Založ si blog

Pribúda cvičení s veľkým počtom techniky a ľudí. Je to demonštrácia sily, či nevyhnutná potreba?

  1. V Čechách začalo 31.8.2015 veľké medzinárodné cvičenie NATO za účasti 1200 vojakov z 19 členských štátov. Potrvá do 22.septembra. Cieľom je zladenie činnosti pilotov taktického letectva s predsunutými leteckými „návodčími“,  pri leteckej podpore pozemných  operácií.
  1. Námorné sily Severoatlantickej aliancie z 11 členských krajín začali v pondelok 31.08. v Čiernom mori medzinárodné vojenské cvičenie Sea Breeze-2015, ktorého usporiadateľmi sú Spojené štáty a Ukrajina.( zúčastnení- Bulgaria, Germany, Greece, Italy, Moldova, Romania, Sweden, Turkey, Ukraine, the United Kingdom, and the United States.) Cieľom každoročných manévrov, ktoré sa tento rok konajú už po 14. raz a potrvajú do 12. septembra, je posilniť vzájomnú súčinnosť a regionálnu bezpečnosť, uviedol viceadmirál 6. americkej flotily James Foggo.
  1. Na slovenských cestách to bude v septembri vyzerať ako vo vojnových zónach. Cez naše územie bude prechádzať americký konvoj, ale aj stovky ďalších vojakov a ťažkej techniky. Dôvodom je najväčšie vojenské cvičenie v novodobej histórii Slovensk Americký vojenský konvoj, ktorý sa bude presúvať z Nemecka do Maďarska, by mal mať veľkosť zmenšeného práporu. Tvoriť by ho malo približne 100 až 150 kusov techniky a 500 ľudí.Americkí vojaci budú taktiež súčasťou cvičenia Slovak Shield, ktoré je naplánované v Centre výcviku Lešť od 8. septembra do 2. októbra. Cvičenie bude zamerané na udržanie ochrany a územnej celistvosti štátov NATO. Okrem slovenských a amerických vojakov sa na ňom zúčastnia aj vojaci z Česka, Maďarska a Poľska. Zo Slovenska sa zúčastní asi 4000 mužov a 600 ks vojenskej techniky. Slovak Schield začal prvou etapou 20-24.apríla 2015 ako štábne cvičenie, a vyvrcholí štvrtou etapou nasadením techniky a mužstva v priestore Lešť od 8 septembra do 2. Októbra. Téma je  „Mnohonárodná práporová skupina v spoločnej operácii NATO na udržanie bezpečnosti a ochrany územnej celistvosti štátov NATO podľa článku 5 Washingtonskej dohody.”

Poslanec Bláha za Smer v tom vidí provokáciu Ruska. „Je to signál Rusku, nikto hádam nebude tvrdiť, že je to signál Novému Zélandu či Filipínam,“ hovorí Blaha. Poslanec si preto myslí, že Rusi medzinárodné cvičenie Slovak Shield vyhodnotia ako provokáciu.

Podľa Jaroslava Naďa, ktorý v minulosti pracoval aj ako šéf sekcie obrany stálej delegácie SR pri NATO, sa však Blaha mýli. Vojenské cvičenia obranného charakteru sa podľa neho robia preto, aby sa vycvičilo vojsko a nie preto, aby sa niekomu dával signál.

A to nám obaja súdruhovia zabudli povedať že NATO ide z cvičenia do cvičenia.. hneď tri ….  Česko , Ukrajina, Slovensko.

Rusi určite pozorne sledujú tieto aktivity a vyhodnocujú riziká. Verím, že od začiatku až do konca to budú vojenské cvičenia, ktoré nebudú mať iné pokračovanie. V každom prípade sa mi zdá, že zabíjame dve muchy jednou ranou, zvýšime pripravenosť vojsk a zároveň to ukážeme potenciálnemu protivníkovi v rozmeroch väčších ako býva obvyklé pre mierový život. Nie som si ale úplne istý, či je to  v tejto zložitej medzinárodnej situácie potrebné robiť takýmto spôsobom.

Zdroje: TA3,Pravda, Blesk, mod.gov.sk, aktuality.sk

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

dolná snemovňa británia

Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie migrantov do Rwandy

23.04.2024 10:35

Migrantov by mali deportovať bez ohľadu na ich pôvod, ak prídu do Británie nelegálne.

Hasičské auto / Hasiči / Požiar / Požiarnik /

Pre požiar vo Výbornej prišli o strechu nad hlavou takmer dve desiatky ľudí

23.04.2024 10:13

Pri požiari štyroch jednoduchých stavieb sa nikto nezranil.

charkov, veža, televízna

List z Charkova: Úder na televíznu veže bolí. Ale nezlomí

23.04.2024 10:00

Vidieť ste ju mohli takmer odkiaľkoľvek v meste, bola najvyššou stavbou Charkova. Pripomínala raketu, ktorá každú chvíľu vzlietne do vesmíru.

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 10:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3135893x
Priemerná čítanosť článkov: 5722x

Autor blogu

Kategórie

Archív