Založ si blog

Prevrat v Turecku sa nepodaril. Niečo mi nesedí. Bol to prevrat?

Turecký prezident Erdogan začal doma strácať pôdu pod nohami, jeho predstavy o tureckom hegemonizme na blízkom východe dosiahnutom aj za pomoci oslabenia susedných štátov pomocou ISIL ktorých v podstate dlhodobo podporoval, mu priniesla doma veľa odporu. Tí čo poukazovali na jeho despotizmus končili vo väzeniach. Ekonomika sa mu začala rúcať po embargu Ruska, musel ustúpiť a ospravedlniť sa. A zrazu proti nemu povstane 15.7.2016  časť dôstojníkov a pokúsi sa o prevrat. Unesú a zadržia náčelníka generálneho štábu, obsadia rozhodujúce body v hlavnom meste. Uzatvoria všetky letiská a zdvihnú mosty. Nie je mi teda jasné , ako mohlo lietadlo s Erdoganom pristáť na letisku. Prezident zmobilizuje ľud prostredníctvom prenosu z mobilného telefónu, neviem ako je možné, že sa ten prenos dostal do štátnej televízie , žeby boli povstalci takí hlúpi a neobsadili by televíziu rozhlas a telekomunikačné uzly aby sa nemohlo šíriť nič, čo by nechceli?? Celé mi to pripadá veľmi nedokonalé, až sa veriť nechce, že to bol „VÁŽNY a OZAJSTNÝ „ prevrat. Stovky ľudí sú zatknutí, Erdogan sa vracia ako národný hrdina, lebo milióny ľudí vyšli do ulíc. TOTO pripravili skúsení vojaci??? Zatknutých je skoro tisíc vojakov, nikde nevieme meno organizátora. Erdogan obviní duchovného žijúceho v azyle v USA , 75 ročného Fetullaha Güllena-Jeho reakcia: „Za posledných 50 rokov som zažil niekoľko vojenských prevratov a pokladám za krajne urážlivé, že som obviňovaný, že by som s týmto pokusom mohol mať čokoľvek spoločné. Kategoricky tieto obvinenia odmietam,“ „Čo najostrejšie pokus o vojenský prevrat v Turecku odsudzujem,“ dodal.

KTORÝ HLUPÁK BY ROBIL PREVRAT BEZ OBSADENIA TELEVÍZIE, ROZHLASU, INTERNETU( jeho blokáciu pre celú krajinu… cenzúru alebo vypnutie)  A ZATKNUTIA PREZIDENTA?? MNE SA TO AKOSI NEZDÁ….. VRTIEŤ PSOM…Wag the Dog.. veľmi mi to pripomína tento film..

A čo na to zahraničie? Všetci do jedného podporili demokraciu a Erdogana. Predsa vlády zvolené v demokratických voľbách sa musia podporovať, nesmú byť zhodené žiadnym druhom prevratu..

Nemecko podporuje demokraticky zvolenú tureckú vládu, uviedla dnes kancelárka Angela Merkelová. Reagovala tak na pokus časti tureckej armády o štátny prevrat. K návratu k ústavnému poriadku v Turecku vyzval aj predseda Európskej rady Donald Tusk. Podľa neho budú dopady pokusu o puč kľúčové pre celý región i pre vzťahy Turecka s Európskou úniou.

Americký prezident Barack Obama v reakcii na pokus o prevrat vyhlásil, že všetky strany v tejto krajine by mali podporovať demokraticky zvolenú vládu, zachovať si umiernenosť a vyvarovať sa násilia. Informuje o tom agentúra AP. Šéf americkej diplomacie John Kerry zdôraznil, že jeho rezort bude naďalej zameriavať svoju pozornosť na bezpečnosť amerických občanov v Turecku. Podľa neho USA vnímajú najnovšie udalosti v Turecku s veľkým znepokojením a príslušní činitelia monitorujú túto „veľmi nestabilnú situáciu“.

SÚHLASÍM –  samozrejme že v 21 storočí by sa nemali vlády zvrhávať prevratom, len mi nedá pripomenúť, prečo sme nezaujali oficiálne rovnaký postoj pri  SÝRII, LÝBII,UKRAJINE ČI KOSOVE , teda Srbsku?? Tam bolo povolené čokoľvek , len aby sa zmenil režim?? Lebo ten čo tam existoval nebol zrovna naklonený v prospech NAŠEJ demokracie??? Kto riadi postoje a ich zmenu k rovnakej situácii ktorá sa odohrá v rôznych štátoch?? Prečo raz je prevrat super a inokedy nie??

P.S.: Erdogan ako politik začal starostovaním v Istanbule 1994-8, v roku 2000 zakladá stranu  spravodlivosť a rozvoj HKP, 2002,7,11 vyhral voľby a bol premiérom..  dovtedy slabý prezident dostal zvýšené právomoci a následne bol zvolený za prezidenta. Ak bude prevrat jednonočný a neúspešný , jeho výsledkom bude výmena nepohodlných politikov a vojakov, ktorých by sa inak nevedel zbaviť, upevnenie jeho moci a zúženie už aj tak minimálnej demokracie v krajine.. Moja babka hovorievala.. pozri sa komu to prospelo a máš odpoveď , kto to urobil…. KOMU TO PROSPELO?

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3134453x
Priemerná čítanosť článkov: 5720x

Autor blogu

Kategórie

Archív