Založ si blog

Prehľad vojnových konfliktov za účasti USA po roku 1945. Ide o demokraciu či niečo iné?

Svet si vydýchol v roku 1945 po dlhotrvajúcej ničivej svetovej vojne. Jej koniec však predznamenal nové delenie svetskej moci a zasial zárodky regionálnych vojen a vojničiek. V krátkosti zhrniem tie, v ktorých ako šíriteľ demokracie a ochranca mieru na jednej strane sporu vystupovali USA.

1948– Po vyhlásení samostatnosti štátu IZRAEL vznikla okamžite vojna. Všetci jeho arabskí susedia napadli jeho územie s cieľom okamžitého zničenia nového štátu. Na pomoc mu prišli hlavne ČSR, USA a veľká Británia. Bolo to posledný krát, čo Izrael potreboval zahraničnú pomoc v tak masovom rozsahu.

1950-53 Kórejská vojna. Severná Kórea začala boj proti južnému susedovi, na jeho strane boli vojská OSN zložené hlavne z síl USA a Veľkej Británie. Kórea je dodnes rozdelená 38 rovnobežkou.

1961– Kuba. Zátoka svíň bola dejiskom vylodenia kubánskych protikastrovských síl vycvičených a podporovaných USA.

1964-1975 Vietnamská vojna.Bola pokračovaním Indočínskej vojny(1946-1954), ktorú viedla komunistická liga za oslobodenie Vietnamu proti Francúzom, ktorí mali Indočínu ako kolóniu. USA pomáhali v konflikte južnej časti proti severnej, konflikt zasiahol aj Laos a Kambodžu. Vietnam bol zjednotený a stal sa celý socialistický. Po rozpade svetového socialistického tábora sa Vietnam dal cestou ranného kapitalizmu zmiešaným s prvkami socializmu.

1983- Grenada- 800 amerických študentov sa mohlo stať rukojemníkmi, USA poslali vojsko, aby ich zachránilo. Popri tom pomohlo k moci režimu blízkemu ich mentalite a bol pokoj. Kuba už nemala spojenca.

1990-91 Vojna v Perzskom zálive. USA ubezpečili Irak , že sa nebudú miešať do konfliktu kradnutia ropy z ich územia Kuvajtom. Irak napadol Kuvajt 2.8.1990, ktorému prišli vzápätí USA na pomoc operáciou „Púštna búrka“.  Konflikt skončil pred bránami Bagdadu ponechaním Husajna pri moci na horšie časy. Celkom sa proti Iraku konfliktu zúčastnilo 34 národov vrátane česko-slovenska.

1999– bombardovanie Juhoslávie, pomoc  albánskym separatistom pri získaní nezávislosti Kosova. To vyhlásilo nezávislosť v roku 2008. Slovensko ju dodnes neuznalo

2001- napadnutie USA, zhodenie dvojičiek. Zmena politického kurzu, začiatok boja proti svetovému terorizmu. Výsledok?

2001- 7.10. začala odveta za dvojičky operáciou Trvalá sloboda. „oslobodzovaný“ bol Afganistan, kde sa hľadal saudský arab Bin Ládin. USA sa nepoučili z vojny Rusov proti tejto krajine z obdobia 1979-89

Hoci 90% teroristov zúčastnených na napadnutí WTC boli Saudi, tak tento štát nikdy nikto z terorizmu neobvinil a nenapadol.  Taliban nie je dodnes eliminovaný, v krajine nie je ani lepšie ani slobodnejšie.

2003– 20.3. opakované oslobodenie Iraku, skončilo jeho porážkou a popravením vodcu Sadáma Husaina.  Dodnes nie je v krajine slobodnejšie ani lepšie ako za Sadáma.

2011– Arabská jar. Za vojenskej účasti USA boli zvrhnuté režimy v Líbyi, za ich politickej podpory sa rozhoreli povstania režimy v Tunise, Alžírsku, Jemene, Bahrajne, 2013- Egypt už zhodil svojho „jarného osloboditeľa“ a je znova na pokraji občianskej vojny.

 

Jediný štát ktorý doteraz odolával bola Sýria. No myslím si, že ona je len kľúčovou dierkou, k otvorenému konfliktu s Iránom ( len zbombardovanie presne stanovených cieľov). Ten totiž v prípade vojenského napadnutia Sýrie bude jej jediný vojenský spojenec.Rusi zaujmú len „deklaratívny charakter“ Snaha Izraela o zrušenie nukleárneho( údajne vojenského) programu v tomto štáte bude môcť byť vyriešená spoločne s bombardovaním územia Sýrie.

Ak sa pozrieme na uvedený prehľad, tak mi vychádza jediné. Vôbec nejde o demokraciu vo svete, ale iba o obnovu zastaraných zbrojných systémov, vyprázdnenie skladov namiesto ničením munície a jej delaboráciou , ktorá stojí peniaze, obyčajným použitím v regionálnom konflikte. Nasleduje vývoj a výroba nových systémov, ktoré treba vyskúšať v praxi. A kolieska šírenia demokracie sa budú točiť ďalej, máme v zásobe Severnú Kóreu.

 Požijeme – uvidíme…. ja len toľko

 

 

 

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3136320x
Priemerná čítanosť článkov: 5723x

Autor blogu

Kategórie

Archív