Založ si blog

Postoj Číny k politickému riešeniu ukrajinskej krízy, v plnom znení všetkých dvanástich bodov.

Tlačová agentúra Xinhua, Peking, 24. februára: Čínske ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo 24. februára dokument „Postoj Číny k politickému riešeniu ukrajinskej krízy“. Celé znenie je nasledovné:

  1. Rešpektovať suverenitu všetkých krajín. Uznávané medzinárodné zákony vrátane účelov a princípov Charty OSN by sa mali prísne dodržiavať a mala by byť účinne zaručená suverenita, nezávislosť a územná celistvosť všetkých krajín. Všetky krajiny sú si rovné bez ohľadu na ich veľkosť, silu alebo bohatstvo. Všetky strany by mali spoločne dodržiavať základné normy upravujúce medzinárodné vzťahy a zabezpečovať medzinárodnú spravodlivosť a spravodlivosť. Medzinárodné právo by sa malo uplatňovať rovnako a jednotne a nemali by sa prijímať dvojité normy.

  Po druhé, opustiť mentalitu studenej vojny. Bezpečnosť krajiny nemôže byť na úkor bezpečnosti iných krajín a regionálnu bezpečnosť nemožno zaručiť posilňovaním alebo dokonca rozširovaním vojenských blokov. Legitímne bezpečnostné záujmy a obavy všetkých krajín by sa mali brať vážne a náležite sa im venovať. Zložité problémy nemajú jednoduché riešenia. Mali by sme sa držať spoločnej, komplexnej, kooperatívnej a udržateľnej bezpečnostnej koncepcie, zamerať sa na dlhodobú stabilitu sveta, podporovať budovanie vyváženej, efektívnej a udržateľnej európskej bezpečnostnej architektúry a postaviť sa proti vytváraniu národnej bezpečnosti na základom neistoty iných krajín a predchádzať vytváraniu táborových konfrontácií. Spoločne chrániť mier a stabilitu euroázijského kontinentu.

  3. Zastavte paľbu a prestaňte bojovať. V konfliktných vojnách niet víťazov. Všetky strany by si mali zachovať racionalitu a zdržanlivosť, neprilievať olej do ohňa, nezosilňovať konflikty, zabrániť ďalšiemu prehlbovaniu ukrajinskej krízy alebo jej dokonca vymknutiu spod kontroly, podporovať Rusko a Ukrajinu pri vzájomnom stretnutí, pokračovať v priamom dialógu čo najskôr. možné, postupne podporovať deeskaláciu a uvoľnenie situácie a nakoniec dosiahnuť komplexné prímerie.

  Po štvrté, začnite mierové rozhovory. Dialóg a vyjednávanie sú jedinou schodnou cestou, ako vyriešiť ukrajinskú krízu. Všetky snahy o mierové vyriešenie krízy by sa mali povzbudzovať a podporovať. Medzinárodné spoločenstvo by sa malo držať správneho smeru presviedčania o mieri a podpory rozhovorov, pomôcť všetkým stranám konfliktu čo najskôr otvoriť dvere politickému riešeniu krízy a vytvoriť podmienky a poskytnúť platformu na obnovenie rokovaní. Čína je ochotná v tomto smere naďalej zohrávať konštruktívnu úlohu.

  5. Vyriešiť humanitárnu krízu. Všetky opatrenia, ktoré vedú k zmierneniu humanitárnych kríz, by sa mali povzbudzovať a podporovať. Humanitárne akcie sa musia riadiť zásadami neutrality a nestrannosti a zabrániť politizácii humanitárnych otázok. Účinne chrániť bezpečnosť civilistov a vytvárať humanitárne koridory na evakuáciu civilistov z vojnových oblastí. Zvýšiť humanitárnu pomoc do relevantných oblastí, zlepšiť humanitárne podmienky, poskytnúť rýchly, bezpečný a bezbariérový prístup k humanitárnej pomoci a predchádzať humanitárnym krízam väčšieho rozsahu. Podporiť koordinačnú úlohu Organizácie Spojených národov pri humanitárnej pomoci konfliktným oblastiam.

  6. Ochrana civilného obyvateľstva a vojnových zajatcov. Strany konfliktu by mali prísne dodržiavať medzinárodné humanitárne právo, zdržať sa útokov na civilistov a civilné zariadenia, chrániť ženy, deti a iné obete konfliktu a rešpektovať základné práva vojnových zajatcov. Čína podporuje výmenu vojnových zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou a všetky strany by na to mali vytvoriť priaznivejšie podmienky.

  7. Zachovať bezpečnosť jadrových elektrární. Postaviť sa proti ozbrojeným útokom na mierové jadrové zariadenia, ako sú jadrové elektrárne. Vyzývame všetky strany, aby dodržiavali dohovory o jadrovej bezpečnosti a iné medzinárodné zákony a rozhodne sa vyhýbali jadrovým haváriám spôsobeným človekom. Podporiť konštruktívnu úlohu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu pri presadzovaní bezpečnosti a ochrany mierových jadrových zariadení.

  8. Znížte strategické riziká. Jadrové zbrane nemožno použiť a jadrovú vojnu nemožno viesť. Je potrebné postaviť sa proti použitiu alebo hrozbe použitia jadrových zbraní. Zabrániť šíreniu jadrových zbraní a vyhnúť sa jadrovej kríze. Sme proti vývoju a použitiu biologických a chemických zbraní akoukoľvek krajinou za akýchkoľvek okolností.

  9. Garantovať vývoz obilia. Všetky strany by mali vykonávať dohodu o preprave obilia v Čiernom mori podpísanú Ruskom, Tureckom, Ukrajinou a Organizáciou Spojených národov vyváženým, komplexným a účinným spôsobom a podporovať Organizáciu Spojených národov, aby v tomto smere zohrávala dôležitú úlohu. Iniciatíva medzinárodnej spolupráce v oblasti potravinovej bezpečnosti, ktorú navrhla Čína, poskytuje uskutočniteľné riešenie globálnej potravinovej krízy.

  10. Zastaviť jednostranné sankcie. Jednostranné sankcie a extrémny tlak nielenže nedokážu vyriešiť problémy, ale vytvoria nové. Postavte sa proti akýmkoľvek jednostranným sankciám, ktoré neschválila Bezpečnostná rada. Príslušné krajiny by mali prestať zneužívať jednostranné sankcie a „jurisdikciu dlhého ramena“ voči iným krajinám, zohrávať úlohu pri ochladzovaní krízy na Ukrajine a vytvárať podmienky pre rozvojové krajiny na rozvoj ich ekonomík a zlepšenie živobytia ľudí.

  11. Zabezpečiť stabilitu priemyselných a dodávateľských reťazcov. Všetky strany by mali vážne chrániť existujúci svetový ekonomický systém a postaviť sa proti politizácii, inštrumentalizácii a zbrojeniu svetovej ekonomiky. Spoločne zmiernite vedľajšie účinky krízy a zabráňte narušeniu medzinárodnej spolupráce v oblasti energetiky, financií, obchodu s obilím, dopravy a inej spolupráce a poškodeniu obnovy globálnej ekonomiky.

  12. Podporovať povojnovú rekonštrukciu. Medzinárodné spoločenstvo by malo prijať opatrenia na podporu povojnovej obnovy v konfliktných oblastiach. Čína je ochotná poskytnúť pomoc a zohrať v tomto smere konštruktívnu úlohu.

 

Ako vidno toto vyhlásenie ministerstva zahraničných vecí nie je výhradne o Ukrajine a Rusku a o ich konflikte. Nechal som ho v plnom znení tak ako bolo vydané. Sami si urobte obraz čo v ňom je dobré a čo zlé a prečo či pre koho.

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3133891x
Priemerná čítanosť článkov: 5719x

Autor blogu

Kategórie

Archív