkopaná iba jeho oddelením od Ukrajiny. Treba Ukrajinu nielen oddeliť, ale aj postaviť ju proti Rusku, národ rozdeliť na dve časti a potom sa len dívať, ako brat zabíja brata. Preto musíme nájsť a vychovať zradcov z prostredia ukrajinskej nacionalistickej elity a s ich pomocou zvrátiť situáciu až do štádia, keď budú Ukrajinci nenávidieť všetko ruské. Všetko ostatné je len otázkou času.“ „Ak niekto bude chieť poraziť Rusko, musí najskôr od neho odtrhnúť Ukrajinu a ďalej proti nemu poštvať ostatné slovanské národy, pretože iba Slovania sú rasa, ktorá je schopná zničiť sama seba.* S ich pomocou bude možné Rusko poraziť. Po jeho porážke zostanú tieto slovanské národy bez ochrany a bude jednoduché zlikvidovať ich.“

Tento citát je však nedohľadateľný a je pravdepodobne upravený na základe citátu :

Ani najpriaznivejší výsledok vojny nikdy nepovedie k rozpadu Ruska, ktoré stojí na miliónoch veriacich Rusov pravoslávneho vyznania. Posledne menovaní, aj keby v dôsledku medzinárodných zmlúv boli rozdelení, sa rovnako rýchlo znova navzájom zjednotia, tak ako k sebe nachádzajú cestu oddelenej kvapky ortuti. to nezničiteľný štát ruského národa, silný svojou klímou, svojimi priestormi a svojou nenáročnosťou, rovnako ako trvalým povedomím o potrebe chrániť svoje hranice.Tento štát sa dokonca aj po úplnej porážke bude stavať na odpor našim potomkom, bude sa usilovať o revanš voči protivníkom. (str 303 „Die grosse politik der europaischen kabinette, 1871-1914. Sammlung der diplomatischen akten des Auswartigen amtes, im auftrage des Auswartigen amtes (1922))“


Prvý a druhý Majdan:

oranžová revolúcia na Majdane . Akcia sa začala 22. novembra 2004 ako reakcia na „zmanipulované“ voľby, kedy Centrálna volebná komisia vyhlásila za víťaza volieb protikandidáta Viktora Janukoviča (podporovaného odchádzajúcim prezidentom Leonidom Kučmom). Demonštranti vybojovali opakovanie prezidentských volieb, ktoré vyhlásil Najvyšší súd Ukrajiny na 26. decembra 2004. Pod intenzívnym dohľadom domácich a medzinárodných pozorovateľov boli druhé voľby vyhlásené za „spravodlivé a slobodné“. Konečné výsledky ukázali víťazstvo Juščenka (52%) nad Janukovyčom (44%). Juščenko bol vyhlásený za oficiálneho víťaza a jeho inauguráciou 23. januára 2005 v Kyjeve, oranžová revolúcia skončila.

V nasledovných prezidentských voľbách v januári a februári 2010 Janukovič (49%) porazil Tymošenkovú(45%) (aj Juščenka 5%) a 25. februára 2010 sa stal prezidentom Ukrajiny. Toto jasne ukázalo, že tie predchádzajúce voľby(november 2004) ani nemuseli byť zmanipulované, lebo vyhral zasa on.

A tak bolo treba vážne zasiahnuť, aby Janukovič odišiel navždy z politickej scény Ukrajiny.

Janukovyč bol odstavený od moci o štyri roky neskôr vo februári 2014 po zrážkach Euromajdan na Námestí nezávislosti( predtým Majdan) v Kyjeve. Príčinou bolo jeho odmietnutie podpísania žiadosti o začatie prístupových rokovaní o vstupe do EU, on tvrdil že Ukrajina nie je pripravená.( Toto sa ukázalo ako pravdivé, lebo nebola pripravená ešte ani v roku 2021) Na rozdiel od nekrvavej oranžovej revolúcie tieto protesty si vyžiadali viac ako 100 úmrtí. Už druhý krát v 21.storočí bola zmenená moc v Ukrajine revolúciou. Zákaz vyučovania v ruskom jazyku a zrušenie ruštiny ako druhého úradného jazyku priniesli výsledok v podobe prihlásenia sa Krymu k Ruskej federácii referendom a vojna na východe Ukrajiny proti vlastným obyvateľom častí Luhanskej a Doneckej oblasti, ktoré vyhlásili samostatnosť od Kyjeva.

Prejdem od politiky a prevratov ku generátoru revolúcie a následne aj vojny….


19. januára 2008

Rusko vybuduje pod Čiernym morom plynovod do Európy

Dohodu podpísal ruský prezident Vladimír Putin počas svojej návštevy v Sofii, na ktorej sa usiloval o zaistenie kľúčovej účasti Bulharska na navrhovanom južnom plynovode.

Bulharsko a Rusko podpísali dohodu o vybudovaní plynovodu, a tým upevnili dominantné postavenie Kremľa v zásobovaní EÚ energiou. Tento projekt okrem iného podkope konkurenčné projekty s podporou Spojených štátov amerických a EÚ. Dohodu podpísal ruský prezident Vladimír Putin počas svojej návštevy v Sofii, na ktorej sa usiloval o zaistenie kľúčovej účasti Bulharska na navrhovanom južnom plynovode.

15. mája 2009 SOČI. Rusko dnes podpísalo s Bulharskom a Gréckom, Srbskom a Talianskom dohody, ktoré majú urýchliť výstavbu nového plynovodu South Stream. Informovala o tom agentúra Reuters. Projekt South Stream, ktorý konkuruje európskemu projektu Nabucco, zvýši závislosť Európy na plyne z Ruska.

Plynárenský gigant Gazprom sa dnes dohodol s talianskou energetickou spoločnosťou ENI na zvýšení prepravnej kapacity pripravovaného plynovodu. Z pôvodne plánovaných 31 miliárd metrov kubických ročne by sa mala zvýšiť na 63 miliárd metrov kubických. Pri podpise zmluvy bol ruský premiér Vladimír Putin a jeho taliansky náprotivok Silvio Berlusconi.Gazprom a ENI založili spoločný podnik s cieľom vybudovať plynovod už dávnejšie. South Stream povedie pod Čiernym morom zo stanice Beregovaja na bulharské pobrežie, odkiaľ bude pokračovať cez Grécko do Talianska. Rusko už uzatvorilo dohodu o predĺžení potrubia do Srbska, kde chce postaviť veľké zásobníky. K plynovodu sa má pripojiť aj Rakúsko a Maďarsko.

Zdroj: index.sme.sk

4.5. 2014 17:15 Kým bruselskí úradníci vyzývajú Európu na zníženie závislosti na ruskom plyne a k jednotnej vyjednávacej pozícií voči Moskve, Rakúsko potichu obišlo Európsku komisiu a dohodlo vlastnú zmluvu o vybudovaní plynovodu South Stream, ktorý má priviesť ruský plyn popod Čierne more cez Bulharsko do strednej Európy. V analýze európskej energetickej bezpečnosti to napísala agentúra Reuters.

9.6. 2014 0:18 Bulharská vláda na žiadosť Európskej komisie pozastavila práce na plynovode South Stream, ktorý má viesť z Ruska cez Čierne more a Balkán do západnej Európy. Na nedeľnom brífingu to oznámil bulharský premiér Plamen Orešarski. EK tento týždeň požiadala Sofiu, aby práce na plynovode pozastavila, kým nepadne rozhodnutie, či je stavba v súlade s európskym právom.

Dostali sme žiadosť Európskej komisie a práce sme pozastavili,“ povedal premiér podľa agentúry ITAR-TASS. „Po konzultáciách s Bruselom rozhodneme o ďalšom postupe,“ dodal.

Hovorca ruského ministerstva energetiky oznámil, že Moskva od Sofie zatiaľ nedostala žiadnu oficiálnu informáciu o prerušení prác. „Chceme túto otázku otvoriť na (pondelkových) rokovaniach s (eurokomisárom Güntherom) Oettingerom,“ povedal hovorca podľa agentúry Reuters. V pondelok budú predstavitelia Ruska, Ukrajiny a Európskej únie rokovať v Bruseli o spore Moskvy a Kyjeva okolo dodávok a ceny ruského plynu.

2.12. 2014 0:59 Rusko oznámilo koniec plánovanej výstavby plynovodu South Stream, ktorý mal od budúceho roka dopravovať ruský plyn do strednej Európy, a vyhnúť sa pritom územiu Ukrajiny. Ruský prezident Vladimir Putin počas návštevy Turecka povedal, že Moskva bez bulharského súhlasu výstavbu realizovať nemôže. Podľa šéfa ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexeja Millera je projekt za 40 miliárd dolárov mŕtvy.

6.12. 2014 21:49 USA sú ochotné pomôcť Maďarsku a ďalším európskym krajinám vybudovať energetickú infraštruktúru, ktorá by znížila ich závislosť na dovoze ropy a zemného plynu z Ruska. Maďarskému denníku Népszava to povedal chargé d‘affaires veľvyslanectva USA v Budapešti André Goodfriend.„Spoliehať sa na ruské zdroje ohrozuje energetickú nezávislosť. Sme pripravení pomôcť tejto krajine (Maďarsku) pri budovaní skutočnej energetickej nezávislosti,“ povedal Goodfriend.Maďarský premiér Viktor Orbán si vyslúžil kritiku zo strany západných vlád kvôli svojim snahám zabezpečiť Maďarsku energetické dodávky pomocou dohôd s Moskvou. Orbán v piatok obvinil Brusel zo sabotovania projektu plynovodu South Stream, ktorý Moskva tento týždeň ukončila. Plánovaný plynovod South Stream, ktorý by privádzal ruský plyn cez Čierne more do strednej Európy, vnímalo Maďarsko, ale aj Rakúsko, Srbsko či Bulharsko ako spôsob zabezpečenia dodávok plynu v prípade narušenia tranzitu cez Ukrajinu. Takú situáciu Európa už v minulosti zažila.

Podľa A. Goodfrienda už USA rokovali s Maďarskom a ďalšími krajinami o infraštruktúre potrebnej na zabezpečenie viacerých zdrojov ropy a plynu. „V súčasnosti ropovody a plynovody vedú jedným smerom (z Ruska do Európy), čo vystavuje Európu a Maďarsko mimoriadnej zraniteľnosti,“ uviedol Goodfriend. „Ak sa to zmení, môže energia prichádzať z Blízkeho východu, dokonca aj z USA,“ dodal podľa agentúry Reuters.

South Stream je koniec sankcií

8.12. 2014 South Stream alebo Južná vetva, tak sa volá megalomanský projekt, ktorým chcelo Rusko obísť Ukrajinu pri dodávkach plynu do západnej Európy. Všetky ukrajinské vlády za posledných 20 rokov boli vládami skorumpovaných kleptokratov. Bez výnimky. Ukrajina neplatila za plyn, avšak odoberala ho z tranzitnej siete, a tak ju obísť bolo a je jediným logickým riešením.

Preto mala Južná vetva obísť Ukrajinu a dopraviť plyn priamo k spotrebiteľom. Toto už tretí rok veľmi úspešne robí Severná vetva (North-Stream), ktorú dohodol bývalý nemecký kancelár Gerhard Schroeder s ruským prezidentom Putinom.

Američania schválili sankcie kvôli plynovodu Nord Stream 2. Boja sa závislosti na Rusku

17.12.2019, 19:02

Americký Senát dnes schválil sankcie voči firmám v súvislosti s plynovodom Nord Stream 2, ktorý bude privádzať plyn z Ruska do Nemecka. Informovala o tom agentúra DPA. Snemovni reprezentantov dal Senát väčšinou hlasov zelenú balíčkom zákonov k rozpočtu na obranu, v ktorom bol obsiahnutý aj zákon o sankciách.

Trump ho podpíše

Prezident Donald Trump už skôr oznámil, že ho podpíše, akonáhle ho bude mať na stole. Nemecký denník Bild dnes uviedol, že nemecká vláda očakáva, že sankcie nadobudnú účinnosť najneskôr v piatok.

USA plánujú sankcie v súvislosti s výstavbou plynovodu Nord Stream 2.

Spojené štáty pripravujú ďalšie sankcie v súvislosti s plynovodom Nord Stream 2. Uviedol to pre nemecký denník Handelsblatt americký veľvyslanec v Nemecku Richard Grenell.

27.05.2020 13:04 TASR, Pravda

Veľvyslanec, ktorý svoje pôsobenie v Nemecku za niekoľko týždňov ukončí, povedal, že o otázke Nord Stream 2 rokoval s členmi amerického Kongresu. „Ďalšie sankcie podporili zástupcovia obidvoch strán,“ povedal pre Handelsblatt, z ktorého citovala agentúra DPA. Upozornil, že príslušná legislatíva by mohla vstúpiť do platnosti už čoskoro a vyzval nemeckú vládu, aby zmenila svoj postoj, čo sa týka spolupráce s Ruskom.

Podľa Grenella Nemecko na jednej strane vyhadzuje peniaze na tento projekt, na druhej strane však neposkytuje dostatok financií pre potreby NATO. Veľvyslanec patrí k tým, ktorí výrazne podporujú zahraničnú politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten už niekoľkokrát zaútočil na nemeckú vládu za výstavbu plynovodu, ako aj za podľa neho nedostatočné výdavky Berlína na obranu.

USA rozširujú sankcie voči plynovodom Nord Stream 2 a Turkish Stream

Zdroj Euractiv sk

 5. 6. 2020 (aktualizované:24. 7. 2020)Spojené štáty pripravujú zákon ktorý rozšíri sankcie voči firmám participujúcim na stavbe plynovodov Nord Stream 2 a Turkish Stream. Zákon retroaktívne rozšírili sankcie schválené v decembri minulého roka.

Okrem firiem, ktoré na projekte priamo participujú, by sankcie mohli postihnúť aj dodávateľov zariadení, technologických služieb, služieb v prístavoch, či poisťovne.

Oba projekty majú pomôcť dopravovať ruský plyn do Európy bez toho, aby prechádzal cez územie Ukrajiny. Podľa americkej administratívy však zvýšia závislosť európskych krajín od Ruska.

História NORD STREAM 2 v kocke.

V roku 2011 začala spoločnosť Nord Stream AG vyhodnocovať projekt expanzie pozostávajúci z dvoch ďalších liniek (neskôr nazvaných Nord Stream 2) na zdvojnásobenie ročnej kapacity až na 110 miliárd m3 (3,9 bilióna cu ft). V auguste 2012 spoločnosť Nord Stream AG požiadala fínsku a estónsku vládu o štúdie trás v ich podmorských výhradných ekonomických zónach pre tretiu a štvrtú trať.Uvažovalo sa o pláne smerovať ďalší plynovod do Spojeného kráľovstva, ale upustilo sa od neho.

V januári 2015 Gazprom oznámil, že projekt rozšírenia bol pozastavený, pretože existujúce linky bežia len na polovičnú kapacitu v dôsledku sankcií EÚ voči Rusku po jeho anexii Krymu.

V júni 2015 bola podpísaná dohoda o vybudovaní Nord Streamu 2 medzi spoločnosťami Gazprom, Royal Dutch Shell, E.ON, OMW a Engie.Keďže vytvorenie spoločného podniku zablokovalo Poľsko. 24. apríla 2017 spoločnosti Uniper, Wintershall, Engie, OMV a Royal Dutch Shell podpísali dohodu o financovaní s Nord Stream 2 AG, dcérskou spoločnosťou Gazpromu na rozvoj projektu Nord Stream 2.

Nemecko udelilo 31. januára 2018 Nord Stream 2 povolenie na výstavbu a prevádzku v nemeckých vodách a na pevninské oblasti v blízkosti Lubminu.

V máji 2018 sa začala výstavba v koncovom bode Greifswald.

V januári 2019 americký veľvyslanec v Nemecku Richard Grenell poslal spoločnostiam zapojeným do výstavby Nord Stream 2 listy, v ktorých ich vyzval, aby prestali pracovať na projekte, a vyhrážal sa im možnosťou sankcií. V decembri 2019 republikánski senátori Ted Cruz a Ron Johnson tiež naliehali na majiteľa Alleas Edwarda Heeremu, aby pozastavil práce na ropovode, pričom ho varovali, že Spojené štáty by inak uvalili sankcie. Cruz formálne navrhol takýto návrh zákona s cieľom umožniť sankcie 8. novembra 2021.

Dňa 21. decembra 2019 spoločnosť Allseas oznámila, že spoločnosť pozastavila svoje aktivity v oblasti kladenia plynovodov Nord Stream 2 v očakávaní prijatia zákona USA o autorizácii národnej obrany na fiškálny rok 2020, ktorý obsahoval sankcie.

V máji 2020 nemecký energetický regulátor odmietol výnimku z pravidiel hospodárskej súťaže, ktoré vyžadujú, aby Nord Stream 2 oddelil vlastníctvo plynu od prepravy. V auguste 2020 Poľsko udelilo Gazpromu pokutu 50 miliónov EUR za nedostatočnú spoluprácu pri vyšetrovaní, ktoré začal UOKiK, poľský antimonopolný strážny orgán. UOKiK citoval pravidlá hospodárskej súťaže voči Gazpromu a spoločnostiam financujúcim projekt, pričom mal podozrenie, že pokračovali v prácach na plynovode bez povolenia poľskej vlády.

V decembri 2020 pokračovala ruská potrubná loď Akademik Čerskij v kladení potrubí.V januári Fortuna, ďalší pokladač potrubí, spojil svoje sily s Akademik Čerskij, aby dokončili plynovod.Dňa 19. mája 2021 sa vláda USA vzdala sankcií voči hlavnej spoločnosti zapojenej do projektu, Nord Stream 2 AG, pričom uvalila sankcie na štyri ruské lode a päť ďalších ruských subjektov. Dňa 4. júna 2021 Vladimir Putin oznámil, že pokládka potrubia pre prvú líniu Nord Stream 2 bola úplne dokončená. Dňa 10. júna boli prepojené úseky potrubia. Pokládka druhej línie bola dokončená v septembri 2021.

V júni 2021 americký minister zahraničia Antony Blinken povedal, že dokončenie Nord Stream 2 je nevyhnutné. V júli 2021 USA naliehali na Ukrajinu, aby nekritizovala nadchádzajúcu dohodu s Nemeckom o plynovode.20. Júla Joe Bidena Angela Merkelová dosiahli presvedčivú dohodu, že USA môžu spustiť sankcie, ak Rusko použije Nord Stream ako „politickú zbraň“. Cieľom dohody je zabrániť odpojeniu Poľska a Ukrajiny od dodávok ruského plynu. Ukrajina dostane pôžičku 50 miliónov dolárov na zelené technológie do roku 2024 a Nemecko vytvorí miliardový fond na podporu prechodu Ukrajiny na zelenú energiu, aby kompenzoval stratu poplatkov za tranzit plynu. Kontrakt na tranzit ruského plynu cez Ukrajinu bude predĺžený do roku 2034, ak s tým bude súhlasiť ruská vláda.

16. novembra 2021 vzrástli európske ceny zemného plynu o 17 % po tom, čo nemecký energetický regulátor pozastavil schválenie Nord Stream 2.

Poľský premíér Mateusz Morawiecki 9. decembra 2021 vyzval novovymenovaného nemeckého kancelára Olafa Scholza, aby sa postavil proti spusteniu Nord Stream 2 a neustúpil tlaku Ruska. Počas návštevy Ríma Morawiecki povedal: „Vyzvem kancelára Scholza, aby neustúpil tlaku Ruska a nedovolil, aby bol Nord Stream 2 použitý ako nástroj na vydieranie proti Ukrajine, nástroj na vydieranie proti Poľsku. nástroj na vydieranie proti Európskej únii“.

Scholz pozastavil certifikáciu Nord Stream 2 dňa 22. februára 2022 v dôsledku ruského uznania Doneckej a Luhanskej republiky a rozmiestnenia jednotiek na území, ktoré majú v rukách DĽR a LĽR.

Spoločnosť Nord Stream 2 AG vyhlásila bankrot 1. marca 2022 a prepustila všetkých 106 zamestnancov zo svojho sídla v Zugu vo Švajčiarsku.

Sankcie prijímal už Obama: Prezident Barack Obama sa postavil proti Nord Stream 2, opakujúc politiku svojho predchodcu Georga W.Busha, ktorý bol proti Nord Stream 1. USA a európske štáty ako Ukrajina, Poľsko, Estónsko, Lotyšsko a Litva sa postavili proti Nord Stream 2 s odôvodnením, že sa zvýšil závislosť od ruskej energie a predstavovala bezpečnostnú hrozbu pre EÚ. Po roku 2014 tieto krajiny ďalej tvrdili, že Európa by nemala dopĺňať ruskú kasu po tom, čo Rusko napadlo a anektovalo Krym. V januári 2018 minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson znovu potvrdil túto politiku a uviedol, že USA a Poľsko sú proti plynovodu Nord Stream 2 z rovnakých dôvodov európskej energetickej bezpečnosti a stability.

Výsledok napokon poznáme. Tlakom na Rusko a odmietnutím rokovať o bezpečnostných zárukách, bolo Rusko v podstate „donútené“ napadnúť Ukrajinu. V tom momente USA iniciovali nové protiruské sankcie a požadovali od štátov EU a hlavne Nemecka odstúpenie od dohody Nord Stream 2 a nespustenie dodávok plynu pre EU. PLYNOVOD JE DOKONČENÝ a natlakovaný plynom. Boj USA proti dovozu ruských energonosičov do EU ( konkrétne plynu) trvá už od prezidenta Georga W. Busha, ktorý bol prezidentom 2000-2008, ktorý zaviedol sankcie proti Nor Stream 1 ešte v jeho prípravnej fáze pred začiatkom výstavby. Odvtedy v sankciách proti plynovodom pokračovali USA za každého prezidenta. USA postavili terminály na skvapalnený plyn ( CNG) a márne hľadali niekoľko rokov veľké odbytište, kde by bolo ako tak možné a ekonomicky prijateľné ich plyn dovážať. Z tohto uhla pohľadu vyzerajú aj obe revolúcie v Kyjeve (2004 a 2014) v úplne inom svetle, zapadajú do medzinárodných súvislosti a do boja o energetické zdroje sveta. Vojna na Ukrajine padla USA ako dar z neba( ozaj sa o túto situáciu nepričinili?) a razom je všetko inak. Výsledok je slabnúce Euro, zvýšený vplyv USA v dovoze energonosičov pre EU, výrazný predaj ich zbraní všetkým štátom Európy, ktoré sú v Aliancii NATO, zadlženie Ukrajiny v USA na desiatku generácií budúcnosti…Európa stojí pred hospodárskym kolapsom, v dôsledku nedostatku energií, môže očakávať veľké sociálne nepokoje, rozbiehajúca sa inflačná špirála môže privodiť krach na burze , niečo ako piatok 13 v roku 1929… Komu toto vyhovuje? 

A teraz čítam vyjadrenia našich aj svetových politikov o tom ako je Rus nespoľahlivý partner a ako využíva plyn a ropu či elektrickú energiu ako zbraň proti EU a celému svetu… JE TO OZAJ RUS ČO POUŽIL ENERGONOSIČE AKO ZBRAŇ PRVÝ ?

Blog je mojim osobným názorom, ktorý som si utvoril vnímaním súvislostí predchádzajúcich vojne a dejov čo sa udiali po jej vypuknutí. Neosobujem si patetnt na absolútnu pravdu a nikoho nepresviedčam, aby s mojim uhlom pohľadu súhlasili. Budem však rád ak sa nad ním zamyslíte.

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3133905x
Priemerná čítanosť článkov: 5719x

Autor blogu

Kategórie

Archív