Založ si blog

Hybridná vojna je realitou, nielen na Ukrajine!

NATO , USA a vyspelá Európa svorne konštatuje, že Rusi vedú už viac ako rok „Hybridnú vojnu“ na Ukrajine. Čo to je „Hybridná vojna“? Hybridná vojna je vo  vojenskej stratégii zmes konvenčnej vojny, nekonvenčnej  a kybernetickej vojny. Hybridné hrozby môžu predstavovať kombináciu pravidelných, nepravidelných,teroristických a kriminálnych  skupín, ktoré sú decentralizované ale vzájomne združené a smerujúce k jednotnému vojenskému cieľu. Pre hybridné vojenské konflikty, je charakteristické zotretie rozdielu medzi mierom a vojnou. Ozbrojený konflikt tohto typu sa môže začať bez oficiálneho vyhlásenia vojny a neprebieha podľa typických zvyklostí, aké sú známe z dejín. Môže rýchlo destabilizovať aj prosperujúci štát a jeho obyvateľstvo uvrhnúť na pokraj humanitárnej krízy alebo občianskej vojny. Stratégia hybridnej vojny predstavuje veľmi silný a komplexný spôsob vedenia ozbrojeného konfliktu. Kombináciou pohyblivej vojny s diverznými akciami sa agresor snaží vyhnúť svojej jasnej identifikácii a následnej odplate. Bojové operácie majú zvyčajne flexibilný a komplexný priebeh a vyžadujú vysoko adaptabilnú a pružnú reakciu. Ozbrojený boj veľkých vojenských zoskupení ustupuje do pozadia pred operáciami malých jednotiek, ktoré môžu vďaka sofistikovaným informačným systémom viesť boj bez významných operačných prestávok. Využíva sa asymetrická stratégia ktorá  dovoľuje úspešne využívať v boji slabšie miesta aj silnejšieho protivníka. Významným novým trendom je využitie zbraní, ktoré môžu pôsobiť v hlbokom tyle nepriateľa a robotických zbraní, napr. bezpilotných lietadiel. Psychologická, informačná, alebo elektronická vedená paralelne môže mať obrovský efekt a často môže presiahnuť akékoľvek výsledky ozbrojených operácií. Nezriedka môžu byť ozbrojené sily zasadené do konfliktu kamuflované pod mandátom mierových síl, ktoré majú v oblasti upokojiť situáciu, pričom môžu v skutočnosti predstavovať okupačné sily. Ak si prečítame túto obsiahlejšiu definíciu, tak zistíme, že západné médiá majú pravdu. Na Ukrajine prebieha „Hybridná vojna“.

Presne rovnaká definícia ma napadla pri sledovaní „rozpadu Juhoslávie“. Podľa definície „ „Hybridnej vojny“ sme videli napokon jej rozpad a milióny utečencov. Pokračovanie takýchto konfliktov bolo Kosovo, a celá Arabská jar. Presne podľa hore uvedenej definície. Líbya bola  príkladom vedenia „Hybridnej vojny“ so všetkými jej znakmi. Najžiarivejším príkladom vedenia „Hybridnej vojny“ je SÝRIA a to  z oboch strán. Z jednej je napadnutá Sýria medzinárodným spoločenstvom, ktoré bojuje proti prezidentovi krajiny, na druhej strane zodpovedá vedeniu „Hybridnej vojny“ pomoc Rusov práve prezidentovi.

Kto je však účastníkom „hybridnej vojny „ na Ukrajine? Sú to len Rusi?

Ak Pentagon a NATO označujú ruské aktivity na Ukrajine ako vedenie „Hybridnej vojny“, rovnako dobre môžeme týmto spôsobom označiť aj aktivity USA a ich spojencov v tej istej Ukrajine ( nepravidelné ozbrojené jednotky sú aj na strane Kyjeva, rovnako ako silná mediálna propagačná činnosť a technologická podpora všetkými dostupnými prostriedkami v prospech Kyjeva.) Blokády  východnej Ukrajiny a zničenie najprosperujúcejšej oblasti vlastného štátu nie sú ničím iným.  Sýria , Líbya či Donbas sa z prosperujúcej časti sveta razom stali „ekonomickými „mrzáčikmi“ s miliónmi utečencov.

A napokon sa pozrime na Európu ako celok. Tiež sme   príkladom nástupu „Hybridnej vojny“ zasahujúcej naše spoločné územie. Sme natoľko zaslepení tým čo sa deje naokolo nás, že sme ani nespozorovali, ako sa k nám prenášajú všetky znaky začiatku vedenia „Hybridnej vojny“ proti nášmu SPOLOČENSTVU. Jediná zvláštnosť oproti iným mnou spomenutým konfliktom je fakt, že dovoľujeme útočníkom viesť operácie s našim súhlasom a za našej vlastnej podpory proti nám samým. Je to veľký úspech tých, čo túto PROTI EURÓPSKU operáciu vymysleli. Prečítajte si tú definíciu a sledujte čo sa deje na území Európy. Zatiaľ chýbajú len tie ozbrojené konflikty, všetko ostatné sa ž spustilo a je v plnom prúde realizované. Európa sa razom ocitá v centre diania ako BOJISKO  Hybridnej vojny dvoch najväčších veľmocí, z ktorých každá vo svoj prospech využíva naše teritórium, aby sa bojisko j „Hybridnej vojny“ neprenieslo na ich územie. Všetko, vrátane začatého sťahovania národov zapadá do moderného spôsobu vedenia bojovej činnosti.

Zdroje definície: AITORO, Jill R.. Defense lacks doctrine to guide it through cyberwarfare [online]. nextgov.com, 13.09.2010, [cit. 2015-02-28]. (po anglicky)

McCulloh, T., Johnson, R., 2013, Hybrid Warfare. JSOU Report 13-4, August 2013, 137 s.

Hoffman, F. G., 2007, Conflict in the 21st Century. The rise of hybrid wars. Potomac Institute for Policy Studies, Arlington, Virginia, 72 s.

Bačišin, V., 2015,Hybridná vojna a jej hodnotenie, Obrana, 1, s. 4-5 Wikipedia a vlastný text.

 

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3137723x
Priemerná čítanosť článkov: 5726x

Autor blogu

Kategórie

Archív