Založ si blog

Tak nám zabili Ferdinanda, paní Milerová, alebo každý má svojich Ferdinandov.

 

Tento mesiac veľký  rujeň roku pána 2011 nám zabili Ferdinanda až dva krát, zatiaľ…

Prvý krát na Slovensku, keď sme si sami zhodili vládu stojacu na krehkých nohách, druhý krát na severe Afriky, kde konečne zabili svojho despotu.

Výstrel Gavrila Principa v Sarajeve pohol kolesom dejín a jeho výsledkom bolo masívne utrpenie celej Európy počas niekoľkých rokov. Avšak aj pád velikánskej monarchie a vznik Československa a iných štátov  na jej bývalom území vzniknuvších.

Zabitie „Ferdinanda“ v roku 2011 nespôsobuje utrpenie celej Európy, avšak nepridalo na kvalite života ani nám doma, a som presvedčený, že ani tým v severoafrickom štáte. Doma sa dohadujeme ako po tom výstrele budeme vlastne na tom našom salaši bačovať, lebo niet toho, kto by to bačovstvo aspoň na chvíľu prevzal. No vlastne kandidátov je veľa, ale honelníci sa nevedia dohodnúť na tom správnom. Každý honelník chce honiť tomu svojmu… hlasy.. Takže domáci chaos pokračuje a určite prinesie ešte nejedno prekvapkanie.

V tej Džamahýrii sa konečne zbavili svojho despotu. No nedá mi pripomenúť dávne zbavenie sa despotov v Afganistane, Iráne, či Iraku a aj po niekoľkých desiatkach rokov si neporadili so západným modelom demokracie a nestalo sa im ani o trošku lepšie.( http://simon22.blog.pravda.sk/2011/06/21/sirenie-demokracie-v-arabskych-krajinach/) Nedá mi nespomenúť vyháňanie despotov počas celého roku 2011 z moslimského sveta, a ani jeden pád predchádzajúcej vlády nezaručil stabilitu a bezpečnosť v regióne, o zvýšenej slobode či prosperite ani nesnívajúc…

Zabiť „ SVOJHO FERDINANDA“ je jednoduché, je to to najľahšie čo sa dá urobiť. Či to však prinesie úžitok a pokrok, to je už otázne. Ten prvý o ktorom Josef Švejk referoval svojej domácej pohol dejinami a po potokoch krvi sa ukázalo, že priniesol do centrálnej Európy stabilitu, aj keď nie večnú.

Musíme niečo odžiť, aby sme videli čo nám prinesú tieto dve zabitia. A určite im nie je koniec. Predpokladám do konca roka ešte pár „Ferdinandov“ čo padne za vlasť, za túžbu niekoho sa presadiť, za neschopnosť riešiť problémy inak ako silou, za vymyslenie prenesenia nepokojov inde do sveta, len aby u nás bolo dobre. Ciele „zabíjania Ferdinandov „ sú rôzne, ten náš bol taký regionálno – európsky. Ten na severe Afriky je kontinentálno- globálny, lebo nadväzuje na vyháňanie despotov podľa mňa dobre zorganizované, no nie ľuďmi žijúcimi v danom teritóriu. Tí sa stali len komparzom v globálnej hre, o ktorej nemajú ani potuchy, ktorá sa hrá síce na ich šachovnici, ale nie z ich hlavy, nanajvýš s ich hlavami….  Som presvedčený, že vôbec nejde o lepší život v štátoch, ktoré si zhodili svojich despotov.  Veď požijeme a uvidíme, či do konca roka budeme ešte spolu s nesmrteľným Josefom Švejkom konšatovať: Tak nám zabili Ferdinanda paní Milerová….

Ja len toľko…..

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3135972x
Priemerná čítanosť článkov: 5723x

Autor blogu

Kategórie

Archív