Založ si blog

Čo bude po roku nula, teda po páde strany Smer?

V poslednom blogu som prišiel k záveru, že žiadna veľká politická strana u nás nevydržala viac ako 18 rokov. HZDS tu bolo od roku 1992 do roku 2010 kedy vypadla po voľbách z parlamentu (4,32%) a v roku 2012 padla so ziskom 0,98 % do zabudnutia.

Jej veľký rival SDKU tu bola od volieb 1998 kedy zostavila vládu , do roku 2016 keď po zisku úbohých 0,26% padla táto únia do zabudnutia.  Smer bol založený odchodom veľkej časti nespokojencov z postkomunistickej SDĽ v roku 2000. Rovnako ako jeho predchodcovia kulminoval  na najvyššej úrovni zo všetkých  v roku 2012 so 44,41% a zostavil jednofarebnú vládu. Odvtedy začal najmä vďaka svojim vnútorným rozporom strácať volebný elektorát, rozdelil sa na tri viditeľné prúdy ( Kaliňák, Fico, Paška) ktoré proti sebe vytiahli do skrytého boja. Odstavením Paškovcov od finančných tokov bola vyblokovaná celá jedna časť dobre žijúcich súdruhov. Tí začali na ostatné dve skupiny púšťať informácie, vďaka ktorým si hlavne Matovič začal pripadať ako „Šerlok Holm“ s výborným detektívnym nosom. Kauzastíha kauzu a preferencie pomaličky idú nadol. Číslo 26,4 je stále ďaleko najvyššie, o takom môže opozícia zatiaľ len snívať. Tá nikdy nemala viac ako 26,33 , ktoré dosiahla SDKU v roku 1998.

Z dôvodu stability, napriek jej evidentným nedostatkom, bolo vytvorenie súčasnej vlády  po voľbách v podstate nevyhnutnou a jedinou alternatívou. Výsledky volieb 2016 priniesli do parlamentu len chaos a ďalšie vedro nekultúry. Sieť vstupom do koalície stratila svoj volebný kmeň a momentálne je skoro mŕtva. Jej vodca Procházka nevyužil podpory ktorú získal v prezidentských voľbách a je v podstate politicky mŕtvy.

NIKTO z novších politikov nesiaha vodcom veľkých bývalých strán ( Mečiar, Dzurinda, Fico)  ani po členky. Smer je v politike šestnásty rok, a hranica úmrtia vodcovských strán je 18 rokov. Osobne si myslím, že ju Smer o kúsok predĺži, v budúcich voľbách 2020 bude mať  ešte niekde okolo 16-20% možno bude aj súčasťou vlády spolu s Mostom a neustále silnejúcou SNS. To však bude jeho labutia pieseň a po maximálne 24 rokoch skolabuje. ( ak to nebude už vo voľbách 2020). Je možná aj alternatíva predčasných volieb, ktorej však veľmi neverím, ale nevylučujem ju .

Akú máme teda alternatívu po strate moci Smeru?

Lipšic je politický turista, ktorý pobehuje zo strany do strany , len aby nemusel pracovať a mohol sedieť v parlamente. Jeho pôsobenie vo vládach na ministerstvách neprinieslo ani jediné vyšetrenie zlodejských káuz, ani náznak zlepšenia pomečiarovských pomerov.Dokonca vedel a mal k dispozícii aj Gorillu , no nič s ňou neurobil. Okrem toho že ňou položi SDKU ako svojho koaličného partnera. Založil si stranu , ktorá zhorela skôr ako okúsila prvé voľby.

Matovič, ktorý tvrdí, že sa kradne neustále a viac a viac. Tento človek nemá absolútne žiadne predpoklady viesť nikoho, ledva zvláda samého seba. Je tretie obdobie v parlamente a jeho jedinou úlohou je zabrániť rozkrádaniu.. takto sa sám definoval. No sám priznáva, že kradnutie stúpa, takže nezvláda ani túto jedinú úlohu. Do politiky vošiel na kandidátke SaS v roku 2010,ale už 28.08.2010 po schválení  programového vyhlásenia vlády odišiel z koalície, neskôr dal prísľub že zotrvá aspoň v jej klube poslancov a nebude hlasovať kontraproduktívne. Vyfarbil sa nahrávaním priateľa Procházku, ktorému počas prezidentskej volebnej kampane navrhol porušiť zákon a následne nahrávku zverejnil. Tým sa deklasoval v očiach zbytku politikov ako nespôsobilý egoista, ktorý nehľadí na nič, len na svoje ego.Kôli moci sa spojí aj čert s diablom či anjelom, kradnúť sa neprestane a Matovičova úloha zabrániť tomu zostane navždy nesplnená. na jedného ukáže a zbytok schválne neuvidí..

Kollár je  najnovším prírastkom do klauniády politikov. Je pravdepodobne správcom pohrobkárskych nafio peňazí, ktoré mu spadli do lona od jeho mŕtvych kamarátov. Jeho životný štýl pripomína patrícija starého Ríma a nie moderného politika. Do parlamentu sa dostal vďaka sklamaniu voličov a heslu. Politici klamú ja nie som politik. Avč´šak ak by sa mal držať svojho hlavného „lózungu“, tak už klame aj on, lebo voľbami sa politikom stal.

Hlina je rovnakým turistom ako Lipšic, nemá zábrany pobehovať medzi stranami, len aby bol v parlamente. Nikde žiadne presvedčenie k nejakej trvalejšej línii. KDH bolo na tom tak neuveriteľne zle, že si ho zvolilo za svojho súdruha precedu. Prišiel, videl, zvíťazil… nemá žiaden konštruktívny štátnický nápad ani charizmu. Balík slamy je asi výstižný, použil ho na svoju kampaň, ktorá bola neúspešná.

Kotleba neustále potichu stúpa, ťaží s vytrvalej práce svojich členov a ich premeny s hajlujúcich náckov na biele goliere. Nahráva mu aj trvalá rétorika o národnej a kresťanskej ceste SLOVÁKA . Je podozrenie, že financie mu prichádzajú aj z Moskvy , ako všetci  uprednostňuje svojich straníkov a kamarátov pred nezávislými expertami na vedúce pozície. Utečenecká kríza a terorizmus valiaci sa Európou mu neustále prihrávajú stále viac voličov. Vo voľbách 2016 získal 8,04% hlasov, v júni mal stabilných 8,4%. Je predpoklad jeho neustáleho rastu na základe vývoja vnútropolitickej aj medzinárodnej politickej situácie. Nazvanie strany KOTLEBA hovorí o presvedčení, že demokracia neexistuje a vodca je vyvolený bohom vládnuť, len musí dostať šancu a on už si poradí. Dúfam, že nedosiahne v roku 2020 viac ako 15% a zostane mimo rozhodovania, no ignorovať ich už nebude možné.

Sulík je ekonóm, ktorý má emigrantskú minulosť, jeho rodičia emigrovali v roku 1980 do NSR ( západné Nemecko), kde študoval fyziku a ekonómiu. V roku 1991 sa vrátil na Slovensko kde podnikal.

Popri práci študoval v Bratislave ekonomiku, práca „Koncepcia daňovej reformy“, ktorú vypracoval, bola súčasne aj jeho diplomovou prácou. Štúdium ukončil obhájením diplomovej práce: „Daňová reforma SR“ v roku 2003. Jeho priateľstvo s Ivanom Miklóšom mu prinieslo aj prácu ako jeho poradca ( 2002-3) pokračoval ako poradca ministra Počiatka  v rokoch 2006-7. Jeho finančne najúspešnejšie obdobie bolo 2004-6 keď riadil mestskú spoločnosť OLO a reštrukturalizoval ju, rovnako ako aj svoje konto. V roku 2009 založil liberálnu stranu SaS a v roku 2010 po voľbách sa stal súčasťou Radičovej vládnej koalície. Po voľbách 2016 oslavoval svoj volebný výsledok, keď dosiahol z opozičných strán najviac  12,1% , čo mu vynieslo 21 kresiel. Myslel si , že bude zostavovať vládu až do momentu zvratu v podobe prehlásenia Danka o ukončení rokovaní s politikmi bez poverenia.

Sulík je od roku 2014 europoslancom, napriek svojmu euroskepticizmu.  Okrem podozrenia z obohatenia sa pri riadení Odpadovej spoločnosti OLO nemá zatiaľ žiaden evidentný škandál.  Niektorí zaslepenci tvrdia, že stojí  za pádom Radičovej vlády, on však len hlasoval ako vopred avizoval. Za pád Radičovej môže ten, kto ju presvedčil aby spojila hlasovanie o dôvere s hlasovaním o eurovale. Sulík napriek naivným rozhovorom s mafiánmi , ktoré unikli do médií má potenciál byť budúcnosťou politickej špičky Slovenska v POSMEROVOM  období. Jeho viazanie sa na Lipšica s Matovičom mu však neprospieva.

Anton Danko je 42 ročný právnik, ktorý v roku 2012 na sneme v Žiline na hlavu porazil dovtedajšieho predsedu SNS Jána Slotu. ( 153 hlasov zo 156) Zmenil obraz SNS z nacionalistickej strany na akceptovateľnú stranu u nás aj v zahraničí, ako prvý po voľbách 2016 vyhodnotil situáciu a prehlásil , že s Matovičom sa vládnuť nedá. To bol popud pre Bugára a Procházku, ktorí do týždňa spolu s Dankom a Ficom zostavili vládnu koalíciu.  Jeho vystupovanie je sebavedomé, praktické, nenechá sa tlačiť do kúta, nehrá mladšieho a slabšieho brata. Vyzerá v koalícii najsilnejším mužom, bez škandálov a predsudkov. Nemožno ho označovať žiadnymi nálepkami a ak sa nezapletie do bahna, je možnou nádejou pre budúcnosť Slovenskej politickej scény ako jej líder.

Richard Rybníček- týmto regionálnym politikom chcel prekvapiť už Matovič a túžil ho navrhnúť za premiéra už po víťazstve teraz v roku 2016… nevydalo, nezhodol sa so Sulíkom a napokon ani to víťazstvo nebolo. V mladosti muzikant skupiny Bez ladu a skladu, už vtedy spievali že modrá bude jedinou farbou, ktorá bude akceptovaná. Je nám vytváraný obraz úspešného manažéra, ktorý vytiahol RTVS z biedy a nasmeroval k prosperite. Tá nie je ani teraz a nebola ani za neho. Gazduje už druhé volebné obdobie v Trenčíne, kde sa rozvadili jeho oponenti. Prvé voľby vyhral s podporou Smeru ako nezávislý, druhé samostatne. Tu vytvára o sebe imidž hasiteľa dlhov, hoci nerešpektuje uznesenie súdov a nezverejnil ním vyhotovený audit po nástupe do úradu, takže nám dáva signál, že zákonnosť pre vyvolených neplatí. Je všeobecným tajomstvom, že chce založiť celoslovenskú stranu a šušká sa , že v nej bude aj prezident až skončí úrad. Richard je výborným rétorom, ovláda presviedčanie nerozhodných voličov. V tomto umení v ničom nezaostáva za Ficom. Vie obratne sľubovať a deliť benefity, za čo dostáva poslancov mesta tam, kam chce. Má predpoklad byť výraznou osobnosťou aj na celoslovenskej politickej úrovni.

Kiska– tu sa budem venovať iba krátko. Pripravuje sa zmeniť prezidentský úrad za premiérsky, preto sa pošuškáva že sa terajšia opozícia s koalíciou dohodne na predčasných voľbách v roku 2018-19. Vtedy totiž bude ešte prezidentom a nestihne predvolebnú kampaň volieb do parlamentu , ktoré by v roku 2020 stihol.  Bol by to neuveriteľný paradox, ak by táto hrozba jeho víťazstva zjednotila súčasnú politickú scénu a tá by ho vymanévrovala predčasnými voľbami.

SMER-SD.: podľa mojej prognózy skončí niekde v rozmedzí rokov 2018-2024.. má jedinú možnosť záchrany, tou je zbavenie sa čím skôr tvárí spojených s podozreniami veľkej korupcie a nezákonností. V poslednej dobe sme svedkami, že pre zaneprázdnenosť predsedníctvom EU hlavnými tvárami Smeru,  sa neustále viac presadzujú pred kamerami nové tváre .. Ak títo presvedčia verejnosť, že nie sú spojení s predošlou garnitúrou , je možná obroda tejto strany. Osobne si myslím, že egá súčasných vodcov tomuto zabránia , rovnako to bolo v HZDS aj SDKU a preto zanikli.

Matovič nemá koaličný potenciál pre vedenie štátu, je dobrý len pre opozičné lavice. Kollárova rodina a SIEŤ bude  jedno obdobná  strana, rovnako ako bola ANO či ZRS.

Takže čo bude po strate vodcovstva strany Smer? Niet veľa pozitívnych alternatív, Som presvedčený , ž eponuka politických strán sa zúži nebude ich viac ako 12. SNS bude stúpať, rovnako ako Kotleba. Most bude stabilný a nikdy nepresiahne 12% , bude môcť byť v každej vláde. Ak sa Sulík oprostí od zradcovskej rétoriky, môže spolu so SNS a MOSTOM byť základom posmeráckej vlády. Ak presiahne KDH 5% , tak bude štvrtým do partie, hoci je najväčším protikladom liberálnemu SaS. Nová Rybníčkova strana môže byť zaujímavou alternatívou pre každého. Mať viac ako štyri strany v koalícii je smrteľným nebezpečenstvom hroziacim nestabilitou. Kôli moci sa spojí aj čert s diablom či anjelom, kradnúť sa neprestane a Matovičova úloha zabrániť tomu zostane navždy nesplnená. na jedného ukáže a zbytok schválne neuvidí..

Dukla Trenčín zasa sklamala, zostala pred bránami play off na 9 mieste.

18.03.2024

Srdce trenčianskeho hokejového fanúšika zasa krváca, oko plače. Ako sa stalo už zvykom, Dukla sa nedostala opäť do play off, teda medzi posledných osem. Lepšia Nitra nás vyradila a ukončila nám sezónu, v ktorej sme sa dlhodobo potácali medzi 8 až 10 miestom. Moje fanúšikovské hodnotenie pri pohľade z bufetu je subjektívne, nenárokuje si na absolútnu pravdu, ani [...]

Takto píšu ruské médiá o Putinovom vyhlásení o technickej pripravenosti na jadrovú vojnu.

15.03.2024

Dovolím si tu skopírovať jeden ruský článok bez môjho komentára, aby sme videli ako sa to snažia vnímať ruskí novinári a ako sa to snažia vysvetliť svojim čitateľom. Sami posúďte kde končí technická pragmatičnosť a kde začína propaganda. Je vonku len pár desiatok minút, vyšiel dnes 15.3. 2024 9:24 moskovského času…. Zdroj topcor ru 15.3.2024 9:24 Prst na [...]

Umelá inteligencia MAVEN vstúpila priamo na bojisko Ukrajiny, bude to skokový prielom v rýchlosti vedenia boja?

14.03.2024

Bojisko v minulosti, ešte na začiatku 21. storočia pred prvým nasadením letectva, delostrelectva, či pozemných síl, bolo preskúmané spravodajskou službou. Prieskumné lietadlá a satelity zhromaždili obrazový či elektronický materiál, nad ktorý zasadli skupiny ľudí a dali sa do práce. Identifikovali rozmiestnenie síl protivníka, početnosť ich výzbroje a logistické [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 542
Celková čítanosť: 3105853x
Priemerná čítanosť článkov: 5730x

Autor blogu

Kategórie

Archív