Založ si blog

Bude veľká vojna s Iránom? Urýchli to mierovú dohodu na Ukrajine.

John Bolton je považovaný za jedného z najväčších vojnových jastrabov v administratíve USA. Poslednú verejnú funkciu vykonával Poradcu pre národnú bezpečnosť v administratíve Donalda Trumpa. Predtým bol okrem iných postov aj veľvyslancom USA pri OSN( 2005-6).

Jeho snahy o vyvolanie vojnových konfliktov s kýmkoľvek, charakterizujú politiku ktorú presadzuje celú svoju kariéru. On však len pokračuje v dobre známom modelovom správaní svojich predchodcov v medzinárodnej politike USA, ktorá vychádza z myšlienky, kto sa nepodriadi, bude zničený. Vyhlásenie o ohrození národných amerických záujmom kdekoľvek ukážu na mape sveta sa stalo tradičnou zámienkou napadnutia štátov, ktoré sa nechceli podriadiť. Pritom čo sa týka Arabského sveta, je selekcia výhradne podľa náboženskej príslušnosti. Šiítske moslimské náboženstvom je pri moci v Iráne Jemne, Azerbajdžane, Bahrajne a v Iraku, v Sýrii, Jordánsku, Libanone atd. Podľa rôznych sčítaní a odhadov tvoria šiíti v súčasnosti asi 10 až 20 % všetkých moslimov. Ako si vysvetliť že skoro všetky štáty s šiítskou väčšinou sú bombardované USA a ich spojencami??

20. JÚNA 2019 The ATLANTIC Peter Beinart. Konvencie mainstreamovej žurnalistiky sťažujú spochybnenie amerického sebaurčenia ako mierumilovného národa. Ale nemilá pravda je takáto:

– Amerika počas svojej histórie útočila na krajiny, ktoré ju neohrozovali. Na uskutočnenie takýchto vojen si americkí vodcovia vymysleli zámienky na ospravedlnenie americkej agresie. To je to, čo administratíva Donalda Trumpa – a najmä jej poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton – teraz robí s Iránom.

Historických príkladov je veľa. Administratíva Williama McKinleyho hľadala zámienku na vojnu v roku 1898, keď – poháňaná túžbou vyhnať Španielsko z jeho kolónií v Karibiku – ignorovala dôkazy, že USS Maine v havanskom prístave vyhodil do vzduchu vnútorný výbuch, nie španielsky útok. V roku 1964 Lyndon Johnson zveličil útok Severného Vietnamu na americké torpédoborce v Tonkinskom zálive, aby získal súhlas Kongresu na eskaláciu vojny vo Vietname. V roku 1986 administratíva Ronalda Reagana vyslal k líbyjskému pobrežiu vojenské lietadlá, aby vyprovokovali raketovú paľbu, ktorá by ospravedlnila americkú bombardovaciu kampaň. V roku 1997, podľa spomienok generála Hugha Sheltona, bývalého predsedu Zboru náčelníkov štábov, najvyšší predstaviteľ administratívy Billa Clintona navrhol, aby generál nalákal Saddáma Husajna na zostrelenie špionážneho lietadla U-2 nad Irakom, aby USA malo „náhlu udalosť“, ktorú potrebovalo „napadnúť a zničiť Saddáma“. (Shelton odmietol.) David Corn a Michael Isikoff vo svojej knihe rozprávajú o pláne CIA z roku 2002 o pomoci irackým exulantom pri ovládnutí irackej leteckej základne, a tak, slovami jedného z autorov plánu, „vytvoria incident, v ktorom Saddám zaútočil, „takže „mali by ste predpoklad na vojnu“. Bolton dnes robí niečo podobné. Už viac ako desať rokov neustále propaguje vojnu s Iránom. Všetko, čo sa zmenilo, sú zámienky, ktoré ponúka, aby to ospravedlnil.

V januári 2007 prezident George W. Bush obvinil iránske revolučné gardy z „poskytovania materiálnej podpory útokom na americké jednotky“ v Iraku aspustil sériu náletov, pri ktorých tam americkí vojaci zadržali iránskych predstaviteľov. Americkí a Britskí spravodajskí analytici spochybnili tvrdenia najvyšších predstaviteľov Busha, že Irán bol hlavnou hybnou silou irackého povstania. Napriek tomu počas rokovaní o vnútornej správe toho leta viceprezident Dick Cheney naliehal naliehal na letecké útoky proti údajným výcvikovým táborom povstalcov v Iráne. A Bolton, ktorý minulý rok opustil Bushovu administratívu, túto myšlienku verejne podporil.  Tvrdil , že USA „majú plné právo prijať obranné opatrenia, ktoré by mohli zahŕňať prenasledovanie Revolučných gárd v Iráne“.

17.mája 2019 Julian Borger pre The Guardian napísal článok „Bolton, muž ktorý ženie USA k vojne- akejkoľvek.“ Citujem – Poradca Donalda Trumpa pre národnú bezpečnosť podnecuje napätie so Severnou Kóreou, Iránom a Venezuelou v súlade s desaťročiami zaujatia najjastrabieho postoja k akejkoľvek danej otázke. Riaditeľ organizácie pre zákaz chemických zbraní José Bustani, ktorý presvedčil Líbyu a Irak, aby podpísali Dohovor o chemických zbraniach má s Boltonom osobnú skúsenosť. To by podkopalo argumenty pre vojnu so Saddámom Husajnom a Washington bol rozzúrený a trval na tom, že Bustani prekročil svoj mandát, keď pokračoval v hľadaní chemických zbraní v Iraku.. Bolton prišiel do Holandska vo februári 2002 s ultimátom. „Prišiel do mojej kancelárie a povedal: ‚Máte 24 hodín na to, aby ste skončili, a toto je pokyn od pána Dicka Cheneyho‘,“ spomína Bustani. Bustani odmietol a poukázal na to, že len nedávno bol zvolený na druhé funkčné obdobie s podporou USA. „A potom Bolton povedal: radšej si to premysli, pretože vieme, kde sú tvoje deti.“ Bustaniho dvaja synovia v tom čase pracovali v New Yorku. Bustani bol omráčený a držal sa na zemi, no bezvýsledne. Bushova administratíva zvolala špeciálnu konferenciu členských štátov a nakoniec prinútila Bustaniho odísť. A výsledok? USA NAPADLI IRAK na základe vykonštruovaného klamstva svojich tajných služieb o prítomnosti chemických zbraní hromadného ničenia v Iraku. Zabili Saddáma Husaina a nastolili svoj režim. Pokračovali v Afganistane, kde po 20 rokoch utiekli behom pár dní, zanechajúc tam veľké množstvo svojej techniky, lebo vedeli že už je pripravená zástupná vojna v Európe a nemali záujem, byť roztrieštení na dvoch troch bojiskách. ( Stále pôsobia v Sýrii, kde sa pokúsili zvrhnúť režim prezidenta Asada.

Bolton napísal 20. decembra 2023: Narastajúca agresivita Iránu voči Amerike ukazuje Bidenovu slabosť. ( boltonpac.com)Oprávnené zameranie prezidenta Bidena na konflikt medzi Hamasom a Izraelom nebezpečne odvádza jeho pozornosť od vojnových činov iných iránskych zástupcov proti americkým cieľom na Blízkom východe. Na bojovnosť Iránu musíme odpovedať  viac než len slovami, a tak jasne ukázať, že tieto činy musia prestať. Za dva mesiace sa nahromadili nepriateľské činy. Od 17. októbra, kedy sa útoky začali, šiítske milície zasiahli americké vojenské a civilné ciele v Sýrii a Iraku viac ako 100-krát, pričom naposledy raketovo vystrelili na naše veľvyslanectvo v Bagdade, prvýkrát za viac ako rok. Doteraz si vyžiadalo najmenej 66 obetí. Teroristi Houthi sídliaci v Jemene podnikli početné útoky proti komerčným plavidlám prechádzajúcich Červeným morom. Pre mullahov americká zdržanlivosť ukazuje nie dobrú vieru, ale civilizačný úpadok. Nikdy nezaútočíme na Irán a mullahovia vyvodia príslušné závery. Samotné mocné odvetné útoky proti iránskym zástupcom by mohli vytvoriť odstrašenie, ale Washington sa o to ani nepokúša.“ 16.1.2024 na X píše: „V The HILL načrtávam stratégiu „ohnivý kruh“. Biden a západ musia vážne odpovedať Iránu odstrašujúco. Letecké útoky z minulého víkendu zjavne nestačili.“ Okamžite po oznámení bombardovania v Jemene USA prehlásili, že sú si vedomé možného rozšírenia konfliktu na celý Blízky východ. Pomoc pre Ukrajinu bola pozastavená, pravdepodobne aj s prihliadnutím na túto pripravovanú operáciu, ktorá spotrebuje veľkú časť letového úsilia USA, v prípade zatiahnutia Iránu do konfliktu bude potrebné aj nasadenie pozemných síl. Toto všetko je nám samozrejme predkladané ako VINA IRÁNU, KTORÝ OHROZUJE dlhodobo bezpečnostné záujmy USA v danej oblasti, je pre nich priamou hrozbou, preto je potrebné tomu zabrániť. Použil som výhradne citáty západných médií, aby ma čitateľ nemohol obviniť s protiamerickej propagandy ktorú som si vymyslel alebo prevzal z proruských médií. Oni to síce urobia aj tak, lebo pravda je nepríjemná a vymyká sa všeobecnému obrazu o USA , ktorý je tvorený nie skutkami a faktami, ale výhradne manipuláciou svetovej verejnej mienky prostredníctvom tajných operácií CIA a iných inštitúcií, ktoré majú úlohu pripravovať svetovú verejnú mienku na nevyhnutnosť vojenských zásahov. Sú prezentované výhradne ako odpoveď na ohrozenie bezpečnostných záujmov USA nepriateľskými režimami všade, kde oni ukážu prstom na mape. Toto zaviedli po roku 2001, po konci studenej vojny bolo treba nepriateľa a tak prijali zákon o boji proti terorizmu, ktorý nadviazal na Vlastenecký zákon. Od roku 2001 vojensky zasiahli v Afganistane-2001-21, Pakistan, Jemen, Somálsko 2002, Iraku-2003-11, Sýrii-2011-dodnes, Líbyi-2011. Do toho nerátam tajné akcie CIA pri pokusoch o prevrat v rôznych krajinách sveta.

Otázka teda znie, napadnú USA aj IRÁN a tým pripravia vo svete veľké vojnové ohnisko s potenciálom rastu? Využije toto Čína na vysporiadanie sa s Taiwanom ? Bude toto príčinou mierového ukončenia konfliktu na Ukrajine pred napadnutím Iránu? Ani USA totiž nemajú neobmedzené zdroje…

Požijeme, uvidíme…

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 07:51

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Abrams, Ukrajina

Tankom Abrams sa na Ukrajine nedarí. Vyskúšajú ruskú korytnačiu taktiku?

28.04.2024 06:00

Ukrajina dostala od USA 31 tankov Abrams M1A1. O päť už prišla a ďalšie tri boli poškodené.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3139316x
Priemerná čítanosť článkov: 5729x

Autor blogu

Kategórie

Archív