Založ si blog

Roje dronov s umelou inteligenciou sa môžu objaviť na ukrajinskom bojisku. Bez laserových zbraní by rozvrátili ruskú PVO.

Na ukrajine sme prvý krát svedkami veľkého použitia dronov na oboch stranách. Od bojových dronov nesúcich hlavne zbrane proti obrneným cieľom alebo pechote, cez prieskumné drony od strategických po taktické, od starých strižov či rejsov z 80tych rokov po moderné lacné pomalé drony s nízkou zistiteľnosťou a vysokou efektívnosťou zásahu a zničenia cieľov, ako aj dronov taktického a operačného prieskumu a riadenia paľby delostrelectva a reaktívnych systémov. Často sú využívané na oboch stranách kamikadze drony a „ túlajúce sa drony“ ktoré majú vysokú vytrvalosť a až nájdu cieľ vrhnú sa naň a zničia ho. Obe strany uvádzajú počty zničených dronov protivníka, Rusi Ukrajincom 3373, Ukrajinci zničili Rusom 2107.( údaj k 10.3.2023)

Technológie dronov napredujú rýchlym tempom a už čoskoro môže byť využitá úplná novinka, ktorá nebola ešte na žiadnom bojisku. Ide o ROJE DRONOV.

Už v roku 2016 boli rozpracované algoritmy pre umelú inteligenciu, ktorá bola vložená do roja dronov a boli vypracované správy o ich skúškach a postupnov rozvoji. https://apps.dtic.mil/sti/citations/AD1039921 tu je jedna anotácia na správu z Defence Technical information center v USA.

Spojené štáty, Čína a Rusko sú na čele vývoja a využívania roja dronov. Nízke náklady a ľahká dostupnosť dronov však umožňujú neštátnym subjektom využívať drony nápaditými a kreatívnymi spôsobmi, vrátane rojenia. Cieľom monografie je odpovedať na nasledujúcu otázku Akú užitočnosť poskytujú roje dronov armáde? Roje dronov poskytujú početné výhody, vrátane trvalého spravodajstva, sledovania, prieskumu a zacielenia s nízkym rizikom a nízkymi nákladmi pre vojenský personál a organizácie, a potenciál minimalizovať chyby pri osobných a organizačných rozhodnutiach. Roje dronov prichádzajú so zraniteľnosťami a výzvami. Zraniteľnosť siaha od hackingu protivníkom až po existenciu zbraní typu bojového roja, niektoré výzvy zahŕňajú organizačný odpor a medzinárodné právo. Roje dronov čoskoro prídu na bojisko a je čas riešiť, ako ich čo najlepšie využiť.

Po načrtnutí potenciálnych výhod a obmedzení rojov dronov boli prijaté štyri odporúčania týkajúce sa potreby informovanosti, vytvorenia doktríny roja dronov, pochopenia rozhrania človek-dron a organizačného prechodu na využitie roja dronov.

Leto 2016 znamenalo významný moment v budúcnosti leteckej vojny: roje robotov amerického námorníctva opustia laboratórium a boli otestované v teréne.V minulosti bol normou malý počet extrémne drahých lietadiel, avšak v najbližších rokoch bude v reálnych situáciách nasadených veľké množstvo lacných a zničiteľných lietadiel.Program amerického námorníctva Low-Cost UAV Swarming Technology (LOCUST) spája bezpilotné lietadlá do roja a ukazuje 30 lietadiel letiacich niekde cez oceán.

Výzvou nie je ich len dostať do vzduchu súčasne – to, čo robí skupinu rojom, je jej schopnosť koordinovať a samostatne sa rozhodovať. „Spoločnosť roja funguje ako jednotka,“ hovorí Stephen Crampton, generálny riaditeľ spoločnosti Swarm Systems.

Každé lietadlo s posádkou alebo bez posádky môže byť zničené jednou strelou, ale roj môže mať niekoľko zásahov po sebe a bude schopný pokračovať v plnení úlohy.

Malý dron pre roj Coyote bol navrhnutý ako spotrebný prostriedok na prieskum so sklápacími krídlami, aby mohol byť vypálený z rúrok používaných na spúšťanie sonarových bójí na protiponorových lietadlách. Akonáhle je vypustený, coyotu sa vysunú krídla a dokážu letieť až 90 minút na výdrž batérie.

Schopnosť absorbovať viacero zásahov robí roj dronov ťažko zastaviteľný, najmä keď sú terajšie systémy protivzdušnej obrany zamerané na zachytenie a zostrelenie jednotlivých lietadiel. 

„Dosiahnutie bodu, v ktorom je celý roj nosičov menej nákladný ako jedena raketa, je všeobecným cieľom“. Cieľ sa javí dostatočne realistický, ak predpokladáme, že protiletecká raketa Harpoon US Navy stojí okolo 1,2 milióna dolárov (770 000 libier) a my ju prekonáme rojom dronov.

http://www.wired.co.uk/article/drone-swarms-change-warfare

Firma Kratos a jeho vzdušní bojovníci.

S lietajúcou zbraňou postavenou na to, aby sa zapojila do vzdušného boja, chcú letecké sily pochopiteľne udržať nízku cenu. Zatiaľ čo MQ-9 Reaper drone, ktorý USA v súčasnosti používajú v Iraku a Sýrii, môže stáť 15 miliónov dolárov za jednotku, Kratos bude predávať svoje drony USA za 3 milióny dolárov za prvých 99 a potom za 2 milióny dolárov.

Zatiaľ čo dravý démon ozbrojený raketami Hellfire môže zničiť malú budovu alebo obrnené vozidlo, americká armáda má záujem stavať lietajúci robot, ktorý môže napadnúť iné lietadlá.

To je dôvod, prečo výskumné laboratórium leteckých sílposkytlo spoločnosti Kratos Defence 40,8 milióna USD na vybudovanie relatívne nízkorozpočtového drone, ktorý dokáže lietať na veľké vzdialenosti na veľké vzdialenosti, ľahko sa vymaniť z nebezpečenstva a zničiť „nepriateľské vzdušné obrany“.

To je najdôležitejší rozdiel medzi týmto konceptom drona a vojenskými bezpilotnými lietadlami, ktoré pred ním prebehli – Predatorské drony sú schopné dohliadať a stíhačky vzduch-zem, ale Kratosov drone sa bude môcť zapojiť do vzdušného boja.

Obranná a bezpečnostná spoločnosť so sídlom v San Diegu t oznámila, že získala ďalších sedem ďalších dodávateľov, aby vyvinuli lietadlá, ktoré budú schopné zničiť nepriateľské lietadlá, čím prinesie americkú armádu do éry bezpilotných vzdušných bojov. Nový vojenský drone bude schopný „extrémnej agility“ a dosiahne takmer rýchlosť Mach 0,9. Bude schopný lietať 1500 námorných míľ s nákladom 500 libier. Ako poukazuje tvrdenie výrobcu, že užitočné zaťaženie je dostatočné na to, aby nieslo dve bomby GBU-39 s malým priemerom, čo naznačuje, že dron bude použiteľný aj na ničenie pozemných cieľov. SAN DIEGO,18. júla 2022 (GLOBE NEWSWIRE) —Spoločnosť Kratos Defense & Security Solutions, Inc.(NASDAQ: KTOS), popredný poskytovateľ riešení národnej bezpečnosti a popredný poskytovateľ vysokovýkonných, prúdovo poháňaných bezpilotných vzdušných systémov, dnes oznámil, že nedávno dokončil úspešnú sériu letov s dvomi sériovo vyrábanými lietadlami XQ-58A Valkyrie pre program Skyborg. Súčasťou programového tímu jeStíhačky amerického letectva (USAF).aRiaditeľstvo pre pokročilé letectvo,Výskumné laboratórium letectva(AFRL), USAF 40 tis Letová skúšobná letka(FLTS), USAF 46 tis Skúšobná letkaa Kratos. XQ-58A Valkyrie bola pôvodne vyvinutá v spolupráci s AFRL na programe Low Cost Attritable Strike Demonstrator (LCASD) s viacerými nadväzujúcimi programami a projektmi pre niekoľko zákazníkov a aplikácií. Tieto viaceré programové aplikácie pokračujú s programom Skyborg, ako aj s niekoľkými ďalšími súvisiacimi s výrobou, aplikáciami špecifických misií a operačným vývojom rodiny XQ-58A cenovo dostupných, vysokorýchlostných, taktických UAV.

Tým konštruktérske schopnosti nekončia, tieto automatizované vozidlá nebudú len lietať a robiť prieskum a ničiť – Boeing tiež plánuje vyvinúť podvodné drony.predstavili veľký bezpilotný podvodný dron, ktorý môže cestovať tisíce kilometrov za šesť mesiacov na jedno nabitie.

Ak sa tieto roje dronov dostanú na bojisko, budú v podstate konvenčnou PVO nezničitešné, lebo svojim množstvom a rýchlou schopnosťou manévru zahltia dostupné kanály navedenia rakiet či kanonových systémov. Vždy sa však pracuje aj na protizbrani, a to vo všetkých vojensky vyspelých krajinách. Spojené štáty, Čína, Francúzsko, Veľká Británia sa zaoberali laserovými zbraňami, má ich Nemecko a Izrael. Oslepovacie laserové systémy sa používali počas vojny o Falklandy medzi Britániou a Argentínou, Američania ich používali v Afganistane a Iraku. Samozrejme, aj Rusko má takéto zbrane.

Rusi už predviedli svoj laserový systém Peresvet na ničenie dronov priamo na bojisku, predpokladalo sa že to je systém ešte v skúčobneej prevádzke výrobcu. Predpokladá sa, že pri dobrých podmienkach je schoný ničiť aj satelity do vzdialenosti až 1500km. Jeho použiteľnosť zo zeme však klesá s hmlou alebo hustou oblačnosťou.

Na pozadí Peresvet vyzerá laserový komplex Zadira-16 ako zbraň novej generácie (a tiež sa už používa). Jeho laser neoslepuje, je schopný ničiť ciele. Napríklad UAV vo vzdialenosti 5 km od zeme „Zadira“ sa pomocou tepelného žiarenia spáli za 5 sekúnd. Laserový komplex je dobrý aj z hľadiska hospodárnosti – výrazne zníži používanie príliš drahej munície potrebnej na rovnaké účely.

Inžinieri firmy Lockheed Martin spolupracujú so zákazníkmi a akademickými inštitúciami na výskume, vývoji a implementácii technológie, ktorá detekuje a porazí roje dronov.

„V súčasnosti vyvíjame 60-kilowattový systém, ktorý kombinuje viacnásobné vláknové lasery na generovanie vysoko výkonného zbraňového lúča,“ povedal Rob Afzal, vedúci pracovník divízie laserových a senzorových systémov spoločnosti Lockheed Martin.

Pretože systém závisí od mnohých modulárnych laserových vlákien, je ľahko škálovateľný, aby spĺňal rôzne úrovne výkonu. Pri tomto paralelnom prístupe neexistuje jediný bod zlyhania, ktorý by ohrozil výkon a funkčnosť lasera – pokiaľ existuje dostupná napájacia energia. Laserový zbraňový systém môže strieľať znova a znova, v podstate vytvárať neobmedzený počet výstrelov.

Na rozdiel od všeobecného názoru, laser je skutočne neviditeľný voľným okom. Akonáhle sa spustí, je neustále posielaný cez systém riadenia lúča, ktorý zabezpečuje, že môže presne zamerať a zničiť hrozbu – rýchlosťou svetla.

Náš laserový prístup s vysokým výkonom pracuje s účinnosťou, ktorá generuje menej tepla a môže byť obsiahnutá v menších rozmeroch ako predchádzajúca laserová technológia, povedal Afzal, čo znamená, že môže slúžiť na palube viacerých platforiem.

Okrem laserových zbraňových systémov vytvoril tím inžinierov kybernetické riešenie na potláčanie malých dronových hrozieb, vedené Mikeom Panczenkom, riaditeľom inžinierstva pre podnik Cyber ​​Solutions spoločnosti Lockheed Martin.

Systém ICARUS ™, ktorý je založený na interných investíciách, dokáže identifikovať a zachytiť komerčne dostupné drony. Jeho multi-spektrálny senzorový systém detekuje a charakterizuje prichádzajúce drony len niekoľko sekúnd, predtým, než použije kyberneticko-elektromagnetickú aktivitu, aby ju deaktivoval, alebo umožnil operátorovi prevziať kontrolu nad dronom a presunúť ho do bezpečnej oblasti.

„ICARUS je súčasťou plnohodnotného prostredia pre kybernetickú bezpečnosť tým, že bude schopný neutralizovať drony pred tým, ako sa stanú hrozbou pre našich bojovníkov a občanov.“

„Pri príprave tejto kritickej technológie do budúcnosti už demonštrujeme potenciál laserových zbraňových systémov prijať nové hrozby,“ povedal Paul Shattuck, riaditeľ a hlavný inžinier riadených energetických systémov v Lockheed Martin Space Systems.

Prostredníctvom interného výskumu a vývoja inžinieri spoločnosti Lockheed Martin vyvinuli protimonopolnú ochranu proti námorným priestorom alebo prototyp ADAM, ktorý úspešne zničil malé drony a rakety, zatiaľ čo systém Advanced Test High Energy Asset alebo ATHENA zastavil lietadlá.

Americké sily dnes vyvíjajú počiatočné úsilie o začlenenie laserových zbraňových systémov do svojich platforiem a zbrojných arzenálov.Spoločnosť Lockheed Martin už začala s dodávkami pre americkú armádu 60 kilowattovým laserom na veľký modifikovaný nákladný automobil. Zemný laserový zbraňový systém sa použije na zničenie rakiet, delostreckých granátov, rakiet , lietadiel a iných vzdušných dopravných systémov alebo pozemných vozidiel.

„Nakoniec pracujeme na riešení, kde naši zákazníci môžu integrovať tieto systémy na lietadlá, pozemné vozidlá a lode,“ povedal Shattuck.

Takže uvidíme, či súčasťou najbližších dodávok zbraní na Ukrajinu nebudú aj nové roje dronov, ktoré boli zatiaľ len v skúšobnej prevádzke výrobcov.

 

 

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3134155x
Priemerná čítanosť článkov: 5719x

Autor blogu

Kategórie

Archív