Založ si blog

Mimo bojiska sa dejú významné veci. Prenesie sa teritoriálna vojna do nukleárnej či kozmickej roviny?

V nočnej debate prezidentských kandidátov Donald Trump zopakoval, že v prípade svojho volebného víťazstva ukončí konflikt na Ukrajine ešte skôr, ako nastúpi do úradu.

Napriek tomu posledný mesiac Zelenskij tlačí na spojencov, aby mu povolili použiť ich rakety na ciele hlboko v ruskom území, čo môže mať nedozierne následky pre celé ľudstvo. Bojí sa návratu Trumpa a stratu podpory USA? Po nej by totiž zmizla podpora aj z EU, lebo my len slepo opakujeme kroky USA. Potrebuje svetový vojensko-priemyselný komplex eskalovať regionálny konflikt na novú úroveň?

„Poradca premiéra Indie Ajit Doval pre národnú bezpečnosť navštívil v týchto dňoch Moskvu. V Rusku bude diskutovať o „mierovom úsilí na Ukrajine“.

Podľa zdrojov indickej strany poradca indického premiéra pricestoval do Moskvy od 10. do 11. septembra, aby sa zúčastnil na stretnutí predstaviteľov krajín BRICS zodpovedných za bezpečnostné otázky. Stretne sa s ruským diktátorom Vladimírom Putinom a bude diskutovať o mierovom úsilí o vyriešenie vojny Ruska proti Ukrajine.

Doval tiež uskutoční bilaterálne stretnutia s ruskými a čínskymi partnermi s možnosťou pokračovať v diskusiách z júlového summitu v Moskve.

Pripomeňme si, že BRICS je skupina 10 krajín, do ktorej patrí Brazília, Rusko, India, Čína, Južná Afrika, Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Irán, Egypt a Etiópia. Pripomeňme, že v júli indický premiér Narendra Modi navštívil Rusko, kde sa stretol s diktátorom Vladimírom Putinom. Jeho návšteva a objatie s Putinom vyvolalo rozruch v západných médiách a nespokojnosť s ukrajinskými úradmi.

V predvečer Dňa nezávislosti Ukrajiny, 23. augusta, Narendra Modi pricestoval do Kyjeva. Stretol sa s ukrajinským prezidentom Vladimirom Zelenskim. Na Ukrajine urobil niekoľko vyhlásení, najmä, že India je pripravená prispieť k mierovému urovnaniu vojny.“ ( ukrajinský zdroj ria-m.tv)

Obozrevatel.com – Dnes 11.9.2024 „Narendra Modi, ktorý navštívil Moskvu a Kyjev v auguste, vyzerá ako človek schopný porozprávať sa s oboma lídrami bojujúcich krajín a zároveň jeho kontakty nespôsobujú také silné emotívne ohlasy ako cesta po rovnakej trase maďarskej vlády. Minister Viktor Orbán. Modi si aspoň predstavuje, že Putin aj Zelenskij premýšľajú o možnosti ukončenia vojny a začatí mierových rokovaní, alebo o nedostatku takejto túžby.“

USA a Británia budú rokovať na najvyššej úrovni o použití hĺbkových úderov na územie Ruska raketami Scalpel. Briti to Ukrajine síce povolili, no k úderom potrebujú aj súhlas USA , lebo od nich v prípade použitia rakiet berú prieskumné a navigačné služby pre svoje rakety. Inak by boli ľahkým cieľom ruskej PVO.

Po Turecku, Číne a Maďarsku je India ďalším štátom, ktorý sa verejne ponúkol, že sprostredkuje mierové rokovania priamo medzi dvoma bojujúcimi stranami. Zelenského návrh aby sa Rusko zúčastnilo ďalšieho kola mierovej konferencie vo Švajčiarsku , kde by bolo osamotené proti desiatkam štátov je nezmyslom, ktorý nemôže brať nik vážne. Ak by Rusko pozvali už na prvé kolo konferencie, bolo by to niečo úplne iné. Vtedy to Zelenskij neurobil v nádeji, že dosiahne na bojisku väčšie úspechy ako fakticky dosiahol, myslel si že Rusko donúti k rokovaniam. Teraz zasa Rusi po začatí Kurskej operácie prehlásili, že oni boli pripravení neustále rokovať o mieri a Ukrajina to napadnutím ich územia zmarila. Putin ako prvú reakciu na Kurskú operáciu uviedol, NIET O ČOM ROKOVAŤ… V posledných dňoch Šojgu zmiernil toto vyhlásenie časovým upresnením, že rokovania o miery nie sú možné do doby, pokiaľ nebudú ukrajinské vojská vytlačené z ruského územia. Pri septembrovej snahe Ukrajiny získať povolenie zasahovať územie protivníka do strategickej hĺbky je zrejmé, že ani Ukrajina nie je pripravená v tejto dobe na mierové rokovania.

V súvislosti s tým je veľká pravdepodobnosť, že Rusko bude informovať svojich partnerov v BRICS,, hlavne Indiu a Čínu o pripravovanom asymetrickom riešení v prípade použitia západných rakiet do hĺbky jeho územia. Dve veľmi nebezpečné riešenia, ktoré môžu priviesť svet na pokraj tretej svetovej vojny majú Rusi k dispozícii, bez toho aby zasiahli štáty NATO.

Prvé je použitie jadrových granátov 152mm delostrelectvom alebo takticko-operačných rakiet s malými jadrovými hlavicami na ciele v Ukrajine, pravdepodobne v jej centrálnej a západnej časti. Ukazuje sa, že NATO by takú možnosť absorbovalo, lebo Ukrajinu považuje za bojisko slúžiace na oslabenie Ruska a nie za časť územia, ktoré má chrániť.

Druhá možnosť je ešte nebezpečnejšia, útok na satelitný systém protivníka, ktorý by vyradil ale aj čínske a idnické satelity na obežnej dráhe. Tým by sa bojisko zmenilo do podoby druhej svetovej vojny a technologická prevaha západu by bola vymazaná. Ak nepovažovalo NATO útok na NEMECKÝ majetok v podobe Nord Stream II za napadnutie člena NATO, tak by malo považovať aj napadnutie satelitov členských štátov rovnako. Neverím tomu a preto sa domnievam, že povolenie použiť rakety s krátkym a stredným doletom na napadnutie cieľov v hĺbke ruského územia, bude spúšťačom asymetrickej odvety Rusov, ktorá zasa vyprovokuje NATO k plnohodnotnej akcii. Posúvanie červených čiar bez akceptácie názoru jednej z veľkých krajín sveta s jadrovým arzenálom má tiež niekde svoje hranice. Neustále skúšame hľadať kde presne tá hranica je, čo považujem za veľmi nebezpečné. Preto by som veľmi privítal konečne začatie akýchkoľvek mierových rozhovorov medzi bojujúcimi stranami, nech ich sprostredkuje ktokoľvek a kdekoľvek.

JE TOTIŽ ZA SEKUNDU 12, možno už aj tesne po….

P.S.: prielom v Kurskej oblasti bol zastavený, vojenské sily Ukrajiny – VSU nedosiahli ani jediný zo svojich cieľov, len stratili veľké množstvo vojakov a západnej techniky , ktorá im chýba pri Pokrovsku. Rusi stoja na obrannej línii 8km pred Pokrovskom,, obsadili všetky ostrovy v Depre pred Chersonom, postupujú pravidelne skoro na celej línii frontu. Bielorusko viaže na svojej hranici nemalé sily VSU, ktoré nemôžu byť použité na východe. Výhodnejšie podmienky pre mierovú zmluvu ako boli v marci a apríly 2022 už nikdy nebudú, každým dňom sa len a len z pohľadu Ukrajiny zhoršujú. Predstavy o vyhnaní protivníka zo svojho územia v konvenčnom konflikte ktoré vnukol Zelenskému britský kolega sa nenaplnili a jeho sľuby zlyhali. Je čas sa vrátiť do reality a zastaviť zabíjanie … Propaganda tomu nepomôže…

Týmto blogom netvrdím, že sa tak stane, len upozorňujem na dve asymetrické odpovede Ruska, ktoré by mohlo použiť, aby konečne ukázalo, že v tom konflikte nemieni ustúpiť. Rus stavil všetko na jedinú kartu a nemá už kam ustúpiť. Aký by to bol svet bez Ruska? Spýtal sa Putin pred začiatkom otvorenej invázie.. Pre tých, čo si myslia že fandím rusom… nie.. ja fandím mieru pred smrťou..

Druhý pokus o atentát na Trumpa! Prívrženec Ukrajiny sa ho pokúsil zastreliť pri hraní golfu.

16.09.2024

Krátko po nezmenení politiky USA k použitiu rakiet s dlhším doletom na územie Ruska a vyhlásení budúceho možného viceprezidenta Donalda TrumpaJ.D. Vancea ktorý tlmočil Trumpovu predstavu o ukončení vojnového konfliktu Rusko-Ukrajina slovami, „Demilitarizovaná zóna( utvorená územím obsadenom Rusmi za terajšou frontovou líniou) z ukrajinskej straty by podľa súčasného [...]

Hromadné podanie demisie nie je obvyklé, jedna je písaná ceruzkou.

04.09.2024

Demisie na rôznych úrovniach sú normálnym javom. Niekto prekročí líniu slušnosti, novinári to vyštuchajú a tak buď ho parlament odvolá, alebo sám podá demisiu. Avšak MASOVÁ DEMISIA, teda odstúpenie z dobrovoľných pohnútok nečakajúc na odvolanie?? Veľké zemetrasenie v Kyjeve nehovorí o tom, že sa na fronte alebo v ekonomike darí. Dokonca mal padnúť aj minister [...]

Vychovávajú Briti nástupcu za Zelenského?

04.09.2024

Ešte pár mesiacov bude pokračovať vojnový konflikt v Európe, no svetové okolnosti ho ukončia. Potom nastane doba, keď budú musieť byť prezidentské voľby, ktoré protiústavne neboli v máji 2024. Obháji Zelenskyj mandát, alebo bude nahradený? Dovolím si napísať výhradne súkromnú úvahu, ktorá ma napadla sledovaním vzťahov a dejov prebiehajúcich na východ od našej [...]

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Streľba v centre Moskvy: Hlásia mŕtvych. Krvavú prestrelku rozpútal mocenský boj miliardárov

18.09.2024 22:28

Podnikatelia v boji o majetok rozpútali prestrelku blízko Kremľa.

covid

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

18.09.2024 22:10

Dostal označenie XEC a sa môže stať dominantným v priebehu niekoľkých týždňov.

Hacker

FBI rozložila ďalšiu veľkú čínsku hackerskú skupinu. Zameriavala sa na západné krajiny

18.09.2024 21:05

Rovnako ako iná rozložená čínska hackerská skupina Volt Typhoon sa aj Flax Typhoon zameriavala na kritickú infraštruktúru v západných krajinách.

Valerie Hayerová, europarlament, europoslankyňa, Obnovme Európu

Tvrdé slová v europarlamente: Odvolanie Šimečku rozprúdilo debaty, Metsolová chce reagovať

18.09.2024 20:45

Režim Roberta Fica opäť raz podkopal demokratické piliere Slovenskej republiky, vyhlásila francúzska europoslankyňa.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 568
Celková čítanosť: 3265744x
Priemerná čítanosť článkov: 5750x

Autor blogu

Kategórie

Archív