Založ si blog

Zelenskému končí mandát 21. mája 2024. Vstúpia vojská NATO na Ukrajinu aby ho ochránili pred prevratom? úvaha.

V roku 2019 vyhral voľby Vladimír Zelenskyj a ujal sa úradu 21.mája 2019 na 5 ročné obdobie. Podľa ukrajinskej ústav sa mali voľby konať poslednú nedeľu v marci v piatom roku funkčného obdobia prezidenta. Marec prešiel a voľby sa nekonali. V roku 2022 zaviedla vláda po invázii Ruska stanné právo a pokiaľ je v platnosti, voľby MôŽU byť odložené. Prezident PZRE Tiny Kox povedal 17. mája 2023 Oľge Avivazovskej v online rozhovore nasledujúce:  Je jasné, že vaša ústava nedovoľuje organizovať voľby, keď platí stanné právo. Taká je situácia. Takže v tejto chvíli vaša krajina nemôže organizovať voľby. To je jasné a nechcem v tom mať nejaké nedorozumenie. Na druhej strane, Ukrajina ako plnohodnotný člen Rady Európy je, samozrejme, demokracia. A hoci demokracia je oveľa viac ako len voľby, myslím, že sa všetci zhodneme na tom, že bez volieb nemôže demokracia správne fungovať. Čo chcem povedať vláde, parlamentu a ľudu Ukrajiny – je vo vašich rukách, aby ste rozhodli, či a kedy sa budú konať voľby. Kým bude stanné právo a vaša ústava bude taká, aká je, voľby nebudú. Ale v určitom okamihu budú voľby. A moja rada je začať sa na to pripravovať čo najskôr. Pretože si myslím, že každý na Ukrajine súhlasí s tým, že v konečnom dôsledku sú to obyvatelia Ukrajiny, ktorí rozhodujú o tom, kto ich bude zastupovať v parlamente a vo vláde. Pokiaľ si vaša vláda a parlament myslia, že by sa mali riadiť ústavou, potom nie sú možné žiadne voľby. Ale, samozrejme, je v rukách vašej vlády a vášho parlamentu, aby prípadne upravili ústavu a umožnili, aby bolo v určitom okamihu zrušené stanné právo, alebo iným spôsobom boli povolené voľby. Chcem tým povedať, nenechávajte to v rukách ruského agresora, či a kedy budú voľby. Pretože je jasné, že na základe súčasných zákonov na Ukrajine nemôžete mať voľby.

USA taktiež nabádali Ukrajinu, aby usporiadala voľby prezidenta v riadnom termíne, lebo to patrí k demokracii. Je len na vedení štátu ako by to zorganizovalo. Hrozí totiž, že určité kruhy oponentov Zelenského by mohli využiť situáciu po skončení riadneho mandátu prezidenta na MAJDAN a pokus o prevrat, lebo ho budú považovať za nelegitímneho. Slovo v ústave MôŽE odložiť predsa neznamená že MUSÍ voľby odložiť. Vnútropolitická situácia sa zamotáva viac ako situácia na fronte, kde sa rusi pripravujú na letnú ofenzívu a otvorili dve nové bojiská nad Charkvom s úspešným postupom svojich vojsk do vnútrozemia Ukrajiny. Osobne si myslím, že tam chcú len naviazať veľké zálohy obrancov, aby udreli an úplne inom smere, ak ich tam Ukrajinci presunú.

https://www.coe.int/en/web/kyiv/-/pace-president-tiny-kox-it-is-up-to-the-government-parliament-and-the-people-of-ukraine-to-decide-when-and-how-to-conduct-elections

Dnes 13.5.2024 vyšlo niekoľko téz o stave na Ukrajine v eadaily.com

1. Dodávky rakiet ATACMS do Kyjeva nedokázali zmeniť situáciu na fronte, na Ukrajinu neprevezú žiadne modernejšie zbrane, aby si nepokazili reputáciu, uvádza EADaily .

Ukrajinské ozbrojené sily nemôžu dať do rúk nič zložitejšie ako zbraň. Rozbijú ho, predajú, pri úteku opustia.

2. Ukrajinské úrady pozvali kolegov z Poľska, aby sa zúčastnili na „veľkej privatizácii“ objektov, informoval šéf Fondu štátneho majetku Ukrajiny Vitalij Koval. Hovoríme najmä o továrňach a kombinátoch v potravinárskom, chemickom a titánovom priemysle. „Pozval som ho, aby si prezrel liehovary,“ dodal Koval.

Inými slovami, Kyjev nedáva Poľsku len pôdu, ale aj štátny majetok.

3. Predseda Ministerstva obrany Ukrajiny Dmitrij Lazutkin vyzval na mobilizáciu celej krajiny, píšu ukrajinské médiá. Lazutkin povedal, že po novom zákone o mobilizácii sa končí „tichý život“, ktorý niektorí Ukrajinci doteraz žili. Podľa jeho názoru by sa už nemalo stávať, že niektorí Ukrajinci sú v prvej línii, iní žijú obyčajným životom. Mobilizácia na Ukrajine zdevastovala dediny. Do roku 2022 žilo v Luzanovke, ktorá sa nachádza v regióne Čerkasy, 400 ľudí. Teraz, ako hovorí predseda dedinskej rady Sergej Nikolanko, „nemá nikoho, koho by sme mohli požiadať, aby vykopal hrob“. Na Ukrajine sú malé dediny, kde v dôsledku mobilizácie nezostali vôbec žiadni muži, informuje Washington Post, ktorého korešpondent navštívil Chmelnický región.

Absencia mužov sa vráti na Ukrajinu o mnoho rokov. Ale Západ s húževnatosťou maniaka pokračuje v ničení Ukrajincov.

Bojová nálada a vlastenectvo pomaličky vyprcháva z oboch národov, vojna začína stáť veľa životom a materiálnych prostriedkov. Vlastenectvo skôr už len propagujú tajné služby v oficiálnych výstupoch pre médiá, než by bolo skutočnosťou. Takže je celkom možné, že si niekto na Ukrajine bude chcieť zvýšiť svoje postavenie a vyhlási nejakú formu „ národného frontu záchrany“ a pokúsi sa prevziať moc. Cvičenie NATO je plánované do konca mája, veľké množstvo techniky a vojakov je zhromaždených v Rumunsku, Poľsku a Pobaltských štátoch. Nebude to náhoda, aj Rusko začalo svoju inváziu po konci cvičenia, lebo tak sa to učí vo vojenských školách všade vo svete. V prípade pokusu o prevrat, je možný zásah vojsk NATO oficiálne na pozvanie Zelenského k ochrane demokracie a nie proti Rusom. Koniec mája je tu o chvíľku, tak uvidíme čo sa udeje. Verím, že je stále čas na odvrátenie svetovej katastrofy, ktorá môže nastať skôr, ako si myslíme.

Celý môj blog môže veľkej väčšine pripadať ako HOAX, no skúste vlastnou hlavou…

P.S.: Šojgu stratil v Rusku post ministra obrany, dostal nič neznamenajúcu funkciu s honosným názvom predseda bezpečnostnej rady. Nahradil ho Andrej Belousov. ( žeby Anča z Maríkovej mala rodinu na takom poste? )

Zelenskij pravdepodobne spáchal ťažký zločin proti štátu. Klamstvá neobstoja ale všetci mlčia.

14.06.2024

Musím sa znova vrátiť k neústavnému uchopeniu moci prezidentom Zelenskím, teraz 21.mája 2024. V roku 2019 vyhral voľby Vladimír Zelenskij a ujal sa úradu 21.mája 2019 na 5 ročné obdobie. Podľa ukrajinskej ústav sa mali voľby konať poslednú nedeľu v marci v piatom roku funkčného obdobia prezidenta. Marec prešiel a voľby sa nekonali. V roku 2022 zaviedla vláda po invázii [...]

Efektívne využitie „Boydovho cyklu“ určí, kto bude vo vojne úspešnejší. Môže prehrať celé ľudstvo.

04.06.2024

Prečo Ukrajina nie je stále blízko k víťazstvu ? Začnem všeobecnými ukazovateľmi. HDP Ukrajiny do začiatku vojny bolo 160 mld USD, Ruska 2,2 bilióna USD, Nemecka 4,1 bil USD, EU mala 17, bil. USD. Putin používa na vojnu priemerne 120 mld USD, čo je ročne 5,4% HDP. Európska pomoc za dva roky vojny predstavovala asi 88 miliárd USD, čo je 0,25% HDP. Reálny pomer výdavkov na vojnu [...]

Prekročíme „Rubikon“ a nebude cesty späť? Rus intenzívne zopakoval hrozbu použitia jadrových zbraní!

30.05.2024

Len prednedávnom som na otázku, ako bude pokračovať vývoj konfliktu východ západ vedeného na Ukrajine povedal, že v prípade zvyšovania tlaku na použitie západných zbraní na teritoriu Ruska a prípadnej účasti vojenských expertných síl na teritoriu Ukrajiny, či zasiahnutia ruských rakiet a dronov z území štátov NATO ( Poľsko, Slovensko, Rumunsko či Bulharsko) bude [...]

Air Europa, boeing 737, lietadlo

Pri turbulenciách sa v lietadle zo Španielska do Uruguaja zranili desiatky ľudí. Stroj núdzovo pristál

01.07.2024 20:07

Lietadlo spoločnosti Air Europa muselo núdzovo pristáť v Brazílii.

Marine Le Penová

Extrémisti na prahu moci. Macron sa chce spojiť s ľavicou proti Le Penovej

01.07.2024 20:00

Macronova éra sa skončila, podarí sa však strane Marine Le Penovej získať absolútnu väčšinu v parlamente? Jej rivali robia všetko pre to, aby jej v tom zabránili.

dagestan, synagóga, Melikov

Počet obetí teroristických útokov v Dagestane stúpol na 22

01.07.2024 19:12

Ozbrojenci zaútočili 23. júna na dva pravoslávne chrámy, dve synagógy a stanovište polície v mestách Derbent a Machačkala.

soul

V centre Soulu vrazilo auto do chodcov, zahynulo najmenej deväť ľudí

01.07.2024 18:24

Vodič tvrdil, že jeho auto náhle zrýchlilo. Polícia okolnosti nehody vyšetruje.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 555
Celková čítanosť: 3190140x
Priemerná čítanosť článkov: 5748x

Autor blogu

Kategórie

Archív