Založ si blog

Koľko musíš zarábať mesačne, aby si dostal z druhého piliera napríklad 150 Euro?

pilierVšetci sa neustále tvária, že je to ťažké vypočítať a nechcú túto hranicu zverejniť. Tak sa o to pokúsim sedliackym rozumom, dopracujem sa k sume , ktorá bude orientačná, ale veľmi  blížiaca sa  realite.

Musíme prijať určité predpokladané zjednodušujúce kritériá a ohraničenia.  Vieme, že priemerný vek dožitia u mužov je na Slovensku asi 71 rokov, u žien 79 rokov. V Švajčiarsku sa muži dožívajú v priemere 79 rokov a ženy 85 rokov. Predstavím si, že sa budeme mať stále lepšie a aj u nás sa v priemere dožijeme všetci 80 rokov. Nepočítal som žiaden zisk DSS v prospech sporiteľov( doteraz žiaden za 10 rokov nevytvorili), lebo nepočítam ani predpokladanú infláciu, ktoré ten zisk počas 40 rokov určite zožerie. Na hrubú predstavu si myslím že je tento orientačný výpočet dostačujúci.

Takže ak sa ide do dôchodku v 62 roku života a začneme byť produktívny asi po 22 roku života ( niektorí skôr iný neskôr.. priemer dávam po dosiahnutí titulu Bc, aj kôli výške platu, ktorá nám vyjde)tak nám vychádza na prácu priemerne 40 rokov života.  Dôchodok  budeme užívať v priemere 80-62= 18 rokov, čo predstavuje 216 mesačných penzií. Ak chcem z druhého piliera solídnych 150 Euro mesačne, to znamená, že tam musím navkladať počas pracovného procesu 32400 Euro +3% správcovi= 33 372 Eur…  Predpokladáme, že  odvod do druhého piliera 4% hrubej mzdy sa nebude už meniť.  Takže budeme musieť mať priemerný zárobok za 20 rokov( 480 mesiacov) 842 400 Euro, čo predstavuje 1755, Eur hrubej mzdy mesačne!

Ak chceme mať mesačnú penziu polovičku z druhého, teda 75 Eur, vyjde nám aj potrebný priemerný mesačný plat polovičný, teda 877,50 Eura v hrubom.

Tak už vieme, prečo takýto výpočet tajil súdruh Kaník? Lebo jeho zákon bol holým nezmyslom od samého začiatku. Do priebežného systému MUSÍME na terajších dôchodcov dávať predsa všetci rovnako , inak nemá solidárny princíp žiadne opodstatnenie. Bolo nezmyslom rozdeliť ľudí na solidárnych a „chamtivých sebe“ teda tých čo dávali na terajších dôchodcov POLOVIČKU .  Absolútny nezmysel. Ja viem on nastavil 9% a tým by tie platy boli polovičné, ale dobre vedel, že priebežný pilier z polovičných príjmov neprežije.. nikde v Európe nie je odvod do druhého 9%. S tými 4% sme v priemere EU. Druhé piliere skrachovali už v niekoľkých štátoch, lebo boli vhodné akurát pre tie DSS a nie pre sporiteľov.

Záver? Ak zarábate mesačne nad 1800 euro v hrubom, tak si nasporíte sumu, ktorá Vám zabezpečí asi 150 eur mesačne z druhého piliera.  Na hrubú predstavu si myslím že je tento orientačný výpočet dostačujúci.

Môj návrh?  ZRUŠIŤ DRUHÝ pilier! Nik si neukladal nič NAVIAC oproti tým, čo dávali všetko do prvého, takže NEMAJÚ nič svoje naviac našetrené.  Do prvého piliera, priebežného solidárneho na terajších dôchodcov MUSÍME prispievať všetci rovnakým dielom, napríklad 14% namiesto 19% ! Milionári nepotrebujú žiaden pilier, lebo budú na dôchodku krátko.. všetci podnikajú až skoro do smrti. Druhý pilier nie je ani pre robotníkov a učiteľov, lebo NIKDY nebudú mať plat, ktorý im zabezpečí jeho opodstatnenie. A Stredná vrstva, ktorá má v produktívnom veku prebytok?  Nech si dáva do TRETIEHO –  dobrovoľného, teda ozaj svojho účtu- piliera, ktorý dávno existuje. To by som obmedzil napríklad na max 20% a nechal odrátať z daňového základu, aby to bolo motivačné. Prečo obmedzil? No aby tam nevkladali podvodníci všetko a obratom ruky by si to nevybrali a tak sa nevyhli daňovej povinnosti zo zisku.   Výber by mohol byť z tretieho až po napríklad 55 roku života…. dedenie aj celého zbytku zaručené, výber v jednej dávke zaručený.  Myslím že takto nastavený systém by mohol zabezpečiť základné dôchodky v minimálnej hodnote pre všetkých a pre strednú vrstvu by zabezpečil svoje prilepšenie.

A môžeme sa vyjadriť… ďakujem vopred za kladné aj záporné reakcie.

Kto vyhrá boj o palác? Je dôležité kto to bude?

25.03.2024

Prvého kola volieb prezidenta a zúčastnilo 2 254 000 51,9% z 4 333 000 (možní voliči: mužov 2mil 88 tisíc a 2mil 245 tisíc žien) V druhom kole môže naviac voliť asi 2 200 prvovoličov, ktorí dosiahnu 18 rokov práve v tých dvoch týždňoch medzi kolami. Účasť v prvom kole bola asi 51% , voliť nešlo asi 2 milióny 80 tisíc voličov. Výsledok na prvých dvoch miestach je [...]

Dukla Trenčín zasa sklamala, zostala pred bránami play off na 9 mieste.

18.03.2024

Srdce trenčianskeho hokejového fanúšika zasa krváca, oko plače. Ako sa stalo už zvykom, Dukla sa nedostala opäť do play off, teda medzi posledných osem. Lepšia Nitra nás vyradila a ukončila nám sezónu, v ktorej sme sa dlhodobo potácali medzi 8 až 10 miestom. Moje fanúšikovské hodnotenie pri pohľade z bufetu je subjektívne, nenárokuje si na absolútnu pravdu, ani [...]

Takto píšu ruské médiá o Putinovom vyhlásení o technickej pripravenosti na jadrovú vojnu.

15.03.2024

Dovolím si tu skopírovať jeden ruský článok bez môjho komentára, aby sme videli ako sa to snažia vnímať ruskí novinári a ako sa to snažia vysvetliť svojim čitateľom. Sami posúďte kde končí technická pragmatičnosť a kde začína propaganda. Je vonku len pár desiatok minút, vyšiel dnes 15.3. 2024 9:24 moskovského času…. Zdroj topcor ru 15.3.2024 9:24 Prst na [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 543
Celková čítanosť: 3112694x
Priemerná čítanosť článkov: 5732x

Autor blogu

Kategórie

Archív