Založ si blog

Prichádzajú predčasné parlamentné voľby na Slovensko? Pár signálov, ktoré o tom svedčia.

Za chvíľu skončí naše predsedníctvo EU a to  bude doba, kedy sa rozhodne, či tento zlepenec jediný možný , ktorý vznikol po voľbách na jar 2016 bude pokračovať, alebo či si voľby predčasne zopakujeme. Čo ma vedie k tejto úvahe?

  • Vnútropolitická situácie v Smere: Strana stráca úplne tvár a bude sa musieť rozhodnúť čo s Kaliňákom. Kaliho a Ficove krídlo proti sebe bojujú už od prvej Ficovej vlády, krížom sa kontrolujú na smeráckych ministerstvách, čo nie je dobré a je to dlhodobo kontraproduktívne. Tu nejde len o marginálnu kauzu Bašternák..  Tu ide o celkové delenie moci, do ktorej neustále zasahuje aj na oko odstránený Paška. Smerácke propagandistické bilboardy ešte na konci tohto roka jasne ukazujú na prípravu verejnosti na nové voľby. Spoliehajú sa na zvýšenie popularity, ktoré im môže priniesť úspešné predsedníctvo  EU bez väčšieho prešľapu.
  • Danko zacítil moc a zrazu sa z neho stáva dravec. Zvýšenie preferencií SNS z volebných 8,64% na terajších asi 12,8-15% vníma ako výborný signál na uchopenie moci. Je presvedčený, že jeho chvíľa na verejné požiadanie Smeru o vyvodenie následkov z nedôstojných kauzalít, príde práve v prvom polroku Danko začal diktovať dianie na scéne, Fico sa len vezie a ustúpil do pozadia. Danko netají, že chce byť premiérom a urobí všetko pre svoj úspech, bez ohľadu na dnešnú koalíciu. Čaká len na správnu dobu, kedy to spustiť, stačí mu k premiérskemu kreslu aj druhé miesto SNS vo voľbách za SMERom.
  • SaS tiež chce konečne vládnuť. Jej predseda Sulík, je najviditeľnejším svk poslancom v EU parlamente, neustále vystupuje v nemeckých televíziách, oponuje Merkel v jej politike, rovnako ako aj  politike záchranných balíkov. Doma vydal „kuchárku straníckych cieľov do roku 2024“ a čo je posledná aktivita… rozposiela internetom prieskum verejnej mienky určený výhradne pre účely SaS o predčasných voľbách a náladách obyvateľstva. Práve včera 6.11, som ho vyplnil a odkepol…. Sulík oslavoval už po posledných voľbách, no zabudol že Matovič je „LEN strážny bezzubý pes“ a nedá sa s ním vládnuť .Ten len pouráža každého a preto sa Danko vzdal tejto alternatívy. Rovnako sa nedalo vládnuť ani s absolútne nepredvídateľným Kollárom, strana jediného muža, ktorá ako prišla, tak aj môže odísť. Preferencie SaS tiež stúpajú a neustále sa držia na druhom mieste za Smerom. Bude len otázkou správneho načasovania aby si druhé vo voľbách udržal a spolu so SNS sa pokúsili vytvoriť stabilnejšiu vládu.

Rovnako vysoko sa držia od volieb aj neonazi, ktorí získavajú desatiny a dúfajú v desiatky percent. Obava z ich vzostupu pri pokračovaní súčasnej koalície núti všetkých zúčastnených urýchliť voľby. Fico nemá veľmi na výber, bude sa tiež snažiť nepreťahovať toto obdobie, lebo môže prísť o viac ako 15%. Teraz má ešte šancu byť prvým, no či zostaví vládu , bude záležať výhradne na jeho koaličnom potenciáli. SaS sa netají faktom, že vždy môže vládnuť aj s SNS a MOSTom. Dokonca sa vrátilo KDH a mohlo by mať minimálne 10 poslancov. Ako nepodstatný prívesok v podobe OĽaNO a Sme rodina by im momentálne zabezpečilo väčšinu skoro ústavnú- septembrový odhad je 90 kresiel.  Ak sa strana Sme rodina dostane aj druhý krát do parlamentu, bude stabilným držiakom potrebných 10-12 hlasov, bez väčších mocenských ambícii pre ktoréhokoľvek zostavovateľa vlády.  Takže ten čo skončí vo voľbách druhý, môže sa ľahko stať premiérom… Ukázal nám to predstaviteľ SDKU  TRI krát.. vždy druhý a vždy poskladal vládu pre nedostatočný koaličný potenciál víťaza. SMERu by nepomohlo ani 35%, čo určite mať nebude.

Takže môj odhad , že sa blížia predčasné voľby vychádza zo spomenutých faktov a neutešenej situácie v koalícii, tá veľmi trpí nevyriešenými politickými zodpovednosťami za kauzičku, ktorá dozrievala niekoľko rokov. Ak to blato neodpadne rýchlo, pošpiní aj doteraz čistých MOST a SNS, tí to určite nepripustia. SMER mlčí a pripravuje sa na možnú novú situáciu. Dávam tomu pol roka v roku 2017. Program strany síce vyzerá dobre, no jeho nositelia sú staré tváre a preto nedôveryhodní. Nová strana Rybníčkova TOSKA nebude nateraz hrozbou, možno sa nestihne ani kreovať ( mal spolupracovať s Kiskom, no urýchlené vyhlásenie vzniku strany zatiaľ neumožňuje Kiskovi vstúpiť do novej liberálnej strany). A to môže byť tiež jeden z motorov predčasných volieb. Kiska vytušil že nastáva vládny chaos a robí individuálne kroky, podporujúce svoje vlastné politické ambície. Neustále neuposlúchnutie výroku súdu v spore s parlamentom o  ústavných sudcoch a odvolávanie sa na svoju pravdu, ktorú žiaden súd nepodporil, či prijatie súkromnej osoby nositeľa Nobelovej ceny mieru Dalajlámu, ktorý už od roku 2011 nie je predstaviteľom exilovej vlády Tibetu, len ukazuje na jeho politické ambície, ktoré určite nekončia v opätovnom zvolení za prezidenta.

Je to výhradne môj názor, ktorý vychádza z diania okolo nás v posledných mesiacoch.

Požijeme- uvidíme.

 

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3134457x
Priemerná čítanosť článkov: 5720x

Autor blogu

Kategórie

Archív