Založ si blog

COVID19 na Slovensku nebesnie. Od počiatku „pandémie“ sa správa ako každá iná chrípka.

Dobre sa pozrime na fakty a začnime ich konečne vyhodnocovať. Svet je presvedčený o „PANDÉMII“ nového vírusu Sars-Cov-2, keď hlási viac ako TRI MILIÓNY pozitívnych , z ktorých zomrelo už asi 213 000 . Vyliečených je pritom už skoro 940 000 pacientov. Vo svete sa pohybuje počet ťažkých prípadov k všetkým aktívnym  na hranici 3%, avšak úmrtnosť k vyliečeným je 19% k 81%.

Slovensko je na tom omnoho lepšie. Všetci ohovárame naše zdravotníctvo, aké je k ničomu a pritom sa ukazuje, že asi máme omnoho lepšie postupy a aj personál , ako v Taliansku , Španielsku, či Francúzsku. Nie všetko je o klimatizácii, komfortných posteliach či nevyležaných matracoch.

Takže k 28.4. k 18:00 máme od začiatku spolu len 1384 pozitívnych, 20 obetí( 4,7% k 95,3% vyliečených) počet aktívnych pacientov dosiahol vrchol 23.4. a zastavil sa na čísle 1022. Odvtedy neustále klesá a klesá už 5 dní po sebe, dnes máme len 961 aktívnych zo všetkých  pozitívnych prípadov, 423 uzdravených. Z nich je v nemocniciach celého Slovenska hospitalizovaných s diagnózou COVID-19 iba 57 pacientov, z toho je celých ŠESŤ závažnejších priebehov (0,6% oproti svetovým 3%), ktoré ležia na JIS( jednotka intenzívnej starostlivosti) ale NIKTO nepotrebuje umelú pľúcnu ventiláciu! Zbytok z pozitívnych má mierne alebo žiadne prejavy nemoci a 1327 pozitívnych je v domácom liečení – karanténe. Ako je možné, že sa u nás nepreťažili nemocnice ako v iných štátoch?

Prvé odhady, ktoré vypustila nová vláda prostredníctvom narýchlo inštalovaného krízového štábu boli  ohromujúce. 17.3. v NOVINY SK vyšli odhady: Pri najlepšom scenári vrchol nákazy dosiahneme až niekedy v polovici júna. Najlepší znamená zároveň aj z hľadiska času najdlhší. Podľa expertov si Slovensko takpovediac „kúpilo“ čas na prípravu takých opatrení, aby zvládlo nápor pacientov. Tých by malo byť takmer 24-tisíc a celkovo nakazených viac ako pol milióna.  „Ten vrchol, kedy bude najväčšia prevalencia, sa posunul na 110 dní od tohto pondelka, kedy dosiahne 10% prevalenciu,“ priblížil Martin Smatana z Inštitútu zdravotnej politiky. Na druhej strane, ak by sme nerobili žiadne opatrenia, až 45% populácie by sa nakazilo do 25-ich dní. „Ak by pokračovali súčasné opatrenia, tak predpokladáme, že to číslo by bolo približne 20% v 60-ty deň,“ vysvetlil Smatana. ( čo je asi 110 000)

Stručne povedané, bez opatrení vrchol začiatkom apríla a 2 milióny 350 tisíc nakazených, pri opatreniach z minulého týždňa vrchol koncom apríla a 1 milión 360 tisíc nakazených a pri najnovších opatreniach vrchol pred polovicou júna a niečo cez pol milióna nakazených. „S tým, že budeme mať 550 ventilátorov, ktorými sa môžeme postarať o pacientov, to je kapacita, ktorá najbližších 60 dní bude stačiť,“ zhodnotil Smatana. 

 Vo vládnom dokumente PODROBNÝ PLÁN OPATRENÍ PRE PRÍPAD PANDÉMIE CHRÍPKY V SLOVENSKEJ REPUBLIKE z roku 2005 je uvedené nasledovné: V posledných desiatich rokoch ochorelo na chrípku a chrípke podobné ochorenia každoročne medzi 1 až 2 mil. ľudí. V epidémiách, ktoré zvyčajne trvajú 4 – 8 týždňov sa počet ochorení v Slovenskej republike pohyboval medzi 400 až 800 tis. V priebehu sezóny býva najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť evidovaná v skupine predškolského veku (0 – 5 ročné deti) a skupine detí školského veku (6 – 14 ročné deti). Úmrtia na chrípku boli hlásené ojedinele, maximum úmrtí (11 prípadov) bolo hlásených v sezóne 2002/2003. V jednotlivých sezónach bolo priemerne hlásených 6 % komplikácii…. V priebehu chrípkovej sezóny 2004 – 2005 bolo na Slovensku hlásených 1 067 399 akútnych respiračných ochorení). Chorobnosť bola 19 839,9 na 100 000 obyvateľov. V porovnaní s predchádzajúcou sezónou ide o pokles 5,1%. Celkovo ochorelo na chrípku a respiračné ochorenia v sezóne 2004/5 spolu 1 067 400 ľudí.

Takže  prečo tá štúdia z roku 2005 bola podobná ako čísla udané matematickým modelovaním v roku 2020?? Prečo sme omnoho nižšie, a to o TRI RÁDY.. teda po dvoch mesiacoch máme len necelých 1,5 tisíca pozitívnych (a nie 1,5 milióna) , pri chrípke by to bolo skoro tých pol milióna?? Je teda COVID zákernejší ako chrípka alebo nie?? Ako je možné , že sme dosiahli v epidemiologických opatreniach tak ohromný úspech? Všade navôkol klesá počet aktívnych prípadov a zároveň klesá aj počet denných prírastkov pozitívnych. Výskoky prírastkov nad 100 denne boli spôsobené len testovaním v rómskych osadách, či domovoch sociálnych služieb. Aj na obyčajnú sezónnu chrípku zomierali už stáročia v prvom rade starí ľudia… marec- poberaj sa starec je veľmi výstižné príslovie našich múdrych predkov. Údaje o zaočkovanosti proti chrípke a zápalu pľúc sa zbierajú spoločne so stermi pri zisťovaní pozitivity, verím že bude aj tento vplyv na priebeh „ pandémie“ ktorá nebola u nás ani len epidémiou, vyhodnotený a docenený.

Je načase spolu s okolitými štátmi uvoľniť preventívne opatrenia, lebo je evidentné, že zafungovali výborne. Ak však budeme mať dva týždne klesajúci trend blížiaci sa limitne k nule, nie je zotrvávanie v domácich väzeniach viac potrebné.

Môžeme si už teraz blahoželať, že sme to ako štát  a obyvateľstvo zvládli na výbornú. Neustále strašenie nejakým záhadným zlomom nie je už na mieste. Všade navôkol to bolo omnoho horšie, a aj tam ( Taliansko, Španielsko, Rakúsko…) sú trendy výrazne lepšie ako pred dvoma týždňami. Nie je na mieste určovať víťazných generálov, lebo všetci zúčastnení podali fakt super výkon. Nemocnice by som už uviedol do štandardných režimov, lebo ich máme viac ako 80 a na infekčných oddeleniach spolu len 57 pacientov. Je výrazný prepych kôli tak malému množstvu týrať zbytok  vážne nemocných pacientov odkladmi operácií, či núdzovými režimami. Tie tri spádové nemocnice vyčlenené pre COVID by úplne postačovali. Aj hranica ukončenia núdzových režimov je dôležitá rovnako ako ich včasné zavedenie. Návrat k normálnemu životu by mal byť čo najrýchlejší, lebo to hovoria fakty ….. Pán Krčméry odišiel z krízového štábu, asi pre nezhody. On tvrdil od samotného začiatku, že tento „nový “ vírus nie je nebezpečnejší ako chrípka, a že v júni už budeme v normálnom živote. Asi to niekomu vadilo, no čísla dávajú za pravdu jemu a nie zbytku vedeckej obce, čo poslušne prikyvuje Igorovi a jeho plašivým tendenciám. Volajú ho šarlatánom, no ukazuje sa že pravda je v jeho myšlienkach a skúsenostiach.

P.S.: Podľa štúdie slovenských epidemiológov,  ktorá mapovala vzťahy medzi celkovou úmrtnosťou na Slovensku a chrípkovou epidémiou počas rokov 2007 – 2017, zomrie na Slovensku následkom chrípky priemerne 816 osôb ročne. „Mnohí pacienti nezomierajú priamo na chrípku, ale na jej následky. Po prekonaní chrípky sa im zhorší základné chronické ochorenie tak, že mu podľahnú. Každé úmrtie na chrípku je zbytočné, pretože sa mu dá predísť očkovaním.“ hovorí prof. MUDr. Zuzana Krištúfková, PhD., MPH,  prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti.( UVZsr  18.10.2018) Zaočkovanosť u nás je asi 4,5%, pri vekovej skupine 65+ je to 13,3%. Graf pomeru k iným štátom

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3136481x
Priemerná čítanosť článkov: 5724x

Autor blogu

Kategórie

Archív