Založ si blog

Strategické hry rozohrané. Čia to je výhra?

Skúsme sa pozrieť na kauzu stavebnej firmy z menej opisovaného pohľadu. Pred rokom aj čosi prebehli tlačou titulky   Do Doprastavu môže vstúpiť vplyvný lobista  a človek Smeru Miroslav Výboh.  ( 30.7.2013)

http://hn.hnonline.sk/ekonomika-a-firmy-117/zistenie-hn-lobista-vyboh-mieri-do-doprastavu-562494

o rok neskôr bol Doprastav v reštrukturalizácii, zostali po ňom nezaplatené pohľadávky. A zrazu čítame práve v týchto dňoch( 21.4.2015) že Doprastav je zo všetkého vonku a zasa má štátne zákazky. A ja sa pýtam, kto zaplatí tie dlhy čo po ňom zostali. Presne v tomto istom období sa dostáva do reštrukturalizácie druhý Slovenský stavebný gigant Váhostav. Všetci spravodlivo kričia že 50% je málo, že si subdodávatelia zaslúžia viac. Koľko dostali tí Doprastavácki? 20%?

http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/352654-doprastav-sa-zbavil-dlhov-i-pokuty-opat-vyhrava-sutaze/

Ako je možné, že firma ktorá oklamala pri štátnych zákazkach svojich subdodávateľov bude znova pracovať za štátne peniaze? Kto za ňu garantuje, že znova neurobí reštrukturalizáciu?  A koľko veľkých hráčov zostalo na trhu pre stavbu diaľnic? Tí prežijú naše malé slovenské turbulencie, lebo sú len dcérami veľkých nadnárodných firiem . Prečo Fígeľ v pozícii ministra urobil zmluvy tak, aby naše domáce firmy krvácali? Nebol to politický zámer uvoľniť miesto na trhu tým so zahraničným kapitálom? Alebo nie je položenie Váhostavu čistením miesta pre nového Doprastaváckeho straníckeho sponzora, ktorý možno aj prevezme pri reštrukturalizácii niektoré plusové divízie Váhostavu? Neviem , koľko % vtedy ten Výboh kúpil od Mrázov. Jedno je zrejmé, naše veľkostavebné firmy mali obrovské problémy nielen vďaka svojmu manažmentu, ale aj vďaka politickým tlakom motivovaným nie všeobecným blahom, ale výhradne svojimi straníckymi záujmami  nielen Smerovými či KDHovými…. Je dosť dobre možné, že za nitky ťahajú neustále silné nadnárodné monopoly, pre ktoré je náš trh dobrým prilepšením.  Spomeňme si naťahovanie ohľadom kartelovej dohody šiestich stavebných firiem , práve pri obstarávaní diaľnic- Strabag, Doprastav, Betamont, Inžinierske stavby, Skanska DS a Mota-Engil… Nebude ten pád Váhostavu aj odvetou za pokutu 45 miliónov euro  z decembra 2013 pre týchto stavbárov??

A neodmysliteľne k tejto kauze patrí „odvolávanie Fígeľa“ ako folklórny doplnok. Od samtného začiatku nešlo vládnej moci  o nejakú osobu predsedu KDH.. Všimli ste si jedno?? NIKDY za celú kauzu nepoužil Fico spojenie.. Politická zodpovednosť KDH ale len Fígeľ… PREČO? Nejde náhodou o podporu prosmeráckeho krídla práve v tejto strane a oslabenie Jána Figliaroviča v jeho vlastnej strane o ktorom je známe že so Smerom nikdy ?? Po prijatí zákona, ktorý musel naprávať nedostatky modrého reštrukturalizačného zákona spred niekoľkých rokov , a jasnom ukázaní nie na stranu ale OSOBU Smer ustúpil…. Opozícia oslavuje ako ona ubránila svojho predstaviteľa. Nie je to náhodou celé len jedna hra ktorá sa podarila? Vždy v strategických hrách nie je výsledok v samotnej podstate ten , čo sa javí ako rukolapný. A že šlo o strategické hry si môžeme byť istí. Čas ukáže, k čomu presne toto všetko slúžilo.

Britskí analytici vymenovali hlavné dôvody zlyhania Ukrajinskej protiofenzívy v roku 2023. Je čas na mierové rokovania?

19.07.2024

ŠTVRTOK 18. JÚL 2024, 19:46 HOD Britské analytické centrum zverejnilo 48-stranovú správu „Predbežné vyhodnotenie ukrajinských útočných operácií 2022 – 23“, v ktorej sú uvedené hlavné dôvody neúspešnej protiofenzívy ozbrojených síl Ukrajiny v roku 2023 a vyjadruje taktiež pochybnosť nad novou ofenzívou v blízkej budúcnosti. Zdroj : BBC s odvolaním sa na [...]

Zelenskij pravdepodobne spáchal ťažký zločin proti štátu. Klamstvá neobstoja ale všetci mlčia.

14.06.2024

Musím sa znova vrátiť k neústavnému uchopeniu moci prezidentom Zelenskím, teraz 21.mája 2024. V roku 2019 vyhral voľby Vladimír Zelenskij a ujal sa úradu 21.mája 2019 na 5 ročné obdobie. Podľa ukrajinskej ústav sa mali voľby konať poslednú nedeľu v marci v piatom roku funkčného obdobia prezidenta. Marec prešiel a voľby sa nekonali. V roku 2022 zaviedla vláda po invázii [...]

Efektívne využitie „Boydovho cyklu“ určí, kto bude vo vojne úspešnejší. Môže prehrať celé ľudstvo.

04.06.2024

Prečo Ukrajina nie je stále blízko k víťazstvu ? Začnem všeobecnými ukazovateľmi. HDP Ukrajiny do začiatku vojny bolo 160 mld USD, Ruska 2,2 bilióna USD, Nemecka 4,1 bil USD, EU mala 17, bil. USD. Putin používa na vojnu priemerne 120 mld USD, čo je ročne 5,4% HDP. Európska pomoc za dva roky vojny predstavovala asi 88 miliárd USD, čo je 0,25% HDP. Reálny pomer výdavkov na vojnu [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 556
Celková čítanosť: 3206564x
Priemerná čítanosť článkov: 5767x

Autor blogu

Kategórie

Archív