Založ si blog

Je Šefčovičov titul JUDr. neplatný? Majú pravdu Marvoň a Har a bin?

Mojim koňom v zajtrajších voľbách nie je Šefčovič ani Čaputová, či nebodaj Harabin s Kotlebom. Musím však reagovať na nezmysly jedného právnicky vzdelaného človeka, ktorý dokonca právo vyučuje.

Martvoň prehlásil 13.3.2019 pre hlavnespravy:

Šefčovič však nostrifikoval v čase, keď to už zákon neumožňoval a fakulta mu mohla udeliť už iba titul Mgr. Na MGIMO študoval aj spolumajiteľ investičnej skupiny Penta Jaroslav Hasčák. Ten rovnako ako Šefčovič skončil štúdium až v čase, keď už zákon neumožňoval udeliť po nostrifikácií titul JUDr. a na rozdiel od Šefčoviča si píše titul Mgr, tak ako to zákon povoľoval. “Išiel teda cez najbližšie príbuzný odbor a našiel ho na PF UK. Áno, Šefčovič požiadal o nostrifikáciu( uznanie) diplomu a získal ju pár dní pred účinnosťou nového zákona o VŠ a tým aj titul JUDr., čiže ‘stihol to’. No v čase Šefčovičovho získania nostrifikácie diplomu a tým aj titulu, bol už platný nový zákon o VŠ, i keď ešte nebol účinný.

V tomto vyjadrení Martvoňa je jedna nepravda za druhou.. Za prvé… Haščák ukončil tú MGIMO až v roku 1991, teda už pri plnej účinnosti nového zákona. Starší zákon vždy platí aj počas prechodnej doby, teda až do nadobudnutia účinnosti nového zákona. Ak nový školský zákon 172/1990 nadobudol účinnosť 1.7.1990, tak do tohto dátumu platil starý zákon 39/1980 v znení roka 1990… A tam sa píše § 93 Platnosť diplomov a iných dokladov o štúdiu vydaných zahraničnými vysokými školami (1) Diplomy, prípadne iné doklady o vysokoškolskom štúdiu alebo o vykonaných skúškach vydané zahraničnou vysokou školou platia na území Československej socialistickej republiky, iba ak boli výslovne uznané (nostrifikované).

(2) O nostrifikácii rozhoduje vysoká škola, na ktorej sú rovnaké alebo obdobné študijné odbory; ak niet v Československej socialistickej republike takej vysokej školy, rozhoduje ministerstvo školstva. Pri nostrifikácii sa rozhodne aj o priznaní titulu podľa tohto zákona.

 

Nikde nie je v zákone napísané, čo tvrdí Martvoň- Podľa vtedy účinného zákona č. 39/1980 Zb. o vysokých školách bolo možné udeľovať absolventom zahraničných vysokých škôl nostrifikácie a súčasne aj priznávať titul JUDr. iba do 9. mája 1990…. toto v zákone nikde nenájdete, ani v starom ani v novom.

V novom zákone 172/1990  totiž stojí § 25 (2)

Diplomy, prípadne iné doklady o vysokoškolskom štúdiu a postgraduálnom štúdiu, alebo o vykonaných skúškach vydané zahraničnou vysokou školou platia na území Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky, iba ak boli výslovne uznané (nostrifikované), ak medzinárodná zmluva, ktorou je Česká a Slovenská Federatívna Republika viazaná, neustanovuje inak. O nostrifikácii rozhoduje vysoká škola, na ktorej sú rovnaké, alebo podobné študijné odbory; ak niet v Českej a Slovenskej Federatívnej Republike takej vysokej školy, rozhoduje ministerstvo. Pri nostrifikácii sa rozhodne aj o priznaní akademického a akademicko-vedeckého titulu podľa tohto zákona. § 43(1)

Akademické tituly, stavovské označenia a ostatné tituly absolventov vysokých škôl priznané podľa skorších predpisov zostávajú nedotknuté.

         Ak teda Šefčovič ukončil vzdelanie a dal si titul nostrifikovať pred nadobudnutím účinnosti nového zákona ( pred 1.7.1990), tak mu titul zostáva právom . Šefčovič podľa Matrvoňa dostal titul a diplom  13. júna 1990 a svoje vzdelanie nostrifikoval( nechal uznať na Právnickej fakulte Univerzity Komenského) 26.6.1990, čo je zjavne počas účinnosti zákona 39/1980, teda pred nadobudnutím účinnosti nového zákona 1.7.1990. Je úplne irelevantné o koľko dní skôr. Nový zákon mu teda ten titul nemá ako odobrať ani zneúčinniť.  Ak bol prijatý nový zákon a vyšiel už v zbierke zákonov, nadobudol účinnosť až od dátumu, ktorý je v ňom zapísaný, čo je nie dátum prijatia zákona ale presne menovaný dátum v zákone, deň 1.júla 1990….. posledný paragraf zákona 172/1990 je: § 45 Tento zákon nadobúda účinnosť 1. júlom 1990. podpísaní: Havel, Dubček, Čalfa…..

Na základe platného titulu JUDr. neskôr v roku 2000 ukončil postgraduálne doktorandské štúdium medzinárodného a európskeho práva na Univerzite Komenského a získal titul PhD. Na tej istej univerzite, ktorá mu uznala titul JUDr.

Zdroje:  https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1980/39/19900510.html

https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1990/172/19900701.html

https://www.napalete.sk/martvon-dal-zapravdu-harabinovi-sefcovic-ziskal-titul-za-zvlastnych-okolnosti/

 

 

 

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

60 ročný alebo 48 ročný prezident? Koho budeme mať po sobote 6. 4. 2024?

03.04.2024

Základné heslo volieb je: nezáleží či si lepší alebo horší, či si na strane svetla alebo temna. Dôležité je, koľko voličov presvedčíš o svojej pravde. Korčok alebo Pellegríny? Tak si to zhrňme bez emócií pre alebo proti. Obaja sú za členstvo v EU aj v NATO, jeden za mierny odpor proti niektorým rozhodnutiam, aj to len asi doma a nie v Bruseli , druhý za úplné [...]

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

policia meranie rachlosti radar

Pezinská Baba nie je diaľnica. Vodič dvojnásobne prekročil rýchlosť, prišiel o „papiere“

19.04.2024 09:56

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 547
Celková čítanosť: 3131818x
Priemerná čítanosť článkov: 5725x

Autor blogu

Kategórie

Archív