Založ si blog

Najnovšia správa v kauze Váhostav vyzerá pre malých subdodávateľov nádejnejšie. .

„Štát odkúpi od malých veriteľov Váhostavu ich pohľadávky do výšky 40 %. Zložia sa na to banky vo forme mimoriadneho odvodu. Uviedol to predseda vlády Robert Fico po mimoriadnom zasadnutí vlády….. Štát dá nezabezpečeným veriteľom Váhostavu ponuku prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky. Kto bude chcieť svoju pohľadávku predať, dostane z nej 40 %. Výška potrebnej sumy nie je ešte jasná, premiér odhadol, že môže ísť o 35 miliónov eur. Banky v prípade reštrukturalizácie patria zvyčajne medzi zabezpečených veriteľov, ktorí dostanú 100 % svojich pohľadávok.“

Nechápem tvorcu teraz platného zákona, ktorý uprednostnil banky v prípade vymáhania dlhu. Tie sú v prvom poradí a pritom BANKY len urobili zlý úver.. nič viac.Dokonca bankám nevisí v zlej investícii ani DPH…. Zato malí subdodávatelia tam investovali svoju prácu a použili svoj strojový park, teda ich podiel na vytvorení konečného diela je nesporne technicky dôležitejší ako „len peniaze“ , ktoré poskytli banky. A pritom zákon z dielne Dzurindovej vlády uprednostňuje pri vyrovnaní pohľadávok banky! Čo viedlo tvorcov zákona k takémuto protežantstvu?

Tým že teraz Fico so svojimi ministrami ide zaťažiť banky je síce lepšia správa pre subdodávateľov, no nie je ideálna. Ja by som zmenil zákon tak, že majitelia dlžníka by neprišli len o majetok v spoločnosti ktorá dlh vytvorila.. ale by im mohol byť konfiškovaný majetok zo VŠETKÝCH ich firiem a aktív. Rovnako by mali byť postihnutí vrcholoví manažéri  napríklad tohto Váhostavu. Lebo majitelia prídu o jednu spoločnosť, ale ich druhé aktíva zostávajú nedotknuté, býva dokonca pravidlom, že kde sa to sunie ku krachu , tak samotní majitelia prevedú všetky zostatkové aktíva na iné svoje spoločnosti, niet čo ekzekuovať… a smejú sa naďalej tým, čo nemajú zrazu čo do úst.  Sanácia niekoho zlyhania n aúkor iných je však nespravodlivým riešením, nemalo by sa to opakovať, lebo žiaden podnikateľ nebude niesť zrazu za svoje podnikanie žiadne riziko.. poskladá sa na prípadnú stratu buď daňový poplatník, alebo bankový sektor.Podnikanie bez rizika?? Zisk je môj a na stratu sa niekto poskladá??

Za toto rýchle riešenie by som inak smiešne alibistickú vládu pochválil.

P.S.: prečo ale potom nedáme prostredníctvom bánk rovnakých aspoň 40% klientom BMG a spol?? veď aj oni majú tiež stratu že?? tiež sa len zle rozhodli, ako banky čo požičali Váhostavu či tí živnostníci čo sa rozhodli pre Váhostav pracovať.. O ZISK SA S NAMI NIK NEDELÍ.. len o straty by sa všetci chceli podeliť..

 

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3138118x
Priemerná čítanosť článkov: 5726x

Autor blogu

Kategórie

Archív