Založ si blog

Kto môže za naše zlyhania a zlá? Je to Satan?

Satan neexistuje! K tomuto odvážnemu tvrdeniu som dospel po nekonečných diskusiách s jednou skupinou ľudí, ktorých cieľom je čakanie na súdny deň( armagedon) a boj proti satanovi, na ktorého váľajú všetko zlo sveta. Môj záver sa nebude páčiť ani kresťanom.. lebo popiera aj ich  presvedčenie o pôvode zla.

Diskusie ma prinútili pozrieť si základ  Tanachu-  teda Tóru.. inak zvanú PENTATEUCH.. teda všetkých päť kníh Mojžišových.  Lebo toto považujem za najstarší opis vecí, ktoré vo svete priviedli židov k viere v jedného boha. Tento text prevzali aj kresťania a je základom ich učenia.

Všetci veriaci vedia, že popisuje svet od jeho stvorenia, rozmnoženie ľudstva, cez božie tresty za hriechy, vyvedenie Izraelitov z egyptského zajatia až po ich príchod do zasľúbenej zeme.

K čomu som dospel? MOJŽIŠ(asi  1274?-1154?-1114? BC) vo svojom obsiahlom diele ANI JEDINÝ KRÁT nespomenul SATANA alebo DIABLA. Ani raz nenapísal, že za zlo, ktoré páchali ľudia môže niekto iný okrem samotného  ĽUDSTVA.

Som presvedčený, že ak by satan existoval, tak by nám to Mojžiš povedal. Nespomína ho pri stvorení sveta so všetkým živým a neživým.. pri prvom dedičnom hriechu, pri zabití Ábela, ani pri potrestaní sveta veľkou potopou, kedy zachránil len NOEMA( NOAHA..) a jeho rodinu.  Dokonca sa nik nevyhovára na satana ani pri potrestaní Sodomy a Gomory pri ich zničení.  Nikde v celých PIATICH KNIHÁCH MOJŽIŠOVÝCH  nenájdete zmienku o tom, že za zlo na zemi môže niekto iný okrem ČLOVEKA. Opisuje veľmi dlhé obdobie dejín ľudstva a svojich kmeňov, kde niet iného vinníka za zlo ako je ľudstvo samo. A ak Mojžiš v celom svojom diele NEPOZNÁ SATANA, tak to beriem ako fakt.

Niekto( čitateľ- teolog? Dvojjediný??) mi písal, že v knihe JOB je už satan.. ANO JE ale tú s určitosťou nenapísal Mojžiš..  jej autorstvo je pripisované Šalamúnovi, ktorý žil omnoho neskôr(970-931 BC). Vtedy sa už ľudstvo nechcelo zodpovedať za svoje slabosti a tak si našlo vinníka, čo za všetko zlé môže.. a bol tu satan- diabol…

Takže mám dobrú správu.. ak neexistuje diabol.. satan… tak si  za všetko zlo môžeme SAMI.. a teda môžeme proti nemu aj ľahšie bojovať. Stačí si to uvedomiť a správať sa tak, aby sme neplodili svojimi skutkami ZLO..

Je ešte možnosť, že satan prišiel medzi ľudstvo až po Mojžišovi… ale to sa mi zdá ešte menej pravdepodobné, ako to, že o ňom jednoducho Mojžiš nevedel….

P.S.: spomínam na všetkých známych aj neznámych, ktorí zomreli.. lebo dnes je ten deň…

 

Kto vyhrá boj o palác? Je dôležité kto to bude?

25.03.2024

Prvého kola volieb prezidenta a zúčastnilo 2 254 000 51,9% z 4 333 000 (možní voliči: mužov 2mil 88 tisíc a 2mil 245 tisíc žien) V druhom kole môže naviac voliť asi 2 200 prvovoličov, ktorí dosiahnu 18 rokov práve v tých dvoch týždňoch medzi kolami. Účasť v prvom kole bola asi 51% , voliť nešlo asi 2 milióny 80 tisíc voličov. Výsledok na prvých dvoch miestach je [...]

Dukla Trenčín zasa sklamala, zostala pred bránami play off na 9 mieste.

18.03.2024

Srdce trenčianskeho hokejového fanúšika zasa krváca, oko plače. Ako sa stalo už zvykom, Dukla sa nedostala opäť do play off, teda medzi posledných osem. Lepšia Nitra nás vyradila a ukončila nám sezónu, v ktorej sme sa dlhodobo potácali medzi 8 až 10 miestom. Moje fanúšikovské hodnotenie pri pohľade z bufetu je subjektívne, nenárokuje si na absolútnu pravdu, ani [...]

Takto píšu ruské médiá o Putinovom vyhlásení o technickej pripravenosti na jadrovú vojnu.

15.03.2024

Dovolím si tu skopírovať jeden ruský článok bez môjho komentára, aby sme videli ako sa to snažia vnímať ruskí novinári a ako sa to snažia vysvetliť svojim čitateľom. Sami posúďte kde končí technická pragmatičnosť a kde začína propaganda. Je vonku len pár desiatok minút, vyšiel dnes 15.3. 2024 9:24 moskovského času…. Zdroj topcor ru 15.3.2024 9:24 Prst na [...]

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 543
Celková čítanosť: 3112155x
Priemerná čítanosť článkov: 5731x

Autor blogu

Kategórie

Archív