Založ si blog

Prelomové parametre tretej Ficovej vlády! Prínos aj pre EU?

Po voľbách to vyzeralo, že sa konečne dostane k slovu opozícia Smeru a zostaví vládu. Nešťastím veľkých EG jednotlivcov a ich politickou nevyzrelosťou  sa tomu tak napokon nestalo. Prvá chyba nastala hneď počas povolebnej noci, niektorí páni a dámy si v eufórii začali deliť „fleky“ v budúcej vláde či parlamente. Okamžite zvolali rokovania o možnej budúcej koalícii, iní zasa okamžite začali nadávať tým menej úspešným a nadraďovať sa nad nich. Pourážať svojich budúcich koaličných partnerov a samozrejme od nich očakávať podporu vlastného ega, to bola najväčšia chyba súdruha Matoviča, akej sa mohol dopustiť.

A tak sme boli svedkami scenára, že po vyhlásení predstaviteľa SNS Danka o rozhodnutí vstúpiť do rokovania o budúcej koalícii s Ficom a nie Sulíkom, v poldňovom oneskorení sa pridali predstavitelia strán MOST a SIEŤ. Toto prinieslo  v historicky krátkom čase ( týždeň) koaličnú dohodu a postavenie novej vlády. Tá predstavila svoj program, s ktorým sa bude v pondelok 18.4. 2016 uchádzať v parlamente o vyslovenie dôvery. Prelomovým počinom takto sformovanej vlády pokiaľ dostane dôveru( čo sa predpokladá) je viacero faktov:

  • Konečne sa zrušilo hranie na pravicu a ľavicu, pretvárka, ktorá neprinášala žiadne pozitíva, len rozdeľovala politikov a voličov, nie podľa konaných činov, ale podľa kecov prednášaných voličom.
  • Skončilo sa obdobie všetci proti jednému, ktoré prinieslo TRI KRÁT vládu SDKU bez vyhratých čo i len jediných parlamentných volieb.
  • Ukázali sme nadnárodnostnú tvár Slovenska, keď vo vláde budú spolupracovať národniari so stranou reprezentujúcou hlavne menšinových Maďarov. V minulosti absolútne nepredstaviteľný fakt, v jednej dobe ich polarizácia nám bránila v integrácii do nadnárodných štruktúr.
  • Nasleduje ďalšie upevnenie „Vyšegrádskej“ spolupráce, ktoré po dohode s Macedónskom ako jediné zadržalo prílevy utečencov z Grécka. Odfrkli si Nemci aj Rakúšania a konečne prestali nadávať našej skupine do xenofóbov…
  • Predpokladaná stabilita takto zostavenej vlády v predvečer nášho predsedníctva v EU nám pridáva na kredite a robí z nás krajinu schopnú prospešných politických kompromisov. Toto potrebujeme teraz aj v celoeurópskom meradle uviesť do praxe.

 

Oproti minulej jednofarebnej vláde je tu predpoklad skončenia „bezhraničného bačovania“ pri rozdeľovaní a investovaní štátnych prostriedkov do rozvoja všetkých odvetví. Je tu predpoklad krížovej kontroly a nadstraníckeho prístupu k riešeniu problémov. Traja členovia tejto vládnej koalície by tvorili jadro aj tej vlády, ktorá už bola oslavovaná no napokon jej tri subjekty skončili v opozícii. Ak vezmeme v úvahu fakt, že štyria sa dohodnú určite skôr ako šiesti, tak sa javí táto vláda omnoho stabilnejšou ako v prípade vzniku vlády SaS, OĽaNO, Kollár- sme rodina, spolu s teraz vládnucimi MOST, SIEŤ a SNS. Prvé tri strany nahradil SMER, ktorý predstavuje kontinuitu doterajšieho rozvoja.

Najväčší problém samostatnej Ficovej vlády bol v nekontrolovanej moci a bačingu s financiami. Toto je štvorkoalíciou teoreticky zamedzené.

Som veľmi zvedavý, či využijeme historickú šancu „zmiešanej vlády stability“ a či prestaneme deliť politiku na modrú a červenú ale začneme ju vnímať na pozitívnu a negatívnu. Teda na prospešnú a kontraproduktívnu. Je veľká pravdepodobnosť, že už nikdy nenastane po voľbách situácia všetci proti jedinému. V období krízy identity „Šengenu“ potrebujeme stabilný bod od ktorého by sme sa mohli odraziť. Dúfam, že takýmto bodom bude štvorročné pôsobenie novej vlády.

Je možný aj scenár pádu vlády pre hriechy minulosti hlavne najsilnejšej strany… čo by viedlo k predčasným voľbám s neistým výsledkom.. možno pozitívnym..

POŽIJEME UVIDÍME, hovorievala moja babka.

Kto vyhrá boj o palác? Je dôležité kto to bude?

25.03.2024

Prvého kola volieb prezidenta a zúčastnilo 2 254 000 51,9% z 4 333 000 (možní voliči: mužov 2mil 88 tisíc a 2mil 245 tisíc žien) V druhom kole môže naviac voliť asi 2 200 prvovoličov, ktorí dosiahnu 18 rokov práve v tých dvoch týždňoch medzi kolami. Účasť v prvom kole bola asi 51% , voliť nešlo asi 2 milióny 80 tisíc voličov. Výsledok na prvých dvoch miestach je [...]

Dukla Trenčín zasa sklamala, zostala pred bránami play off na 9 mieste.

18.03.2024

Srdce trenčianskeho hokejového fanúšika zasa krváca, oko plače. Ako sa stalo už zvykom, Dukla sa nedostala opäť do play off, teda medzi posledných osem. Lepšia Nitra nás vyradila a ukončila nám sezónu, v ktorej sme sa dlhodobo potácali medzi 8 až 10 miestom. Moje fanúšikovské hodnotenie pri pohľade z bufetu je subjektívne, nenárokuje si na absolútnu pravdu, ani [...]

Takto píšu ruské médiá o Putinovom vyhlásení o technickej pripravenosti na jadrovú vojnu.

15.03.2024

Dovolím si tu skopírovať jeden ruský článok bez môjho komentára, aby sme videli ako sa to snažia vnímať ruskí novinári a ako sa to snažia vysvetliť svojim čitateľom. Sami posúďte kde končí technická pragmatičnosť a kde začína propaganda. Je vonku len pár desiatok minút, vyšiel dnes 15.3. 2024 9:24 moskovského času…. Zdroj topcor ru 15.3.2024 9:24 Prst na [...]

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 543
Celková čítanosť: 3112148x
Priemerná čítanosť článkov: 5731x

Autor blogu

Kategórie

Archív