Čo bude základom mierového plánu predstaveného v Ramsteine 12. 10. 24 členom NATO?

Je veľmi zvláštne, že Zelenskyj predstavil svoj mierový plán Bidenovi aj Trumpovi, no nikde z neho nebola uverejnená ani jedna veta, ba ani to ako ho títo prijali , či čo si o ňom myslia. „Ukrajina predstaví svoj „plán víťazstva“ spojencom na rokovaní na základni Ramstein v Nemecku, oznámil Volodymyr Zelenskyj. Nedávno s ním už zoznámil Joea Bidena, ale USA zostali skeptické. Biely dom považuje plán najmä za rozšírenú žiadosť o ďalšie zbrane a zrušenie zákazu útočiť do hĺbky ruského územia. Zelenskyj teraz dodal, že plán načrtne „jasné a konkrétne kroky k spravodlivému ukončeniu vojny“.“ ( čtk)

Tak čo to vlastne bude? Prešiel som niekoľko zdrojov a zhrniem pravdepodobný obsah do niekoľkých základných téz:

– spojenci Ukrajiny povolia použiť svoje zbrane na údery do hĺbky ruského územia

  • Ukrajina a jej spojenci priznajú, že časť Ukrajiny je obsadená vojskami Ruska

  • toto územie bude dočasne ponechané okupantovi

  • zbytok územia Ukrajiny, kde k 12.10.2024 (možný je iný dátum) nebudú ruské vojská, bude urýchlene  prijatý do NATO

  • NATO prevezme ochranu nad týmto územím Ukrajiny

  • ak sa Rusko pokúsi obsadiť ďalšie teritóriá, bude môcť byť použitý článok 5 zmluvy NATO o kolektívnej obrane

  • Po prechodnom období niekoľko rokov až desiatok rokov, bude Rusko požiadané o návrat územia Ukrajine

Toto by mohlo nastať v prípade, ak by vojna netrvala už skoro tri roky a nepadlo v nej veľké množstvo ukrajinských a ruských občanov. Spomeniem parafovanú „ Istanbulskú“ dohodu medzi RF a Ukrajinou z marca 2022, kde malo zostať okrem Krymu, celé územie Ukrajine. Za to mala ona vyhlásiť osobitný status na svojich východných územiach s ochranou rusko jazyčného obyvateľstva a podpísať NEUTRALITU, so zárukou bezpečnosti pre SEBA AJ RUSKO. Vtedy to parafovali, no po návšteve Johnsona zmluvu neschválili a teda zanikla. To bola najvýhodnejšia varianta pre Ukrajinu, nikdy už výhodnejšia nebude. A je jedno čo si myslím o ruskej vojne, či je alebo nie je spravodlivá. Život sa žije v realita a nie v túžbach a predstavách jednej zo strán.

Neverím, že by Rusko súhlasilo s takto predostretým plánom na mier, lebo z ich pohľadu by to bolo len dočasné prímerie so stratou všetkého za čo tam položili ich občania životy….

Zelenského plán je jednoduchý, už od začiatku konfliktu chcel priamo zainteresovať vojensky NATO , bez ohľadu na fakt, že by z toho bola svetová vojna. Toto je len jeho ďalší pokus ako vtiahnuť NATO priamo do bojových akcií aby prevzalo aj vojenskú zodpovednosť za tento konflikt. Znova zaznela z jeho strany aj požiadavka na uzatvorenie neba nad Ukrajinou, čo by bol prvý reálny krok vstupu NATO do daného konfliktu.

Zelenskyj stále zabúda, že ak chce akýkoľvek mierový plán uskutočniť, musí začať rokovať s Ruskom bez predošlých podmienok, to isté platí pre Rusko. Nemôžu vstupovať do rokovaní s vopred stanovenými závermi, lebo sa nikam nedostanú. Dohoda je od slova dohodnúť sa spoločne a nie vnútiť svoju predstavu druhej strane. V sobotu 12. októbra uvidíme, čo všetko bude v Ramsteine povedané a hlavne podpísané. Zelenskij ponáhľa, aby spojenci súhlasili ešte pred prezidentskými voľbami v USA. Čo ak by predsa len vyhral Trump? Jeho postoj je všeobecne známy a zvyšok NATO by si nedovolil ísť proti nemu. Zelenskyj veľmi dobre vie, že čím viac sa rozhorí konflikt na blízkom východe, týme menej pozornosti a pomoci bude venovanej svetom Ukrajine.

Židia v noci z 8. na 9. októbra napadli letecky DAMASK kde zaútočili na libanonské a iránske veľvyslanectvá v Sýrii…zabili desiatku ľudí v štáte, ktorý nie je súčasťou konfliktu!

Netanjahu varuje Libanon pred „zničením, ako je ničená Gaza“

Nad južnými predmestiami Bejrútu stúpal dym po tom, čo boli v utorok cieľom nových izraelských náletov

Izraelský premiér vyzval Libanončanov, aby zvrhli Hizballáh a vyhli sa „zničeniu a utrpeniu, aké vidíme v Gaze“.

Výzva Benjamina Netanjahua prišla v utorok 8.10., keď Izrael rozšíril svoju inváziu proti Hizballáhu vyslaním ďalších tisícok vojakov do novej zóny v juhozápadnom Libanone. Jeho armáda uviedla, že pri leteckých útokoch zahynulo v pondelok 50 členov Hizballáhu.

Libanonské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že pri izraelských útokoch za posledných 24 hodín zahynulo 36 ľudí a 150 bolo zranených.

Hizballáh medzitým tretí deň po sebe odpálil raketové paľby smerom k izraelskému prístavu Haifa, pričom zranil 12 ľudí.

Izrael, bombarduje všetky štáty, ktoré podporujú dodávkami zbraní Hizballáh či Hammas. Podľa tohto vzorca, by mali už dávno právo Rusi bombardovať štáty EU a NATO… Našťastie sa zatiaľ tak nestalo, lebo Rus vie, že v konvenčnej vojne nemá žiadnu šancu proti NATO. Prechod k nukleárnej katastrofe by víťaza nemal, my sa spoliehame, že si to Rus nedovolí. Nebol by som si taký istý. Apropo v Iráne bolo zaznamenané zemetrasenie, veľmi podobné charakterom seizmických vĺn na podzemný jadrový pokus. Do dnešných dní nemal Irán nukleárnu zbraň, ak ju dokázal vyrobiť, je na rovnakej úrovni s Izraelom. Ten nikdy oficiálne nepriznal že má také zbrane, no všetci vedia že áno, rátajú ho medzi jadrové veľmoci.

Požijeme a uvidíme ako sa všetko vyvinie, alebo už nič neuvidíme a ľudstvo bude začínať odznova.

P.S.: Izrael zrušil cestu svojho ministra obrany do USA, o odvete proti Iránu chce rozhodnúť sám. Izraelský minister obrany Joav Galant nebude rokovať vo Washingtone so šéfom americkej obrany Lloydom Austinom. Podľa izraelskej a americkej tlače cestu zablokoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Izraelský premiér podľa tlače chce najskôr hovoriť s americkým prezidentom Johom Bidenom o izraelskej odvete za iránsky útok z minulého týždňa. Telefonát by sa podľa rôznych zdrojov mal uskutočniť dnes.Galant a Austin spolu mali rokovať dnes 9.10. Pentagón potvrdil denníku The Washington Post, že sa schôdzka napokon neuskutoční. Podľa serveru The Times of Israel izraelské ministerstvo obrany o odklade návštevy informovalo len niekoľko hodín pred Galantovým plánovaným odletom.( čtk, pravda)

P.S.II:

9:39 9.10.24 Rokovanie kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku sa z plánovanej soboty odložilo. Oznámil to dnes odbor komunikácie českej prezidentskej kancelárie. Stretnutie zvolal americký prezident Joe Biden, ktorý ale do Nemecka napokon neodletí, pretože bude dohliadať na prípravy na úder hurikánu Milton a následné krízové operácie.

Hovorca Hradu Vojtěch Šeliga ČTK povedal, že zatiaľ nebol stanovený nový dátum rokovania.

Stretnutia sa mali zúčastniť ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, nemecký kancelár Olaf Scholz, francúzsky prezident Emmanuel Macron či britský premiér Keir Starmer a ďalší najvyšší predstavitelia spojeneckých krajín. Za Česko sa mal zúčastniť prezident Petr Pavel. Štátnici sa mali zaoberať koordináciou ďalšej pomoci Ukrajine napadnutej Ruskom. ( pravda a čtk)

Našli sme východisko z vojny? Pohľad za ktorý by mňa nazvali agentom Kremľa .

11.10.2024

Ukrajinský politológ Karasjov, hovorí jasne o situácii na Ukrajine a možných koncov vojny.. riaditeľ súkromného „Inštitútu globálnych stratégií“.. USA nenaplánovali na rok 2025 do rozpočtu pomoc Ukrajine v dostatočnom objeme, skoro v žiadnom.. vyzlieka Ukrajinu donaha s jej vzťahmi a problémami.. Na Charkovskej štátnej univerzite vyštudoval politickú ekonómiu, [...]

Ukrajina prekročila úmyselne Putinovu červenú čiaru, na Blízkom východe začína veľká vojna.

04.10.2024

Dnes pre čitateľov vyberiem niektoré správy zo svetových médií, aby sme si urobili obrázok o tom, ako blízko sme ku katastrofe obrovských rozmerov. Pripomeniem, že Rusko, USA, Izrael sú vyzbrojené jadrovými zbraňami, použitím ktorých sa nebude dať kontrolovať len ohraničené teritoriálne meradlo, okamžite prerastie do globálneho konfliktu. Európska pravda UA Pentagon: [...]

Druhý pokus o atentát na Trumpa! Prívrženec Ukrajiny sa ho pokúsil zastreliť pri hraní golfu.

16.09.2024

Krátko po nezmenení politiky USA k použitiu rakiet s dlhším doletom na územie Ruska a vyhlásení budúceho možného viceprezidenta Donalda TrumpaJ.D. Vancea ktorý tlmočil Trumpovu predstavu o ukončení vojnového konfliktu Rusko-Ukrajina slovami, „Demilitarizovaná zóna( utvorená územím obsadenom Rusmi za terajšou frontovou líniou) z ukrajinskej straty by podľa súčasného [...]

Vlak / Vlaková súprava / Železnice /

Železničnú dopravu medzi Sencom a Bernolákovom prerušila zrážka vlaku

15.10.2024 23:00

34-ročný muž zrážku s vlakom neprežil.

Harris, Trump

Harrisová podľa najnovšieho prieskumu tesne vedie pred Trumpom

15.10.2024 22:12

O výsledku prezidentského súboja pravdepodobne rozhodnú výsledky volieb v siedmich štátoch.

Sliač / Letisko / Black Hawk /

Plán so Sliačom je nereálny, upozornili vládni analytici. Kaliňák by ho mal prehodnotiť

15.10.2024 19:00

Kompletná obnova infraštruktúry na Sliači by podľa aktuálneho plánu mala byť dokončená už o tri mesiace

covid vakcína omikron moderna

Britská farmaceutická spoločnosť GSK žaluje americkú Modernu kvôli mRNA vakcíne

15.10.2024 18:50

GSK na súde usiluje o bližšie nešpecifikované finančné odškodnenie.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 571
Celková čítanosť: 3288198x
Priemerná čítanosť článkov: 5759x

Autor blogu

Kategórie

Archív