Založ si blog

Iránska protivzdušná obrana je jedna z modernejších. Nedá sa vypnúť ako tá Iracká, keď im to urobili Francúzi.

Na naše pomery má Irán mohutnú a modernú protivzdušnú obranu, vybudovanú v poslednom desaťročí výhradne zo svojich zdrojov aj keď za pomoci priemyselnej špionáže.

Staršie systémy ako KUB (Sam-6) MIM-23 HAWK či S-200 alebo Rapier spomínať nebudem. Tých majú asi 1100 odpaľovacích zariadení.

QAEM- GHAEM… sú rakety zem-vzduch krátkeho dosahu do 6 km, vyvinuté z protitankového systému Toophan, ktorý vyšiel z amerického TOW BMG-71. Vyrábajú sa masovo od roku 2010

Misagh-2 je iránska prenosná raketa typu zem-vzduch s  infračerveným navádzaním. Misagh-2 je nástupcom Misagh-1. Rovnako ako jeho predchodca, aj Misagh-2 je založený na čínskej technológii.  Iránsky minister obrany spustil domácu masovú výrobu Misagh-2 5. februára 2006. Táto strela zničí svoj cieľ do 5 sekúnd a má prevádzkovú teplotu od -40 ° C do +60 ° C. 2,7+ Mach, dosah do 5 km.

He Khordad 15 je iránsky raketový systém na báze zem vzduch (SAM). Systém bol predstavený verejnosti 9. júna 2019 Teheráne. Vyvinula ho Iránska organizácia leteckého priemyslu (IAIO). Má schopnosť odhaliť a zachytiť stíhačky, „neviditeľné ciele“, bezpilotné bojové letecké prostriedky (UCAV) a riadené strely. Funguje to spolu s raketami Sayyad-3. Bol vyvinutý  s cieľom čeliť raketám a iným leteckým hrozbám, ktoré predstavuje prítomnosť nadregionálnych síl na vojenských základniach v krajinách okolo Iránu. Bolo odhalené uprostred zvyšujúceho sa napätia so Spojenými štátmi a neúspešných pokusov Európy o splnenie svojho záväzku k iránskej jadrovej dohode z roku 2015. Odpaľovacie zariadenia sú naautomobiloch, každý má 4 rakety. Pasívny detekčný systém nevyžaruje žiadne žiarenie a preto je nezničiteľný protiradarovými strelami. Môže pôsobiť a ničiť šesť cieľov súčasne.  Odhaľuje ciele do vzdialenosti 150 km(93 míľ)  ničiť ciele do vzdialenosti 120km(75 míľ). Raketa  Sayyad-3 má dolet 200 km. „Neviditeľné“ ciele odhalí na vzdialenosť 85 km(53 míľ) a ničí ich na vzdialenosť už 45 km(28 míľ) Je to najnovší Iránsky prostriedok PVO stredného až krátkeho dosahu.

HERZ-9 je mobilný systém krátkeho dosahu, ničí vrtuľníky a lietadlá na malých výškach  s dosahom do 12km. Bol zavedený v roku 2013, má najnovší počítačový a rádiolokačný hardwér a softwér s najmodernejším navádzacím systémom rakiet.

TOR– ruský systém z polovičky 80tych rokov majú v počte 29 odpaľovacích zariadení, slúži na objektovú ochranu pred nízko letiacimi rýchlymi cieľmi do výšky 6km na vzdialenosť do 12km. Kúpili jeho najmodernejšiu verziu v roku 2005

Ya Zahra-3 je nelicencovanou kópiou francúzskeho systému HQ-7 CROTALE. Je schopný detekovať ciele aj pri silnom rádilokačnom rušení bojiska, dosah má do 16 km, na jednom vozidle sú 4 rakety s vlastným streleckým lokátorom. Vo výzbroji od roku 2013

Prostriedky stredného dosahu Raad-1,2 a Mersad zaviedli do výzbroje v 2010 a 2012 roku, majú podobný dosah 40-60km, do výšok cieľov 25-27 km. A v rozsahu rýchlostí 0,3-3,6 Mach. Spolu majú asi 700 odpaľovacích zariadení.

S-300PMU2 kúpili od Ruska v 2016 roku v zostave minimálne štyroch batérií. Dosah 200 km, do výšok letu cieľa +27km. Sú schopní ničiť aj balistické rakety, rýchlosť vlastných rakiet je Mach 9+ Je omnoho modernejší ako ten náš.

BAVAR-6-373 je Iránsky výrobok , údajne je lepší ako ruský S-300PMU2 či Patriot. Bol predstavený ako už zavedený do výzbroje 22.augusta 2019. Detekuje ciele na vzdialenosť 300 km, a môže ich ničiť na vzdialenosti 200 km.  Používa rakety Sayyd-4 v dvoch hranolových kontajneroch. Používa lokátor s fázovou mriežkou MERAJ s dosahom 450 km, súčasne dokáže sledovať až 200 cieľov. . Viac údajov nie je k dispozícii.

Takže v prípade Iránu neprichádza do úvahy scenár z prvej vojny v zálive, keď Francúzi vypli systém riadenia PVO Iraku, ktorý „oslepol“ a nemohli koordinovať letectvo s raketovým vojskom proti vzdušným cieľom. Tak sa stalo, že USA a jeho spojenci mali v podstate voľné nebo a zničili všetky naplánované ciele.  Irán sa poučil a takúto chybu pri výstavbe svojej protivzdušnej obrany neurobil.  Je otázna spoľahlivosť ich najnovších  protilietadlových systémov a hlavne dôveryhodnosť deklarovaných parametrov.  Všetko by sa ukázalo v pravom svetle v prípade vzdušného leteckého a raketového úderu proti tým deklarovaným 52 cieľom, o ktorých hovoril prezident Trump. Verím, že k skúške tohto systému nedôjde a zúčastnení za pomoci prostredníkov dostanú rozum a vyhnú sa otvorenému vojenskému konfliktu veľkého rozmeru.

V každom prípade Trump zmiernil svoju rétoriku, hoci zaviedol nové sankcie. Neviem či to je len hra, alebo chce upokojiť svojich voličov. Uvidíme v najbližších týždňoch ako sa situácia vyvinie. V každom prípade to môže byť pre USA vhodnou príležitosťou vyskúšať si prekonanie silnej protivzdušnej obrany novým doposiaľ nepoužitým prostriedkom, ktorý je na konci vývoja. Ide o použitie inteligentných rojov miniatúrnych dronov, ktoré môžu pracovať autonómne a sú pripravované na vyčerpanie silných protivzdušných obrán. Za relatívne malé náklady oklamú nepriateľskú PVO, ktorá použije drahé a početne obmedzené rakety proti nim, potom na skutočné ciele budú chýbať. Táto taktika ešte nebola nikdy reálne použitá, v simulačnom prostredí je však vyvinutá a prebehli aj prvé skúšky vo výcvikových priestoroch. Výsledky sú neznáme, budú asi uspokojivé, lebo vývoj nebol zastavený.

 

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3137598x
Priemerná čítanosť článkov: 5726x

Autor blogu

Kategórie

Archív