Založ si blog

Niekde sa stala chyba, vakcína od AstraZeneca má chybné výsledky, ktoré nevedia dostatočne vysvetliť.

Oznámenie z pondelka 23.11., že lacná a ľahko vyrobiteľná vakcína proti koronavírusu má až 90% účinnosť, bolo privítané radosťou. „Dajte si vaccaccino,“oslavoval britský bulvár s tým, že vakcína vyvinutá spoločnosťou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou stojí menej ako šálka kávy. Po zverejnení predbežných výsledkov spoločnosť AstraZeneca uznala kľúčovú chybu v dávkovaní vakcín, ktorú dostali niektorí účastníci štúdie, vznikla zrazu otázka, či vakcína potvrdí svoju efektivitu aj v ďalších testoch. Vedci a odborníci z tohto odvetvia tvrdia, že táto chyba a rad ďalších nezrovnalostí a opomenutí v spôsobe, akým spoločnosť AstraZeneca pôvodne zverejnila údaje, narušila ich dôveru v spoľahlivosť výsledkov. Tým klesá pravdepodobnosť, rýchleho povolenia použitia vakcíny v núdzovom režime. Michele Meixell, hovorkyňa spoločnosti AstraZeneca, uviedla, že pokusy „boli vedené podľa najvyšších štandardov“.

V stredajšom rozhovore (25.11) Menelas Pangalos, výkonný riaditeľ spoločnosti AstraZeneca zodpovedný za väčšinu výskumu a vývoja spoločnosti, bránil spoločnosť v súvislosti s testovaním a zverejňovaním informácií. Uviedol, že chybu v dávkovaní urobil dodávateľ a  akonáhle to zistili, boli regulačné orgány okamžite informované a povolili  pokračovať v testovaní vakcíny v rôznych dávkach.

AstraZeneca bola treťou spoločnosťou v tomto mesiaci, ktorá uviedla povzbudivé prvé výsledky u kandidáta na vakcínu proti koronavírusu. Na prvý pohľad v pondelok ráno vyzerali výsledky nádejne. V závislosti od sily, v ktorej boli dávky podané, sa vakcína javila ako 90% alebo 62% účinná. Priemerná účinnosť, podľa vývojárov, bola 70%. O údajoch však boli takmer okamžite pochybnosti.

Režim, ktorý sa javil ako 90% účinný, bol založený na tom, že účastníci dostali polovičnú dávku vakcíny, po ktorej nasledovala o mesiac neskôr plná dávka; menej účinná verzia zahŕňala zaočkovanie dvoma plnými dávkami. Spoločnosť AstraZeneca vo svojom pôvodnom oznámení zverejnila, že menej ako 2 800 účastníkov dostávalo prvú dávku nižšiu, v porovnaní s takmer 8 900 účastníkmi, ktorí dostávali dve plné dávky.

Najväčšou otázkou bolo, prečo došlo k takým veľkým rozdielom v účinnosti vakcíny pri rôznych dávkach a prečo sa zdá, že nižšia dávka prináša oveľa lepšie výsledky? Vedci z AstraZeneca a Oxford uviedli, že nevedela.

Ďalej chýbali zásadné informácie. Spoločnosť uviedla, že skorá analýza bola založená na 131 symptomatických prípadoch Covid-19, ktoré sa objavili u účastníkov štúdie. Nezistilo sa však, koľko prípadov sa zistilo v každej skupine účastníkov – a-tých, ktorí dostali počiatočnú dávku s polovičnou silou, b-počiatočnú dávku s normálnou silou a c-placebo. Britskí vedci, ktorí riadili pokus, mali v úmysle pôvodne podať celú dávku  všetkým dobrovoľníkom, ale nesprávny výpočet znamenal, že im bola omylom podaná iba polovičná dávka. Pán Pangalos opísal chybu ako „náhodu“, ktorá umožnila výskumníkom nájsť pravdepodobne efektívnejší dávkovací režim. „Realita je taká, že by to mohla byť celkom užitočná chyba,“ uviedol v stredu v rozhovore pre The New York Times pán Pangalos. „Nikoho to nehrozilo.“ Bola to chyba dávkovania.  Chybu sme opravili a pokračovali v štúdii bez akýchkoľvek zmien. Dohodli sme sa s regulačným orgánom, že do analýzy štúdie zahrnie aj týchto pacientov.“ „Čo je tu na zverejnenie? V skutočnosti nezáleží na tom, či to bolo urobené zámerne, alebo nie. Vo vyhlásení pripisovanom Oxfordu pani Meixell, hovorkyňa spoločnosti AstraZeneca, uviedla, že „chyba pramenila z problému, ktorý sa odvtedy vyriešil.“ Pfizer a Moderna tento mesiac uviedli, že ich vakcíny, ktoré využívajú technológiu známu ako „messenger RNA“, sa zdajú byť asi 95 percent účinné. Zdá sa, že obe ponuky získajú v najbližších týždňoch núdzové povolenie od riadiaceho orgánu FDA.

Vakcína AstraZeneca, ktorá na vyvolanie imunitnej odpovede na koronavírus používa iný prístup zahŕňajúci vírus šimpanza, mala všetky charakteristické znaky trháku. Je lacná – iba pár dolárov za dávku – a ľahko sa dá vyrábať vo veľkom. Na rozdiel od vakcín Pfizer a Moderna sa vakcíny AstraZeneca mohli skladovať mesiace v bežných chladničkách. Spoločnosť odhaduje, že v budúcom roku bude schopná vyrobiť asi tri miliardy dávok, čo postačuje na zaočkovanie takmer pätiny svetovej populácie. USA si už objednali tieto vakcíny v množstve asi 300 miliónov kusov.

Ako vidno, aj renomované firmy a výskumníci môžu urobiť chybu, ktorá pravdepodobne spomalí príchod ich vakcíny na svetový trh, no skvalitní a zvýši efektivitu dávkovania vakcíny. Dobre si všimnime, že ich použitie vakcíny predpokladá DVE OČKOVANIA S MESAČNÝM ODSTUPOM. Snáď si to všimne aj náš génius na všetko ,súdruh premiér.

 

Zdroj: The New York Times. Rebecca Robbins a Benjamin Mueller

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3134433x
Priemerná čítanosť článkov: 5720x

Autor blogu

Kategórie

Archív