Založ si blog

Hlavná časť protiofenzívy nás ešte len čaká. „Zemledelie“ nie sú automatickí bojovníci s umelou inteligenciou ako sa šíri na weboch.

Ruská armáda napriek zlému postupu v rôznych oblastiach zostáva podľa bývalého veliteľa amerických síl v Európe Bena Hodgesa mimoriadne silná v oblasti elektronického boja. Hodges to povedal na medzinárodnej konferencii Globsec a upozornil aj na nedostatky pri spolupráci systémov západných spojencov. „V posledných 14 až 15 mesiacoch vieme, že kým Rusko slabo postupovalo v mnohých oblastiach, stále sú veľmi dobrí v elektronickom boji. Každý, kto je pri nezabezpečenom telefóne alebo vysielačke, môže byť zabitý v priebehu troch až štyroch minút,“ uviedol penzionovaný generál Hodges.

Rusko v poslednom čase zdokonalilo používanie svojich prostriedkov REB a ich efektivita sa dostavila. Vedia znefunkčniť GPS navádzanie rakiet systému HIMARS, čo sa prejavuje ich menšou presnosťou a efektivitou. Po nasadení na ukrajinskom bojisku boli veľkým prínosom, no posledných pár mesiacov efektivita ich použitia klesá. Podľa Hodgesa mnohonárodné bojové jednotky v rámci takzvanej predsunutej prítomnosti síl NATO nie sú schopné viesť zabezpečenú komunikáciu.

Vyslúžilý americký generál povedal, že rýchlosť obnovy ruských síl v súvislosti s existujúcim konfliktom na Ukrajine bude závisieť od toho, či sa Ukrajine podarí získať späť polostrov Krym. Protiofenzíva má ako hlavný cieľ rozdeliť okupované územie na dve časti . Kde je hlavný smer útoku na Mariupoľ, hoci útoky začali najskôr severnejšie v oblasti Donecka a Bachmutu, aby presvedčili rusov, že tam bude smerovať hlavná sila protiofenzívy. Po dosiahnutí pobrežia pri Mariupole sa pravdepodobne budú snažiť dobyť späť Krym. K tomu poslúžilo aj vyhodenie Kachovskej priehrady, ktoré spláchlo ruské obranné pozície priamo nad Krymom a po opadnutí vody bude viesť tadiaľ druhá časť protiofenzívy.

Rusi mali dostatok času pripraviť si svoje obranné pozície, ktoré sa skladajú z viacerých línií a sú hlboké niekoľko kilometrov. Vytvorili veľké mínové polia za ktorými je sieť zákopov a delostreleckých pozícií. Každá technika. Ktorá uviazne v mínovom poli je dorazená delostrelectvom, či raketami.

Pre rýchle obnovenie mínových polí začali používať rusi raketový mínovací systém ZEMLEDELIE… poľnohospodárstvo. Po prvýkrát bol verejne predstavený 24. 6. 2020 na počesť 75. výročia Prehliadky víťazstva na Červenom námestí 24. júna 1945.Jeho výrobcom je vedecko-výrobné združenie „Splav“ (spadá do koncernu Rostech), ktorý ho už dodáva ruským vojskám. Systém navonok pripomína  Grad a Tornado-G  MLRS a podobne ako oni používa 122 mm muníciu,jedno odpalovacie vozidlo má 50 rakiet a mínuje pred sebou plochy vo vzdialenosti 5 až 15 km.
Komplex buduje mínové polia s programovanou muníciou, ktorá sa dokáže v určenom čase sama likvidovať alebo deaktivovať. Princíp fungovania tohto komplexu je obdobný ako u raketometov, na zamínovanie sa však používa munícia s motormi na tuhé palivo, vybavená rôznymi typmi mín. Technika na elektronickej mape registruje koordináty dopadu mín, tieto informácie postupuje vyššiemu veliteľskému stupňu. „Dištančný spôsob kladenia zátarasov má rad výhod. Napríklad rýchlosť budovania mínového poľa, osobitne v ťažko dostupnom teréne. Ďalšou výhodou je bezpečná samolikvidácia alebo deaktivácia po zastavení boja,“ hovorí výrobný riaditeľ Rostechu Bekchan Ozdojev.

 Zostavu komplexu „Zemledelie“ tvorí bojové vozidlo na šasi vysokej priechodnosti, prepravno-nabíjacie vozidlo, prepravno-odpaľovacie kontajnery so ženijnou muníciou a míny rôznych typov. Komplex umožňuje operatívne riešiť mínovanie s dodržaním medzinárodných dohôd o zákaze alebo o obmedzení použitia mín, mínových pascí a iných zariadení. Takže to nie sú žiadne bojové roboty s umelou inteligenciou, ktoré dokážu ničiť tanky obrnené vozidlá a živú silu. Je to len mierne inteligentné mínové pole s rôznymi druhmi mín, s presným rozostupom a pod digitálnou kontrolou. Vďaka nasadeniu týchto komplexov sa podarilo zadržať nastupujúce vojská Ukrajiny tam, kde už prelomili prvú líniu obrany, rýchlym a presným položením nových mínových polí.

Z oblasti REB sa Rusi naučili lepšie využívať systém KRASUCHA 4, ktorý nasadzovali od začiatku na prikrytie svojich vojsk. (1RL257 Krasukha-4), komplex(EW) s dlhým dosahom. Navrhnuté na boj proti nepriateľským útočným a prieskumným lietadlám, krytie pozemných jednotiek, ako aj najdôležitejších infraštruktúr a vojenských zariadení pred radarovou detekciou ovplyvňovaním zeme rádiolokačné stanice(radar) a radar elektronického boja (LA) rôzne typy (taktické letectvo ) a deaktivujte ich. Sťažuje cielené údery, prieskum, lietanie v extrémne nízkych nadmorských výškach, núti lietadlá obsadzovať vyššie vrstvy, čo prispieva k tomu, že sa dostanú do oblasti pokrytia prostriedkami protivzdušnej obrany. Princíp činnosti: detekcia zdrojov signálu nepriateľskej vojenskej techniky, analýza typu radarového signálu s následným vystavením radaru rušivému žiareniu.

Komplex EW 1RL257 „Krasukha-4“ je schopný potlačiť: radar na prieskum povrchu zeme; Radarové prieskumné a úderné systémy; radar na riadenie zbraní vzduch  – zem a vzduch  – vzduch ; multifunkčné radary; fungovanie zariadení diaľkových radarových prieskumných a riadiacich lietadiel  a prieskumné lietadlá E-8 JSTARS; palubné prieskumné satelitné radary; vesmírne vybavenie v systémoch navádzania rakiet. Účinné proti bezpilotným lietadlám, riadeným strelám pomocou GPS. Ciele sú detekované v pasívnom režime, ktorý zabezpečuje utajenie bojovej operácie komplexu.

Rozsah prevádzkovej frekvencie, GHz 8,0 až 18,0
Rozsah úrovne vyžarovaného signálu, dB od 50 do 64
Oblasť pôsobenia, °:
– v azimute;
– podľa nadmorskej výšky
360
– 1 až +6 0 (+85)
Šírka pásma 1 radar kozmickej lode a 1 lietadlo na bojové riadenie a označenie cieľa E-8 JSTARS alebo 11 radarov taktického letectva
Polomer krycej zóny pri potlačení radarových staníc, km:
– úderné lietadlá taktického letectva;
– prieskumné a úderné moduly UAV ;
– vesmírne vozidlá

11 až 19

1 6 až 4 1

1 5 až 2 5

Dojazd, km až 300
Základňa prvku digitálny
Počet mobilných zariadení komplexu, jednotky init 2
Podvozok štvornápravový, KAMAZ-6350 alebo KAMAZ-6350-334
Bojová posádka, 5
Čas zbalenia/rozmiestnenia, min leto – 20

zima – 40

Čas pripravenosti na prácu (okrem času nasadenia), min 3
Doba nepretržitej prevádzky, h 24
Príkon, kW 30 _

Tento systém bol nasadený predtým v Sýrii, na základe tamojšieho pôsobenia bol modernizovaný.

Murmansk-BN dokáže údajne rušiť až 20 komunikačních frekvencií na vzdialenosť 5000 km. Uvádza to vo svojom článku Ramma, podľa fotografií systému a jeho antén, dokáže systém rušiť frekvenice medzi 200 až 500 MHz. Pri plávajúcich frekvenciách má asi problémy.

MOSKVA 1, je systém pasívnej detekcie cieľov podobný českému systému VĚRA NG. Má dosah asi 400km a poskytuje informáciu o vzdušnej situácii.

R-330 Žitel- vesta je určený k potlačeniu signálov satelitného navádzania GPS . Jeho jadrom sú malé vysielače umiestnené na civilných vysielacích vežiach pre mobilné telefóny, dokáže blokovať satelitný signál a satelitné telefóny v okruhu asi 30km. Je určený pre plošné prikrytie záujmovej oblasti.

 

Všetky tieto prostriedky pomáhajú ruským vojskám znížiť efektivitu použitia nových zbraní pri protiofenzíve ktorá prebieha už asi 14 dní. Jej intenzita zatiaľ nenadobudla vrcholu, lebo v tejto prvej časti sú to v podstate prieskumy bojom, aby zistili kde a ako je silná obrana nepriateľa, presvedčiť ho o inom smere hlavného úderu, ako bude v skutočnosti nasadený. Donútiť ruské vojská urobiť manéver zálohami na nesprávnu časť frontu. Teraz príde vyhodnotenie získaných údajov a hlavný úder možno očakávať po 25.6., teda posledný júnový týždeň, kedy musia Ukrajinci odhaliť plánovaný smer hlavného úderu. Predpokladám že bude smer Mariupoľ, s následnou ofenzívou v smere Cherson Krym. Použijú na prerazenie obrany strategické rezervy? Putin je presvedčený že ich už nasadili.

 

Šojgu už v januári avizoval rozšíriť celkovú veľkosť ruskej armády na 1,5 milióna, s osobitným dôrazom na nábor zmluvných vojakov (najmenej 695 000). To sa považuje za ďalší významný krok po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin v auguste minulého roka podpísal nariadenie o rozšírení ozbrojených síl, ktorého cieľom je zabezpečiť splnenie cieľov špeciálnych vojenských operácií a efektívne reagovať na bezpečnostné hrozby NATO výrazným zvýšením počtu vojenského personálu.

  Po druhé, zriadia sa dva nové strategické vojenské regióny, Moskva a Leningrad, aby sa optimalizovalo rozmiestnenie jednotiek v severozápadnom strategickom smere, najmä v reakcii na nové hrozby, ktoré môžu vzniknúť po vstupe Fínska a Švédska do NATO.

Spory na ruskej strane medzi bojovou skupinou Wagner a ministerstvom obrany Ruska, teda medzi Prigožinom a Šojgu vyvrcholili po vyhlásením Prigožina, že bude kandidovať na prezidenta Ruska v nadchádzajúcich voľbách. Šojgu vydal okamžite dekrét v ktorom nariadil podpísať kontrakty s ministerstvom obrany všetkým nezávislým bojujúcim skupinám na strane Rusov. Na to bola reakcia Prigožina záporná a odmietol bojovať pod velením Šojgu, ktorého viní z nekompetentnosti až zrady. Rozhodnutie Putina nasledovalo tiež okamžite, potvrdil, že kto nepodpíše kontrakt s Šojgu… ten nebude pokračovať na Ukrajine. Achmat už podpísali..Wagnerovci, ktorých prezývajú aj muzikanti odmietli. Môžu sa vrátiť do Afriky…pôjde do Alžírska a Tunisu, kde majú Rusi tiež plány s ovládnutím vstupu do Stredomoria? Požijeme a uvidíme….

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Fico, Blaha

Iniciatíva Munícia pre Ukrajinu vyzvala Fica, aby zdvojnásobil vyzbieranú sumu

29.04.2024 19:36

Zároveň premiéra vyzvali, aby sa jasne vyjadril a prehodnotil svoj postoj k českej iniciatíve.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3140680x
Priemerná čítanosť článkov: 5731x

Autor blogu

Kategórie

Archív