Založ si blog

Tak nám zabili Ferdinanda, paní Milerová, alebo každý má svojich Ferdinandov.

 

Tento mesiac veľký  rujeň roku pána 2011 nám zabili Ferdinanda až dva krát, zatiaľ…

Prvý krát na Slovensku, keď sme si sami zhodili vládu stojacu na krehkých nohách, druhý krát na severe Afriky, kde konečne zabili svojho despotu.

Výstrel Gavrila Principa v Sarajeve pohol kolesom dejín a jeho výsledkom bolo masívne utrpenie celej Európy počas niekoľkých rokov. Avšak aj pád velikánskej monarchie a vznik Československa a iných štátov  na jej bývalom území vzniknuvších.

Zabitie „Ferdinanda“ v roku 2011 nespôsobuje utrpenie celej Európy, avšak nepridalo na kvalite života ani nám doma, a som presvedčený, že ani tým v severoafrickom štáte. Doma sa dohadujeme ako po tom výstrele budeme vlastne na tom našom salaši bačovať, lebo niet toho, kto by to bačovstvo aspoň na chvíľu prevzal. No vlastne kandidátov je veľa, ale honelníci sa nevedia dohodnúť na tom správnom. Každý honelník chce honiť tomu svojmu… hlasy.. Takže domáci chaos pokračuje a určite prinesie ešte nejedno prekvapkanie.

V tej Džamahýrii sa konečne zbavili svojho despotu. No nedá mi pripomenúť dávne zbavenie sa despotov v Afganistane, Iráne, či Iraku a aj po niekoľkých desiatkach rokov si neporadili so západným modelom demokracie a nestalo sa im ani o trošku lepšie.( http://simon22.blog.pravda.sk/2011/06/21/sirenie-demokracie-v-arabskych-krajinach/) Nedá mi nespomenúť vyháňanie despotov počas celého roku 2011 z moslimského sveta, a ani jeden pád predchádzajúcej vlády nezaručil stabilitu a bezpečnosť v regióne, o zvýšenej slobode či prosperite ani nesnívajúc…

Zabiť „ SVOJHO FERDINANDA“ je jednoduché, je to to najľahšie čo sa dá urobiť. Či to však prinesie úžitok a pokrok, to je už otázne. Ten prvý o ktorom Josef Švejk referoval svojej domácej pohol dejinami a po potokoch krvi sa ukázalo, že priniesol do centrálnej Európy stabilitu, aj keď nie večnú.

Musíme niečo odžiť, aby sme videli čo nám prinesú tieto dve zabitia. A určite im nie je koniec. Predpokladám do konca roka ešte pár „Ferdinandov“ čo padne za vlasť, za túžbu niekoho sa presadiť, za neschopnosť riešiť problémy inak ako silou, za vymyslenie prenesenia nepokojov inde do sveta, len aby u nás bolo dobre. Ciele „zabíjania Ferdinandov „ sú rôzne, ten náš bol taký regionálno – európsky. Ten na severe Afriky je kontinentálno- globálny, lebo nadväzuje na vyháňanie despotov podľa mňa dobre zorganizované, no nie ľuďmi žijúcimi v danom teritóriu. Tí sa stali len komparzom v globálnej hre, o ktorej nemajú ani potuchy, ktorá sa hrá síce na ich šachovnici, ale nie z ich hlavy, nanajvýš s ich hlavami….  Som presvedčený, že vôbec nejde o lepší život v štátoch, ktoré si zhodili svojich despotov.  Veď požijeme a uvidíme, či do konca roka budeme ešte spolu s nesmrteľným Josefom Švejkom konšatovať: Tak nám zabili Ferdinanda paní Milerová….

Ja len toľko…..

Britskí analytici vymenovali hlavné dôvody zlyhania Ukrajinskej protiofenzívy v roku 2023. Je čas na mierové rokovania?

19.07.2024

ŠTVRTOK 18. JÚL 2024, 19:46 HOD Britské analytické centrum zverejnilo 48-stranovú správu „Predbežné vyhodnotenie ukrajinských útočných operácií 2022 – 23“, v ktorej sú uvedené hlavné dôvody neúspešnej protiofenzívy ozbrojených síl Ukrajiny v roku 2023 a vyjadruje taktiež pochybnosť nad novou ofenzívou v blízkej budúcnosti. Zdroj : BBC s odvolaním sa na [...]

Zelenskij pravdepodobne spáchal ťažký zločin proti štátu. Klamstvá neobstoja ale všetci mlčia.

14.06.2024

Musím sa znova vrátiť k neústavnému uchopeniu moci prezidentom Zelenskím, teraz 21.mája 2024. V roku 2019 vyhral voľby Vladimír Zelenskij a ujal sa úradu 21.mája 2019 na 5 ročné obdobie. Podľa ukrajinskej ústav sa mali voľby konať poslednú nedeľu v marci v piatom roku funkčného obdobia prezidenta. Marec prešiel a voľby sa nekonali. V roku 2022 zaviedla vláda po invázii [...]

Efektívne využitie „Boydovho cyklu“ určí, kto bude vo vojne úspešnejší. Môže prehrať celé ľudstvo.

04.06.2024

Prečo Ukrajina nie je stále blízko k víťazstvu ? Začnem všeobecnými ukazovateľmi. HDP Ukrajiny do začiatku vojny bolo 160 mld USD, Ruska 2,2 bilióna USD, Nemecka 4,1 bil USD, EU mala 17, bil. USD. Putin používa na vojnu priemerne 120 mld USD, čo je ročne 5,4% HDP. Európska pomoc za dva roky vojny predstavovala asi 88 miliárd USD, čo je 0,25% HDP. Reálny pomer výdavkov na vojnu [...]

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 556
Celková čítanosť: 3206888x
Priemerná čítanosť článkov: 5768x

Autor blogu

Kategórie

Archív