Založ si blog

Holanďania odmietli Ukrajinu! Prvý oficiálny signál nejednoty EU v tejto otázke.

Dávno je známy fakt, že ponáhľanie sa Ukrajiny do EU aj za cenu druhého Majdanu a kopy mŕtvych sa nepáči viacerým krajinám. Nahlas sa hovorí o nesúhlase veľkých hráčov ako je Nemecko, Francúzsko, či menších Luxembursko, Belgicko a Holandsko.

Asociačnú dohodu Brusel Kyjev schválilo už 27 krajín Holandsko využilo prvý krát svoj inštitút REFERENDA práve pri tejto otázke. Podľa tamojšieho zákona je referendum platné, ak sa ho zúčastní nad 30% oprávnených voličov(občanov s volebným hlasom). Účasť bola 32,2% čím sa výsledok referenda stal platným, proti schváleniu dohody hlasovalo podľa ANP až 61,1 % zúčastnených.Za hlasovalo asi 38,1%. Týmto Holanďania odmietli schválenie asociačnej dohody, ktorú bude prijímať parlament. Hlas referenda je tam síce len poradný, ale neverím, že sa politici vykašlú na prejavený názor svojich občanov.

Všeobecne je Ukrajina svojou ekonomickou pozíciou veľkou záťažou pre prípadnú solidaritu EU, jej HDP neustále klesá( 5493 USD na obyvateľa, Rusko napr.11400 USD/obyv, Slovensko 15800).), ekonomika je v recesii a nie je to spôsobené len konfliktom na východe Ukrajiny či odčlenením Krymu. Výkon ich ekonomiky klesol len v roku 2015 o 9,5%. Ukrajina je dlhodobo vnímaná ako krajina s obrovskou korupciou s nestabilným politickým systémom. Ukrajinskú ekonomiku v súčasnosti držia nad vodou peniaze medzinárodných veriteľov. Krajina sa v súčasnosti zmieta v politickej kríze vyvolanej rozpadom štvorčlennej proeurópskej vládnej koalície vo februári. Súčasná situácia ohrozuje aj príliv sľúbenej pomoci od zahraničných veriteľov. Nedivím sa teda Holanďanom s jednou z najvyšších životných úrovní v počte asi 16,5 miliónov obyvateľov s 48 000USD HDP na obyvateľa, že nechcú pripustiť prechod záťaže asi 46,5 miliónovej Ukrajiny do spoločných Európskych priestorov. Nehovoriac ani o zväčšení spoločnej hranice s Ruskou Federáciou, ktorá by začlenením Ukrajiny do priestoru EU narástla o 2 245,8 km, pričom hlavne na východe žije asi 8,4 milióna rusov.

Porošenko sa vyjadril, že napriek takejto správe Ukrajina neprestane usilovať o vstup do štruktúr EU. Inej cesty totiž nemá, všetky možnosti spolupráce s Ruskom si zatvoril Majdanom a následnými protiruskými akciami v politike či na bojisku.

Aký vplyv bude mať Holandské referendum na prístupové dianie Ukrajiny do EU nám ukáže čas. Je to však PRVÝ oficiálne zdvihnutý prst, ktorý kýva nesúhlasné gesto…

 

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

60 ročný alebo 48 ročný prezident? Koho budeme mať po sobote 6. 4. 2024?

03.04.2024

Základné heslo volieb je: nezáleží či si lepší alebo horší, či si na strane svetla alebo temna. Dôležité je, koľko voličov presvedčíš o svojej pravde. Korčok alebo Pellegríny? Tak si to zhrňme bez emócií pre alebo proti. Obaja sú za členstvo v EU aj v NATO, jeden za mierny odpor proti niektorým rozhodnutiam, aj to len asi doma a nie v Bruseli , druhý za úplné [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 547
Celková čítanosť: 3131769x
Priemerná čítanosť článkov: 5725x

Autor blogu

Kategórie

Archív