Založ si blog

Kto môže za naše zlyhania a zlá? Je to Satan?

Satan neexistuje! K tomuto odvážnemu tvrdeniu som dospel po nekonečných diskusiách s jednou skupinou ľudí, ktorých cieľom je čakanie na súdny deň( armagedon) a boj proti satanovi, na ktorého váľajú všetko zlo sveta. Môj záver sa nebude páčiť ani kresťanom.. lebo popiera aj ich  presvedčenie o pôvode zla.

Diskusie ma prinútili pozrieť si základ  Tanachu-  teda Tóru.. inak zvanú PENTATEUCH.. teda všetkých päť kníh Mojžišových.  Lebo toto považujem za najstarší opis vecí, ktoré vo svete priviedli židov k viere v jedného boha. Tento text prevzali aj kresťania a je základom ich učenia.

Všetci veriaci vedia, že popisuje svet od jeho stvorenia, rozmnoženie ľudstva, cez božie tresty za hriechy, vyvedenie Izraelitov z egyptského zajatia až po ich príchod do zasľúbenej zeme.

K čomu som dospel? MOJŽIŠ(asi  1274?-1154?-1114? BC) vo svojom obsiahlom diele ANI JEDINÝ KRÁT nespomenul SATANA alebo DIABLA. Ani raz nenapísal, že za zlo, ktoré páchali ľudia môže niekto iný okrem samotného  ĽUDSTVA.

Som presvedčený, že ak by satan existoval, tak by nám to Mojžiš povedal. Nespomína ho pri stvorení sveta so všetkým živým a neživým.. pri prvom dedičnom hriechu, pri zabití Ábela, ani pri potrestaní sveta veľkou potopou, kedy zachránil len NOEMA( NOAHA..) a jeho rodinu.  Dokonca sa nik nevyhovára na satana ani pri potrestaní Sodomy a Gomory pri ich zničení.  Nikde v celých PIATICH KNIHÁCH MOJŽIŠOVÝCH  nenájdete zmienku o tom, že za zlo na zemi môže niekto iný okrem ČLOVEKA. Opisuje veľmi dlhé obdobie dejín ľudstva a svojich kmeňov, kde niet iného vinníka za zlo ako je ľudstvo samo. A ak Mojžiš v celom svojom diele NEPOZNÁ SATANA, tak to beriem ako fakt.

Niekto( čitateľ- teolog? Dvojjediný??) mi písal, že v knihe JOB je už satan.. ANO JE ale tú s určitosťou nenapísal Mojžiš..  jej autorstvo je pripisované Šalamúnovi, ktorý žil omnoho neskôr(970-931 BC). Vtedy sa už ľudstvo nechcelo zodpovedať za svoje slabosti a tak si našlo vinníka, čo za všetko zlé môže.. a bol tu satan- diabol…

Takže mám dobrú správu.. ak neexistuje diabol.. satan… tak si  za všetko zlo môžeme SAMI.. a teda môžeme proti nemu aj ľahšie bojovať. Stačí si to uvedomiť a správať sa tak, aby sme neplodili svojimi skutkami ZLO..

Je ešte možnosť, že satan prišiel medzi ľudstvo až po Mojžišovi… ale to sa mi zdá ešte menej pravdepodobné, ako to, že o ňom jednoducho Mojžiš nevedel….

P.S.: spomínam na všetkých známych aj neznámych, ktorí zomreli.. lebo dnes je ten deň…

 

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3139929x
Priemerná čítanosť článkov: 5730x

Autor blogu

Kategórie

Archív