Založ si blog

Sobotka v panike! Podá demisiu vlády a začína politikárčiť. Zachráni preferencie svojej strany?

Posledné obdobie začala premiérova ČSSD strácať v prieskumoch, napriek tomu, že z Babiša ( koaličný partner ANO) urobila zlodeja a požiadala ho o vysvetlenie jeho  daňových odvodov. Ten považuje danú vec za uzatvorenú, tvrdí že zverejnil všetko presne podľa platných zákonov. Ukázali na neho ako zlodeja, a mysleli si, že ho verejnosť odsúdi. Napriek masívnemu útoku proti Babišovi počas celého jeho ministerského obdobia od agenta ŠTB, cez neoprávnené čerpanie eurodotácií až po terajšiu kauzu daňové odvody, tento neustále navyšuje preferencie. Vo voľbách v roku 2013 zvíťazili   Socdemáci súdruha Sobotku so ziskom 20,45% a utvorili troj koalíciu s druhým Babišovým ANO ( 18,65%) a siedmimi KDU-ČSL( 6,78%). Dali spolu pohodlnú väčšinu 50+47+14= 111 ( kvalifikovaná väčšina je 101 mandátov.

Dnes 02.mája 2017 vystúpil premiér Sobotka a oznámil, že podá demisiu do rúk prezidenta republiky. Bolo to veľké prekvapenie, všetci očakávali odvolanie Babiša z postu ministra financií a jeho nahradenie. On však nechcel z neho urobiť mučeníka a tým mu ešte zvýšiť preferencie, tak sa rozhodol urobiť mučeníka zo seba, že on sa vzdá premiérovania, hoci nemusí, len aby toho nespravodlivého zlodeja odstavil od moci nad štátnymi financiami. Pripomeniem prieskum preferencií, prisúdil Babišovej strane ANO na začiatku apríla 27,5%( agentúra STEM), ku ktorým klesol od marcových 28,9%, a následne na konci apríla podľa agentúry CVVM má až 33,5% preferencií pri predpokladanej volebnej účasti 59% ( posledné voľby bola 59,5%) a ČSSD padá na 16%( z minulo mesačných 22) nasledovaná KSČM s 12,5%. Toto pravdepodobne vystrašilo premiéra a chce za každú cenu zastaviť pád preferencií svojej strany, na úkor ktorých rastie ako májovky po daždi práve strana ANO veľkopodnikateľa Babiša. Pritom prezident len nedávno určil termín riadnych volieb do poslaneckej snemovne na 20-21. októbera 2017.

S ohľadom na blízkosť riadneho termínu volieb mi pripadá Sobotkove dnešné rozhodnutie ako prejav PANIKY a pokusu záchrany svojich preferencií, ktorý vôbec nič nevyrieši čo sa týka Babiša a jeho financií či daní. Ako premiér si nevie poradiť, keď mu podlieha ministerstvo vnútra aj spravodlivosti? Nevie dokázať či vyvrátiť fámy ktoré on sám rozširuje? Teraz je na rade súdruh prezident, veľký bonmotista Zeman. Už ho vidím ako sa nad štamperlikom becherovky a dvoudeckou bylinkového čaju uchcechtáva z pozície svojho následníka v ČSSD. On totiž nemusí urobiť vôbec nič. Jemu stačí poveriť Sobotku dovládnutím do volieb a nebude tak komplikovať život sebe ani druhým. Alebo môže niekoho iného poveriť zostavením dočasnej vlády, poprípade vyhlásiť predčasné voľby. Načo by to však robil?? Predčasné by boli len asi o dva mesiace skôr ako tie plánované a už vyhlásené.

 

Dnes urobil zo seba premiér Sobotka umindžané dieťa, ktorému berú formičku a on si ju chce za každú cenu nechať, lebo sa nestihol ešte pohrať. Napriek tomu, že to vyzerá,že hodil formičky do piesku, aby sa pohrali aj iné deti. Som zvedavý ako zapôsobí toto jeho politikárčenie na voliča, či nenapomôže tiež nárastu hlasov extrémistov vpravo či vľavo . Už sa teším na pokračovanie tohto susedského teátra.

Kto vyhrá boj o palác? Je dôležité kto to bude?

25.03.2024

Prvého kola volieb prezidenta a zúčastnilo 2 254 000 51,9% z 4 333 000 (možní voliči: mužov 2mil 88 tisíc a 2mil 245 tisíc žien) V druhom kole môže naviac voliť asi 2 200 prvovoličov, ktorí dosiahnu 18 rokov práve v tých dvoch týždňoch medzi kolami. Účasť v prvom kole bola asi 51% , voliť nešlo asi 2 milióny 80 tisíc voličov. Výsledok na prvých dvoch miestach je [...]

Dukla Trenčín zasa sklamala, zostala pred bránami play off na 9 mieste.

18.03.2024

Srdce trenčianskeho hokejového fanúšika zasa krváca, oko plače. Ako sa stalo už zvykom, Dukla sa nedostala opäť do play off, teda medzi posledných osem. Lepšia Nitra nás vyradila a ukončila nám sezónu, v ktorej sme sa dlhodobo potácali medzi 8 až 10 miestom. Moje fanúšikovské hodnotenie pri pohľade z bufetu je subjektívne, nenárokuje si na absolútnu pravdu, ani [...]

Takto píšu ruské médiá o Putinovom vyhlásení o technickej pripravenosti na jadrovú vojnu.

15.03.2024

Dovolím si tu skopírovať jeden ruský článok bez môjho komentára, aby sme videli ako sa to snažia vnímať ruskí novinári a ako sa to snažia vysvetliť svojim čitateľom. Sami posúďte kde končí technická pragmatičnosť a kde začína propaganda. Je vonku len pár desiatok minút, vyšiel dnes 15.3. 2024 9:24 moskovského času…. Zdroj topcor ru 15.3.2024 9:24 Prst na [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 543
Celková čítanosť: 3112763x
Priemerná čítanosť článkov: 5733x

Autor blogu

Kategórie

Archív