Založ si blog

Trenčianske CTčko za vlády Radičovej? . NKÚ robí chyby zámerne? Kto klame a prečo?

putáDnes som sa dočítal v Pravde , že CTčko v Trenčíne bolo obstarané podľa správy NKÚ za vlády Radičovej v októbri 2010. Článok tu http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/336182-prokuratura-zacala-v-pripade-trencianskej-nemocnice-konat/

Takže nekričte, lebo aj vy máte maslo na hlave. Našiel som si zmluvu na dodávku tohto prístroja z roku 2010 ako a správu NKÚ z januára 2013, ktorá o tom hovorí.  A všade samý chaos. V správe NKÚ na str.6. sa hovorí:

„FN Trenčín v dvoch prípadoch (pri obstarávaní počítačového tomografu Somatom Definition As 64, pri obstarávaní komplexného súboru zdravotníckej a zobrazovacej techniky) spojila zákazku na dodanie tovaru so zákazkou na uskutočnenie stavebných prác v rozpore s ustanovením § 9 ods. 4 zákona o verejnom obstarávaní.

MZ SR odsúhlasilo FN Trenčín v októbri 2010 obstarávanie CT prístroja s predpokladanými nákladmi 1 600 000,00 eur, pričom v prípade nedostatku vlastných prostriedkov bolo potrebné obstarať CT prístroj s nižšími obstarávacími nákladmi. Vestníku verejného obstarávania bola zverejnená predpokladaná hodnota zákazky 2 000 000,00 eur. Z ôsmich záujemcov, ktorí si prevzali súťažné podklady, predložil ponuku len jeden uchádzač, s ktorým FN Trenčín uzatvorila zmluvu o dielo s cenou 2 340 634,80 eur. Úhrada bola rozdelená do 48 splátok. Úsporami pri stavebných prácach bola cena diela dodatkom č. 1 k zmluve o dielo znížená o 41 000,00 eur, na sumu 2 299 634,80 eur. NKÚ SR prieskumom trhu zistil, že totožný druh CT prístroja, ktorého špecifikácia bola len v minimálnej miere odlišná, obstarala istá súkromná spoločnosť v roku 2008 priamo od výrobcu (jeden zo záujemcov, ktorý nepredložil ponuku). Z porovnania vyplynulo, že aj keď táto spoločnosť nebola povinná vytvoriť súťažné prostredie a postupovať podľa zákona o verejnom obstarávaní, CT prístroj obstarala za cenu približne o 50 % nižšiu ako FN Trenčín. Nákup prístroja financovala táto spoločnosť prostredníctvom leasingovej spoločnosti počas 60 mesiacov. OPAKUJEM lacnejšie o 50%.

Čísla a ceny sedia, ale zmluva na tento prístroj bola podľa zverejnenej kópie podpísaná ešte 29.3.2010. link na zmluvu:

http://www.fntn.sk/files/verejne%20obstaravanie/zmluvy/FN%20TN%2064_10.PDF

v názve je slovíčko návrh .. ktoré je tam skopírované asi z prípravnej verzie zmluvy.. avšak  je tam aj strana s podpismi ako aj dodatok o tom znížení ceny.

Moja otázka znie.. bol kontrolór NKÚ opitý a zmýlil si roky odsúhlasenia tejto akvizície z október 2009 na október 2010?? Lebo ako vidno zo zmluvy už koncom mája 2010 bolo všetko hotovo.  Kto by si pýtal odsúhlasiť investíciu v októbri 2010, ktorú uskutočnil v máji toho istého roku??

A tak článok v Pravde nehovoril pravdu, lebo CTčko nebolo obstarané za ministrovania Uhliarika a premiérovania Radičovej, ale  za ministrovania Rašiho ( do 8.júla 2010) a premiérovania Fica.

Nechtiac pravda vytiahla ďalšiu kauzu na Fica a nie na Radičovú.. tomu sa povie SAMOPRÁSK..

Nič to však nemení na veci, ako za ministrovania Uhliarika s týmito zisteniami  naložil tento minister a ako parlament za vedenia „koalície“  a vláda za premierovania Radičovej. NEUROBILI NIČ. Otázka znie prečo?? Nevedeli o týchto kontrolách? Správa  NKÚ z januára 2013 v ktorej sa to zjavilo ešte neexistovala, to znamená , že čo nie je v správe pre parlament sa NERIEŠI? Prečo zistenia z roku 2010 sú až v správe v roku 2013? Podľa štatútu má NKÚ predkladať svoje zistenia formou správy raz ročne, prečo to nebolo predložené v roku 2011?

Samá voda a nedostatky. A teraz t najlepšie. NKÚ zistí 50% predraženie CTčka v Trenčianskej fakultnej nemocnici v roku 2010, a do záverov v januári 2013 dá toto:

Na odstránenie zistených nedostatkov NKÚ SR odporúča:

– plán investícií a plán verejného obstarávania zostavovať a realizovať tak, aby zohľadňoval najdôležitejšie potreby zabezpečovania zdravotnej starostlivosti a optimalizoval predpokladanú hodnotu obstarávaných zákaziek vo vzťahu k možným finančným zdrojom;

– pri obstarávaní zdravotníckej techniky sa dôkladne oboznámiť s finančnými požiadavkami na jej prevádzkovanie; obstarávať takú zdravotnícku techniku, na prevádzku ktorej budú zabezpečené finančné prostriedky a ktorá bude efektívne využívaná;

– prehodnotiť hospodárnosť a efektívnosť využívania zdravotníckej techniky s vysokou poruchovosťou a vysokými nákladmi na opravu a údržbu a v opodstatnených prípadoch zvážiť jej vyradenie z majetku. Protokoly o výsledku kontroly boli prerokované so štatutárnymi orgánmi kontrolovaných subjektov. Bolo im uložené prijať konkrétne a termínované opatrenia na odstránenie kontrolou zistených nedostatkov a v stanovenom termíne ich predložiť

Link na správu NKÚ:

http://www.nku.gov.sk/documents/10157/0423c3a3-fff4-46ed-b6f1-5d5c6a6b03f5

 

Urobme si obraz sami, ako NKÚ a ministerstvá spravujú náš spoločný majetok  bez výnimky, ktorá vláda vládne a ktorá to prevezme. ANI JEDNA neurobila NIČ, až terazky ide robiť opozícia revolúciu. Prečo to neriešila v roku 2010 keď sa dostala k moci a patrilo jej ako NKÚ tak aj ministerstvo zdravotníctva? Napríklad v roku 2013 mal NKÚ v rozpočte Výdavky celkom bez prostriedkov EU sumu 7 991 216,00 Euro.. Pekná suma na taký výkon kontroly. Rozpočet NKÚ na 2013 :

http://www.nku.gov.sk/documents/10157/263069/Z%C3%A1v%C3%A4zn%C3%A9+ukazovatele+kapitoly+NK%C3%9A+SR+na+rok+2013

a z registra zmlúv vyberám kúsoček, dátum a podpisy uzatvorenia zmluvy na dodávku CTčka… TNct podpis

 

P.S.: čo za amatéra písal ten článok tu v PRAVDE?? Prečo neprišiel k rovnakým záverom ako ja?? mal málo času na prípravu článku? alebo by mu s takýmto záverom nemohol vyjsť? Alebo úmyselne využil chybný dátum v správe NKÚ aby bol záver účelovo skreslený? Alebo je chyba v dátume podpisu zverejnenej zmluvy a ozaj to nakúpili až v októbri 2010? To by ale nemohli zlacniť tie stavebné náklady v prílohe z júna….takže bude asi realizácia predsa len do konca mája 2010….

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 08:13

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3137253x
Priemerná čítanosť článkov: 5725x

Autor blogu

Kategórie

Archív