Založ si blog

Sme národ ignorantov, nerozoznávame kto je kto. . ani v maličkostiach.

Alebo ako Santa lezie Mikulášovi do kapusty.

6.12. pustím ráno televíziu a skoro odpadnem. Pobehujú tam dvaja truľovia s červenými čapicami s bielym brmbolcom a hovoria o dni svätého Mikuláša… Osprostel som ja? Alebo tí v televízii? Večer pri počasí sa opakuje to isté. Vážení somári.. nie všetko čo má bielu bradu  a červené šaty je sv. Mikuláš. Pod návalom amerikanizmu osprostievame aj v takýchto maličkostiach. Čo potom v zásadných veciach???

Takže pre hlupákov čo nevedia kto je kto.

Svätý Mikuláš … (meno a spomienka 6.12.) Spomienka na biskupa ortodoxnej kresťanskej gréckej cirkvy  … (Hagios Nikolaos;) * asi 270 – † 345/352, ktorý sa narodil v dnešnom Turecku, vtedy gréckom meste Patara v rímskej provincii Lycii. Stal sa biskupom. Jeho najznámejším činom je určite zachránenie troch dcér. V meste totiž žila jedna rodina, ktorej otec prišiel o všetky peniaze a jeho tri dcéry si mali na živobytie a veno zarábať ako prostitútky. Keď sa to dozvedel Mikuláš, rozhodol sa im pomôcť. V noci dal do mešca peniaze a položil ich na okno domu, v ktorom rodina bývala. To isté urobil aj ďalšiu noc a majiteľ domu bol zvedavý, kto je ten dobrodinec. Na tretí deň si teda na Mikuláša počkal, keď dával mešec na okno a poďakoval sa mu. Mikuláš mu povedal, aby toto tajomstvo neprezradil. Každej dcére dal takto ako veno dokopy 100 aureov. V roku 325 po Kr. sa Mikuláš zúčastnil prvej cirkevnej synody v Niceii, na ktorej bol aj rímsky cisár Konštatnín. Tu sa Mikuláš pohádal s nepravým kresťanským učením alexandrijského biskupa  Areia ( arianizmus) a podľa legendy ho dokonca udrel do tváre, za čo ho cisár na nejaký čas zavrel do väzenia. Sv. Mikuláš zomrel pokojnou smrťou 6. decembra roku  (podľa iných 345 alebo 352).( preto tento deň ako spomienka na jeho štedrosť)  Zdroj wikipedia.
Ako biskup mal symbol vysokú čiapku a barlu so zakrúteným vrchom o ktorú sa opieral. ŽIADNU  čapicu s brmbolcom.

Dedo Mráz: Aby neboli v socialisickom Sovietskom Zväze detičky okradnuté o darčeky, tak si vymysleli namisto Svätého Nikolaja  Deda Mráza a dali mu úlohu roznášania novoročnej „jedličky-jolky“ spolu s darčekmi a to v noci z 31.12 na 1.1..  Behá na saniach, ťahaných sobom( je chudobnejší ako Santa), sprevádza ho“Sneguročka- Snehulienka“ a gnomici .. škriatkovia.. je to zmes Mikulášskej tradície, vianoc a Amerikanizovaného Santa Klausa.  Pôvodný ded moroz bol oblečený viac ako svätý Mikuláš, no postupom času sa skomercianilozal a začal sa podobať na Santu.

 

 

Satna Klaus: toto je ten v červenom župane,s červenou čapicou a bielym brmbolcom, bielou bradou a okuliarmi. Žije na severnom póle s elfami a škriatkami,vyrába darčeky a večer 24.12. Sedlá svoje sane, v ktorých má zapriahnuté soby( myslím že ten hlavný sa volá Emil) lieta po oblohe a cez komín nosí darčeky. Také stelesnenie „ježiška“ a jeho darčekov v kresťanskej Európe.. Ako vždy si to Američania skomercionalizovali a doplietli.. a spojili mikulášsku tradíciu s tradíciou vianočného stromčeka a darčekov.

Ale to, čo predvádzajú naše televízie nie je NIČ.. Hovoria o Mikulášovi, nasadia si čiapku s brmbolcom a tvária sa veselo ako ožrani pred krčmou. Je to 6.12 . ale nie je to NIČ.. Lebo im je jedno čo je za sviatok, ide len o vytlčenie kapitálu v podobe zvýšenia sledovanosti za každú cenu, aj tú, že ukážu absolútnu neznalosť toho , čo chcú predstavovať. A Slovač kývne rukou a je jej to jedno. Veď nejde o život…..

 

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

60 ročný alebo 48 ročný prezident? Koho budeme mať po sobote 6. 4. 2024?

03.04.2024

Základné heslo volieb je: nezáleží či si lepší alebo horší, či si na strane svetla alebo temna. Dôležité je, koľko voličov presvedčíš o svojej pravde. Korčok alebo Pellegríny? Tak si to zhrňme bez emócií pre alebo proti. Obaja sú za členstvo v EU aj v NATO, jeden za mierny odpor proti niektorým rozhodnutiam, aj to len asi doma a nie v Bruseli , druhý za úplné [...]

Tomáš Taraba

Taraba sa dohodol s KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa

16.04.2024 12:22

Legislatívny návrh je podľa ministra do veľkej časti stotožnený s tým, ako chcelo situáciu riešiť MŽP.

SR ÚV MZVEZ Fico Blanár rokovanie kontrola TK BAX

Fico odmietol nový migračný pakt EÚ, opatrenia označil za diktát

16.04.2024 11:59

Opatrenia v podobe prevzatia časti utečencov alebo finančnej či materiálnej pomoci pre krajiny zasiahnuté prílivom migrantov označil pred novinármi za diktát, nejde podľa neho o solidaritu.

žiga

Záverečné reči v procese so Štefanom Žigom nakoniec neodzneli

16.04.2024 11:46

Obhajoba proti rozhodnutiu podala sťažnosť. Tou sa bude zaoberať Najvyšší súd SR.

Kukláči / Polícia /

Kukláči so samopalmi zasahovali v Kaplnej. Pri akcii Zvar zadržali dve osoby

16.04.2024 11:22

V jednom z objektov v obci dochádzalo k nelegálnemu odčerpávaniu motorovej nafty z produktovodu vedúceho zo Slovenska do Česka. Polícia zverejnila autentické zábery zo zásahu.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 547
Celková čítanosť: 3128753x
Priemerná čítanosť článkov: 5720x

Autor blogu

Kategórie

Archív