Založ si blog

V stredu 18. 10. 2023 vykonali USA jadrový test v Nevade.

Táto správa prišla krátko potom, ako Rusko zrušilo ratifikáciu zmluvy o zákaze jadrových skúšok a tak sa dostalo do rovnocennej pozície s USA či Izraelom, ktorí tú zmluvu neratifikovali a teda nie je pre nich záväzná. Nebol to klasický nukleárny  výbuch, ale..

18.10.2023 USA uskutočnili jadrovú skúšku v Nevade niekoľko hodín po tom, ako sa Rusko rozhodlo zrušiť globálny zákaz skúšok
Test sa uskutočnil niekoľko hodín po tom, čo ruskí zákonodarcovia oznámili, že plánujú odvolať ratifikáciu globálnej zmluvy o zákaze jadrových skúšok
Louis Casiano Autor Louis Casiano Fox News
Publikovaný 19. októbra 2023 19:36 EDT
Stredajší test použil chemikálie a rádioizotopy na „overenie nových modelov prediktívnych výbuchov“, ktoré môžu pomôcť odhaliť výbuchy atómov v iných krajinách, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na ministerstvo energetiky.
„Tieto experimenty posúvajú naše snahy o vývoj novej technológie na podporu cieľov USA v oblasti nešírenia jadrových zbraní,“ uviedol vo vyhlásení Corey Hinderstein, zástupca správcu pre obranné jadrové nešírenie v Národnej správe jadrovej bezpečnosti. „Pomôžu znížiť globálne jadrové hrozby zlepšením detekcie podzemných testov jadrových výbušnín…. Test je pozoruhodný svojím načasovaním. Ruskí zákonodarcovia oznámili svoj zámer odvolať ratifikáciu Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok.
Návrh zákona dostane ruská horná komora, Rada federácie, ktorá sa ním bude zaoberať budúci týždeň. Zákonodarcovia Rady federácie už uviedli, že návrh zákona podporia.
Zmluva prijatá v roku 1996 zakazuje všetky jadrové výbuchy kdekoľvek na svete, hoci nikdy úplne nenadobudla platnosť. Okrem USA ho ešte musia ratifikovať Čína, India, Pakistan, Severná Kórea, Izrael, Irán a Egypt.
Americkí predstavitelia uviedli, že je potrebná väčšia transparentnosť, pretože zatiaľ čo USA a Rusko netestujú hlavice, vykonávajú takzvané podkritické experimenty – explózie, ktoré overujú návrhy zbraní bez množstva atómového materiálu potrebného na udržanie reťazovej reakcie. Informovala o tom správa Bloomberg. …
 Zmluva o nešírení jadrových zbraní zakazuje aj takéto testy, nielen čisté jadrové výbuchy. Akosi som nezachytil informácie o tomto teste v našich médiách, všetci len písali, že sa na test pripravuje Rusko, keď pozastavilo platnosť tej zmluvy pred pár dňami. To poukazuje na fakt, že Rusi vedeli o pripravovanom teste v USA a rozviazali si ruky na prípadnú technickú odpoveď u seba doma. Akosi som prepočul rozhorčené reakcie politikov u nás doma či v EU. Rus mlčí a to je zlé..
Roztočíme špirálu nových testov a vývoja nových nukleárnych zbraní? Kto za to ponesie vinu? Budeme stále prezentovať jediný „správny a univerzálny názor“??
Zdroj Fox News a Bloomberg
bloomberg 19.1023

Prieskumné lety nad územím ZSSR, POWERS a U2. 1. mája bolo 64. výročie jeho zostrelenia.

02.05.2024

Na fotografovanie tajných objektov na sovietskom území z lietadiel U-2 vytvorila americká Ústredná spravodajská služba (CIA) špeciálne oddelenie „10-10“. Oficiálne sa jednotka nazývala 2. (dočasná) letka leteckého meteorologického prieskumu WRS (P)-2 a pôsobila pod krytím amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). 4. júla 1956 sa uskutočnil prvý let nad [...]

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

taraba

Taraba odvolal riaditeľa Správy NP Slovenský kras Milana Olekšáka

02.05.2024 10:52

Poverený riadením národného parku bude od piatka Martin Golian.

Čína, Záplavy, Povodne, Lejaky, záchranári na člne

Počet obetí nešťastia v Číne, kde sa po silných dažďoch prepadla diaľnica, stúpol na 48

02.05.2024 10:39

Čínska štátna televízia CCTV podľa agentúry AFP uviedla, že kolaps bol "prírodnou katastrofou", ku ktorej došlo "pod vplyvom vytrvalého silného dažďa".

študenti, Brezno, Nostalgia

V Brezne sa vrátili desiatky rokov v čase. Okrem socialistického bytu nechýba ani vyšetrovacia miestnosť ŠtB

02.05.2024 10:34

Nostalgia za minulými časmi, ktoré nemuseli byť ideálne, no zato plné pekných spomienok z detstva či mladosti, určite zasiahne nejedného návštevníka breznianskej expozície zo života socializmu.

Europarlament / Europoslanci /

Aké právomoci má Európsky parlament?

02.05.2024 10:30

Ako europarlament svoje právomoci vykonáva a aký vplyv majú jeho rozhodnutia na každodenný život občanov EÚ vrátane Slovenska?

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 549
Celková čítanosť: 3142264x
Priemerná čítanosť článkov: 5724x

Autor blogu

Kategórie

Archív