Založ si blog

Maďari vypovedali platnosť Dublin II ! Kríza s migrantami naberá na obrátkach.

Dublinské nariadenie dopĺňa  Dohovor o právnom postavení utečencov z roku 1951. Dohoda podpísaná v Dubline 15.júna 1990, je označovaná ako Dublin I a členské štáty Európskej únie ju aplikujú od roku 1977. V marci 2003 nadobudlo platnosť Nariadenie Rady č. 343/2003 tzv. Dublin II, ktoré nahrádza Dublinskú dohodu I. Nariadenie stanovuje kritériá a mechanizmy pre určenie štátu príslušného na posudzovanie žiadosti o azyl podanej v niektorom z členských štátov Európskej únie štátnym občanom tretích krajín. Nový je  právny charakter a dosah Nariadenia – na rozdiel od Dublinského dohovoru, ktorý je medzinárodnou dohodou, je Nariadenie komunitárnym predpisom. Kritériá vychádzajú z primárnej úvahy, že zodpovedná za preskúmanie žiadosti o azyl je krajina, ktorá zohrala najdôležitejšiu úlohu pri umožnení vstupu žiadateľa na územie štátov Európskej únie, napr. tým, že žiadateľovi udelila vízum, umožnila mu nelegálne prekročiť vonkajšie hranice Európskej únie, či tolerovala jeho nelegálny pobyt na svojom území. Kritériá odvodené od tejto logiky sú navyše doplnené humanitárnymi ohľadmi, predovšetkým rešpektovaním jednoty rodiny. Dublin I a Dublin II sú ako celok nazývané „dublinský systém“.

Ak medzitým utečenci bez víza túto krajinu opustia, ostatné krajiny majú právo týchto vrátiť do príslušnej krajiny, kde im riešia povolene pobytu.

Pri dnešnom veľkom nápore „čiernych migrantov- utečencov“ sú výrazným spôsobom znevýhodnené okrajové- hraničné štáty EU , lebo len im pripadá povinnosť riešiť  žiadosti o azyl.  A tu vzniká obrovský problém, ako tento nápor utečencov zvládnuť, lebo pri predčasnom opustení krajiny vstupu sú všetci vracaní späť.

Taliansko pohrozilo EU, že bude v skrátenom režime vydávať krátkodobé víza a tým umožní migrantom voľný pohyb po celej EU, ak im táto nepomôže s prerozdelením čakajúcich migrantov.

Maďarsko šlo ešte výrazne ďalej a v týchto dňoch prehlásilo, že vypovedalo jednostranne platnosť tohto nariadenia EU a nebude späť prijímať utečencov, ktorých im chce vracať hlavne Nemecko. Ide o niekoľko tisíc migrantov, ktorí boli zachytení na ich území, bez platných azylových dokladov.

Pritom je každému jasné, že takto nie je možné tento problém riešiť, lebo Lisabonská zmluva z roku 2007( platná od 1.12.2009) nepozná  mechanizmus jednostranného vypovedania akéhokoľvek záväzného nariadenia platného na celom území EU.

Takže okrem neprípustnosti kôt ( proti nim sa zdvihol veľký odpor hlavne nových štátov EU)  delenia migrantov, stavania plotov  na hraniciach, tu máme ďalší problém spojený s momentálnym návalom utečencov smerujúcich na náš kontinent. A pritom by sme si mali spytovať svedomie, prečo sme riešili bombardovaním a vojenskou či materiálnou podporou  „Arabskú jar“ v severnej Afrike a následné vyzbrojenie „bojovníkov“ proti Sýrskemu prezidentovi, z ktorých sa stalo jadro ozbrojených síl ISIS(ISIL)- kalifátskych extrémistov, ktorí rozvrátili veľké územie na blízkom východe a vďaka týmto akciám sa začali plniť utečenecké tábory a následne lode utečencami smerujúce do EU.Začínam mať pocit, že toto všetko vrátane Ukrajiny bolo vopred pripravené niekde v kabinetnom prítmí CIA, inak by to všetko tak krásne do seba nezapadalo.

Všetko sa nám vrátilo skôr, ako uplynulo 10 rokov, náš najväčší spojenec USA si spokojne medlí ruky. Lebo platí ako vždy, čím horšie inde vo svete, tým lepšie pre ekonomiku USA a US-dolár.

Kto vyhrá boj o palác? Je dôležité kto to bude?

25.03.2024

Prvého kola volieb prezidenta a zúčastnilo 2 254 000 51,9% z 4 333 000 (možní voliči: mužov 2mil 88 tisíc a 2mil 245 tisíc žien) V druhom kole môže naviac voliť asi 2 200 prvovoličov, ktorí dosiahnu 18 rokov práve v tých dvoch týždňoch medzi kolami. Účasť v prvom kole bola asi 51% , voliť nešlo asi 2 milióny 80 tisíc voličov. Výsledok na prvých dvoch miestach je [...]

Dukla Trenčín zasa sklamala, zostala pred bránami play off na 9 mieste.

18.03.2024

Srdce trenčianskeho hokejového fanúšika zasa krváca, oko plače. Ako sa stalo už zvykom, Dukla sa nedostala opäť do play off, teda medzi posledných osem. Lepšia Nitra nás vyradila a ukončila nám sezónu, v ktorej sme sa dlhodobo potácali medzi 8 až 10 miestom. Moje fanúšikovské hodnotenie pri pohľade z bufetu je subjektívne, nenárokuje si na absolútnu pravdu, ani [...]

Takto píšu ruské médiá o Putinovom vyhlásení o technickej pripravenosti na jadrovú vojnu.

15.03.2024

Dovolím si tu skopírovať jeden ruský článok bez môjho komentára, aby sme videli ako sa to snažia vnímať ruskí novinári a ako sa to snažia vysvetliť svojim čitateľom. Sami posúďte kde končí technická pragmatičnosť a kde začína propaganda. Je vonku len pár desiatok minút, vyšiel dnes 15.3. 2024 9:24 moskovského času…. Zdroj topcor ru 15.3.2024 9:24 Prst na [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 543
Celková čítanosť: 3112590x
Priemerná čítanosť článkov: 5732x

Autor blogu

Kategórie

Archív