Založ si blog

Strategické hry rozohrané. Čia to je výhra?

Skúsme sa pozrieť na kauzu stavebnej firmy z menej opisovaného pohľadu. Pred rokom aj čosi prebehli tlačou titulky   Do Doprastavu môže vstúpiť vplyvný lobista  a človek Smeru Miroslav Výboh.  ( 30.7.2013)

http://hn.hnonline.sk/ekonomika-a-firmy-117/zistenie-hn-lobista-vyboh-mieri-do-doprastavu-562494

o rok neskôr bol Doprastav v reštrukturalizácii, zostali po ňom nezaplatené pohľadávky. A zrazu čítame práve v týchto dňoch( 21.4.2015) že Doprastav je zo všetkého vonku a zasa má štátne zákazky. A ja sa pýtam, kto zaplatí tie dlhy čo po ňom zostali. Presne v tomto istom období sa dostáva do reštrukturalizácie druhý Slovenský stavebný gigant Váhostav. Všetci spravodlivo kričia že 50% je málo, že si subdodávatelia zaslúžia viac. Koľko dostali tí Doprastavácki? 20%?

http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/352654-doprastav-sa-zbavil-dlhov-i-pokuty-opat-vyhrava-sutaze/

Ako je možné, že firma ktorá oklamala pri štátnych zákazkach svojich subdodávateľov bude znova pracovať za štátne peniaze? Kto za ňu garantuje, že znova neurobí reštrukturalizáciu?  A koľko veľkých hráčov zostalo na trhu pre stavbu diaľnic? Tí prežijú naše malé slovenské turbulencie, lebo sú len dcérami veľkých nadnárodných firiem . Prečo Fígeľ v pozícii ministra urobil zmluvy tak, aby naše domáce firmy krvácali? Nebol to politický zámer uvoľniť miesto na trhu tým so zahraničným kapitálom? Alebo nie je položenie Váhostavu čistením miesta pre nového Doprastaváckeho straníckeho sponzora, ktorý možno aj prevezme pri reštrukturalizácii niektoré plusové divízie Váhostavu? Neviem , koľko % vtedy ten Výboh kúpil od Mrázov. Jedno je zrejmé, naše veľkostavebné firmy mali obrovské problémy nielen vďaka svojmu manažmentu, ale aj vďaka politickým tlakom motivovaným nie všeobecným blahom, ale výhradne svojimi straníckymi záujmami  nielen Smerovými či KDHovými…. Je dosť dobre možné, že za nitky ťahajú neustále silné nadnárodné monopoly, pre ktoré je náš trh dobrým prilepšením.  Spomeňme si naťahovanie ohľadom kartelovej dohody šiestich stavebných firiem , práve pri obstarávaní diaľnic- Strabag, Doprastav, Betamont, Inžinierske stavby, Skanska DS a Mota-Engil… Nebude ten pád Váhostavu aj odvetou za pokutu 45 miliónov euro  z decembra 2013 pre týchto stavbárov??

A neodmysliteľne k tejto kauze patrí „odvolávanie Fígeľa“ ako folklórny doplnok. Od samtného začiatku nešlo vládnej moci  o nejakú osobu predsedu KDH.. Všimli ste si jedno?? NIKDY za celú kauzu nepoužil Fico spojenie.. Politická zodpovednosť KDH ale len Fígeľ… PREČO? Nejde náhodou o podporu prosmeráckeho krídla práve v tejto strane a oslabenie Jána Figliaroviča v jeho vlastnej strane o ktorom je známe že so Smerom nikdy ?? Po prijatí zákona, ktorý musel naprávať nedostatky modrého reštrukturalizačného zákona spred niekoľkých rokov , a jasnom ukázaní nie na stranu ale OSOBU Smer ustúpil…. Opozícia oslavuje ako ona ubránila svojho predstaviteľa. Nie je to náhodou celé len jedna hra ktorá sa podarila? Vždy v strategických hrách nie je výsledok v samotnej podstate ten , čo sa javí ako rukolapný. A že šlo o strategické hry si môžeme byť istí. Čas ukáže, k čomu presne toto všetko slúžilo.

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Russia Ukraine War Struggling Farmer

Zelenskyj umožňuje stíhať veľkých gaunerov. Ministra podozrievajú, že okradol štát o hektáre pôdy

23.04.2024 12:18

Skupina organizovaného zločinu na čele so šéfom vládneho agrorezortu podľa vyšetrovateľov ukradla pozemky v celkovej hodnote 6,85 milióna eur.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3135968x
Priemerná čítanosť článkov: 5723x

Autor blogu

Kategórie

Archív