Založ si blog

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

     Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024  rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán.

Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“.

Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes začne protiiránsku operáciu

Náčelník generálneho štábu IDF generálporučík Herzi Halevi: Iránsky raketový a bezpilotný útok na Izrael „sa stretne s odpoveďou“.

Netanjahu nariadil armáde: vypracovať zoznam cieľov

09:30 Izrael sa rozhodol tvrdo udrieť na Irán a dúfa, že to nevyvolá regionálnu vojnu

Po skoršom ukončení zasadnutia izraelského vojnového kabinetu to vyzerá, že sa veci rýchlo hýbu, informoval izraelský vysielací kanál

Hlavný titulok denníka Times of Israel sa zmenil na: Vojnový kabinet sa rozhodol tvrdo udrieť na Irán a dúfa, že to nevyvolá regionálnu vojnu.

reakcia Íránu:

14:10 Irán oznámil nové pravidlá. Zaútočíte? Zničíme vás

Veliteľ IRGC: „Každý, kto zaútočí na našu krajinu, bude potrestaný a éra „uder a uteč“ skončila. Sionistická entita musí vedieť, že sme zaviedli nové pravidlá, ktorými budeme reagovať na každú agresiu.

Akákoľvek akcia sionistickej entity proti nám bude prijatá s väčšou silou ako operácia z minulej soboty.“!!! USA varovali Izrael aby nevykonal odvetný úder, ten na nich kašľa rovnako ako pri genocíde arabov v pásme Gazy… Na obed už bol útok realitou, Washington Post zverejnil správy o práve vykonanom izraelskom útoku na stredný Irán. Citujem: „ Izrael podnikol v piatok skoro ráno útok na Irán ako odvetu za  záplavu rakiet a bezpilotných prostriedkov vypustených minulý víkend, uviedol izraelský predstaviteľ. Nebolo jasné, aké škody zjavne obmedzený úder spôsobil v strednom Iráne, ale predstaviteľ ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, aby diskutoval o citlivých vojenských záležitostiach povedal, že zámerom bolo Iránu signalizovať, že Izrael má schopnosť zasiahnuť v ich krajine vybrané ciele. . Minister zahraničných vecí Antony Blinken odmietol komentovať, či bol Washington varovaný pred útokom, ale zdôraznil, že „Spojené štáty neboli zapojené do žiadnych útočných operácií“.

Kľúčové aktualizácie

Tu je to, čo treba vedieť

Iránske štátne médiá boli vo svojej reakcii na útok tlmené a uviedli, že iránske systémy protivzdušnej obrany zachytili „tri malé drony“ v provincii Isfahán. Iránske jadrové zariadenia vrátane tých v Isfaháne neboli poškodené,uviedla v piatok ráno Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu. Isfahán je miestom najväčšieho  komplexu jadrového výskumu v Iráne ; v oblasti sa nachádza aj vojenská základňa.

„Spojené štáty boli na poslednú chvíľu informované“ o izraelskom o útoku, povedal v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani, ktorý hostí skupinu siedmich ministrov zahraničných vecí. „Nebolo tam žiadne zapojenie zo strany Spojených štátov. Boli to jednoducho poskytnuté informácie,“ dodal…. Odpoveď Iránu by mala byť podľa ich slov ZDRVUJÚCA a je možné že bude cielená na jadrové zariadenia krajiny.

Včera ruské letecko kozmické sily začali nakladať svoje strategické letectvo raketami s jadrovými hlavicami a úmyselne nechali uniknúť prieskumné fotografie USA, aby tie videli že sa pripravujú na akúkoľvek možnosť pokračovania blízkovýchodného či Ukrajinského konfliktu. Čína aj Rusko kontaktovali vedenie Iránu a je zrejmé že nehovorili o letnej sezóne.

       Čína a Indo-Pacifický priestor: ABC net au… Streda 10. apríla 2024 o 21:33

Prezident Biden hostil japonského premiéra na štátnej návšteve v Bielom dome. Lídri diskutujú o celom rade opatrení na posilnenie vojenskej spolupráce v súvislosti so zvyšujúcim sa napätím vyvolaným Čínou v Indo-Pacifiku. „S potešením oznamujem, že Japonsko, Spojené štáty a Austrália po prvýkrát vytvoria sieťový systém architektúry vzdušných rakiet a obrany,“ povedal Biden. Minister obranného priemyslu Pat Conroy uviedol, že plán umožní „sofistikovanejšiu spoluprácu“ medzi týmito tromi krajinami pri obrane proti vzdušným a raketovým hrozbám. Vysoký predstaviteľ Bieleho domu neskôr povedal, že to bolo „pravdepodobne pár rokov preč“.

„To, čo sme dnes oznámili, je skutočne víziou pre koordinovanú sieť radarov a senzorov, ktoré lepšie integrujú naše balistické schopnosti a schopnosti protivzdušnej obrany okolo Indo-Pacifiku,“ uviedol predstaviteľ. Začiatkom tohto týždňa ministri obrany Austrálie, USA a Spojeného kráľovstva potvrdili, že Japonsko by sa čoskoro mohlo zúčastniť na „pilieri II“ vojenskej aliancie AUKUS .

Pilier II“ zahŕňa rozvoj a poskytovanie spoločných pokročilých vojenských spôsobilostí so zameraním na bezpečnosť v Indo-Pacifiku. „piliere“ AUKUS

Pilier I: Ponorky – poskytuje Austrálii flotilu ponoriek s jadrovým pohonom. Austrália by v roku 2030 kúpila od USA najmenej tri ponorky triedy Virginia a neskôr postavila päť vlastných, pravdepodobne v Adelaide.

Pilier II: Pokročilé schopnosti – vývoj a poskytovanie spoločných vyspelých vojenských spôsobilostí v oblastiach vrátane podmorských, kvantových technológií, AI, pokročilých kybernetických, hypersonických zbraní, elektronického boja, inovácií a zdieľania informácií….

Reakcia Číny: Čína a Austrália nemajú žiadnu historickú zášť alebo zásadné konflikty záujmov a Čína nemá v úmysle považovať Austráliu za nepriateľa, ale Austrália ju vždy opisuje ako „hrozbu“. Austrália dlho dúfala, že bude hrať rolu významnej veľmoci v južnom Pacifiku, a preto verí, že vymýšľanie alebo propagovanie rétoriky o „hrozbe Číny“ môže posilniť jej strategickú pozíciu v tomto regióne. Skutočnosť je však presne opačná. Canberra si pod vedením Washingtonu predstavuje scenár nočnej mory imaginárnej „vojny s Čínou“. Skončí to obetovaním vlastných záujmov na podporu hegemónie USA.

„Nevysvetliteľná neistota a úzkosť Austrálie pri konfrontácii s Čínou sú výsledkom toho, že ju USA zavádzajú alebo presviedčajú. Predstavuje fiktívnu hrozbu zo strany Číny. Preto sú niektoré kroky Číny pri ochrane národnej suverenity a územnej celistvosti v Juhočínskom mori nesprávne.“ popísané ako nátlak,“ povedal pre Global Times Chen Hong, riaditeľ Centra austrálskych štúdií Východočínskej normálnej univerzity.

Uprostred tejto úzkosti a morbídnej mentality austrálska vláda vo februári oznámila, že investuje ďalších 11,1 miliardy AU do vybudovania „väčšej, smrteľnejšej“ flotily ako najväčšie námorníctvo od druhej svetovej vojny. Austrálska vojenská stratégia sa odchyľuje od obranného charakteru, stáva sa agresívnou a mení sa z „kotvy“ americkej stratégie na útočnú „kopije“.

Do “ vojenského obkľúčenia“ KLDR a Číny sú zapojení USA, Japonsko Austrália a Filipíny… všetko v mene stability v tomto regióne….

     Ukrajina- Znova len stometrové posuny v prospech ruských síl, ktoré na oboch stranách stoja tisícky životov. Je čas sadnúť za stôl, sprosté reči že až keď rus opustí Ukrajinu sú nereálne a detinské, hoci tak by sme si to želali.

Situácia k 19.4.2024 ráno. Dnes si ukážeme ako hlásia Ukrajinci ruské straty a či je to možné:

Podľa denných hlásení stratili ruské sily za 18 aprílových dní 13600 mužov, 183 tankov, 190 diel a 389 obrnených vozidiel(BVP), čo je v priemere na deň 756 mužov, 10 tankov,10,5 dela,21,6 BVP. Za sebou máme 756 dní bojovej činnosti a teda z priemerných denných strát apríla nám vychádzajú doterajšie celkové straty rusov takto: 594 000 ľudí, 7850 tankov, 8253 diel, a 16 998 BVP…

Teraz zverejním celkové ruské straty ktoré hlási generálny štáb Ukrajiny: 457 830 ľudí, 7 205 tankov, 11 658 diel, 13 825 BVP, k tomu 347 lietadiel, 325 vrtuľníkov, 762 prostriedkov PVO, 1046 raketometov, 15 671 áut,26 lodí,9311 bezpilotných prostriedkov…

Takže Ukrajina musela stratiť prinajmenšom rovnaké počty ľudí a techniky…. Mne prídu tie ruské straty zveličené, myslím si že tak jedna tretina môže byť pravdou…. a 2/3 z toho je propaganda… Najväčšie boje sú pri Bachmute smer Časiv Jar, kde po jeho dobití môže nastať prielom frontu rovnako ako nastal pri Avdejevke. Tam vidno každodenný postup rusov, neustále na západ. Pri Robotyne zomierajú ľudia no posun už tri týždne žiaden, alebo len minimálny smer západ. A to bolo miesto najväčšieho územného zisku ukrajinských síl v letnej operácii 2023. asi 5 km do hĺbky na 10km šírky frontu. Tretinu z toho už stratili teraz na jar…

Je fakt čas začať rokovať o prímerí alebo dokonca o mieri, lebo ľudské životy neprinášajú ani jednej strane požadované zisky , vyhnanie rusov je sen rovnako, ako dobytie celej Ukrajiny z opačnej strany. Takýmto spôsobom vedenia vojny ani jedno nie je možné...Politika je vždy UMENÍM MOŽNÉHO , nie plnením si detských snov a lží, aj keď je ich plná.

Znova treba pripomenúť poučku Von Klauzevitza, že vojna je len pokračovaním politiky násilnými prostriedkami.… Tam kde zlyhajú svetoví lídri a politici , nastúpi otvorená konfrontácia…. Hnanie do kúta jednu stranu konfliktu nebýva správnym politickým riešením, dokonca na Iraku sme videli , že tajné služby sa vedia postarať o „fakty“, ktoré z obete robia vinníka. Masovo komunikačné prostriedky sa starajú o rozšírenie falošných správ, aby národy boli presvedčené o svojej oprávnenosti zasiahnuť a mysleli, si, že inak sa konať ani nedalo..

Takže Ukrajina, Blízky východ a oblasť okolo Číny vrátane Juhočínskeho mora sú tri miesta, kde môže kedykoľvek vzniknúť nielen regionálny ale aj celosvetový konflikt. Budem veriť v zdravý rozum všetkých zúčastnených aj keď to vzniknutá situácia na troch miestach planéty súčasne stále menej pripomína, Vyzerá to tak, že sa niektoré kruhy úplne pomiatli…

https://www.washingtonpost.com/world/2024/04/19/israel-iran-hamas-war-news-gaza-palestine/

https://www.globaltimes.cn/page/202404/1310856.shtml

https://www.aktuality.sk/clanok/RgIx9tY/usa-japonsko-a-australia-vytvoria-spolocnu-siet-protivzdusnej-obrany/

https://www.mil.gov.ua/news/

Prieskumné lety nad územím ZSSR, POWERS a U2. 1. mája bolo 64. výročie jeho zostrelenia.

02.05.2024

Na fotografovanie tajných objektov na sovietskom území z lietadiel U-2 vytvorila americká Ústredná spravodajská služba (CIA) špeciálne oddelenie „10-10“. Oficiálne sa jednotka nazývala 2. (dočasná) letka leteckého meteorologického prieskumu WRS (P)-2 a pôsobila pod krytím amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). 4. júla 1956 sa uskutočnil prvý let nad [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

Miloš Vučevič

Smer Moskva. Srbský parlament potvrdil novú vládu, na niektorých ministrov sú uvalené sankcie

02.05.2024 21:19

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.

SR Bratislava PS protivládny protest BAX

Proti zásahom do RTVS a druhého piliera protestovali v Bratislave tisíce ľudí

02.05.2024 20:17, aktualizované: 21:30

Protest zorganizovalo len opozičné hnutie Progresívne Slovensko.

radev

NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch. Slovensko chýba

02.05.2024 19:44

Ruské škodlivé aktivity podľa NATO spočívajú v sabotážach, dezinformačných kampaniach, násilných činoch či kybernetických útokoch.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Bíreša na poste šéfa veterinárnej a potravinovej správy nahradil Martin Chudý

02.05.2024 18:47

Po návrate z Bruselu bol od roku 2017 nepretržite vedúcim odboru zdravia a ochrany zvierat.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 549
Celková čítanosť: 3143311x
Priemerná čítanosť článkov: 5726x

Autor blogu

Kategórie

Archív