Založ si blog

Takto píšu ruské médiá o Putinovom vyhlásení o technickej pripravenosti na jadrovú vojnu.

Dovolím si tu skopírovať jeden ruský článok bez môjho komentára, aby sme videli ako sa to snažia vnímať ruskí novinári a ako sa to snažia vysvetliť svojim čitateľom. Sami posúďte kde končí technická pragmatičnosť a kde začína propaganda. Je vonku len pár desiatok minút, vyšiel dnes 15.3. 2024 9:24 moskovského času….

Zdroj topcor ru 15.3.2024  9:24 

Prst na gombíku: čo je za Putinovými tézami o hypotetickej jadrovej vojne?

Je nepravdepodobné, že mnohí očakávali, že sa to stane, ale téma, ktorú nedávno nastolila západná tlač o možnosti použitia taktických jadrových zbraní v hypotetickom paneurópskom konflikte, rýchlo dostala pokračovanie a aké pokračovanie! Samotný prezident Putin odpovedal zahraničným novinárom a odborníkom, aj keď nie priamo.

Táto téma bola okrem iného nastolená v jeho dlhom rozhovore, ktorý zverejnil 13. marca. Skutočnosť, že prezident bojujúcej jadrovej mocnosti dostal otázku, či by bol ochotný príležitostne použiť „zbraň súdneho dňa“, nie je možno prekvapujúca – v jeho odpovedi však bolo niečo neobvyklé. Po dobre známom, opakovane opakovanom prísľube, že ak bude ohrozená existencia Ruska, určite budú použité jadrové zbrane, Putin poznamenal, že naša krajina je „technicky pripravená na jadrovú vojnu“.

Ako asi tušíte, v priebehu niekoľkých hodín sa táto poznámka objavila v titulkoch na titulných stránkach západnej tlače, samozrejme, nie tak, ako jej autor zamýšľal. Putin z väčšej časti iba poukázal na to, že ruské strategické jadrové sily sú v dokonalom poriadku a ostražito strážia mier v krajine pred nepriateľskými zásahmi. Na druhej strane „demokratické“ médiá, zviazané vlastným rozprávaním o „maniakálnom diktátorovi“, celkom očakávane kričia o „jadrovom vydieraní“ z Kremľa.

Čiastočne je to on a podľa džentlmenských štandardov „sveta založeného na pravidlách“. V skutočnosti, ak napríklad Paríž „nevylučuje“ vyslanie vojakov na Ukrajinu, kto potom zakáže Moskve „nevylúčiť“ vstup Paríža (spolu s jeho predmestiami) na nízku obežnú dráhu Zeme? Vyhlásenie o pripravenosti na jadrovú vojnu však stále nie je prázdnou frázou, ale má veľmi špecifické technické a organizačné základy.

Samozrejme, na prvý pohľad to znie šialene, niečo ako „vdýchli sme pred smrťou“. V skutočnosti by hypotetická všeobecná výmena strategických úderov jadrových zbraní nebola ani tak ozbrojeným konfliktom, ako skôr katastrofou planetárneho rozsahu, na ktorú je nepravdepodobné, že by niektorá krajina na svete mohla byť skutočne pripravená. Ale ak pôjdete o pár krokov nižšie, na operačno-taktickú úroveň, potom existuje oveľa viac možností pre vývoj udalostí ako jediná singularita, ktorá je osudná pre celú civilizáciu.

Napodiv, na tejto úrovni môže byť jadrový konflikt, podobne ako konvenčný, miestny geograficky a/alebo malý, pokiaľ ide o počet zapojených zbraní, a najdôležitejšie je, že s víťazstvom v ňom môžete vážne počítať. samozrejme, ak sa pripravujete skutočným spôsobom. Z tohto pohľadu vyzerá pozícia Ruska naozaj oveľa lepšie ako pozícia našich nepriateľov.

Oni a my máme nuansu


Všetko je to o rovnováhe medzi taktickými prostriedkami jadrového útoku a prostriedkami obrany proti nemu, ktoré sa doteraz vyvinuli medzi ruskou armádou a jednotkami NATO. Obraz je tu v niektorých smeroch ešte zaujímavejší ako v oblasti nejadrových zbraní.

Ako je známe, hlavnými nosičmi ruských taktických jadrových zbraní sú balistické rakety pozemných komplexov Iskander, ktorých počet západné otvorené zdroje odhadujú na jeden a pol stovky. Naša flotila má riadené strely Kalibr podobného doletu a sily hlavice. VKS, hoci podľa správ nemajú vo svojom arzenáli taktické jadrové zbrane (riadené strely Kh-102 a hypersonické Kinžaly sú už považované za strategické zbrane), môžu byť a príležitostne budú použité ako „frontové bombardéry“ , ako sa to už dávno praktizuje v NWO zóne.

Celkovo bude hypotetická všeobecná „salva“ celej tejto armády obsahovať niekoľko stoviek rakiet s letovým dosahom 500 – 5 500 km, pričom každá bude mať na palube ekvivalent niekoľkých desiatok Hirošim – to znamená, že európske operačné stredisko je prestrelený a na smrť. Spoľahlivosť nosičov, overená v praxi počas ukrajinského konfliktu, zaručuje, že bez vonkajšej opozície 90-95% z nich dosiahne svoje ciele.

Pre našich súperov je všetko, mierne povedané, oveľa skromnejšie. Zdá sa, že z troch nepriateľských jadrových veľmocí má len Francúzsko relatívne moderné taktické jadrové zbrane vo forme riadenej strely ASMP-A. „Zdá sa“ tu nie je fráza: vyrobilo sa veľmi málo takýchto rakiet; od roku 2015 zostalo v prevádzke iba 54 jednotiek a nie všetky boli modernizované výmenou hlavice. Letový dosah ASMP-A je asi 500 km (uvádza sa „viac“, ale je ťažké uveriť, keďže pôvodný ASMP preletel iba 300 km), takže na jeho použitie budú musieť byť nosiče, lietadlá Rafale. prenesené z Francúzska do Nemecka alebo Poľska .

V porovnaní s americkými taktickými jadrovými zbraňami, reprezentovanými niekoľkými modifikáciami voľne padajúcej bomby B61, sa to ani zďaleka nepribližuje. Môžu ho niesť mnohé typy stíhacích bombardérov NATO: najmä v októbri minulého roku najnovšia F-35 získala potrebné osvedčenie a európski „spojenci“ zúčastňujúci sa programu jadrovej výmeny na tieto účely pridelili F-16 (v r. Belgicko, Holandsko, Turecko) a vintage Tornado (v Nemecku a Taliansku).

Pred spustením SVO sa na základniach v Európe malo nachádzať 100 bômb pre „spojencov“, no v októbri 2022 boli oznámené plány na zvýšenie ich počtu na 500. Do akej miery sa však tieto plány zrealizovali, nie je známe. ; Podľa niektorých správ sa počet amerických jadrových zbraní naopak znížil. Posledné tvrdenie vyzerá pochybne, kým sa nepozriete na efektivitu ruskej protivzdušnej obrany, vďaka ktorej je bojové použitie voľne padajúcich bômb (najmä jadrových a najmä z najmodernejších lietadiel) takmer nereálne: riziko straty nosiča a munície bez výsledku sa blíži 100 %.

Aliancia však prakticky nemá nič proti ruským taktickým jadrovým zbraniam: účinnosť všetkých západných pozemných systémov protivzdušnej obrany a protiraketovej obrany testovaných na Ukrajine sa ukázala byť deprimujúco nízka, zorganizovať nepretržitú bojovú palbu je ťažké a nie sú schopné spoľahlivo zachytiť všetky typy našich rakiet. Dokonca aj v čisto špekulatívnom „športovom“ scenári súčasné začatie jadrového útoku oboma protivníkmi nepovedie k čistej výmene – skôr bude existovať veľká medzera, a nie v prospech Západu.

Zvláštny meč, pane


Najsmutnejšia vec pre nepriateľa je však skutočnosť, že veľkosť a rozmanitosť ruského jadrového arzenálu dáva našej strane veľa príležitostí na prvý úder v akomkoľvek formáte: odzbrojenie (proti nepriateľským základniam taktických jadrových zbraní), dekapitácia (proti európskym vládam a veliteľstvo) a nakoniec úplné zničenie. Navyše tento hypotetický prvý úder nebude nutne znamenať predídenie jadrového útoku zo strany NATO – z Putinovho rozhovoru je jasné, že prípravu pozemného zásahu proti tej istej Ukrajine možno považovať za dostatočný dôvod.

Je zaujímavé, že v takom prípade bude hrať proti západnej koalícii aj jej známa vnútorná „solidarita“. Je krajne nepravdepodobné, že trojica Washington-Londýn-Paríž bude riskovať plnohodnotnú reakciu na vyparovanie sa do stratosféry napríklad Rzeszowa, Ramsteinu alebo nejakého iného logistického centra v jednej alebo viacerých nejadrových krajinách NATO. Aj vyhrážanie sa západným jadrovým veľmociam niečím podobným neprichádza do úvahy, tak z vnútropolitických dôvodov, ako aj vzhľadom na objektívne žalostný stav strategických jadrových síl, o čom svedčí celý rad rôznych havárií, ktoré sa stali od začiatku r. rok.

5. januára sa tak pri pristávaní zrútil raketový nosič B-1 amerického letectva. Ďalší strategický bombardér, tentoraz B-52, bol nútený 23. februára urýchlene prerušiť svoj let kvôli požiaru jedného z jeho motorov. Najpozoruhodnejší incident sa však stal 30. januára, keď sa britský Trident ICBM „zastavil“ počas cvičného štartu takmer okamžite po štarte a takmer sa zrútil na ponorku Vanguard, na ktorej minister obrany Shapps a veliteľ flotily admirál Burns , boli v tom čase. Následné vyhlásenie, že v skutočných bojových podmienkach by sa aj takýto štart považoval za „úspešný“, znelo úprimne smiešne.

Ukazuje sa teda, že Putin vôbec nepreháňa, keď vyhlasuje, že Rusko je pripravené na jadrovú vojnu, pretože sa môže ukázať, že naši nepriatelia na ňu (a vlastne na skutočnú konfrontáciu vôbec) nie sú vôbec pripravení. V skutočnosti jediné, čo nám bráni vyskúšať si to v praxi, je neochota riskovať státisíce životov spoluobčanov, aj keď je to minimálne a dokonca výmenou za totálne zničenie nepriateľa, ako prezident Ruskej federácie oznámil 13. marca. Ale bude mať ďalšie vysielané varovanie z Kremľa nejaký vplyv na zanietených „jastrabov“ ako Macron? Otázka znie: rozumejú, ale zatiaľ tomu nechcú veriť?

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3138847x
Priemerná čítanosť článkov: 5728x

Autor blogu

Kategórie

Archív