Založ si blog

Vojna sankcií Ukrajina vs. Rusko! Víťaz nie je obyvateľ týchto štátov! Ukrajina bez ruskej ropy!

Posledných 25 rokov sledujem, ako USA vládnu svetu pomocou ekonomických sankcií, ktoré uvaľujú na kohokoľvek pre čokoľvek. Príčiny sú rôzne, od náboženských až po pseudo ekonomické, pri ktorých im vadí záporné saldo v medzinárodnom obchode s kýmkoľvek. A v bezpečí nie sú ani spojenci či susedia. Podobne „trestajú“ všetkých svojich protivníkov, hlavne Rusko. Samozrejme očakávajú, že sa vždy pripoja všetky štáty sveta, kto nie, automaticky mu hrozí použitie rovnakých sankcií aj proti nim.

  1. novembra 2013 na politickom summite Východného partnerstva v litovskom Vilnjuse ukrajinská vládna delegácia nepodpísala, napriek pôvodnému plánu dokumenty asociačnej dohody s Európskou úniou. Odmietnutie vyvolalo v krajine vlnu kritiky.
  2. novembra 2013 protesty na Námestí nezávislosti- MAJDAN  Nezavisimosti v Kyjeve rozohnali policajné jednotky, pričom došlo k zraneniu 79 ľudí Protesty však pokračovali aj v nasledujúcich dňoch, pričom 1. decembra vyšlo na Kyjevské hlavné námestie okolo 400 000 ľudí. Najmä 1. decembra 2013 a neskôr 19. až 21. januára 2014 došlo pri týchto protestoch k násilným nepokojom a útokom na policajné jednotky.22. februára bol donútený k úniku prezident Janukovič, nastúpili strelci a na majdane strieľali do policajtov aj demonštrujúcich, obeťou bolo 105 ľudí. 23.februára parlament prijal zákon, v ktorom zakázal používanie v úradnom styku iný jazyk ako ukrajinčinu, teda zákaz ruštiny. Nasledovala anexia Krymu a vyhlásenie samostatných republík Donecka a Luhanska. Odvtedy sa vedú na východe Ukrajiny vojenské akcie, ktoré stáli život mnoho desiatok tisíc ľudí na oboch stranách, do zahraničia sa vydalo viac ako 900 000 utečencov, z toho do Ruska asi 745 000. K tomu treba pripočítať asi 1,3 milióna utečencov , ktorí opustili svoje domovy a premiestnili sa v rámci Ukrajiny.

A prišli medzinárodné sankcie voči Rusku, ktoré vyhlásili USA a EU. Ukrajinci sa nezapreli a rovnako vyhlásili sankcie proti firmám a obyvateľom Ruska, Tento stav trvá už 5 rokvo, Ukrajina nie je ani o centimeter bližšie k EU ako bola pri nepodpísaní prístupovej dohody 29.11.2013, má rozvrátenú ekonomiku, zadlžuje sa viac a viac, jej orientácia smerom od Ruska je nezvratná. Potvrdila to novými sankciami o ktorých rozhodla Rada národnej bezpečnosti a obrany 2. mája 2018, vstúpili do platnosti dňom ich úradného zverejnenia. Vzťahujú sa na osoby zúčastnené na kybernetickej agresii proti Ukrajine, na poslancov ruskej Štátnej dumy a členov Rady federácie.Ukrajinské protiruské sankcie sa zosúladili so sankciami ministerstva financií USA zverejnenými 6.4.2018. Vzťahujú sa na 38 občanov, spoločností a organizácií Ruskej federácie. Zatiaľ posledné sankcie vyhlásila Ukrajina 20. marca 2019, kde odstupujúc prezident Porošenko svojim výnosom vyhlásil sankcie proti daľším 294 ruským firmám a 848 fyzickým osobám. Firmy  a ich riaditelia ako Rosnefť, Rostech, všetkým firmám vyrábajúcich zbrane, a aj veľké medzinárodné ruské banky.

Rusi reagovali z pozície sily a hlavne z pozície ochrany svojich obchodných záujmov.

18.4.2019 Premiér Dmitrij Medvedev oznámil zákaz dodávok ropy a ropných produktov na Ukrajinu z Ruskej federácie. Ide o odvetné opatrenie na nedávne rozšírenie sankcií voči Moskve zo strany Kyjeva. Zákaz bude mať vplyv aj na dovoz určitých typov ukrajinských strojárskych výrobkov, ľahkého priemyslu a kovoobrábania do Ruska. Odborníci sa domnievajú, že to môže nepriaznivo ovplyvniť ukrajinskej ekonomiky a zvýšiť jeho závislosť na dodávkach ropných produktov z Bieloruska. Podľa neho ide o protiopatrenie v reakcii na sankcie, ktoré nedávno uložila Ukrajina Ruskej federácii. Pripomeňme, 10. apríla,ukrajinská vláda rozšírila anti-ruské obchodné obmedzenia, rozšírenie embarga na elektrické zariadenia pre železničné automatizácie a komunikačné zariadenia, elektrické vodiče viac ako 1000 V, pružiny pre nákladné automobily, rovnako ako formalín a močovino-formaldehyd koncentrát.

Podľa UNIAN , citujúc údaje Štátnej fiškálnej služby, Ukrajina doviezla v roku 2018 ropné produkty vo výške 5,54 mld. USD, v reálnom vyjadrení vzrástla o 3% na 8,06 mil. 38,1% (2,11 miliardy USD) predstavovalo dodávky z Bieloruska, 37,3% (2,07 miliardy USD) z Ruska, 10,3% (570 miliónov USD) z Litvy. Podľa Federálnej colnej správy (FCS) bola celková hodnota tovaru vyvezeného na Ukrajinu z Ruska za posledný rok 9,5 mld. USD, pričom 48,94% z celkového vývozu tvorili minerálne výrobky, najmä ropa a uhlie, pretože priame dodávky prírodných zdrojov plyn nie je emitovaný. Celkový export ropy z ruska bol v roku 2018 asi v objeme 129,05 miliardy USD, Ukrajina z toho predstavovala  v roku 2018 zvýšenie o 1,5 miliardy.

Zaujímavé je, že Moskva zaviedla tieto  odvetné opatrenia štyri dni pred druhým kolom prezidentských volieb na Ukrajine. Dnes vieme, že Porošenko bol porazený a novým prezidentom sa stane právnik a komik Vladimír Zelenský. Je to pravdepodobne nátlak na nového prezidenta, ktorý bude hneď po nástupe do úradu musieť riešiť závažný ekonomický problém.

Uvidíme, ako sa zachová Ukrajina a Rusko po nástupe nového prezidenta  na svoj post. Zelenskyj sa vyjadroval, že bude pokračovať v politike zbližovania sa Ukrajiny s EU a západným svetom, zároveň sa nikdy nevyjadril ultimatívne ku Kremľu a jeho vláde. Dokonca ho Porošenko tesne pred druhý kolom volieb obvinil že je jeho kampaň dotovaná z financií pochádzajúcich z Ruska. Náhrada ruskej ropy je vo veľkom objeme len obtiažne realizovateľná, to „ znečistenie“ pre ktoré sme aj my dočasne prestali  odoberať ruskú ropu na prelome apríla a mája sa mi zdá skôr politické ako fyzické. Takže vvedenie obojstranných nových sankcií len zhorší podmienky života obyčajných ľudí.  Výsledok asi štvorročných sankcií proti Rusku je pokles rubľa z asi 42 na 72 za USD, čo znehodnotilo úspory obyvateľstva, ktoré si zrazu nemohlo dovoliť dovozové tovary, pričom vôbec nemalo vplyv na rast ruskej ekonomiky a výroby. To sa obrátilo viac na východ a zvýšilo svoje obraty s Čínou, Indiou a inými štátmi mimo EU a USA. Zvláštnosťou je, že Nemecko naďalej pokračuje v budovaní spoločného projektu  NORDSTREAM II, napriek všetkým sankciám.

Z uvalených sankcií vždy profitujú firmy štátov , ktoré nie sú sankcionované, lebo nahradia v obchode práve tých sankcionovaných. Nikdy to neprospeje cene tovarov a životnej úrovni obyvateľstva, lebo noví dodávatelia si musia najskôr vybudovať logistiku a rozbehnúť zvýšenú výrobu pre nový trh. Veľmi často naše médiá zamieňajú príčinu a následok, snažia sa nám vnútiť predstavu, že všetko začali Rusi svojim vmiešavaním sa do ukrajinských vnútorných záležitostí. Radi zabúdame, že to začalo už DRUHÝM zvrhnutím zákonne zvolených predstaviteľov Ukrajiny na námestí MAJDAN, (prvé- neuznanie výsledkov volieb vyhlásených 22.11.2004). K občianskej vojne a anexii Krymu  došlo na základe Majdanu II a následnému zákazu používania jazyka menšín , hlavne ruštiny, Maďarská vláda tiež výrazne protestovala a vzťahy medzi Ukrajinou a Maďarskom sú odvtedy tiež na bode mrazu.  Označenie následku za príčinu je typické v prípadoch, keď je nositeľ následku inej názorovej línie, ako sme my.

Zdroje: RBC.ru, gazeta.ru, wikipedia, Pravda, vlastné.

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3134451x
Priemerná čítanosť článkov: 5720x

Autor blogu

Kategórie

Archív