Založ si blog

Premiéri Česka ako ich odniesol čas- až po Nečas-a.

Po roku 1989 a nadšení zo zbavenia sa komunistickej strany z čela štátu prišlo prvé vytriezvenie veľmi rýchlo. Česi a Slováci zistili, že nemôžu žiť spolu, tak sa rozviedli. Vznikli dva štáty, ktoré si začali bačovať samostatne.   Lepšiu štartovaciu pozíciu z rodiny mal samozrejme väčší brat, ktorý mal vytvorené všetky podmienky pre výrobu, finalizáciu výroby aj zahraničný obchod a medzinárodné vzťahy. A po voľbách z víťazstvom pravicovej ODS začal gazdovať premiér Klaus.

Václav Klaus.1992-1997.

Prvé obdobie jeho vlády sa nieslo ešte v eufórii nadobudnutej slobody. On prešiel plynule z premiéra českej vlády v rámci Československa, do premiérovania samostatnej českej vlády po rozpade spoločného štátu.  Druhé voľby vyhral v 1996 no zostavil len menšinovú vládu spolu s KDU-ČSL a ODA ( pričom opozičník Zeman dostal fleka šéfa parlamentu). Prišli však nečakané odhalenia vzhľadom k financovaniu jeho strany z tajného konta vo Švajčiarsku- Credit Suiss  bank… ( potvrdenie o existencii konta prišlo v roku 2000 ).Vláda padla a prišla dočasná na čele s premiérom č. 2 Tošovksým. Úspešne doviedol štát k riadnym voľbám v roku 1998.

Miloš Zeman. 1998-2002.

Jeho ČSSD vyhrala voľby ale nebola schopná zostaviť väčšinovú vládu. Znova došlo k dohode dvoch najväčších hráčov na trhu a podpísali tzv.“ opozičnú zmluvu“, podľa ktorej si vymenili miesta zeman s Klausom a dohodli sa o tolerovaní vlády toho druhého. Miloš tak prežil celé volebné obdobie a mohol spokojne doviesť svoju stranu k voľbám roku 2002.

Vladimír Špidla. 2002-2004

ČSSD zvíťazila vo voľbách a zostavila svoju druhú vládu. Špidlovi zlomili väz neúspešné voľby do Europarlamentu , kde jeho strana prepadla a musel z kola von.

Stanislav Gross. August 2004- apríl 2005

deväťmesačné tehotenstvo, by som nazval jeho vládu. Porodil finančné škandály v spojitosti s podnikaním svojej manželky, kde nevedel vysvetliť odkiaľ vzali financie a tak ako chamtivec padol. Žije si bohatý úspešný život niekde v USA.

Jiří Paroubek 2005-2006.

Na základe vyhratých volieb z 2002 roku sa posadil na kreslo premiéra už tretí vodca z ČSSD. To sme tu ešte nemali. Dovládol do konca volebného obdobia, avšak týždeň pred voľbami v 2006 roku vytiahla opozícia „KUBICEHO SPRÁVU“, kde bolo konštatované, že ČSSD na čele s premiérom dovolila prerásť mafii do najvyšších štruktúr štátu, že sa zametajú kauzy pod koberec. Nepridali mu ani škandály s financiami a tendrami a voľby boli prehraté.

Mirek Topolánek. 2006-2009

Znova vo voľbách víťazí pravicová ODS , no zostavovala vládu na TRI KRÁT. Prvý pokus ako koalícia s KDU-ČSLa zelenými nevyšiel, mali len 100 hlasov zo 101 potrebných. Druhý pokus vláda s 9 členov ODS a šiestimi nestraníkmi bol tiež neúspešný a nezískal dôveru v parlamente.

Až tretí pokus za pomoci kúpených dvoch poslancov ČSSD( Melčák, Pohanka sa nezúčastnili hlasovania a tak stačilo 100 proti 97/2) viedol k úspechu a získaní dôvery počtom 100 hlasov. Teší sa vláde, dokonca česko aj predsedá Európskej Únii. No príde rana, strata dôvery, znova kšefty a čachre privedú k pádu vlády Mirka Topolánka. Ten viní kadekoho, len nie seba. Prezidentom Klausom počnúc a bývalým šéfom Prahy Bémom končiac. Nastáva teátro s dočasnou vládou „skrbllíkov“ na čele s Fischerom (4.2009-7.2010.) Neprechádza rozpustenie parlamentu, lebo podľa „Ústavného súdu“ majú poslanci právo na štvorročný riadny mandát. A tak vládne dočasná vláda dlhšie ako sa predpokladalo.

Petr Nečas.

Napriek zlej skúsenosti s poslednou vládou ODS a ešte horšej s trojpremiérstvom ČSSD, končia voľby patom. Nik nemá na to zostaviť poriadnu vládu. Prezident poverí nečasa ako novú metlu strany ODS, nepodplatiteľného a čistého, aby zostavil vládu. To sa mu darí v spolupráci s TOP-09, Vecmi verejnými (VV) a 118/82 dáva tušiť, že by konečne mohla zavládnuť stabilita.

Omyl. Kauzičky a kauzy bortia veci Verejné, vláda začína mať problémy. Vládnu krízu rozpadom VV po odvolaní Bártu, Johna a Dobeša v podstate konči a VV a vzniká nový subjekt, v parlamente aj vláde a to LIDEM. Výsmechom je Karolína PEAK, na ktorej príklade si ukážeme ako chutí moc. Aby Nečas nestratil pozíciu premiéra, po jej trápne krátkom účinkovaní na Obrane ( odvolal ju za 8 dní- jednotka PEAKOSEKUNDA je jednotkou času najkratšieho pobytu ministra na funkcii) jej ponechá ako místopředsedkyně vlády.  Aby sa udržal , ponúkne trom poslancom lukratívne fleky za vzdanie sa mandátu. Ich náhradníci nepotopia vládu a úplatkársky čin je dokonaný. K tomu sa pridáva  zneužitie tajných služieb jeho „sekretárkou“ ( už ho vidím , ako generál počúva žiadosť o sledovanie od nejakej baby.. bez právomocí) a odhaľovanie korupcie. V jeden krásny neskorý večer vpadnú policajti na úrad vlády, zatknú tú babu aj šesť chlapíkov. Nečas sa tvári, že vôbec netuší o čo ide, odkazuje, že demisiu nepodá no v pondelok 17.6.2013 odstupuje. Myslí si, že zachráni svoju stranu u koryta z ktorého sa dobre žerie.

 

Celé dejiny samostatných českých premiérov priniesli v podstate len DVE pokojné obdobia. Prvé Klausove vďaka eufórii z porážky komunizmu a prvé Zemanove, vďaka opozičnej zmluve. Zbytok je jedno veľké korupčné hnojisko, napriek srdcervúcim vyhláseniam, ako práve tá naša nová vláda zatočí s nekalými praktikami. Nikto nevydržal a všetci kradli rovnako. Neustále sa striedajú PRAVICA A  ĽAVICA pri moci predstavovaná ODS a ČSSD, ani jedna nepriniesla NIČ čo by v tom regióne ešte nebolo. Pre mňa osobne je to veľké sklamanie, ukazuje sa, že politika ani nemôže byť čistá, je len špinavá a špinavšia. Náš veľký brat nám nejde žiadnym príkladom. 

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

60 ročný alebo 48 ročný prezident? Koho budeme mať po sobote 6. 4. 2024?

03.04.2024

Základné heslo volieb je: nezáleží či si lepší alebo horší, či si na strane svetla alebo temna. Dôležité je, koľko voličov presvedčíš o svojej pravde. Korčok alebo Pellegríny? Tak si to zhrňme bez emócií pre alebo proti. Obaja sú za členstvo v EU aj v NATO, jeden za mierny odpor proti niektorým rozhodnutiam, aj to len asi doma a nie v Bruseli , druhý za úplné [...]

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 547
Celková čítanosť: 3132574x
Priemerná čítanosť článkov: 5727x

Autor blogu

Kategórie

Archív