Založ si blog

„Výmenné lístky“ ako prostriedok „preháňania“ pacienta. Nie ministerstvom , ale odbornými lekármi.

Zo svojho okolia neustále počúvam  za  a proti  výmenným lístkom . Najskôr boli politickým bojom opozície a koalície, namiesto toho, aby pomohli pacientom. Politický boj sa skončil a nastala každodenná realita.  Lekár špecialista potrebuje „odporúčanie obvoďáka  na špecializované vyšetrenie“. To je v poriadku, že váš obvoďák má vedieť kedy a čo vám bude nejaký špecialista liečiť, veď on má vedieť o vás najviac. Ale ak už ste liečený u špecialistu napríklad na cukrovku, tak ďalšie kontroly  tejto liečby by už nemali obvoďáka zaujímať. Napriek tomu špecialisti neustále vyžadujú  aj na sebou predpísanú kontrolu „výmenný lístok „ od odvodného lekára.  Vrcholom bolo   neurológom vyžadovanie výmenného lístka od pacientky, ktorá bola prepustená z nemocnice po mozgovej príhode. Ten „špecialista“ vyžadoval výmenný lístok od  obvoďáka, pričom pacientka bola poslaná na špecializovanú kontrolu  lekárom neurológom z nemocnice, odkiaľ ju prepustili po ukončení hospitalizácie. Neurológ „špecialista „ ju nevyšetril, ale vrátil k svojmu obvoďákovi po výmenný lístok. Tak som sa spýtal ako to má byť a dostal som odpoveď od kompetentných. AHA:

Dobrý deň,

Lekári špecialisti ( interné kožné, chirurgia, neurológia, kardiológia… atd okrem zubárov a gynekológie) neustále vyžadujú písať znova a znova  výmenné lístky od obvodnej ambulancie aj na tých pacientov, ktorých majú v dispenzári a už ich liečia špecialisti. Oni si objednajú pacienta na kontrolu a vyžadujú po pacientovi doniesť výmenný lístok od obvodného lekára. Je to normálny postup? Tento poznatok mám z ambulancie obvodného lekára.

 

ODPOVEĎ Z UDZS( úrad dozoru nad zdravotnou starostlivosťou):

Od 1.4.2013 platí novela zákona (č. 576/2004 Z. z), ktorá zavádza tzv. výmenné lístky pri návšteve lekárov – špecialistov. To znamená, že váš všeobecný lekár, ktorý vás na vyšetrenie k špecialistovi pošle, získa lepší prehľad o vašom celkovom zdravotnom stave, o tom, aké vyšetrenia ste absolvovali a aké lieky užívate, aby sa predišlo prípadným kontraindikáciám a poškodeniu vášho zdravia.

  • Odporúčanie všeobecného lekára potrebujete pri liečbe ochorení, ktoré nie je možné z odborného hľadiska komplexne realizovať v ambulancii všeobecného lekára. Odporúčanie sa vyhotovuje pri prvom odoslaní pacienta do príslušnej špecializovanej ambulancie.
  • Pri následnej kontrole v špecializovanej ambulancii, ktorá súvisí s doriešením daného ochorenia už ďalšie odporúčanie od všeobecného lekára nepotrebujete.
  • Ak si vaše ochorenie vyžaduje návštevu ďalších špecialistov, nepotrebujete už ďalšie výmenné lístky od všeobecného lekára. Každé takéto poskytnutie špecializovanej zdravotnej starostlivosti v inej špecializovanej ambulancii, súvisiace s daným ochorením, určí lekár špecialista, ku ktorému vás odoslal váš všeobecný lekár. Týka sa to ochorení, ktoré vyžadujú interdisciplinárny prístup pri liečbe, pripadne potrebnú následnú zdravotnú starostlivosť (napr. indikovanie potrebnej rehabilitácie po úrazoch, cievnych príhodách a pod.).
  • Odporúčanie nie je potrebné na poskytnutie špecializovanej zdravotnej starostlivosti v odbore psychiatria, dermatovenerológia a oftalmológia pri predpise okuliarov.
  • Odporúčanie nie je potrebné do 24 hodín od vzniku úrazu alebo inej náhlej zmeny zdravotného stavu osoby, ktorej sa poskytuje zdravotná starostlivosť.
  • Odporúčanie nie je potrebné pri dispenzárnej zdravotnej starostlivosti.
  • Odporúčanie nie je potrebné v prípade ochranného ambulantného liečenia.
  • Výkony jednodňovej zdravotnej starostlivosti môže indikovať len príslušný lekár špecialista; odporúčanie k lekárovi špecialistovi vystavuje všeobecný lekár.

S pozdravom

 

Oddelenie ekonomicko právne

ÚDZS,

 

Takže  VÁŽENÍ ŠPECIALISTI – zbytočne využívate výmenné lístky na „preháňanie pacientov“ . Neviem či to robíte z politických dôvodov, aby každý nadával na vládu čo je momentálne pri moci, alebo len z nevedomosti. V každom prípade NEMÁTE PRÁVO na výmenný lístok od obvoďáka pri následnej kontrole VAŠEJ liečby pacienta.  Takže poprosím všetkých, čo si toto prečítajú, aby si odpoveď vytlačili a ukázali ju svojmu špecialistovi, keď bude od nich požadovať  výmenný lístok na kontrolu, ktorú sám bude vykonávať.  Ďakujem taktiež za Vaše postrehy a skúsenosti k danej téme o ktorých by sa mohlo pod blogom podiskutovať.  Ja len toľko.

 

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3132633x
Priemerná čítanosť článkov: 5716x

Autor blogu

Kategórie

Archív