Založ si blog

Prieskumné lety nad územím ZSSR, POWERS a U2. 1. mája bolo 64. výročie jeho zostrelenia.

Na fotografovanie tajných objektov na sovietskom území z lietadiel U-2 vytvorila americká Ústredná spravodajská služba (CIA) špeciálne oddelenie „10-10“. Oficiálne sa jednotka nazývala 2. (dočasná) letka leteckého meteorologického prieskumu WRS (P)-2 a pôsobila pod krytím amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

4. júla 1956 sa uskutočnil prvý let nad ZSSR na lietadle U-2, ktoré prešlo bez incidentov. Špionážne lietadlo bolo objavené, ale sovietsky systém protivzdušnej obrany ho nedokázal zachytiť. Od tohto momentu vykonávala prieskumná letka U-2 pravidelné lety nad územím ZSSR. Ich hlavným cieľom bolo zbierať informácie o priemyselných a vojenských objektoch nachádzajúcich sa v Sovietskom zväze, ako aj o systéme protivzdušnej obrany. Za obdobie od roku 1956 do 1. mája 1960 zaznamenali rádiové zariadenia protivzdušnej obrany 24 prípadov prieniku prieskumných lietadiel do vzdušného priestoru ZSSR.

​​​​Prvého mája 1960 Powers pilotoval U-2, z ktorého urobil letecké snímky územia Sovietskeho zväzu vo vysokej nadmorskej výške. Bol zostrelený viac ako tri hodiny po tom, čo vošiel do vzdušného priestoru krajiny, no podarilo sa mu katapultovať. Američan bezpečne pristál na poli, kde pracovali kolchozníci. Ich rozhovor gestami netrval dlho: onedlho pribehlo čierne auto, z ktorého vybehlo niekoľko ľudí v civile.

V ten istý deň bol Powers prevezený do moskovskej Lubjanky, kde začal vypovedať. Spolu s ním sa im podarilo zachytiť aj najnovšiu špionážnu techniku, čo viedlo k politickému a diplomatickému škandálu medzi ZSSR a USA.

Jeho Zachytenie a zostrel.

Prelet bol plánovaný nad sovietskym územím po trase Stalinabad (dnes Dušanbe, Tadžikistan) – Aralské more – Čeľabinsk – Sverdlovsk (dnes Jekaterinburg) – Kirov – Archangelsk – Severodvinsk – Kandalaksha – Murmansk s pristátím na nórskej leteckej základni Bodø .

30-ročný Powers vzlietol z leteckej základne neďaleko pakistanského Pešávaru. O 5:36 moskovského času lietadlo prekročilo sovietsku hranicu juhovýchodne od Kirovabadu (dnes Pjanj, Tadžikistan) vo výške 18–21 km rýchlosťou 720–780 km/h. Takmer okamžite jeho lietalo odhalili radarové stanice protivzdušnej obrany ZSSR. V súlade s letovým plánom Powers preletel nad kozmodrómom Bajkonur a urobil fotografie tam umiestnených sovietskych balistických rakiet, potom prekonal vzdialenosť medzi Magnitogorskom a Čeľabinskom. Ďalším bodom na trase bolo uzavreté mesto Čeľabinsk-(Ozersk). Bol tu závod Mayak, kde sa obohacovalo plutóniu pre použitie na vojenské účely. Sovietskej armáde sa nepodarilo zostreliť Powersovo lietadlo počas prvých troch hodín letu. U-2 sa dostali na územie Uralu a dostali sa do zóny zodpovednosti 4. uralskej samostatnej protivzdušnej obrany. Dvojica stíhačiek MiG-15 zo 412. pluku stíhacieho letectva 101. divízie stíhacieho letectva, zdvihnutá tak, aby ju zachytila, nezvládla úlohu kvôli vysokej výške letu U-2. Rozkaz na zachytenie votrelca dostali dva nové stíhačky Su-9 umiestnené na letisku Sverdlovsk Koltsovo (tieto stroje boli prepravené z leteckého závodu v Novosibirsku na ich pracovisko). Keďže posádky nemali výškové vybavenie a samotné lietadlá nemali palubné zbrane, veliteľ stíhacieho letectva protivzdušnej obrany generálplukovník Jevgenij Savitskij vydal rozkaz na vykonanie výškového zásahu PVO. Pre chyby navádzania však tiež zlyhala. O 8:43 moskovského času boli z kolcovského letiska vyzdvihnuté dve stíhačky MiG-19 365. stíhacieho leteckého pluku (piloti: kapitán Boris Ayvazjan a nadporučík Sergej Safronov) s úlohou zostreliť U-2, ak klesne na výška dostupná pre MiGy (asi 18 km). V rovnakom čase začali pôsobiť protilietadlové raketové jednotky, aby zachytili let narušiteľa.  

Safronovov MiG-19 si pomýlili s nepriateľským lietadlom a dostal sa pod paľbu protilietadlových rakiet 57. protilietadlovej raketovej brigády . Boli naňho vypálené tri strely. Stíhačka bola zostrelená a pilot zahynul (následne mu bol výnosom Prezídia Najvyššieho sovietu ZSSR zo 7. mája 1960 posmrtne udelený Rád Červeného praporu).  

Pri prechode cez bojovú zónu 37. protilietadlovej raketovej brigády sa U-2 dostala pod paľbu jednej z posádok piatej divízie, ale strela minula svoj cieľ. Potom narušiteľ vstúpil do oblasti zodpovednosti 57. brigády umiestnenej neďaleko Sverdlovska. O 8:53 moskovského času, letiaci pri obci Kosulino, bol U-2 zostrelený raketou z nedávno prijatého protilietadlového raketového systému S-75 Dvina. Prvá strela zasiahla cieľ v dôsledku zásahu, lietadlo sa rozpadlo, ale početné stopy na radarových obrazovkách boli protilietadlovými strelcami vnímané ako rušenie spôsobené narušiteľom a susedná divízia na nich vystrelila salvu; ciele. Už padajúci U-2 bol zasiahnutý druhou raketou vypálenou prvou divíziou tej istej 57. brigády.

Po výbuchu prvej rakety sa Powersovi podarilo vyskočiť z lietadla s padákom. Trosky U-2 sa zrútili na zem pri obci Povarnya a samotný pilot pristál na poli pri Kosuline. „Bola to veľmi úspešná operácia“

Podľa Francisa Garyho Powersa Jr. (syna pilota) po zásahu rakety U-2 začala prudko klesať a jeho otec sa dlho nemohol katapultovať: kabínu sa mu podarilo opustiť až vo výške asi 4,5 km. Pilot pristál v kapustovom poli.  

Spočiatku sa snažil tajiť prieskumný účel svojho letu nad územím ZSSR. Povedal, že je Američan, jeho lietadlo má technické problémy a potrebuje navštíviť americkú ambasádu. Následne pri výsluchoch pilot priznal, že fotografoval sovietske vojensko-priemyselné objekty. Je pozoruhodné, že Powers nebol počas jeho zatknutia prehľadaný. Podľa početných zdrojov až pri druhom výsluchu priznal, že mal v obleku zašitú nádobu s jedovatou ihlou. Kedykoľvek mohol pilot dostať injekciu a zomrieť, ale nestalo sa tak. Podľa Powersa Jr. nemal po zajatí žiadne rozkazy zabiť sa. Raketa explodovala v blízkosti chvostovej časti U-2 a vážne poškodila trup lietadla. Ale koľko špekulácií som objavil v americkej tlači, keď som ako mladý muž začal podrobne študovať tento let môjho otca! Niektorí písali, že naša vláda sama vyhodila lietadlo do vzduchu, aby vyvolala konflikt s Rusmi, iní – že môj otec uniesol lietadlo v ZSSR a bezpečne tam pristál… v Moskve. Niektorí ho dokonca videli piť vodku v jednom z moskovských barov….Francis Gary Powers Jr.

Zničenie amerického prieskumného lietadla U-2 nad sovietskym územím viedlo k ďalšiemu kolu napätia vo vzťahoch medzi oboma krajinami. Sovietska strana po zajatí Powersa neurobila žiadne vyhlásenia a v prvých dňoch po incidente vedenie CIA, ktoré priznalo, že lietadlo bolo zostrelené, bolo presvedčené, že pilot zomrel. 4. mája 1960 NASA oficiálne oznámila, že lietadlo U-2 patriace agentúre vykonávalo atmosférický výskum nad Tureckom a zmizlo v oblasti jazera Van vo východnej časti krajiny. Dokonca sa objavili fotografie jedného z U-2 s aplikovanými znakmi NASA.  

Prvý tajomník ÚV KSSZ Nikita Chruščov urobil 5. mája prvé oficiálne vyhlásenie o incidente, v ktorom uviedol, že 1. mája bolo nad územím ZSSR zostrelené americké špionážne lietadlo. O tom, že pilot zostal nažive, však sovietsky vodca mlčal. 

V reakcii na to hovorca amerického ministerstva zahraničia Lincoln White informoval verejnosť, že lietadlo NASA v dôsledku poruchy kyslíkového zariadenia stratilo kurz a skončilo na území ZSSR, bolo opäť odmietnuté úmyselné narušenie hraníc ZSSR. Chruščov však 7. mája urobil senzačné vyhlásenie, že pilot zostreleného prieskumného lietadla je nažive, zajatý a svedčí. Zástupcom svetových médií boli predložené listinné dôkazy o tom, že lietadlo vstúpilo na územie ZSSR na prieskumnú misiu. Americký prezident Dwight Eisenhower na tlačovej konferencii 11. mája uznal skutočnosť prieskumných letov v sovietskom vzdušnom priestore. „Počas prvého týždňa povedal KGB málo a deň po Chruščovovom prejave mu jeden z dôstojníkov priniesol do cely výtlačok The New York Times s článkom a povedal: „Všetci ste nám klamali. Povedali ste, že ste trénovali v Arizone a vaše noviny píšu, že tréning sa konal v AREA 51, a to v Nevadskej púšti,“ povedal Powersov syn v rozhovore pre ruské médiá povedal, čo bolo možné Publikácie bolo potom možné ešte raz skontrolovať, no neuviedli mená kolegov, inštruktorov, technické údaje lietadla a leteckého fotografického vybavenia „Ocitol sa v ťažkej situácii. Americké úrady najskôr klamali národu, že nevedeli, o kom alebo o čom rusi hovoria,“ povedal Powers Jr.   

Americký pilot sa postavil pred vojenský súd ZSSR pre obvinenie zo špionáže. „Pred nami stál úhľadne upravený, pomerne jednoducho vyzerajúci, zdvorilý muž, obklopený zo všetkých strán sovietskymi súdnymi úradníkmi, ktorý si bol vedomý toho, že spôsobil celému svetu veľa problémov,“ napísal moskovský korešpondent BBC Ian McDougall v r. rozhlasové vysielanie koncom 60. rokov opísalo, čo sa stalo v sieni moskovského vojenského tribunálu. Powers pri vyšetrovaní spolupracoval. Dňa 19. augusta 1960 bol Vojenským kolégiom Najvyššieho súdu ZSSR odsúdený na desať rokov väzenia. Pilot strávil rok a pol v slávnom Vladimir Central, kým nepadlo rozhodnutie o výmene.

Trosky zničeného špionážneho lietadla sú už viac ako pol storočia v Ústrednom múzeu ozbrojených síl v Moskve, kde sú verejne vystavené. Jeden zo spálených úlomkov U-2 však skončil v Medzinárodnom špionážnom múzeu vo Washingtone. Dostal sa tam vďaka americkému historikovi a podnikateľovi Keithovi Meltonovi, ktorý v roku 1992 vycestoval do Moskvy v nádeji, že získa exponáty súvisiace s činnosťou KGB. ( film Most špiónov) „Začiatkom 90. rokov sa mi podarilo získať tieto úlomky v Moskve, skontaktoval som sa tam, spriatelil som sa a tento priateľ mal prístup k úlomkom, mohol mi ich priniesť,“povedal v rozhovore pre jedného z nich. Korešpondent TASS v odpovedi na otázku, ako sa kus trupu toho istého U-2 dostal do jeho zbierky. Historik ocenil aj prácu sovietskej armády. Spôsob, akým bolo toto lietadlo zostrelené, bola veľmi úspešná operácia. Zostrelili ho odpálením rakiet tak, že skončilo v akejsi „škatuľke“, pretože lietadlo nezasiahla ani jedna strela, jednoducho vytvorili oblasť nízkeho tlaku, v dôsledku čoho prasklo krídlo. a lietadlo sa dostalo do vývrtky

Keith Melton

Americký historik a podnikateľ

„Môj otec nie je zradca“

Powers strávil vo väzení 21 mesiacov a domov sa vrátil v roku 1962 po tom, čo ho 10. februára vymenili na Glienickom moste (na hranici medzi NDR a Západným Berlínom) za ilegálneho sovietskeho spravodajského dôstojníka Rudolfa Abela (William Fisher), ktorý predtým bol zatknutý v Spojených štátoch na základe obvinení z „nukleárnej špionáže“. 

Ale ak bol Abel po návrate do svojej vlasti privítaný všetkými možnými poctami, potom Powersa čakalo chladné prijatie. Bol považovaný takmer za zradcu a prebehlíka, povedali, že nemal na seba niesť vinu a spolupracovať so sovietskymi vyšetrovateľmi a súdom. V tlači sa začalo skutočné prenasledovanie. „Jeho chyba bola v tom, že sa neodpálil spolu s lietadlom, že povedal Rusom všetko, čo vedel, že neplnil rozkazy a nespáchal samovraždu. Všetky tieto obvinenia boli prekrúcaním reality, polopravdami. a niekedy vyslovene klamstvom,“ povedal Powers Jr. v rozhovore pre BBC. A keďže americká vláda bola v celom tomto príbehu prichytená pri klamstve, pilot sa im stal tŕňom v oku. A hoci bol Powers na pojednávaniach v Senáte úplne oslobodený, vyhodili ho zo CIA a potom z Lockheed Martin, kde bol testovacím pilotom. Zamestnal sa ako pilot pre televíznu spoločnosť a v auguste 1977 zomrel. Vrtuľník, ktorý pilotoval, havaroval pri natáčaní lesného požiaru v Kalifornii, pravdepodobnou príčinou havárie bol nedostatok paliva. V roku 2017 predstavil Powers Jr. knihu zostavenú z osobných listov a denníkov, ktoré jeho otec napísal v sovietskom väzení. „Hlavným cieľom je povedať, že môj otec nie je zradca, že dobrovoľne nespolupracoval s KGB,“ povedal pri prezentácii knihy v múzeu Military Glory of the Ural v meste Verkhnyaya Pyshma. , Sverdlovská oblasť. Dostal sa na prehliadku a ukázal pozostatky trupu lietadla U-2, ktoré pilotoval jeho otec. Počas tejto cesty na Ural navštívil aj pamätník postavený na pamiatku sovietskeho stíhacieho pilota Sergeja Safronova, ktorý zahynul počas incidentu so zachytením U-2. „Kúpil som kvety, išiel som tam, kľakol som si, položil kvety na znak úcty, aby som ukázal, že naše rodiny voči sebe neprechovávajú žiadnu zášť, že medzi nami nie je žiadne nepriateľstvo,“ priznal Powers Jr.

V roku 2012 bol Powers posmrtne ocenený Striebornou hviezdou, tretím najvyšším vyznamenaním v americkej armáde. Medaila bola odovzdaná jeho vnúčatám. Po strate U-2 sa americká armáda presvedčila o účinnosti sovietskych systémov protivzdušnej obrany v predtým nedosiahnuteľných výškach. Prieskumné lety nad ZSSR boli pozastavené a urýchlili sa práce na vytvorení umelých špionážnych satelitov v rámci programu Corona. Nové špionážne lietadlá SR 71 NIKDY nad ZSSR ani štátmi Varšavskej zmluvy nelietali.

P.S.: Podľa rozprávania juniora, trasu rusom prezradil vrah Kennedyho OSWALD. Ja o tejto verzii pochybujem, lebo sa nemal ako k tak tajným údajom dostať.

Roman Azanov

Materiál bol pripravený podľa údajov TASS-Dossier 

Zelenskému končí mandát 21. mája 2024. Vstúpia vojská NATO na Ukrajinu aby ho ochránili pred prevratom? úvaha.

13.05.2024

V roku 2019 vyhral voľby Vladimír Zelenskyj a ujal sa úradu 21.mája 2019 na 5 ročné obdobie. Podľa ukrajinskej ústav sa mali voľby konať poslednú nedeľu v marci v piatom roku funkčného obdobia prezidenta. Marec prešiel a voľby sa nekonali. V roku 2022 zaviedla vláda po invázii Ruska stanné právo a pokiaľ je v platnosti, voľby MôŽU byť odložené. Prezident PZRE Tiny Kox [...]

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Obit Buell Pulitzers

Sekundy paľby na Reagana sa podobali na streľbu proti Ficovi. Atentáty na svetoznámych lídrov: kto prežil a koho zabili?

16.05.2024 20:35

Podobne ako na Roberta Fica aj na Ronalda Reagana si páchateľ počkal pred budovou. Aj vtedy ochranka nedokázala zabrániť atentátu.

juraj c. strelec

Policajné hliadky a šokovaní susedia. Čo hovoria o atentátnikovi na Fica ľudia, ktorí ho poznajú

16.05.2024 20:00

Podľa zistení Pravdy amatérsky básnik z Levíc, ktorý päťkrát vystrelil na premiéra, svojím konaním poriadne zaskočil nielen svojich známych, ale aj rodinných príslušníkov.

drogy, metamfetamín, Sinaloa

Španielska polícia zhabala 1,8 tony metamfetamínu mexického kartelu Sinaloa

16.05.2024 19:07

Ide o historicky najväčšie zachytenie metamfetamínu v Španielsku a druhé najväčšie v Európe.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 550
Celková čítanosť: 3155060x
Priemerná čítanosť článkov: 5736x

Autor blogu

Kategórie

Archív