Založ si blog

Bojové prostriedky ktoré neničia a nezabíjajú, no efektívne bránia zničeniu II.

V roku 2015 som napísal prvý článok o prostriedkoch rádio elektronického boja ruskej výroby, ktoré síce nič nezničia, no efektívne bránia odhaleniu a zničeniu vlastných síl a prostriedkov.

https://simon22.blog.pravda.sk/2015/08/25/nove-bojove-prostriedky-ktore-nestrielaju-a-predsa-efektivne-nicia-alebo-brania-zniceniu/

Technologický pokrok nezastavíš a preto vznikajú neustále nové systémy, ktoré nahradia tie, o ktorých som písal pred piatimi rokmi. Tento prehľad je urobený podľa poznatkov v roku 2020.

Teraz každý deň vidíme lietať prieskumné lietadlá USA Boeing RC-135W Rivet Joint aj Boeing E-8C Redeye6 nad východnou Ukrajinou a pod Krymom, kde neustále monitorujú všetky pozemné a vzdušné ciele, proti ktorým by vedeli organizovať efektívnu paľbu a ich ničenie v prípade vedenia bojovej činnosti. Ak by na druhej strane nik nič neurobil proti ničeniu vlastnej techniky.( foto z 5.1.2022)

Prostriedky elektronického boja ( EW ) zvyčajne maskujú vlastné  stíhačky, tanky, protilietadlové raketové systémy, pred objavením či zničením protivníkom.

Ich význam v kontexte moderného vedenia vojny je však mimoriadne veľký a rôznorodý: od potlačenia na diaľku odpálených improvizovaných výbušných zariadení (IED) a prerušenia komunikácie s nepriateľom až po boj proti systémom protivzdušnej obrany alebo nepriateľským lietadlám.

 

Elektronický boj zahŕňa tri oblasti: 

Elektronické potlačenie- zničenie je súbor opatrení a akcií na funkčné zničenie, elektronické potlačenie a zničenie rádioelektronických objektov nepriateľa pomocou samonavádzacích zbraní.

Elektronická ochrana je súbor opatrení a úkonov na elimináciu alebo zoslabenie vplyvu prostriedkov elektronického ničenia nepriateľa na ich elektronické a informačno-technické objekty, proti technickým prostriedkom prieskumu nepriateľa a na zabezpečenie elektromagnetickej kompatibility ich rádioelektronickými prostriedkami.

Rádioelektronická informačná podpora je súbor opatrení a akcií na identifikáciu fungovania rádioelektronických a informačno-technických objektov nepriateľa za účelom ich elektronického ničenia, ako aj na kontrolu fungovania ich rádioelektronických a informačných zariadení. -technické predmety na ich elektronickú ochranu.

Podcenenie možností elektronického boja protivníka môže viesť k veľmi vážnym následkom. Počas vojny v Libanone v roku 1982 sa teda masívne využívanie vtedajších najmodernejších systémov elektronického boja zo strany Izraela stalo jedným z kľúčových faktorov, ktoré viedli k potlačeniu sýrskych síl protivzdušnej obrany rozmiestnených v libanonskom údolí Bikaa.

 

Rusko je jedným zo svetových lídrov v oblasti elektronického boja. Nie je možné hovoriť o všetkých produktoch elektronického boja vyrobených v ruských podnikoch v rámci tohto článku kvôli ich rozmanitosti, preto budem ďalej hovoriť o najznámejších vzorkách a spoločnostiach, ktoré ich vyrábajú.

Koncern “ Rádioelektronické technológie“ (KRET) 

Vedúcu úlohu medzi ruskými vývojármi a výrobcami elektronických bojových zariadení zohráva koncern „Radioelectronic Technologies“ (KRET), ktorý je súčasťou štátnej korporácie „ Rostech  . Je vývojárom a výrobcom leteckej avioniky, elektronického boja, štátnej identifikácie, špeciálnej meracej techniky a pod.

Štruktúra KRET zahŕňa 97 výskumných ústavov, tovární a iných podnikov, vrátane takých známych v oblasti elektronického boja, ako je Kaluga Research Radio Engineering Institute, Kvant Research and Production Association (Veliky Novgorod), Gradient All-Russian Research Inštitút (Rostov na Done), Elektromechanický závod Bryansk, Výskumný ústav komunikácií Taganrog. Produkty vyrábané spoločnosťou KRET sú aktívne nakupované pre potreby ruských ozbrojených síl a v oblasti elektronického boja pokrývajú pozemné, vzdušné a lodné prostriedky.

Podľa otvorených zdrojov na domácom trhu s elektronickým bojom zaujíma v posledných rokoch koncern „Radioelectronic Technologies“ podiel asi 60 %.

  • Pozemné prostriedky 

Jeden z najzaujímavejších pozemných systémov elektronického boja možno nazvať komplexy rodiny „Krasucha“ . Sú určené na potlačenie radarových staníc (radarov) inštalovaných na nepriateľských lietadlách a vrtuľníkoch na vzdialenosť až 300 km. Komplexy detekujú a analyzujú signál prichádzajúci z nepriateľského objektu, po ktorom v prípade potreby vytvoria silné rušenie, ktoré bráni nepriateľskej radarovej stanici odhaliť ciele a namieriť na ne vysoko presné zbrane.

Systémy elektronického boja „Moskva-1“ sú určené na elektronický prieskum vzdušného priestoru na vzdialenosť do 400 km, to znamená, že detegujú žiarenie pochádzajúce z rádioelektronických prostriedkov leteckých zariadení alebo munície. Pri odhalení nepriateľa sa informácie prenesú do systémov elektronického ničenia, PVO (protivzdušná obrana) a letectva, ktoré už priamo reagujú na hrozbu. Komplexy „Moskva-1“ teda fungujú ako pasívny analóg prehľadových radarov, čím sa zvyšujú schopnosti protivzdušnej obrany odhaliť nepriateľa bez toho, aby prezradili svoju vlastnú polohu.( ekvivalent našej Tamary)

Vo vývoji predchádzajúcich komplexov bol vytvorený nový systém elektronického boja „Divnomorye-U“ , o ktorom je stále málo informácií. Podľa údajov z otvorených zdrojov bude musieť nahradiť komplexy „Moskva-1“, „Krasukha-2“ a „Krasukha-4“, to znamená, že bude fungovať ako prostriedok elektronického prieskumu vzdušného priestoru, ako aj ako prostriedok elektronického potlačenia radaru nepriateľských lietadiel …

Na ochranu živej sily a vybavenia pred nepriateľskou delostreleckou muníciou vybavenou rádiovými poistkami vyrába KRET komplexy Rtut-BM . V prípade výstrelu zisťujú žiarenie z rádiových rozbušiek projektilov, určujú jeho frekvenciu a vytvárajú rušenie, ktoré vedie k predčasnému odpáleniu takýchto projektilov alebo prinúti ich zápalnicu prepnúť do kontaktného režimu činnosti, čo znižuje účinnosť streľby. Okrem toho môžu tieto komplexy potlačiť nepriateľskú rádiovú komunikáciu. „Mercury-BM“ poskytuje kryciu zónu s rozlohou 25 až 50 hektárov.

Pozornosť púta aj pozemný elektronický bojový systém Murmansk-BN , určený na potlačenie krátkovlnnej rádiovej komunikácie nepriateľa na veľké vzdialenosti. V rozšírenej podobe sa komplex rozkladá na ploche 640 000 metrov štvorcových. m, a jeho teleskopické hydraulické anténne stožiare sú zvýšené o 32 m. O systéme Murmansk -BN písal aj Armádny magazín: „Všetky letecké, radarové a iné komplexy NATO budú okamžite vyradené z prevádzky pomocou systémov rádio-elektronického boja (REB) Ruska,“ s takýmto panickým vyhlásením v utorok prišiel francúzsky denník „Atlantico“, ktorý komentoval rozmiestnenie ruských staníc v Kaliningrade. „Začiatkom októbra,“ píše autor článku Xavier Rofe, „bol v Kaliningrade( pri Baltickom mori) — v najzápadnejšej časti Ruska — nasadený nový pobrežný elektronický bojový systém „Murmansk-BN“ s dosahom asi 3000 km. Pre informáciu: Lisabon sa nachádza, ak letíte v priamej línii, len 3.000 kilometrov od Kaliningradu. To znamená, že celá západná Európa je pokrytá. Sily NATO tak teraz čelia úplnej paralýze a neschopnosti včas reagovať. Najmä „high-tech“ americké stíhačky F-35 môžu byť prikované k zemi, zbavené životne dôležitej satelitnej komunikácii. “Ako vysvetľujú analytici spravodajského portálu „Atlantico“ ide o zariadenia, ktoré deaktivujú elektronické systémy nepriateľa bez toho, aby ich zničili. Prostriedky REB môžu zasiahnuť nepriateľské vzdušné alebo námorné základne, no nielen tie: v skutočnosti môžu byť všetky moderné vojenské objekty a zbrane deaktivované, ak nepriateľské systémy REB fungujú efektívne. Dosiahne sa to blokovaním signálu nad daným územím. Niekedy môže byť toto územie obrovské, no podstatou REB ani to nie je. Ide o zablokovanie všetkých satelitných vĺn, všetkej celulárnej komunikácie (VHF-UHF), všetkých rádií, systémov GPS atď. Podľa expertov budú mnohé komplexy „Murmansk-BN“, z ktorých jeden už stráži strategicky dôležitý polostrov Kola, čoskoro rozmiestnené v zraniteľných oblastiach pozdĺž celých dlhočizných ruských hraníc. Napríklad Krym a Kerčský prieliv sú už chránené podobným systémom, ktorý blokuje rádiové vlny na ploche asi 3000 kilometrov štvorcových v oblasti Čierneho mora.

V elektronickom boji je veľmi ťažké postaviť niečomu proti početným ruským systémom, ako sú napríklad „Moskva-4“, „Borisoglebsk-2“, „Svet-KU“, „Rtuť-BM2“, či „Infauna“. Ide o „neviditeľné štíty“, ktoré neumožňujú nepriateľovi vidieť vzlietanie a pristávanie lietadiel či vypúšťanie rakiet, uzatvára francúzsky portál.

 

  • Systémy letectva a lodí 

Spomedzi lietadiel na elektronický boj vyrobených spoločnosťou KRET je najzaujímavejšia aktívna rušiaca stanica „Lever-AV“ . Rušiaci vrtuľník Mi-8MTPR-1 vybavený touto stanicou zabezpečuje skupinovú ochranu vlastného frontového letectva pomocou elektronického potlačenia radarových staníc nepriateľských lietadiel a protilietadlových komplexov. Dosah takejto stanice je podľa vyjadrení funkcionárov KRET až niekoľko stoviek kilometrov. Existuje aj rušiace lietadlo Il-22PP „Porubshchik“ , jeho elektronické vybavenie bolo tiež vytvorené podnikmi KRET.

Vrtuľníky a rušiace lietadlá sú určené na skupinovú ochranu, elektronické rušiace systémy Chibiny sú určené na individuálnu ochranu lietadiel pred raketovými útokmi nepriateľských stíhačiek a protilietadlových raketových systémov. Súčasťou komplexu Chibiny je aktívna rušiaca stanica, ktorá je umiestnená v kontajneroch a pripevnená na závesníkoch krídel lietadla. Je známe, že v posledných rokoch boli jednotkám dodávané verzie komplexov Chibiny pre stíhacie bombardéry Su-34, viacúčelové stíhačky Su-35S a Su-30SM. Súčasne môže Su-34 niesť aj kontajnery s aktívnymi rušiacimi stanicami pre skupinovú ochranu – SAP-14 „Tarantul“.

Individuálne elektronické ochranné zariadenia sa vyrábajú aj pre iné lietadlá. Napríklad aktívne rušiace stanice sú súčasťou individuálnych ochranných systémov Vitebsk-25, ktoré sú inštalované na útočnom lietadle Su-25SM3. Čo sa týka stíhačiek novej generácie Su-57, bol pre ne vytvorený úplne nový systém elektronického boja Himaláje. Prvky tohto komplexu sú integrované priamo do tela samotného lietadla.

Moderné lodné elektronické bojové vybavenie od KRET predstavuje rôzne multifunkčné komplexy pre lode rôznych tried. Komplex elektronického potlačenia 5P-28 je určený pre veľké lode, komplex TK-25 pre menšie lode a komplex MP-405 pre malé lode a člny. 

Holding “ Ruselectronics“ 

Množstvo podnikov inej štruktúry štátnej korporácie „Rostec“ – holding „Ruselectronics“ tiež vyvíja a vyrába elektronické bojové zariadenia . Združuje viac ako 120 vedeckých organizácií a podnikov, ktoré vyvíjajú a vyrábajú rádiové elektronické komponenty, komunikácie, automatizované riadiace systémy, robotické systémy, mikrovlnnú elektroniku, počítače a telekomunikačné zariadenia.

Vývojom a výrobou zariadení na elektronický boj v Ruselectronics sa zaoberá predovšetkým koncern Sozvezdie. Podniky patriace do koncernu sa špecializujú na výrobu automatických komunikačných a riadiacich systémov, ako aj pozemných prostriedkov elektronického potlačenia rádiovej komunikácie. Azda najznámejšie z nich sú elektronické potlačovacie systémy Borisoglebsk-2 a Infauna, ktoré sú dodávané ruskej armáde.

Komplexy Borisoglebsk-2 sú určené na rádiový prieskum a potlačenie nepriateľskej rádiovej komunikácie v pásmach HF a VHF, rádionavigačné systémy a mobilné satelitné komunikačné systémy. Výkonné rušiace stanice umožňujú efektívne ovplyvňovať rôzne rádiom riadené objekty vrátane potlačenia riadiacich kanálov bezpilotných lietadiel atď.

Komplexy RB-531B Infauna sú určené na rádiový prieskum a rušenie nepriateľskej rádiovej komunikácie v rozsahu VHF, na ochranu proti rádiovo riadeným mínovým výbušným zariadeniam inštaláciou zátarasového rádiového rušenia a na ochranu susedných vozidiel pred nepriateľskou paľbou nastavením aerosólovej clony.

Najnovším elektronickým bojovým agentom z koncernu Sozvezdie , ktorý práve začal vstupovať do jednotiek, je komplex Palantin . Je tiež určený na vykonávanie elektronického prieskumu a potlačenie nepriateľských rádiokomunikačných systémov v pásmach HF a VHF. Schopnosti komplexu tiež umožňujú zbaviť nepriateľa celulárnej  a diaľkovej komunikácie. Dôležitou vlastnosťou „Palantiny“ je jej schopnosť prepojiť rôzne systémy elektronického boja do jedinej fungujúcej siete.

V produktoch koncernu Sozvezdie možno zaznamenať aj malé prenosné rušiace vysielače RP-377VM1, RP-377UVM2 a RP-377UVM3, určené na potlačenie rádiových riadiacich kanálov mínových výbušnín alebo blokovanie rádiového signálu odpočúvacích zariadení. A to je len časť produktov koncernu.

Ďalším vývojárom a výrobcom zariadení na elektronický boj v rámci holdingu Ruselectronics štátnej korporácie Rostec je Všeruský výskumný inštitút Etalon . Špecializuje sa najmä na rádiový monitoring a informačnú bezpečnosť. Medzi produkty, ktoré vyrába, patria automatizované komplexy pre rádio, rádiotechniku ​​a špeciálne riadenie účinnosti ochrany informácií „ Plavsk “ a „ Judoka “, zariadenia na aktívny boj proti systémom a prostriedkom rádiového spravodajstva nepriateľa „Neutralitet“, komplex technickej kontroly, elektronickej imitácie a rušenia „Leer-2“ a oveľa viac.

Koncern VKO “ Almaz – Antey“ a skupina spoločností “ Obranné systémy“ 

Okrem vyššie spomenutých štruktúr Rostechu sa vývoju a výrobe zariadení na elektronický boj venujú aj ďalšie spoločnosti. „Ústredný vedecký výskumný inštitút rádiového inžinierstva pomenovaný po akademikovi AI Bergovi“ (TsNIRTI) je súčasťou koncernu Almaz-Antey v oblasti leteckej obrany. Zastáva osobitné postavenie, pretože sa zaoberá vytváraním vesmírnych a leteckých systémov pre diaľkový prieskum Zeme, vrátane účasti na vytváraní elektronických spravodajských satelitov „Lotos-S“. Okrem toho TsNIRTI vyvíja aj rôzne pozemné a vzdušné elektronické bojové zariadenia, ako je napríklad rušiaca stanica malých kontajnerov MSP-418K na individuálnu ochranu stíhačiek MiG-29 alebo rádiový protiopatrenie Omul na ochranu útočných lietadiel Su-25.

Ďalšou známou ruskou spoločnosťou v oblasti elektronického boja je Vedecké a technické centrum pre elektronický boj („STC REB“), vytvorené v Moskve v roku 2005, ktoré je organizačne súčasťou skupiny spoločností „Defense Systems“. Medzi produkty „STC REB“ patria pozemné elektronické spravodajské (pasívne lokalizačné) systémy pre vzdušné a námorné objekty „Avtobaza-M“, komplexy na boj proti malým bezpilotným vzdušným prostriedkom „Repelent“, systémy na elektronické potlačenie zariadení pre používateľov globálnych satelitných navigačných systémov ( GPS) „Pole-21“ atď.

Súkromné ​​spoločnosti 

Voronežský výskumný a vývojový podnik PROTEK, súčasť súkromnej spoločnosti EGO-Holding , vyrába automatizovaný pozemný rušiaci systém R-330M1P Diapazol . Tento komplex je určený na rádiové spravodajstvo a elektronické potlačenie mobilnej VHF, bunkovej, diaľkovej a satelitnej komunikácie vo frekvenčnom rozsahu od 100 do 2000 MHz.

Súčasťou komplexu sú rôzne rádioelektronické rušiace stanice, ktoré je možné používať autonómne. Napríklad stanica R-330Zh „Zhitel“ poskytuje automatizovanú detekciu, vyhľadávanie smeru a analýzu zdrojov rádiového vyžarovania v prevádzkovom frekvenčnom rozsahu, rušenie účastníckych terminálov satelitných komunikačných systémov INMARSAT a Iridium, spotrebiteľské vybavenie satelitného navigačného systému GPS a základňové stanice. mobilného komunikačného systému GSM.

Ďalšia súkromná spoločnosť – Petrohradské špeciálne technologické centrum (STC) – sa špecializuje na výrobu rádiových monitorovacích zariadení a UAV radu Orlan. Preto sú ním vyrábané prostriedky elektronického boja spojené s týmto predmetom podniku. V oblasti rádiového monitorovania STC vytvorilo pre armádu stacionárne systémy elektronického boja „Svet-VSG“ a mobilné komplexy „Svet-KU“ . Sú určené na rádiové a rádiotechnické riadenie a ochranu informácií pred únikom cez bezdrôtové komunikačné kanály.

Pokiaľ ide o bezpilotné prostriedky, jedným z najznámejších zariadení elektronického boja vyrábaného spoločnosťou STC je komplex RB-341V „Leer-3“ . Tento komplex sa špecializuje na elektronický prieskum a potlačenie mobilných celulárnych sietí štandardu GSM, jeho vlastnosťou je použitie UAV „Orlan-10“ ako nosiča zdroja rušenia. Na druhej strane medzi produkty STC patrí aj komplex určený na boj s dronmi, realizovaný elektronickým potlačením riadiacich a rádiových navigačných kanálov.

O význame systémov rádioelektornického boja najlepšie vypovedá citácia z časopisu Atlantico: Nie je to prvýkrát, čo „Atlantico“, proatlantická publikácia, vyvoláva paniku ohľadom ruskej „superzbrane“. Európska verejnosť je zacyklená vo falošných stereotypoch a predstavách, že ruský arzenál je zredukovaný na zhrdzavené tanky a jadrové strely v polorozpadnutých hangároch. Taká strategická slepota by sa mohla zmeniť na katastrofu. V skutočnosti sú ruské zbrane oveľa modernejšie, ako si mnohí Európania dokážu predstaviť.

Chcem napiť sa z bozkov tvojich pier, nech sa mi pripomenie slnkom zaliata lúka, plná krásnych letných hier.

„Nedávne vojenské cvičenia s účasťou NATO v Poľsku „Zima 2020“ je toho názorným príkladom,“ píše portál. „Simulácia vojenského konfliktu s Ruskom ukázala, že poľská armáda by v priebehu prvého týždňa prestala existovať. Straty vojakov a techniky by dosiahli 60 až 80 %. Nepomohla by ani podpora NATO, ani rakety „Patriot“ so stíhačkami F-35.“Podľa expertov za takú zničujúcu porážku môže high-tech arzenál „podobajúci sa na sci-fi“, ktorý sa v Rusku vytvoril za posledné desaťročie. Ide o desiatky zbraňových systémov a prostriedkov rádio-elektronického boja, ktoré boli testované v bojových podmienkach vrátane Sýrie, pričom armády Francúzska, Nemecka a Veľkej Británie takéto zbrane nemajú.

 

Zdroje:

„Nový obranný poriadok. Stratégie“ č. 3 (56) 2019. , Saint Petersburg  

DFNC.ru

Armadnymagazin 4.11.21

 

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

60 ročný alebo 48 ročný prezident? Koho budeme mať po sobote 6. 4. 2024?

03.04.2024

Základné heslo volieb je: nezáleží či si lepší alebo horší, či si na strane svetla alebo temna. Dôležité je, koľko voličov presvedčíš o svojej pravde. Korčok alebo Pellegríny? Tak si to zhrňme bez emócií pre alebo proti. Obaja sú za členstvo v EU aj v NATO, jeden za mierny odpor proti niektorým rozhodnutiam, aj to len asi doma a nie v Bruseli , druhý za úplné [...]

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 547
Celková čítanosť: 3132453x
Priemerná čítanosť článkov: 5727x

Autor blogu

Kategórie

Archív