Založ si blog

Prelomenie „Benešových dekrétov“ je na svete.

Toľko boja o platnosť či neplatnosť takzvaných „Benešových dekrétov“  sme zažili v minulosti a zrazu? Prelomil ich jeden sudca v Prahe v júni 2007, následne dva súdy v Bratislave 2013. Súd vyniesol rozsudok, podľa ktorého Baťa preukázateľne nekolaboroval s Nemcami a tak vyhlásili jeho odsúdenie na 15 rokov a prepadnutie majetku za neplatné. Znamená to teda, že všetko čo mu štát zhabal v roku 1947( stále ešte kapitalistický a nie komunistický) môžu teraz jeho dedičia požadovať späť. Spravodlivosť v tomto prípade zvíťazí po 22 097 dňoch( k roku 2007). Súd preukázal, že s Nemeckou ríšou  nekolaboroval, lebo bol po celý čas vojny v zahraničí. Moja jednoduchá otázka znie.. vyrábali jeho závody topánky a obúvali nemeckú armádu? Pripadol zisk alebo jeho časť aj majiteľovi žijúcemu v zahraničí? Ak nie, tak nekolaboroval… ak si však vzal čo i len časť zisku?

A tak si dedičia dávajú spisovať majetok na Slovensku v Čechách a budú žiadať odškodnenie, alebo jeho vrátenie. Len Bojnický zámok má hodnotu niekoľko stoviek miliónov euro, účtovnú len asi 211 000. Čo potom jeho fabriky a ním postavené mestá? Zlín, Baťovany- Partizánske, či Svit?

Je to však nebezpečný precedens, ktorý zatiaľ nikto nespomína. Celá druhá svetová vojna bola jedno veľké „NESPRAVODLIVO“ voči ľudstvu. „Benešove dekréty“ riešili  vzťah medzi Československým štátom a jeho vnútornými nepriateľmi. Boli v mnohých prípadoch nespravodlivé, ale doba bola taká a nedalo sa dlho skúmať kto mohol viac a kto menej za podporu fašizmu v bývalom Československu. Rovnako ani Nemci a domáci pohlavári si nerobili starosti kto podporoval odboj. Vystrieľali celé dediny vypálili , poslali do koncentrákov milióny ľudí. Nik neskúmal, či oprávnene alebo nie. Preto aj výnosy „ Benešovych dekrétov“ sa realizovali v rýchlosti, aby bolo s vojnou a jej následkami skoncované čo najskôr.

A máme tu precedens, podľa ktorého ten čo má prachy sa bude môcť dožadovať navrátenia majetku ( odškodnenia) súdnou cestou. A netreba ani rušiť platnosť „dekrétov“ , stačí preukázať, že ich konkrétna realizácia bola nezákonná. Čo však bolo zákonné vo vojne  a tesne po nej ???? Prečo dnešní daňoví poplatníci by mali zaplatiť za chybu, ktorá sa urobila v inom štáte a za úplne iných ako demokratických svetových podmienok? Bude zasa  platiť, že spravodlivosť je vymožiteľná len  na malých a slabých mocnými a bohatými? Kto vráti majetky tým, čo mali skoro nič a prišli o to? Na základe prenasledovania vo vojne či tesne po nej? Na základe zabitia celých rodín? Aké odškodné zaplatili USA pozostalým civilistov s HIROŠIMI a NAGASAKI? Dnes sú prosperujúce banky v ktorých zostalo zlato a miliardové vklady židovských rodín, vyvraždených pred a počas vojny. Riešme to komplexne.. Niekto na vojne zbohatol, niekto prišiel o všetko, vrátane života… Zaplatia tí , čo na nej zbohatli všetkým tým , čo prišli o život a majetok? Dajú sa milióny nespravodlivostí zahladiť jednou spravodlivosťou? Dokonca si myslím, že zákon o reštitúciách jasne stanovuje dátum 1948-1989, pod ktorý sa majetky vracať nebudú.( výnimku tvoril len Havel a jeho majetok, prečo asi?)

Ja neviem…. a vy?

 

Kto vyhrá boj o palác? Je dôležité kto to bude?

25.03.2024

Prvého kola volieb prezidenta a zúčastnilo 2 254 000 51,9% z 4 333 000 (možní voliči: mužov 2mil 88 tisíc a 2mil 245 tisíc žien) V druhom kole môže naviac voliť asi 2 200 prvovoličov, ktorí dosiahnu 18 rokov práve v tých dvoch týždňoch medzi kolami. Účasť v prvom kole bola asi 51% , voliť nešlo asi 2 milióny 80 tisíc voličov. Výsledok na prvých dvoch miestach je [...]

Dukla Trenčín zasa sklamala, zostala pred bránami play off na 9 mieste.

18.03.2024

Srdce trenčianskeho hokejového fanúšika zasa krváca, oko plače. Ako sa stalo už zvykom, Dukla sa nedostala opäť do play off, teda medzi posledných osem. Lepšia Nitra nás vyradila a ukončila nám sezónu, v ktorej sme sa dlhodobo potácali medzi 8 až 10 miestom. Moje fanúšikovské hodnotenie pri pohľade z bufetu je subjektívne, nenárokuje si na absolútnu pravdu, ani [...]

Takto píšu ruské médiá o Putinovom vyhlásení o technickej pripravenosti na jadrovú vojnu.

15.03.2024

Dovolím si tu skopírovať jeden ruský článok bez môjho komentára, aby sme videli ako sa to snažia vnímať ruskí novinári a ako sa to snažia vysvetliť svojim čitateľom. Sami posúďte kde končí technická pragmatičnosť a kde začína propaganda. Je vonku len pár desiatok minút, vyšiel dnes 15.3. 2024 9:24 moskovského času…. Zdroj topcor ru 15.3.2024 9:24 Prst na [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 543
Celková čítanosť: 3112595x
Priemerná čítanosť článkov: 5732x

Autor blogu

Kategórie

Archív