Založ si blog

Republika, v ktorej som sa narodil a žil, by oslávila 101. narodeniny

Blížil sa koniec veľkej vojny a štáty Rakúsko- Uhorska sa začali snažiť o povojnovú samostatnosť. Aby nás veľmoci uznali, muselo sa urobiť veľmi veľa práce na diplomatickom poli, ktorá predchádzala vlastnému vytýčeniu hraníc a priznanie štátnosti.

Prvým dokumentom naznačujúcim vôľu vytvoriť spoločný štát bola však už v roku 1915 Clevelandská dohoda, podpísaná predstaviteľmi Slovenskej ligy v Amerike a Českým národným združením 22. októbra.

Trojkráľová deklarácia z 6.januára 1918 bola prehlásením poslancov generálneho snemu českých poslancov ríšskej rady, zemských snemov historických českých zemí a umelcov, ktorí požadovali autonómny spoločný štát Čechov a Slovákov v rámci Rakúsko-Uhorska. Takto reagovali na Dekrét o mieri , ktorý 8.11. schválil všeruský kongres robotníckych a vojenských sovietov v Rusku, následne ho vydali 10. novembra Rakúsko – Uhorské noviny.

Prezident Woodrow Wilson v USA vydal svojich 14. bodov 8. januára 2018, v ktorých sformuloval zásady vytvorenie povojnovej Európy, kde sa bod 10. priamo týkal  našich krajov:

10.Národom Rakúsko – Uhorska, ktorých miesto medzi národmi, prajeme si, aby bolo zabezpečené a zaistené, má byť poskytnutá prvá možnosť na autonómny vývoj.

Naši krajania v Amerike  iniciovali podpísanie Pittsburskej dohody, ktorá deklarovala vôľu po spoločnom štáte. Bola podpísaná 30. mája 1918 v Pittsburghu medzi predstaviteľmi Slovenskej ligy v Amerike, Českého národného združenia a Zväzu českých katolíkov s Tomášom G. Masarykom.  Jej text bol jasný a krátky:

„Predstavitelia slovenských a českých organisácií vo Spoj. Štátoch, Slovenskej Ligy, Českého Národného Sdruženia a Sväzu Českých Katolíkov, porokovali za prítomnosti predsedu Česko-Slovenskej Národnej Rady, prof. Masaryka, o česko-slovenskej otázke a o našich posavádnych programových prejavoch a usniesli sa nasledovne:

  • Schvaľujeme politický program usilujúci sa o Spojenie Čechov a Slovákov v samostatnom štáte z Českých Zemí a Slovenska.
  • Slovensko bude mať svoju vlastnú administratívu, svoj snem a svoje súdy.
  • Slovenčina bude úradným jazykom v škole, v úrade a vo verejnom živote vôbec.
  • Česko-slovenský štát bude republikou. Jeho Konštitúcia bude demokratická.
  • Organisácia spolupráce Čechov a Slovákov vo Spojených Štátoch bude podľa potreby a meniacej sa situácie, pri spoločnom dohovorení, prehĺbená a upravená.
  • Podrobné ustanovenia o zariadení česko-slovenského štátu ponechávajú sa osvobodeným Čechom a Slovákom a ich právoplatným predstaviteľom.“

Pod ňou bolo 29 mien.

Reakcia Nemecka prišla 5. októbra 1918, ponúkli mier. 16. októbra bola zverejnená posledná rakúska ponuka adresovaná prezidentovi Wilsonovi, odovzdaná Rakúskom švédskej diplomacii už 7. októbra, kedy sa Karol I. ešte na poslednú chvíľu snažil zachrániť svoju monarchiu. Jeho ponuka bola zo strany USA za dva dni odmietnutá. Ponuka zahŕňala autonómiu pre Čechov, ale len pre nich, pre Slovákov nie; „… Táto nová úprava, ktorá sa nijako nedotýka celistvosti krajín Svätej koruny uhorskej…“. Neriešila rad problémov: Poľsko, národy v Uhorsku (Uhorsko bolo z federalizácie úplne vylúčené a malo si zachovať centralizovanú monarchiu), chýbalo tiež riešenie Juhoslovanskej otázky atď. Odmietnutím Karlovho manifestu jeho hlavnými protivníkmi, teda Spojenými štátmi, Francúzskom a Spojeným kráľovstvom, došlo k rozpadu monarchie a v tejto súvislosti k vzniku Československa.

  1. októbra bolo T. G. Masarykom zaslané prezidentovi Wilsonovi „Vyhlásenie nezávislosti česko-slovenského národa“, aby sa mohol pripraviť na odpoveď Habsburgovcom. Tento text bol neskôr označený ako Washingtonská deklarácia.. Masaryk o plánoch Karola I. Habsburského na federalizáciu vedel a preto text vyhlásenia pripravil so svojimi spolupracovníkmi; sčasti na ňom pracoval priamo on sám.
  2. októbra Wilson odpísal Masarykovi, že deklaráciu čítal, dojala ho a už dáva odpoveď Rakúsku, s ktorou bude Masaryk spokojný. Washingtonská deklarácia Čechoslovákov bola ešte v ten istý deň vyhlásená v Paríži.
  3. októbra o 15. hodine bola americkým veľvyslanectvom v Paríži úradne Benešovi oznámená odpoveď prezidenta Wilsona rakúsko-uhorskej vláde, teda, že mier bude len za podmienky uznania samostatnosti Čechoslovákov a Juhoslovanov. Rakúsko-Uhorsko prestalo medzinárodne, právne a diplomaticky pre Spojencov existovať, aj keď fakticky sa tento štát ešte niekoľko dní udržiaval na živote, než kapituloval tiež vojensky.
  4. októbra 1918 začala v  Ženeve delegácia Národného výboru vedená Karlom Kramářom rokovania s predstaviteľom protirakúskeho zahraničného odboja Benešom o vytvorení a podobe samostatného česko-slovenského štátu. V ten istý deň sa vydali Antonín Švehla a František Soukup menom Národného výboru prevziať Obilný ústav v Prahe, aby zabránili odvozu obilia na front, a nechali zamestnancov ústavu prisahať vernosť novo vznikajúcemu štátu. Potom sa rozšírila správa o uznaní podmienok mieru  Rakúsko-Uhorskom.

Podmienky obsahovali aj uznanie autonómie národov Rakúsko-Uhorska, ktoré si ľud vyložil ako uznanie nezávislosti. Táto správa sa stala impulzom k živelným demonštráciám, pri ktorých ľud jasal v uliciach a ničil symboly Rakúsko-Uhorska. Na  Václavskom námestí prehovoril k davom kňaz Isidor Zahradník a vyhlásil samostatný Česko-Slovenský štát. V dňoch 29. – 30. októbra sa konštituovala česko-slovenská štátna moc v Brne, Plzni, Ostrave, Košiciach, Hradci Králové, Pardubiciach a na ďalších miestach.30 október bol záverečným dňom pražského prevratu. Rakúske vojenské veliteľstvo kapitulovalo pred Národným výborom, pretože maďarskí a rumunskí vojaci odmietli bojovať. Na Slovensku bola prijatá Martinská deklarácia, na základe ktorej sa Slovensko pripojilo k českým krajinám. V Ženeve vyvrcholili rokovania predstaviteľov Národného výboru. Sudetonemecký poslanec R. Lodgmann von Auen rokoval s Národným výborom, ktorý chcel získať nemeckých politikov na vytvorenie česko-slovenského štátu. Nemeckí poslanci vyhlásili Sudetland a jeho pripojenie k Rakúsku. To sa však napokon právne neuskutočnilo. Hranice nového Československého štátu boli oficiálne určené až troma zmluvami počas roka 1919, Versaillskou, Saintgermainskou a Trianonskou. Celá hranica bola zdokumentovaná až 20. augusta 1919 Sévreskou zmluvou. Nový štát mal 21% územia bývalej monarchie s 25% obyvateľstva. Prvá Československá republika vydržala do Mníchovskej zrady, po ktorej bola 14. marca 1939  rozparcelovaná , znovu vznikla Košickým vládnym programom 29. marca 1945 aby sa nadobro rozpadla v 31.12.1992 na základe odhlasovaného zákona Federálneho zhromaždenia 542/1992 zo dňa 13.11.1992. Považujem to dodnes za protiústavný krok, lebo vo vtedajšej ústave mohlo o zániku štátu rozhodnúť jedine platné referendum, ktoré nikto nevyhlásil.

Všetko najlepšie želám všetkým, ktorí považovali Československo za svoju vlasť , k nedožitému 101 výročiu vzniku spoločného štátu.

Zdroje: wiki, vlastné,

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

Dolinková chce predstaviť projekt nemocnice v Bratislave po schválení vládou, KDH chce ministerku odvolávať

26.04.2024 16:34, aktualizované: 18:05

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

Medvedica s mladými v uliciach Žiaru, zvýšte opatrnosť. Na miesto smeruje zásahový tím

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3138206x
Priemerná čítanosť článkov: 5727x

Autor blogu

Kategórie

Archív