Založ si blog

Koľko musíš zarábať mesačne, aby si dostal z druhého piliera napríklad 150 Euro?

pilierVšetci sa neustále tvária, že je to ťažké vypočítať a nechcú túto hranicu zverejniť. Tak sa o to pokúsim sedliackym rozumom, dopracujem sa k sume , ktorá bude orientačná, ale veľmi  blížiaca sa  realite.

Musíme prijať určité predpokladané zjednodušujúce kritériá a ohraničenia.  Vieme, že priemerný vek dožitia u mužov je na Slovensku asi 71 rokov, u žien 79 rokov. V Švajčiarsku sa muži dožívajú v priemere 79 rokov a ženy 85 rokov. Predstavím si, že sa budeme mať stále lepšie a aj u nás sa v priemere dožijeme všetci 80 rokov. Nepočítal som žiaden zisk DSS v prospech sporiteľov( doteraz žiaden za 10 rokov nevytvorili), lebo nepočítam ani predpokladanú infláciu, ktoré ten zisk počas 40 rokov určite zožerie. Na hrubú predstavu si myslím že je tento orientačný výpočet dostačujúci.

Takže ak sa ide do dôchodku v 62 roku života a začneme byť produktívny asi po 22 roku života ( niektorí skôr iný neskôr.. priemer dávam po dosiahnutí titulu Bc, aj kôli výške platu, ktorá nám vyjde)tak nám vychádza na prácu priemerne 40 rokov života.  Dôchodok  budeme užívať v priemere 80-62= 18 rokov, čo predstavuje 216 mesačných penzií. Ak chcem z druhého piliera solídnych 150 Euro mesačne, to znamená, že tam musím navkladať počas pracovného procesu 32400 Euro +3% správcovi= 33 372 Eur…  Predpokladáme, že  odvod do druhého piliera 4% hrubej mzdy sa nebude už meniť.  Takže budeme musieť mať priemerný zárobok za 20 rokov( 480 mesiacov) 842 400 Euro, čo predstavuje 1755, Eur hrubej mzdy mesačne!

Ak chceme mať mesačnú penziu polovičku z druhého, teda 75 Eur, vyjde nám aj potrebný priemerný mesačný plat polovičný, teda 877,50 Eura v hrubom.

Tak už vieme, prečo takýto výpočet tajil súdruh Kaník? Lebo jeho zákon bol holým nezmyslom od samého začiatku. Do priebežného systému MUSÍME na terajších dôchodcov dávať predsa všetci rovnako , inak nemá solidárny princíp žiadne opodstatnenie. Bolo nezmyslom rozdeliť ľudí na solidárnych a „chamtivých sebe“ teda tých čo dávali na terajších dôchodcov POLOVIČKU .  Absolútny nezmysel. Ja viem on nastavil 9% a tým by tie platy boli polovičné, ale dobre vedel, že priebežný pilier z polovičných príjmov neprežije.. nikde v Európe nie je odvod do druhého 9%. S tými 4% sme v priemere EU. Druhé piliere skrachovali už v niekoľkých štátoch, lebo boli vhodné akurát pre tie DSS a nie pre sporiteľov.

Záver? Ak zarábate mesačne nad 1800 euro v hrubom, tak si nasporíte sumu, ktorá Vám zabezpečí asi 150 eur mesačne z druhého piliera.  Na hrubú predstavu si myslím že je tento orientačný výpočet dostačujúci.

Môj návrh?  ZRUŠIŤ DRUHÝ pilier! Nik si neukladal nič NAVIAC oproti tým, čo dávali všetko do prvého, takže NEMAJÚ nič svoje naviac našetrené.  Do prvého piliera, priebežného solidárneho na terajších dôchodcov MUSÍME prispievať všetci rovnakým dielom, napríklad 14% namiesto 19% ! Milionári nepotrebujú žiaden pilier, lebo budú na dôchodku krátko.. všetci podnikajú až skoro do smrti. Druhý pilier nie je ani pre robotníkov a učiteľov, lebo NIKDY nebudú mať plat, ktorý im zabezpečí jeho opodstatnenie. A Stredná vrstva, ktorá má v produktívnom veku prebytok?  Nech si dáva do TRETIEHO –  dobrovoľného, teda ozaj svojho účtu- piliera, ktorý dávno existuje. To by som obmedzil napríklad na max 20% a nechal odrátať z daňového základu, aby to bolo motivačné. Prečo obmedzil? No aby tam nevkladali podvodníci všetko a obratom ruky by si to nevybrali a tak sa nevyhli daňovej povinnosti zo zisku.   Výber by mohol byť z tretieho až po napríklad 55 roku života…. dedenie aj celého zbytku zaručené, výber v jednej dávke zaručený.  Myslím že takto nastavený systém by mohol zabezpečiť základné dôchodky v minimálnej hodnote pre všetkých a pre strednú vrstvu by zabezpečil svoje prilepšenie.

A môžeme sa vyjadriť… ďakujem vopred za kladné aj záporné reakcie.

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3137184x
Priemerná čítanosť článkov: 5725x

Autor blogu

Kategórie

Archív