Založ si blog

Bude prezidentovať šľachta či socan? Naplní sa „od Karla do Karla“?

 

„Zvolili nám císaře paní Mullerová!“  Parafrázoval by som známu vetu  Josefa Švejka. Bude Arcivévoda napokon prezidentom v susednom Česku?  Dostane sa na čelo českého územia Karel ako tomu bolo v roku 1346, keď sa vlády ujal dobre známy Karol IV Lucemburský, syn Jana Lucemburského, známeho to bojovníka a sukničkára? Ten to dotiahol v roku 1355 napokon až na najsilnejšieho vládcu v Európe, lebo sa stal Rímskonemeckým cisárom.

Je šľachtický pôvod jedného z prezidentských kandidátov len uzatvorením kruhu? Budeme môcť konšatovať za dva týždne, že sa uzavrel kruh „od Karla do Karla?“. Je dokonca možné aby „spící  kníže“ Karl Schwarzenberg zasadol aj na celoeurópsky trón v Bruseli?

Nezávidím veru bratom Čechom ich situáciu. Do druhého kola postúpili dvaja úplne odlišní kandidáti. Najviac ma včera pobavilo , keď  kniežapán Karl prehlásil na adresu svojho protivníka Miloša prognostika, že predstavuje to „STARÉ“ a teda dávno minulé.. dodal hneď že to staré desetiletí.

Miloš sa bránil, že posledných deset let sedel na  Vysočine vo svojej chaloupce a loupal perníček, že sa vôbec o politiku nestaral, čo sa dá považovať za výrok pravdivý. Až na to , že poloklame, lebo odstúpil síce v roku 2003 po neúspechu v prezidentských voľbách( prehral s končiacim Klausom) ale  v roku 2010 po neúspechu jeho strany „Strana práv občanov ZEMANOVCI“ vo voľbách, odišiel na tú chaloupku druhý krát. Takže bol preč len sedem rokov a potom sa pokúsil dostať znova od parlamentu. Po druhej asi trojročnej odmlke sa pokúša druhý krát zasadnúť na Pražský hrad. Je to síce desať spolu, ale nie posledných desať bez Zemana  v politike. Také malé hranie sa s číslami.. ako sa na prognostika a ekonóma politicky patrí. Nikdy pravdu ale ani klamstvo.. niečo medzi tým.

Nedalo mi  a mrkol som dejiny rodu pana knížete, aby som vedel čo predstavuje okrem zaspávania on.  Jeho rod sa začal volať Schwarzenberg až v 15 storočí. Schwarzenbergovci sú pôvodom franský šľachtický rod, prvý raz doložený v roku 1172 pod menom Seinsheim (pod týmto menom vystupovali až do 15.storočia). Užívali sedemkrát modro-strieborný polený znak.

Erkinger zo Seisheimu( 1362-1437) zakúpil panstvo Schwarzenberg a začal sa písať miesto zo Seinsheimu ako zo Schwarzenbergu, a s vynechaním prvého mena zo Schwarzenberga. V rokoch 1420-1421 sa zúčastnil vojenskej výpravy proti husito. Tým, rovnako ako aj značnými pôžičkami, získal od kráľa Žigmunda Luxemburského zástavu miest Žatec, Kadaň a  Beroun. V roku 1429 bol povýšený do stavu slobodných pánov zo Schwarzenberga.  Pred 1.svetovou vojnou vlastnili dve vetvy rodu (hlubocko-krumlovská a orlická) len v Čechách 176 146 ha pôdy s významným lesným a poľným hospodárstvom, baňami, pivovarmi, cukrovarmi, vápenkami a inými podnikmi. Vyvlastňovanie začalo už „Masarykove Československo“ , počas pozemkových reforiem im vzali až 61 000 ha pôdy. V roku 1942 bola na majetok orlickej vetvy dosadená nemecká nútená správa. V roku 1947 bol prevedený všetok nehnuteľný majetok i s inventárom a prevádzkovým kapitálom hlubockej vetvy do vlastníctva štátu. O dva roky neskôr musel predstaviteľ orlickej vetvy Karel 6.knieža Schvarzenberg s rodinou utiecť z Československa, kde im do roku 1947 patrilo 11 zámkov a 30.000 hektárov pozemkov.

Hlavným predstaviteľom rodu je v súčasnosti jeho syn Karel Schwarzenberg  ml., ktorý bol v roku1967 adoptovaný Jindřichom Schwarzenbergom, členom hlubocko-krumlovskej vetvy Schwarzenbergovcov. Po Jindřichovej smrti a smrti svojho adoptívneho strýka spojil Karel Schwarzenberg obe schwarzenberské vetvy a ich majetok. Po presídlení do Českej republiky v roku 1990 zreštituoval majetok orlickej vetvy. ( ako to, keď sa malo reštituovať len odobraté komunistami po februári 1948??? Len on  Havel a pár vyvolených boli výnimka )V roku 2006 sa stal ministrom zahraničných vecí ČR.“

(zdroj Wikipedia“)

Uspeje teda Karl , pôvodom franský šľachtic, predstaviteľ jedného z najstarších šľachtických rodov na svete?  Alebo Miloš, tribúnový rétor z 1989, ktorý bol komunistom a viedol ich prognostický ústav? Ma napadá, že ako to prognózoval, keď skrachovali? Jeho podriadený z ústavu Vašek Klausú už prezidentoval. Bude táto ustanovizeň komunistickej minulosti „kovárna kádrú“ ktorá zaručuje post prezidenta? Doteraz to bola jednoznačne basa- teda väzenie, lebo všetci povojnoví prezidenti až na Novotného a Klausa  sedeli vo väzení.

Nezávidím bratom v ich voľbe, lebo kníže pán by uzatvvoril kruh “ Od Karla do Karla“ a Miloš by zasa naplnil prognózu o návrate komunistov na trón.  Je síce maskovaný, ale predsa len ten rodokmeň nepustí.  Takže, želám im veľa zdaru a som plný očakávania, ako to u susedov dopadne.

 

MILOŠ alebo KARL? Jeho meno je totiž   Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena von und zu Schwarzenberg .

P.S.: príde mi absurdné spájať šľachtica s úradom prezidenta.. lebo republiky vznikli na potlačenie feudálov.  Dožijeme sa absurdity dejín?

 

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3134540x
Priemerná čítanosť článkov: 5720x

Autor blogu

Kategórie

Archív