Založ si blog

Lipšic nebude generálnym prokurátorom, pri zmene zákona pôsobí len ako návnada.

Celá opozícia je pobúrená snahou koalície zmeniť zákon 153/2001 o prokuratúre, ktorý bol naposledy novelizovaný len nedávno, v januári 2020. 19.5.2020 predstavili poslanci NRSR na čele so Šeligom kontúry zmeny tohto významného zákona. Ide im hlavne o jednu z najsilnejších osôb slovenskej scény, o osobu generálneho prokurátora, hlavne o kritériá KTO môže byť navrhnutý a ako ho bude parlament vyberať. Jeho menovanie prezidentom by zostalo nedotknuté.

Doteraz platný zákon o prokuratúre hovorí v paragrafe 7 o GP toto:

1.Generálny prokurátor má postavenie vedúceho ústredného štátneho orgánu…

2.Generálneho prokurátora vymenúva a odvoláva prezident Slovenskej republiky na návrh Národnej rady Slovenskej republiky (ďalej len „národná rada“). Funkčné obdobie generálneho prokurátora je sedem rokov; začína plynúť dňom zloženia sľubu generálnym prokurátorom. Toto funkčné obdobie sa predlžuje až do zloženia sľubu novým generálnym prokurátorom. Tá istá osoba nemôže byť opakovane vymenovaná za generálneho prokurátora.

3.Za generálneho prokurátora môže byť vymenovaný len prokurátor, ktorý dosiahol vek najmenej 40 rokov, ak s vymenovaním súhlasí a ak aspoň desať rokov vykonával funkciu prokurátora, sudcu alebo advokáta, z toho najmenej päť rokov funkciu prokurátora alebo sudcu. Splnenie týchto podmienok overuje národná rada pred hlasovaním o návrhu na vymenovanie.

Tie slová len prokurátor majú v novele vypadnúť a byť nahradené textom… občan Slovenskej republiky, ktorý je voliteľný do parlamentu a dosiahol vek aspoň 40 rokov. Vyžadovať sa bude od neho aspoň 15-ročná prax v právnickom povolaní. Podmienkou by mala byť aj bezúhonnosť a požiadavka na osobnú integritu…

Tu spustila opozícia paniku a jedno vyhlásenie striedalo druhé. Peter Pellegrini. Novelu zákona o prokuratúre označil za „lex Lipšic“, pretože jediným cieľom novely je podľa neho umožniť advokátovi Danielovi Lipšicovi stať sa generálnym prokurátorom. Pellegrini súhlasí s verejným vypočutím kandidátov aj s návrhom rozšíriť okruh subjektov, ktoré môžu kandidátov navrhovať. „Jediným cieľom tohto zákona je, aby sa tento pán mohol stať generálnym prokurátorom, a aby potom, ako sa ním stane, mohol pomôcť naplniť všetky predvolebné politické sľuby tejto koalície o zatváraní svojich politických oponentov,“ povedal Pellegrini na utorkovej tlačovej konferencii pred parlamentom. Vláda podľa neho takto pokračuje „vo veľmi nebezpečnom trende“ politických nominácií na odborné posty..“

Celá verejnosť je presvedčená že ide o jedinú osobu, pre ktorú to má byť ušité a to je advokát Daniel Lipšic. Je tomu skutočne tak?

Ak bude v zákone spomenutá bezúhonnosť uchádzača, bude to pre Lipšica problém. Bezúhonnosť ako právny pojem sa vyskytuje veľmi často , no nikde nie je presne definovaná v právnom poriadku ani iných zákonoch. Vo všeobecnosti  bezúhonnosť fyzickej osoby je v slovenskom právnom poriadku inštitútom, s ktorým pracujú viaceré právne odvetvia v prípadoch, keď ich právne normy vyžadujú, aby subjekty právnych vzťahov spĺňali podmienku „čistého registra trestov“. Rovnako to platí aj pre oblasť pracovnoprávnych vzťahov.  Čistý register trestov sa dá preukázať podľa potreby DVOMA vecami.. výpis z registra trestov, v ktorom sa po určitom čase tresty zahladzujú( začiernia) a berú sa ako keby neexistovali, v niektorých prípadoch však ODPISOM registra trestov, kde figurujú všetky tresty ktoré boli kedy osobe udelené. A práve tu by Lipšic narazil, lebo bol právoplatne odsúdený za zabitie človeka  pri dopravnej nehode, ktorú spôsobil na prechode pre chodcov. Okresný súd Bratislava III trestným rozkazom zo dňa 19. septembra 2017 uznal obvineného JUDr. D. L. vinným z prečinu usmrtenia a odsúdil ho k trestu odňatia slobody v trvaní tri roky, s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu 5 rokov,“ potvrdil hovorca Krajského súdu Bratislava Pavol Adamčiak..Dostal aj zákaz riadiť motorové vozidlo po dobu 6. rokov. Nedošlo k dohode o vine a treste, lebo Lipšic síce prejavil ľútosť, no k činu sa nepriznal.  Takže Lipšic nie je pred zákonom BEZÚHONNÝM občanom, dokonca podmienka mu vyprší 19.9.2022. Ak by mu bola skrátená, tak vyprší o 2,5 roka skôr, teda už mala vypršať v marci 2020. Nikde som to však nezachytil. Avšak to vôbec nie je podstatné, lebo tým sa jeho previnenie nedá zahladiť,  v odpise je navždy. Vo výpise z registra trestov sa zahladí uplynutím podmienečnej doby, teda po 5 rokoch. Až v danom skutočnom návrhu zákona a vykonávacej smernici by sme zistili, či bude požadovaný výpis alebo odpis z registra trestov.

Takže ak to nie je pre Lipšica, pre koho iného by mala táto zmena poslúžiť? Kto iný neprokurátor je tak politicky exponovaný, aby sa kôli nemu musel meniť zákon o prokuratúre? Mňa napadá jediné meno.

Tou osobou by mohla byť trojnásobná ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská! Táto 56 ročná právnička, docentka  na Ústave  súkromného práva Paneurópskej univerzity a advokátka od roku 2002, by mohla byť tou osobou, pre ktorú sa tento humbuk robí. Ona bola v dvoch stranách SDKU a MOST-HÍT, z oboch vystúpila. Ona bola ministerkou spravodlivosti za Dzurindovej, Radičovej aj Ficovej vlády.

Ak by sa tak stalo, celá opozícia si oddýchne a bude rada že to nie je Lipšic, ale ona. Pritom by sa radovať nemali, lebo rovnako ako Daniel bude  vykonávať svoju funkciu „stranícky“ a nie nezávisle. Darmo nás Šeliga presviedča, že nejde o osobu, ale len zmenu nastavenia kritérií výberu. Jemu neverím ani nos medzi očami, verejne prehlásil pri organizovaní demonštrácií hnutia Za slušné Slovensko, že im nikdy nešlo a nejde o politické funkcie a vstup do politiky.. no a ?? A je tam…

Európsku prokuratúru (EPPO) vedie tiež prokurátorka, Laura Codruţa Kövesiová, ktorú do tejto funkcie odobrila Rada Európy 14.10.2019. aj všetci prokurátori tam pracujúci sú prokurátormi a nie obhajcami, či sudcami.. nebodaj notármi.

Pevne verím, že zostane funkcia Generálneho prokurátora apolitická a výsostne odborná, teda bude ju môcť naďalej vykonávať len ten, kto bol prokurátorom a nie každý človek s právnickým vzdelaním. To by potom mohli byť aj notári, či absolventi práva pracujúci v hocakom odbore. Ak je hlavný epidemiolog  epidemiológom, hlavný chirurg chirurgom atd.. mal by byť aj naďalej Generálny prokurátor výhradne prokurátorom a to s dlhoročnou praxou. Je to predsa odborné vyvrcholenie kariéry štátneho zástupcu a nie akéhokoľvek „fiškúsa“…

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3137666x
Priemerná čítanosť článkov: 5726x

Autor blogu

Kategórie

Archív