Založ si blog

Preklad správ Hillary Clinton ktoré písala v roku 2012 ako minister zahraničných vecí USA. Objasňujú ciele rozpútania občianskej vojny v Sýrii a terajšieho napätia s Iránom.

Hillary Clinton bola od 21.január 2009 do 1. februára 2013 Ministrom zahraničných vecí USA. Bolo to obdobie pokračujúcej „Arabskej jari“ (2010-2012) keď padali režimy jeden za druhým v Tunisku, Egypte, Líbyi a napokon aj vyvolanie občianskej vojny  Sýrii. Na WikiLeaks sú zverejnené dve správy Hillary, ktoré nám ukazujú ako to bolo a prečo to bolo v Sýrii. Nerozhodol sa sýrsky ľud ale rozhodli sa Spojené štáty a nešlo o ich slobodu, to bolo len druhoradé. Je to vysoko aktuálne práve teraz, lebo vtedajšie hlavné ciele USA neboli dosiahnuté, a majú pokračovanie v týchto dňoch. Nešlo totiž o nič menej, ako oslabiť pozíciu Iránu v regióne a ako umožniť Izraelu preventívne útoky na Iránske jadrové zariadenia.. V jej písomnosti sú niektoré ZÁSADNÉ ZLÉ odhady vývoja situácie. Napríklad ten, že situácia v Líbyi nebude mať dlhodobé následky pre región. Dnes vieme že od zvrhnutia  Kaddáfího v októbri  2011 tam prebieha občianska vojna dodnes, hoci jej sa zdalo koncom roka 2012, že už je po všetkom. Druhý absolútne zlý odhad bol, že Rusko sa nevloží do situácie v Sýrii rovnako, ako nezasiahlo pri napadnutí KOSOVA, USA chceli použiť rovnaký model, vzdušnú operáciu bez strát a použitia v bojovom nasadení pozemných vojsk. Rusko zasiahlo na žiadosť Assada 30.09.2015. do konfliktu, vybudovali tam svoju leteckú základňu a zachránilo Assada pri moci.  Pozorne si prečítajte dva maily, ktoré nám osvetlia aj súčasné narastanie napätia medzi USA a Iránom….

NOVÝ IRÁN A SYRIA 2.DOC

Dátum: 2012-12-31

Predmet: NOVÝ IRÁN A SYRIA 2.DOC

UNCLASSIFIED US Department of State Prípad č. F-2014-20439 Číslo dokumentu C05794498 Dátum: 30.11.2015 UVOĽNENIE V PLNOM ZNENÍ

Najlepší spôsob, ako pomôcť Izraelu riešiť rastúce jadrové kapacity Iránu, je pomôcť ľudu Sýrie aby zvrhol režim Bašára Assada. Rokovania s cieľom obmedziť iránsky jadrový program nevyriešia bezpečnostnú dilemu Izraela. Ani nezastavia Irán v tom, aby zlepšil rozhodujúcu časť akéhokoľvek programu vývoja jadrových zbraní – spôsobilosti obohatiť urán. V najlepšom prípade sa začali rozhovory medzi svetovými veľmocami a Iránom  v Istanbule v apríli a budú pokračovať v máji v Bagdade, čo umožní Izraelu odložiť  rozhodnutie o tom, či začne útok na Irán, ktorý by mohol vyprovokovať veľkú vojnu na Blízkom východe. Zdá sa, že iránsky jadrový program a občianska vojna v Sýrii nie sú prepojené, ale sú. Pre Izraelčanov. Skutočnou hrozbou zo strany jadrovou zbraňou vyzbrojeného Iránu nie je vyhliadka šialeného iránskeho lídra ktorý spustí  nevyprovokovaný iránsky jadrový útoku na Izrael, čo by viedlo k zničeniu oboch krajinách. Čoho sa izraelskí vojenskí lídri skutočne obávajú – ale nesmú  o tom  hovoriť – je strata jadrového monopolu v teritóriu. Iránska spôsobilosť mať jadrové zbrane by skončila  s ich jadrovým  monopolom. Ak Irán získa atómovú zbraň, umožní Sýrii a ďalším protivníkom Izraela, ako je Saudská Arábia a Egypt, aby sa aj oni stali jadrovými mocnosťami,. Výsledkom by bola neistá jadrová rovnováha, v ktorej by Izrael nemohol reagovať na provokácie s konvenčnými vojenskými útokmi na Sýriu a Libanon, ako to môže dnes. Ak by Irán dosiahol hranicu Izraelského  štátu s jadrovými zbraňami, Teherán by mohol oveľa jednoduchšie vyzvať svojich spojencov v Sýrii a Hizballáh, aby zaútočili na Izrael a vedeli, že jeho jadrové zbrane budú pôsobiť ako odradzujúci prostriedok pre Izrael, ktorý bude chcieť reagovať na samotný Irán.

Späť do Sýrie. Je to strategický vzťah medzi Iránom a režimom Bašára Assada v Sýrii, ktorý umožňuje Iránu podkopať bezpečnosť Izraela – nie priamym útokom, ktorý počas tridsiatich rokoch nepriateľstva medzi Iránom a Izraelom nikdy nenastal, ale prostredníctvom toho, že  Irán cez Sýriu udržiava, vyzbrojuje a vychováva povstalcov v Libanone, ako Hizballáh. Ukončenie tohto režimu by ukončilo túto nebezpečnú alianciu. Vedenie Izraela dobre chápe prečo poraziť Assada je teraz v jeho záujme. Hovoríme o vystúpení v Amanpouriho v  CNN minulý týždeň. Minister obrany Ehud Barak argumentoval tým, že „pád Assada bude pre Irán veľkou ranou“  …. Je to jediný spôsob  iránskeho vplyvu na Arabský svet … a dramaticky oslabí Hizballáh v Libanone a Hamas a islamský Džihád v Gaze.

Odstránenie Assada by bolo nielen masívnym prínosom pre bezpečnosť Izraela, ale tiež by to zmiernilo pochopiteľný  strach Izraela zo straty svojho jadrového monopolu. Potom by Izrael a Spojené štáty  mohli vytvoriť spoločný pohľad na to, kedy je iránsky program taký nebezpečný aby vyvolal  vojenskú akciu. Práve teraz je to kombinácia strategickej aliancie Iránu so Sýriou a neustály pokrok v iránskom programe obohacovania uránu pre vývoj jadrových zbraní, ktorý vidia Izraelskí  lídri, aby sa zamysleli nad prekvapivým útokom – v prípade potreby nad námietkami Washingtonu. Ak by bol  Assad odstránený a Irán by už nebol schopný ohroziť Izrael cez jeho spojenca, je možné, že Spojené štáty a Izrael by sa mohli dohodnúť na červených líniách, ktoré keď iránsky program prekročí budú to považovať za neprijateľné. Stručne povedané, Biely dom môže zmierniť napätie, ktoré sa vyvinulo medzi Izraelom a Iránom tým, že urobí správnu vec v Sýrii. Povstanie v Sýrii trvá viac ako rok. Opozícia neodchádza, ani sýrsky  režim nebude akceptovať diplomatické riešenie zvonku. Iba priame riziko straty života Assada a jeho rodiny , iba hrozba alebo použitie sily zmenia myseľ sýrskeho diktátora Bashara Assada.

UNCLASSIFIED US Department of State Prípad č. F-2014-20439 Číslo dokumentu C05794498 Dátum: 30.11.2015

Obamova administratíva bola pochopiteľne obozretná, pokiaľ ide o zapojenie sa do leteckých atakov USA Sýria ako tá v Líbyi z troch hlavných dôvodov. Na rozdiel od líbyjskej opozície sýrski povstalci nie sú jednotní a nedržia sa na ohraničenom území. Arabská liga nevyzvala k vonkajšej vojenskej intervencii, ako to urobila v Líbyi. A Rusi sú proti. Líbya bola jednoduchší prípad. Ale okrem chvályhodného zámeru zachrániť líbyjských civilistov pred pravdepodobnými útokmi režimu Kaddáfího,  líbyjská operácia nemala dlhodobé následky pre  región. ( HLBOKÝ OMYL) Sýria je ťažšia. Ale úspech v Sýrii by bol pre Blízky východ transformačný. Nielenže by bezohľadný diktátor podľahol masovej opozícii na uliciach, ale región by sa zmenil k lepšiemu, pretože Irán by už nemal dosah na blízky  Východ, odkiaľ ohrozuje Izrael a podkopáva stabilitu v regióne. Na rozdiel od Líbye by úspešná intervencia v Sýrii vyžadovala značné diplomatické a diplomatické úsilie vojenského vedenia od Spojených štátov. Washington by mal začať tým, že vyjadrí svoj názor a ochotu spolupracovať s regionálnymi spojencami, ako je Turecko, Saudská Arábia a Katar, organizovať, školiť  ozbrojené povstalecké sily. Oznámenie takéhoto rozhodnutia by samo osebe pravdepodobne spôsobilo akciu zo strany sýrskej armády. Potom, s využitím územia v Turecku a prípadne Jordánsko, americkí diplomati a predstavitelia Pentagonu môžu začať opozíciu posilňovať. To bude trvať určitý čas. Ale povstanie bude pokračovať dlhú dobu, s alebo bez účasti USA.

Druhým krokom je rozvoj medzinárodnej podpory bezletovej zóny nad Sýriou. Rusko nikdy nepodporí takúto misiu, takže nemá zmysel pôsobiť prostredníctvom Bezpečnostnej rady OSN. Niektorí argumentujú, že angažovanosť USA riskuje širšiu vojnu s Ruskom. Ale príklad Kosova ukazuje inak. V tomto prípade malo Rusko skutočné etnické a politické väzby k Srbom, ktoré neexistujú medzi Ruskom a Sýriou a ani tak Rusko nerobilo nič viac, len  sa sťažovalo. Ruskí predstavitelia už uznali, že v prípade, že príde intervencia, nebudú stáť v ceste. Ozbrojenie sýrskych povstalcov a využívanie západnej leteckej sily na zničenie  sýrskych vrtuľníkov a lietadiel je lacná investícia s vysokou návratnosťou. Pokiaľ zostanú politickí lídri Washingtonu rozhodní v tom, že žiadne pozemné jednotky USA nebudú nasadené, ako to urobili v Kosove a Líbyi, náklady  Spojených štátov budú obmedzené. Víťazstvo nemusí prísť rýchlo alebo ľahko, ale príde. A návratnosť bude podstatná. Irán by bol strategicky izolovaný a nebude schopný vyvíjať svoj vplyv na Blízkom východe. Výsledný nový režim v Sýrii bude vidieť Spojené štáty ako priateľa, nie nepriateľa. Washington by získal výrazné uznanie v  boji za národy v arabskom svete , odstráni skorumpovaný režim. Izraelu by to uľahčilo bleskový útok na iránske jadrové zariadenia.  Nový sýrsky režim by mohol byť otvorený novým  opatreniam o zmrazených mierových rozhovoroch s Izraelom. Hizballáh v Libanone by bol odrezaný od svojho iránskeho  podporovateľa, keďže Sýria by už nebola tranzitným bodom pre iránske vzdelávanie, pomoc a dodávky rakiet. Všetky tieto strategické prínosy a vyhliadky na záchranu tisícov civilistov vraždených rukami Assadovho režimu  (10 000 už bolo zabitých v tomto prvom roku. (občianskej vojny). S nadvihnutím  závoja strachu sponad sýrskeho ľudu sa zdá, že tento je rozhodnutý bojovať za svoju slobodu. Amerika im môže a mala by im pomôcť – a tým pomôcť Izraelu, ako aj napomôcť znížiť riziko širšej vojny.“

V septembri 2014 začala medzinárodná koalícia pod velením USA podnikať v Sýrii útoky zamerané na „zosadenie a konečné zničenie“ kalifátu. Koalícia sa však vyhla bombardovaniu, z ktorého by mohli vyťažiť jednotky prezidenta Assada.  USA sa tvárili , že bojujú proti ISIL, teda neželanému Islamskému kalifátu, no ich cieľom bolo pomocou domácich povstalcov zvrhnúť Assada. Počas osem rokov trvajúcej občianskej vojny táto má na svedomí 370 000 mŕtvych vrátane 120 000 civilistov, do okolitých krajín ušlo asi 5,6 milióna ľudí( z 18,27 mil obyvateľov).  Hillary podcenila Rusov, investície do vyzbrojenia asi 20 000 povstalcov sa ukázali zbytočnými. V každom prípade to objasňuje, prečo cieľ, ktorý nebol prostredníctvom plánovaného zvrhnutia Assada dosiahnutý, je po rokoch znova aktuálny. A to je oslabenie Iránu ako preukázanie pomoci Izraelu. Verím že zvíťazí zdravý rozum a nedožijeme sa ňou spomínanej „širšej vojny“ na Strednom východe.

 Zdroj : WikiLeaks, Pravda, HN, TA3, vlastné.

Kto vyhrá boj o palác? Je dôležité kto to bude?

25.03.2024

Prvého kola volieb prezidenta a zúčastnilo 2 254 000 51,9% z 4 333 000 (možní voliči: mužov 2mil 88 tisíc a 2mil 245 tisíc žien) V druhom kole môže naviac voliť asi 2 200 prvovoličov, ktorí dosiahnu 18 rokov práve v tých dvoch týždňoch medzi kolami. Účasť v prvom kole bola asi 51% , voliť nešlo asi 2 milióny 80 tisíc voličov. Výsledok na prvých dvoch miestach je [...]

Dukla Trenčín zasa sklamala, zostala pred bránami play off na 9 mieste.

18.03.2024

Srdce trenčianskeho hokejového fanúšika zasa krváca, oko plače. Ako sa stalo už zvykom, Dukla sa nedostala opäť do play off, teda medzi posledných osem. Lepšia Nitra nás vyradila a ukončila nám sezónu, v ktorej sme sa dlhodobo potácali medzi 8 až 10 miestom. Moje fanúšikovské hodnotenie pri pohľade z bufetu je subjektívne, nenárokuje si na absolútnu pravdu, ani [...]

Takto píšu ruské médiá o Putinovom vyhlásení o technickej pripravenosti na jadrovú vojnu.

15.03.2024

Dovolím si tu skopírovať jeden ruský článok bez môjho komentára, aby sme videli ako sa to snažia vnímať ruskí novinári a ako sa to snažia vysvetliť svojim čitateľom. Sami posúďte kde končí technická pragmatičnosť a kde začína propaganda. Je vonku len pár desiatok minút, vyšiel dnes 15.3. 2024 9:24 moskovského času…. Zdroj topcor ru 15.3.2024 9:24 Prst na [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 543
Celková čítanosť: 3112449x
Priemerná čítanosť článkov: 5732x

Autor blogu

Kategórie

Archív