Založ si blog

Trump má podporu len Británie, zbytok Európy je zdesený. Ako to je so zmluvou INF?

Dohoda  medzi Zväzom sovietskych socialistických republík a Spojenými štátmi americkými o likvidácii ich rakiet stredného a krátkeho doletu – INF.

Článok I

V súlade s ustanoveniami tejto dohody, ktorá zahŕňa jej neoddeliteľnú súčasť Memoranda o porozumení a protokolov, každá zmluvná strana zlikviduje rakety so stredným a krátkodobým dosahom, v budúcnosti nebude mať takéto  prostriedky a  bude plniť iné záväzky stanovené v tejto dohode.

 

  1. Pojem „raketa stredného dozsahu“ znamená BRNB alebo RNSD, ktorých rozsah presahuje 1 000 kilometrov, ale nepresahuje 5 500 km.
  2. Pojem „raketa s kratším dosahom“ znamená BRNB alebo RNSD, ktorých rozsah sa rovná alebo presahuje 500 kilometrov, ale nepresahuje 1000 kilometrov.

Článok 3.

  1. a) pre Zväz sovietskych socialistických republík – typy rakiet označené v Zväze sovietskych socialistických republík „RSD-10“, „R-12“ a „R-14“ a známe v Spojených štátoch amerických ako SS-20, SS -4 „a“ SS-5 „;a
  2. b) pre Spojené štáty americké – typy rakiet „Preshing-2“ a „BGM-109G“ v Spojených štátoch amerických známe v Únii sovietskych socialistických republík pod rovnakými menami.
  3. Na účely tejto zmluvy existujúce typy rakiet krátkeho dosahu sú:
  4. a) pre Zväz sovietskych socialistických republík – typy rakiet, ktoré sú v Únii sovietskych socialistických republík „OTR-22“ a „OTR-23“ známe v Spojených štátoch amerických ako SS-12 a SS-23;a
  5. b) pre Spojené štáty americké – typ „Pershing-1A“, ktorý je známy v Spojených štátoch amerických a je známy v Únii sovietskych socialistických republík pod rovnakým názvom.

Zdroja text celej zmluvy INF : https://translate.google.sk/translate?hl=sk&sl=ru&tl=sk&u=https%3A%2F%2Fwww.armscontrol.ru%2Fstart%2Frus%2Fdocs%2Frsmd.htm

Do júna 1991 bola zmluva splnená: ZSSR zničil 1846 raketových systémov; USA – 846 komplexov. Ako vidno pod ZMLUVU INF nepatrili ani na jednej strane strely s plochou dráhou letu, ale len balistické rakety s doletom od  500 do 5 500 km.

USA už dva roky upozorňujú, že Rusko túto zmluvu porušuje, no nemenovalo jediný dôkaz. Jediné rukolaptné, no tiež len tvrdenie, bolo vyhlásenie prezidentky Litvy, že do Kaliningradskej oblasti Rusko rozmiestňuje mobilné rakety ISKANDER. Parametre tejto rakety sú však v každej jej verzii s doletom LEN do 500 km, čím táto neporušuje zmluvu INF z decembra roku 1987.

Rusko poukazuje na porušovanie tejto zmluvy zo strany USA, keď upozornilo, že tieto neustále používajú pri cvičeniach a skúškach balistické rakety ako cieľ,  no s rovnakými parametrami, ako sú zakázané zmluvou, nie je problém ich vybaviť bojovými hlavicami a použiť v prípadnom konflikte. Rovnako porušili zmluvu tým, že v Európe nainštalovali mnohofunkčné  odpaľovacie zariadenia MK-41 s kolmým štartom rakiet, z ktorých môžu byť odpaľované aj  „ zakázané rakety“. Toto sa udialo pred pár rokmi pod zámienkou ochrany územia EU pred Iránskymi raketami, budovaním strategického dáždnika. Vtedy tvrdili USA že ide o odpaľovacie zariadenia len pre rakety  zem vzduch a sú teda výhradne obranného charakteru. Rusi sú presvedčení, že z nich môžu byť bez úprav odpaľované aj rakety krátkeho a stredného doletu zem – zem , tým USA porušili danú zmluvu ako prví. Citujem z 22.5.2012  z AKTUALITY.SK. V nedeľu na Summite NATO v americkom Chicagu vyhlásil generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen, že protiraketový dáždnik je v prevádzke a že je „dočasne schopný“ zostreliť prichádzajúce strely. Dáždnik má podľa neho „dočasné operačné schopnosti“, teda nie je ešte v 100-percentnej prevádzke. V tejto súvislosti sa veľa čakalo od Moskvy, ktorá koncom roku 2011 vyhlasovala, aké vážne protiopatrenia v prípade spustenia dáždnika podnikne. Tak napríklad ruský prezident Dmitrij Medvedev sa v stredu 23. novembra  nechal počuť, že USA a NATO ignorujú záujmy Kremľa a ak budú pokračovať v budovaní protiraketového štítu, Rusko „nasadí na západe a juhu krajiny moderné zbraňové systémy schopné zničiť európske zložky amerického protiraketového štítu. Jedným z týchto krokov je nasadenie riadených striel Iskander v Kaliningrade“.

Rusko teda rozmiestnením ISKANDEROV len reagovalo na zmenu bezpečnostnej situácie, ktorú spôsobilo NATO. A teraz TRUPM vyhlásil, že pre neustále porušovanie zmluvy INF on od nej jednostranne odstupuje.   „Potom začneme zbrane vyvíjať, pokiaľ nebude Rusko a Čína súhlasiť s novou zmluvou.“

 Okrem rozmiestnenia Iskanderov v Kaliningrade mu vadia aj strely s plochou dráhou letu KALIBER, ktoré Rusi predviedli v Sýrii s doletom až 2500km. Akosi zabudol, že tie pod zmluvu INF nespadajú, rovnako ako ani bezpilotné prostriedky USA a ani ich strely s plochou dráhou letu. Trump stráca súdnosť a zamieňa si príčinu a následok, nepredloží jediný dôkaz o porušovaní zmluvy INF Rusmi, ale všetci ho podporujú a hovoria o flagrantnom porušovaní danej zmluvy zo strany Ruska. O porušovaní zo strany USA však mlčíme. Na otázku novinára expert odpovedal, že dôkazy sú prísne tajné a sú s dôveryhodných zdrojov tajných služieb USA. V tom momente ma napadlo- IRAK a jeho ZHN, ktoré tam neboli, napriek tomu bol ten štát napadnutý …. Ako je to teda teraz? Ženieme sa do nového kola zbrojenia, v ktorom nejde o pravdu ani ľudstvo, ale len o zisk zbrojárskej lobby? MY ICH UZBROJÍME.. to bolo v prípade hviezdnych vojen za Regana a teraz to Trump vytiahol znova. „Ak USA rozmiestnia nové rakety stredného doletu v Európe, budeme musieť reagovať podobne, štáty na ktorých území budú rozmiestnené sa stanú cieľom našich rakiet“, prehlásil Putin na Trumpove vyjadrenia. V poslednej dobe je to tretia zmluva, ktorú USA jednostranne rušia, lebo sa im zdá nevýhodná, hoci platila a jej kontrola sa vykonávala niekoľko desiatok rokov.( Kjótsky protokol + Parížsky protokol, Zmluva s Iránom, a teraz zmluva so ZSSR-Ruskom) Pritom, tie rakety v žiadnom prípade neohrozujú USA, len zvýšia napätie v Európe a vycicajú obrovské množstvo prostriedkov, ktoré by mohli byť použité pre iné humanitárne ciele.

Túto nebezpečnú situáciu budem sledovať a pripravím po pár mesiacoch prierez , kam sa to pohlo..

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3134086x
Priemerná čítanosť článkov: 5719x

Autor blogu

Kategórie

Archív